Översikt

Operafestival på Sferisterio Macerata

Opera under stjärnorna i den mjukt sammetssvarta sommarnatten på utomhusscenen i Macerata. Här bjuds vi två operor av Giuseppe Verdi ”Rigoletto” och ”Macbeth”. Kom och njut av två okända landskap – Italiens gröna hjärta Umbrien och vackra Marche vid havet. Vi besöker Assisi och Macerata, provar viner på vingård och njuter av italienska måltider i glad samvaro. Välkommen till Italien.

Vi bor i Trevi, den umbriska staden som svingar sig upp mot Apenninernas utlöpare. En dag promenerar vi vid havet och äter en god fisklunch. Konstens och musikens sommarlandskap Le Marche är trots sin rikedom på konstskatter och vackra medeltida städer en förvånansvärt okänd del av Italien och i Toscanas lillasyster Umbrien glittrar silvergröna olivblad i takt med att oliverna sväller i solen. Det finns tid att svalka sig i hotellets lilla pool och njuta av omgivningarna. 

Under två kvällar reser vi till utomhusscenen Sferisterio där två fina operor sätts upp. Vårt boende är det charmiga fyrstjärniga hotell Antica Dimora alla Rocca där vi bor under hela vistelsen. Vi äter umbriska trerättersmiddagar med lokalt vin och vatten - där umgänget till bords, det som på italienska kallas ”convivio”, är en av kryddorna. Vi tas väl om hand av vår omtyckta svenska ciceron Carina Magnusson som skall leda oss genom kulturbygdens charmiga gränder i härlig italiensk sommarvärme.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - Rom

  Direkt vid ankomst färdas vi från Rom till Umbrien och mottas på vårt hotell av den omhändertagande personalen med en välkomstdrink och snacks. Under kvällen väntar vår första gemensamma middag.

 • Dag 2 Vid havets böljor

  Vi reser mot Marches mycket vackra kuststräcka och havet. Grannlandskapet ståtar med mörkgrön pinjeskog som kontrasterar vackert mot vitglimmande karstklippor rakt ut i det Adriatiska havets turkosa böljor. De vackra vyerna och stränderna lockar till bad och vi kommer att äta en fisklunch under vår vistelse. Retur till Trevi och gemensam middag väntar senare på kvällen. 

 • Dag 3 Montefalco med vingårdsbesök & ”Galamiddag”

  Efter frukost är det avfärd till vackra Montefalco, den murbefästa lilla staden som är centrum för Sagrantino vinet och även känd för sina linneväverier. Vi utforska Montefalco som kallas för Umbriens balkong på grund av sitt läge. Här har du en fantastisk 360 graders utsikt. Vi får fri tid att strosa runt i Montefalco och för den som vill går det att besöka en medeltida kyrka, numera museum med fresker av den store renässanskonstnären Benozzo Gozzoli. Efter det åker vi vidare till en vingård där det vankas vinprovning med traktens specialiteter, bland annat får vi provsmaka det berömda sagrantinovinet och äter en gemensam lätt lunch. Retur till Trevi. På kvällen blir det ”galamiddag” på hotellet med musikunderhållning. 

 • Dag 4 Ledig förmiddag – Macerata & Operakväll Sferisterio – Verdis ”Rigoletto”

  Efter frukost har ni förmiddagen på egenhand. Vi möts på eftermiddagen för gemensam lunch på hotellet innan vi reser ca 1,5 timme mot Marche och den lilla staden Maceratas historiska stadskärna. Vi ser stadens många historiska byggnader och besöker ett litet intressant vagnsmuseum samt Rossiteatern. Vi samlas till en gemensam middag och därefter promenerar vi därifrån till Arena Sferisterio, en grandios nyklassisk byggnad som byggdes för bollspel men numera används för operaföreställningar under sommaren.  Här njuter vi av Verdis ”Rigoletto”. ”Rigoletto” är en opera från vad som brukar kallas Verdis ”mellanperiod”, alltså efter ungdomsverken och före de sena storverken Aida, Maskeradbalen, Othello och Falstaff. I ”Rigoletto” berättas den hjärtskärande historien om den hunsade hovnarren Rigoletto, vars dotter Gilda blir förförd av den cyniske Hertigen. I Rigoletto hörs tydligt att Verdi nu har hittat en ny stil som pekar fram emot de sena operorna Maskeradbalen, Aida och Othello.
  Operan börjar kl. 21.00. Retur till Trevi.

