Översikt

Operafestival i sommarens Buxton

Två operor och ett sommaridyllisk engelskt landskap i full blom. Följ med till gröna Derbyshires landsbygd där den årliga Buxton-festivalen med opera, musik och litteratur står i fokus. I år firar festivalen 40 års-jubileum!

Under sköna juli anordnas Buxton International Festival. Med operor, konserter och litteratur upptar festivalen över tre veckor i den lilla spaorten Buxton i nordvästra Derbyshire. Årets festival firar 40-årsjubileum. Staden charmerar med sina vackra georgianska och viktorianska byggnader och dess operahus är väl besökt under de många festivaler och event som anordnas i staden varje år. Operahuset byggdes år 1903 och designades av Frank Matcham, en av de första teaterarkitekterna i Storbritannien som också designade The London Palladium och London Coliseum. År 1927 gjorde man om huset till en biograf vilket det fortsatte fungera som långt efter andra världskriget även om många teatersällskap och skolor fortsatte sätta upp föreställningar såsom Hamlet och Macbeth. Efter årtionden av förfall beslöt man att restaurera teatern och öppna den för föreställningar och man har årligen kring 450 scenuppsättningar av varierande karaktär.

Under våra dagar i sommarens England går vi på två operaföreställningar i Buxton: Tjajkovskijs "Eugen Onegin" och mycket sällan framförda "Lucio Papirio Dittatore" av Antonio Caldara, en italiensk barockkompositör. Utöver föreställningarna gör vi utflykter och får guidade visningar, bland annat på de praktfulla herresätena Lyme Hall och Kedleston Hall. I år har vi uppgraderat vårt boendes placering, nu bor vi mitt i Buxton på mellanklasshotell Lee Wood Hotel. Under våra dagar njuter vi av trevliga gemensamma måltider och diskuterar musiken i likasinnades sällskap. Vår uppskattade ciceron är musikkonnässören Niklas Lindblad, välkänd från radio och TV.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm – Manchester - Lyme Hall - Buxton

  Morgonflyg till Manchester dit vi ankommer mitt i brittisk sommar. Resans första besök är på familjen Leghs Lyme Hall. Familjen ägde huset från 1388 till 1946, då National Trust tog över denna Cheshires största egendom. Huset vi ser idag stammar från sent 1500-tal med ändringar gjorda under 1720-talet av Giacomo Leoni, som behöll den elisabetanska stilen men adderade andra delar i barock och Palladiostil.

 • En edwardiansk rosenträdgård och vackra rabattplanteringar ramar in gräsmattan med mot sjön – där Mr Darcy mötte Miss Bennett i BBC filmatiseringen av Jane Austens "Stolthet och Fördom". Egendomens hjortbestånd stammar ända från medeltiden. Vi fortsätter mot den lilla viktorianska pärlan Buxton som varje sommar öppnar portarna till en välrenommerad operafestival. Vi bor fyra nätter på det trevliga mellanklasshotellet Lee Wood med bra placering i Buxton. Kvällen avrundas med en trevlig välkomstmiddag på vårt hotell.

 • Dag 2 Stadsrundtur i Buxton - Operakväll "Eugen Onegin"

  Idag inleder vi dagen med en guidad stadspromenad för att utforska den viktorianska spa-staden Buxton med dess fina anor. Under kunnig ledning av en engelsktalande Blue Badge-guide upplever vi dess charmerande viktorianska och georgianska bebyggelse. Vi har lunch och resterande dag på egen hand.
  Inför kvällens operaföreställning äter vi en tidig middag på hotellet. Vi promenerar till stadens operahus. Kvällens operaföreställning är Pjotr Tjajkovskijs kanske mest uppskattade opera Eugen Onegin, baserad på Aleksandr Pusjkins roman med samma namn.

 • En mycket känslosam rysk opera med sju lyriska scener i tre akter om den iskalle dandyn Eugen Onegin som snärjer den unga Tatjana under ett besök på ett lantgods. Onegin avvisar den unga flickan men flera år senare får han ångra sin avvisande hållning då Tatjana är firad och mogen skönhet. Det sägs att kompositören själv satt ensam och olycklig på sin frus gods en kall rysk vår 1878 och lyssnade igenom sin nykomponerade opera. Han skall i efterhand ha sagt "tonsättaren var den ende åhöraren. Jag skäms över att erkänna att åhöraren var rörd till tårar och gav tonsättaren tusen komplimanger". Operan hade premiär ett år senare, då hade den inte någon större succé utan ansågs att den uppmuntrade omoraliskt leverne – men nu är den mycket romantiska, vackra och rörande historien Rysslands mest älskade opera och den mest spelade ryska operan utomlands.
  Promenad tillbaka till vårt hotell.

 • Dag 3 Kedleston Hall

  1700-talets England såg en lavinartad utveckling av byggnationen av eleganta lantställen, när en helt ny klass förmögna köpmän och adel tävlade om att överträffa varandras egendomar. Landets arkitekter inspirerades enormt av den berömde italienske renässansarkitekten Andrea Palladios principer. Ett av de stora namnen inom engelsk Palladianism är skotten Robert Adam som snabbt blev den mest eftersökte arkitekten i landet. Adam använde den romerska stilen som en grundpelare till sin egen stil, som kanske bäst kallas neoklassisk. Adams verk skådas kanske allra främst just här på Kedleston Hall. Inför byggnationen av Kedleston designade Palladioarkitekterna James Paine och Matthew Brettingham huset åt beställaren Sir Nathaniel Curzon, 1759. De baserade ritningarna på Palladios planer för det aldrig realiserade Villa Mocenigo. Men då den okände arkitekten Robert Adam gjorde ett så imponerande arbete med trädgårdstempel i landskapsparken, beslöt Curzon att Adam skulle vara ansvarig för hela byggnationen. Den imponerande interiören kröns av Marmorhallen, som är ett av de finaste exemplen av Robert Adams interiörer i England, och dessutom inte heller ändrats mycket sedan dess. Fina möblemang och en intressant konstsamling kompletteras av ett litet museum med konstföremål och möbler från den tid då lord Curzon var vicekung av Indien 1899 – 1905.

  Mitt på dagen ankommer vi till Buxton och har resten av dagen till eget förfogande. Gemensam middag på vårt hotell.

 • Dag 4 Buxtons ljuvligheter – Operakväll "Lucio Papirio Dittatore"

  Idag har du en helt ledig dag att utforska stadens nöjen, museum och shoppingmöjligheter.
  Efter en gemensam middag är det dags att promenera till operahuset för att där uppleva en idag mycket lite spelad barockopera av Antonio Caldara från 1719. Den venetianske hovpoeten Apostolo Zeno skrev librettot till Lucio Papirio Dittatore, en opera som sedan gjordes om 23 år senare av 1750-talets mest firade och högst ansedde kompositör Johann Adolph Hasse, verksam vid det sachsiska hovet i Dresden. Operan som vi skall njuta av idag är en känslostark och musikaliskt krävande berättelse. Handlingen utspelar sig i det förkejserliga Rom med konflikten mellan diktatorn Lucio och hans bångstyrige men hjältemodige svärson Quinto Fabio som trots order attackerar och slår fienden.

 • Dag 5 Silkesmuseum – Paradise Mill – Hemresa

  Idag checker vi ut och lir upphämtade för att åka till The Silk Museum och Paradise Mill. Här får vi en guidad tur genom nordvästra Wales industriella historia och det fantastiska hantverket silkesvävning. Vi får se hur det går till när de väver och får lära oss om processen från kokong till vävstol.
  Här finns även tid på egen hand med möjligheter att besöka museishopen samt te-rummet för den som är sugen på något innan vi fortsätter till Manchester flygplats för flygningen tillbaka till Stockholm.

Resans höjdpunkter

 • Operaföreställningarna
 • Lyme Hall och Kedleston Hall
 • Boende i Buxton

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 15/7
Pris Från 15 990 kr
Enkelrumstillägg 2 390 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Manchester via Köpenhamn // Manchester - Stockholm
 • Fyra nätter på bra mellanklasshotell, del i dubbelrum
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fyra frukostar
 • Fyra middagar på hotellet
 • Två operaföreställningar (Upper Circle centre)
 • Svensktalande ciceron
 • Flygavgifter och skatt
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar/avbeställningsförsäkring, teckans senast 48 timmar efter bokning via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn mot eventuella tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm - Lyme Hall - Buxton
Dag 2. Stadsrundtur Buxton - Operakväll "Eugen Onegin"
Dag 4. Kedleston Hall 
Dag 4. Ledig dag - Operakväll "Lucio Papirio Dittatore"
Dag 5. Silkesmusuem - Paradise Mill - Hemresa

Resesätt SAS
Klimatkompensation

Nu kan du kan klimatkompensera för din flygresa Klicka här »

Boka din resa

2019-07-15 2019-07-19 15 990 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa