Översikt

Operafestival på Sferisterio Macerata

Opera under stjärnorna i den mjukt sammetssvarta sommarnatten på utomhusscenen i Macerata. Här bjuds en storslagen klassisk ”La Traviata” och en spännande, modern version av ”Kärleksdrycken”. Kom och njut av två okända landskap – Italiens gröna hjärta Umbrien och vackra Marche vid havet, poolbad, besök i Assisi och fina italienska måltider i glad samvaro!

Välkommen till sköna Trevi, den umbriska staden som svingar sig upp mot Apenninernas utlöpare. Långsamma, njutningsbara dagar med poolbad, utflykter till Macerata, Assisi och trevliga lantgårdar med dignande bord. En dag promenerar vi vid havet och äter en god fisklunch. Konstens och musikens sommarlandskap Le Marche är trots sin rikedom på konstskatter och vackra medeltida städer en förvånansvärt okänd del av Italien och i Toscanas lillasyster Umbrien glittrar silvergröna olivblad i takt med att oliverna sväller i solen.

Under två kvällar reser vi till utomhusscenen Sferisterio där två fina operor sätts upp. Vårt boende är fyrstjärniga hotell Antica Dimora alla Rocca där vi bor under hela vistelsen. Vi äter umbriska trerättersmiddagar med lokalt vin och vatten - där umgänget till bords, det som på italienska kallas "convivio", är en av kryddorna. Vi tas väl om hand av vårt omtyckta hotell och av vår svenska ciceron Carina Magnusson som skall leda oss genom kulturbygdens charmiga gränder i härlig italiensk sommarvärme.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - Rom

  Direkt vid ankomst färdas vi från Rom till Umbrien och mottas av den omhändertagande personalen på vårt hotell med en välkomstdrink och snacks. Under kvällen väntar vår första middag.

 • Dag 2 Macerata & Operakväll Sferisterio - Verdis "La Traviata"

  Våra värdinnor visar oss runt i staden under en enkel orienteringstur i Trevi och vi äter en enkel lunch. Vid tretiden på eftermiddagen reser vi ca 1,5 timme mot Marche och den lilla staden Maceratas historiska stadskärna. Vi ser stadens många historiska byggnader och besöker ett litet intressant vagnsmuseum samt Rossiteatern.
  Vi samlas till en gemensam middag och därefter promenerar vi därifrån till Arena Sferisterio, en grandios nyklassisk byggnad som byggdes för bollspel men numera används för operaföreställningar under sommaren.  Här njuter vi av Verdis ”La Traviata” i den ljumma sommarkvällen. Alexandre Dumas roman om Kameliadamen grep Giuseppe Verdi till den grad att han skrev operan "La Traviata" efter den. En tragisk historia om den sjukliga och vilseledda kurtisanen Violetta som ger upp sin äkta kärlek Alfredo för andras väl och ve. Premiären blev ingen succé på La Fenice i Venedig 1853. Den alltför frodiga sopranen gav inget trovärdigt intryck som döende i tuberkulos och ämnet var förmodligen alldeles för känsligt. Då Verdi istället förlade handlingen till 1700-talet var succén ett faktum. Men ”La Traviata” blir operan där Verdi definitivt tar steget fullt ut och lämnar gamla historiska miljöer och ger oss en handling från sin samtid. Här visar Verdi en unik dramatisk uttryckskraft och låter huvudpersonen, den nöjeslystna men bottenlöst ensamma Violetta, mot alla odds finna sann kärlek alltför sent i livet.
  Operan börjar kl 21.00. Retur till Trevi.

 • Dag 3 Lat dag med lantgårdsbesök

  En njutningsfull sen frukost väntar innan dagens lilla utflykt i den natursköna omgivningen tar oss till en liten lantgård som håller djur och odlar hållbart. Här vankas en härlig lantlunch och den som önskar hoppar i poolen som finns på gården.

  Retur till Trevi med tid på egen hand innan gemensam middag.

 • Dag 4 Ledig förmiddag - Macerata operakväll Donizettis "Kärleksdrycken"

  En dag där den som vill strosar runt i staden, kanske njuter av en kaffe på något av Trevis kaféer eller kanske utnyttjar hotellets erbjudande om en massage?
  Vi äter en tidig middag på hotellet innan bussen far österut mot Marche och Macerata ännu en gång. Ikväll står Gaetano Donizettis komiska och mänskligt medkännande opera "Kärleksdrycken" från 1832 på programmet. Donizetti skrev dryga 60-talet operor, den första 1816 och den sista 1844. Här möter oss ett lekande, känslosamt tonspråk som stannar kvar i minnet långt efter att vi lämnat salongen. Ikväll vankas detta älskade mästerverk i modern tappning! Retur till Trevi och vårt hotell.

   

 • Dag 5 Heliga Assisi

  Till Umbrien kan man inte komma utan att besöka Assisi, den helige Franciskus hemstad. Den helige Franciskus är allestädes närvarande med kyrkor och kloster som bär hans namn. Den världsberömda katedralen är en skönhetsupplevelse och en arkitektonisk höjdpunkt utöver det vanliga och det är underskönt att strosa runt. Vi besöker den Helige Fransiskus domkyrka och andra sevärda monument i staden under Carinas kunniga ledning. Katedralens freskmålningar från medeltiden, som berättar i bilder om helgonets liv, är världsberömda med rätta. Lunch på egen hand. Retur till Trevi. Gemensam middag.

 • Dag 6 Vid havets böljor

  Vi reser mot Marches mycket vackra kuststräcka och havet. Grannlandskapet ståtar med mörkgrön pinjeskog som kontrasterar vackert mot vitglimmande karstklippor rakt ut i det Adriatiska havets turkosa böljor. De vackra vyerna och stränderna lockar till bad och vi kommer att äta en fisklunch under vår vistelse. Retur till Trevi och gemensam middag väntar senare på kvällen.

 • Dag 7 Trevi - Rom - Stockholm

  Idag ska vi lämna Trevi efter en lugn förmiddag för att färdas till flygplatsen i Rom för flygavgång på eftermiddagen.

Resans höjdpunkter

 • Operaföreställningarna under en sammetssvart himmel
 • Boendet i Trevi
 • De lättsamma dagarna under solen i Umbrien

Karta

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 2/8
Pris Från 13 690 kr
Enkelrumstillägg 1 250 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm - Rom Fiumicino t/r, flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Sex nätter på fyrstjärnigt hotell, del i dubbelrum
 • Sex buffefrukostar
 • En lätt lunch
 • Två luncher
 • Sex middagar
 • Två operabiljetter (kostnad 1.300 kr)
 • Svensk ciceron
 • Engelsktalande licensierade stadsguider
 • Svensk mijöskatt
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm - Rom - Trevi. Inkvartering och middag på hotellet.
Dag 2. Orienteringstur i Trevi - stadsrundtur i Macerata och operakväll Verdi.
Dag 3. Lantgårdsbesök med lantlunch.
Dag 4. Ledig förmiddag. Macerata med operakväll Donizetti.
Dag 5. Heliga Assisi.
Dag 6. Vid havets böljor i Marches kustlandskap och fisklunch.
Dag 7. Hemresa

Resans karaktär

God vigör krävs inför stadspromenader. Ha med badkläder!

Klimatkompensation

Nu kan du kan klimatkompensera för din flygresa Klicka här »

Boka din resa

2018-08-02 2018-08-08 13 690 kr 5+ Boka