   

 • Dag 5 Heliga Assisi & Torre del Corre

  Till Umbrien kan man inte komma utan att besöka Assisi, den helige Franciskus hemstad. Den helige Franciskus är allestädes närvarande med kyrkor och kloster som bär hans namn. Den världsberömda katedralen är en skönhetsupplevelse och en arkitektonisk höjdpunkt utöver det vanliga och det är underskönt att strosa runt. Vi besöker den Helige Fransiskus domkyrka och andra sevärda monument i staden under Carinas kunniga ledning. Katedralens freskmålningar från medeltiden, som berättar i bilder om helgonets liv, är världsberömda med rätta. Vi åker vidare till en liten ”hemlig” stad, Torre del Corre, där vi serveras lunch i en gammal kvarn som nu är ombyggd till restaurang. Gemensam middag.

 • Dag 6 Ledig dag - Macerata & Operakväll Sferisterio – Verdis ”Macbeth”

  En dag där den som vill strosar runt i staden, kanske njuter av en kaffe på något av Trevis kaféer eller kanske utnyttjar hotellets erbjudande om en massage? Vi äter en tidig gemensam middag på hotellet innan bussen far österut mot Marche och Macerata ännu en gång. Ikväll står Verdis ”Macbeth” på programmet. ”Macbeth” är baserad på Shakespeares drama om makthunger och blodiga illdåd. Här finns ingen hjältetenor, sopranen är en ytterst osympatisk person och kärlekshistorien saknas helt. Istället skapar Verdi en nästan hallucinatorisk stämning av intriger och skräck med häxor, dimhöljda hedar och gengångare i en högdramatisk musik som pekar mot den väg hans komponerande skulle ta i fortsättningen.
  Retur till Trevi och vårt hotell.

 • Dag 7 Trevi - Rom - Stockholm

  Efter frukost lämnar vi Trevi för att färdas till flygplatsen i Rom för flygavgång vid lunchtid. 

Resans höjdpunkter

 • Operaföreställningarna under en sammetssvart himmel
 • Boendet i Trevi
 • De lättsamma dagarna under solen i Umbrien

Karta

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 30/7
Pris Från 14 990 kr
Enkelrumstillägg 1 250 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm - Rom Fiumicino t/r
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Sex nätter på fyrstjärnigt hotell, del i dubbelrum
 • Sex bufféfrukostar
 • En lätt lunch
 • Två luncher
 • Sex middagar
 • Två operabiljetter (kostnad 1.400 kr)
 • Svensktalande ciceron
 • Engelsktalande licensierade stadsguider
 • Flygavgifter och skatt
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm - Rom - Trevi. Inkvartering och middag på hotellet
Dag 2. Vid havets böljor i Marches kustlandskap och fisklunch
Dag 3. Montefalco med vingårdsbesök  & ”Galamiddag”
Dag 4. Ledig förmiddag – Macerata & Operakväll Sferisterio – Verdis ”Rigoletto”
Dag 5. Heliga Assisi & Torre del Corre
Dag 6. Ledig dag - Macerata & Operakväll Sferisterio – Verdis ”Macbeth”
Dag 7. Hemresa

Resesätt SAS
Resans karaktär

God vigör krävs inför stadspromenader. Glöm inte badkläder. Från vårt boende i Trevi tar det ca 1 ½ timma med buss till Macerata. 

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Boka din resa

2019-07-30 2019-08-05 14 990 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa