Översikt

Operans Dresden och Leipzig med Halle

I fagra maj beger vi oss till Sachsen för att uppleva opera i kulturstäderna Dresden och Leipzig. I Dresden på berömda Semperoperan njuter vi av Beethovens ”Fidelio” lagom till 250 årsjubileet av Beethovens födelse, och i Leipzig uppträder vår egen Elisabeth Strid i ”Den Flygande Holländaren” av Wagner. I Händel haus i Halle lär vi oss om stadens stolthet – barockmusikens Georg Friedrich Händel, och vi har nu möjlighet att se premiären av "Teseo" under Händelfestivalen i Halle!

Dresden är en av de vackraste barockstäderna i Europa, en modern stad fylld med konst och musik. Under århundradena har staden haft en växlande historia: storhetsperioden under kurfursten av Sachsen och kungen av Polen, Fredrik August I den Starke, de stora europeiska krigen och DDR-tiden. Dess stadskärna förstördes totalt under andra världskrigets slutskede men de historiska byggnaderna såsom Zwinger, Hofkirche, Frauenkirche och Staatsoper - mera känd som Semperoperan, är varsamt återuppbyggda. Dresdens Musikfestspel – en över 40 år gammal etablerad kulturinstitution lockar en stor publik långt utanför Tysklands gränser varje vår med välrenommerade orkestrar och solister i toppklass. Dresdens Semperopera byggdes redan 1841 för att stå i harmoni med den närliggande hovkyrkans barockstil. Operahuset har drabbats av svåra skador genom historien men alltid återuppbyggts. Den är känd för sin goda akustik och fick stå som modell när operahuset i Göteborg skulle byggas.


I Leipzig – idag även kallat ”Det nya Berlin” har många av de stora kompositörer som Johann Sebastian Bach, Felix Mendelssohn och inte minst Richard Wagner studerat, bott och verkat. ”The Oper Leipzig” är ett av de mest prominenta operahusen i Tyskland och grundades redan 1693, och symfoniorkestern ”The Leipzig Gewandhaus Orchestra” är en av de äldsta symfoniorkestrarna i världen. Leipzig var innan andra världskriget en betydande handelsstad och har varit ett centrum för utbildning och musik. Precis som Dredsen hamnade Leipzig bakom järnridån och har efter återföreningen mellan Öst- och Västtyskland åter etablerats som en modern handels- och musikstad. Klassisk musik men även ny alternativmusik såsom ”gothic rock” och punk blomstrar i staden. Systerstaden Halle ligger 35 km nordväst om Leipzig och är en universitetsstad med ett av Tysklands historiskt sett mest betydande lärosäten för upplysning – Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg. Staden har en bibehållen historisk innerstad med vackra torg och byggnader. Georg Friedrich Händel föddes i staden och vi besöker hans barndomshem Händel haus som idag huserar ett intressant musikmuseum med utställningar. Vi har nu dessutom lyckats säkra biljetter till premiären av "Teseo" i Halle under Händelfestivalen som passande startar just den 29 maj.

Vi bor bra på förstaklasshotell. I Dresden på Innside Dresden Hotel de första två nätterna, och därefter bor vi i Halle på Hotel Dorint Charlottenhof Halle. Med på resan är vår skickliga operaciceron Roger Wallén som på ett målande sätt förmedlar intressant information om Tyskland som operaland i allmänhet och om de operor vi ska uppleva i synnerhet.

Boka din resa

2020-05-27 2020-05-31 21 790 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm – Berlin – Dresden

  Vi landar i Berlin på morgonen där vi möter vår ciceron Roger som tar oss med buss till Dresden, en resa på ca 3,5 timmar. På vägen berättar Roger om resan vi har framför oss och även om de operor vi ska höra. Vi gör ett stopp på vägen och sträcker på benen. Vid ankomst till Dresden välkomnar oss vår lokala guide och vi äter en gemensam lunch på en lokal restaurang.

  Efter lunchen gör vi en guidad promenad genom det gamla Dresden med de berömda barockbyggnaderna. Vi passerar Zwingeranläggningen - världsberömt för sin vackra arkitektur, valv, pelare och skulpturer. Vidare till hovkyrkan, Semperoperan, det nyrenoverade renässansslottet och den så kallade Fursteprocessionen, världens största väggmålning av meissenporslin. Åter till hotellet sen eftermiddag för incheckning och kväll på egen hand.

 • Dag 2 Elbeslotten – Wagners ”Graupa” – Pillnitz slott – opera ”Fidelio”

  Vi börjar dagen med en bussrundtur  genom det vackra ”Elbflorens”. Turen går längs med floden Elbe och de tre vackra Elbeslotten. Vi gör ett besök på den unika och vackra gamla mjölkaffären ”Pfunds Molkerei” med sina porslinsdiskar från 1880-talet. Färden går vidare till Graupa och ett besök på Richard Wagners ”Stätten”. Wagner spenderade sommaren 1846 här och det orörda och idylliska landskapet  gav honom inspiration till sin berömda opera Lohengrin. Vi får en guidad visning i Lohengrin House och Jaktslottet om Wagners liv. Wagner hittade lugn och harmoni i omgivningarna och skickade många glödande brev till vänner från platsen samtidigt som han sammanställde sitt operaverk.

  Vi återvänder till Dresden för en gemensam lunch innan turen fortsätter till nöjesslottet Pillnitz. Pillnitz slott och trädgård är vackert inbäddat mellan Elbflorens vindistrikt och den sachsiska huvudstaden Dresden. Pillnitz anses vara ett av de viktigaste chinoisepalatsen i Europa. Det har varit ett sommarhem för de sachsiska kungligheterna och platsen för många bröllop och festligheter ända tillbaka till Augustus Den Starkes tid på 1700-talet. Museer flyttade in i palatset på 20-talet och slottet är stadens vackraste rekreationsort för både kultur- och trädgårdsälskare. Vi får en guidad tur i parken, som är känd för sitt överflöd av botaniska skatter, med sitt mer än 230 år gamla kameliaträd, ca 400 krukväxter och dyrbara gamla träd.


 • Vi återvänder till hotellet på eftermiddagen för lite egen tid innan vi beger oss till den berömda Semperoperan. Under 2020 firar hela musikvärlden Ludwig van Beethovens 250-årsjubileum och den store tonsättaren omfamnas med jubileumskonserter och festivaler runt om på de stora operahusen. Beethoven som studerade under Joseph Haydn blev en exceptionell pianovirtuos vars hörsel gradvis försämrades och sedermera blev han helt döv. Det stoppade honom dock inte från att komponera ända fram till sin död. Vi ska njuta av hans enda opera ”Fidelio” under ledning av John Fiore och med tyska tenoren Burkhard Fritz i huvudrollen som Florestan. Burkhard Fritz har tidigare bl a sjungit titelrollerna i Lohengrin, Parsifal och Tännhauser på de stora operahusen i Europa, och upprätt som Siegfried på Lyric Opera i Chicago. I rollen som Leonore ser vi norska sopranen Elisabeth Teige med en repertoar bl a som Cio Cio-San i Madama Butterfly, och hon har alla titelrollerna i Wagners ”Ringen” på sitt CV.

  En verklig händelse under franska revolutionen i 1500-talets Sevilla sägs ligga till grund för Fidelio, om kärlek och rättvisa. Fängelsedirektören Don Pizzarro fängslar på falska grunder politikern och aktivisten Florestan i en mörk håla. Florestans hustru, Leonore, försöker rädda sin älskade; utklädd till ”Fidelio” och arbetade som springpojke för fångvaktaren Rocco i två år för att vinna fångvaktarens förtroende och ge Florestan sin frihet åter.

 • Dag 3 Halle – Händelhaus – tillval opera "Teseo"

  Vi checkar ut och tar farväl av Dresden för en bussresa om ca två timmar till Halle - den kulturella huvudstaden i delstaten Sachsen – Anhalt och födelsestad till George Frederic Händel. Fram till våra dagar kan man fortfarande känna barockens vingslag här och just idag startar den årliga Händelfestivalen i staden.

  Vi lämnar bagaget på vårt hotell Dorint Charlottenhof Halle som var den tidigare utrikesministern Hans-Dietrich Genschers favorithotell. Gemensam lunch innan vi beger oss ut på en guidad stadspromenad med en engelsktalande lokalguide. I Händel Geburtshaus – Händels födelsehus ser vi en utställning över hans liv och arbete. Här finns också en samling med över 700 instrument från olika sekler och tusen handskrivna dokument. Händel var kosmopolit, utbildade sig i Italien och tillbringade sedan en stor del av sitt liv i England. Hans mest kända verk är oratoriet Messias och hans opera Rinaldo spelas flitigt än idag. Kvällen till eget förfogande för att göra egna upptäckter i staden eller för att njuta av premiären av Händels opera Teseo" på Oper Halle. 

  Med Teseo återvände Händel till den spektakulära operan med dess många scenbyten. Det är en opera seria i fem akter och hade premiär i London år 1713. Teseo, kung Egeos son, har stridit inkognito i fadens armé. Hans plan - att gifta sig med prinsessan Agilea grusas då även fadern har planer på att gifta sig med henne. Fadern har lovat bort Teseo till trollkvinnan Medea som tack för hennes trollkrafter i kriget. Efter diverse strider ger Medea upp kampen om Teseo och lämnar Athen i ett moln av åska och blixtar.

   

 • Dag 4 Leipzig – Bachmuseet – opera ”Den flygande holländaren”

  Fri morgon innan vi mitt på dagen åker till grannstaden Leipzig. Vår lokala guide tar oss med på en intressant stadspromenad i denna kulturstad med över tusen år på nacken. Ända sedan 1254 när Thomaskören – en av världens äldsta gosskörer nämns i skrift för första gången har musiken flödat i Leipzig. I Gewandhaus grundades Gewandhausorkestern redan 1743 med sin berömda orgel med 6638 pipor. Och i Thomaskyrkan verkade Johan Sebastian Bach som kantor. Leipzigsonen Richard Wagner bestämde sig som 16-åring för att bli operakompositör och Fredrik Mendelssohn grundade här det första tyska musikkonservatoriet.I slutskedet av DDR-tiden utvecklades här en fredlig rörelse under gudstjänster och sammankomster i Nicolaikyrkan som blev en folklig protest mot regimen, och de sk måndagsdemonstrationerna tog fart och som till slut ledde till att DDR´s upplösning.

  Vi besöker Bach-museet som presenterar Johan Sebastian Bach och släkten Bachs livsgärning. Nästan alla i släkten var musiker, kantorer, orgelspelare och hovmusiker. I museet visas den för Bach så viktiga orgeln delvis i original och andra barockinstrument. Här finns även en utställning om Bachs hovengagemang, och små lyssnarstudios med mediastationer mm.

 • Vi äter en gemensam tidig middag innan vi beger oss till Oper Leipzig för att uppleva Wagners ”Den flygande holländaren”. I rollen som Senta ser vi Malmöfödda Elisabet Strid som imponerar i de stora Wagner och Strauss-rollerna, och i rollen som den trolovade Erik ser vi den tjeckiske tenoren Ladislav Elgr. Kaptenen Daland spelas av bassångaren kanadensaren Randall Jakobsh. Operan skrev Wagner under sin mellanperiod och bygger på sjömanslegenden om spökskeppet Den flygande holländaren som misslyckas med att runda Godahoppsudden, varpå kaptenen svär att lyckas och blir då av gud evigt dömd att segla på haven för alltid. Wagner fick idén till operan då han seglade från Kaliningrad till London under en strapatsrik sjöresa med stormar. Fulla av musik återvänder vi till vårt hotell i Halle

 • Dag 5 Hemresa

  Vi checkar ut och tar farväl av Tyskland för denna gång. Busstransport till flygplatsen i Berlin för hemresa hem till Stockholm.

Resans höjdpunkter

 • De fina operaföreställningarna på Semperoperan och Oper Leipzig
 • Nu även tillvalet operan "Teseo" under Händelfestivalen i Halle
 • Vackra Zwingeranläggningen och Pillnitz slott i Dresden
 • Händelhaus i Halle och Bachmuseet i Leipzig
 • Roger Walléns djupa operakunskaper

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 27/5
Pris Från 21 790 kr
Enkelrumstillägg 3.490
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Berlin t/r
 • Busstransporter, visningar och entréer enligt program
 • Fyra nätter på förstaklasshotell i Dresden och Halle med del i dubbelrum
 • Fyra frukostar
 • Tre 3-rättersluncher inkl dryck
 • En 3-rätters middag inkl dryck
 • Två operor i kat 1
 • Svensktalande och engelsktalande lokalguider
 • Svensktalande musikciceron
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Tillägg
Tillägg opera Teseo i Halle, 1:a kat. 1170 kr
Information om avresor

I Halle startar Händelfestivalen samma dag vi ankommer och vi har efter att resan publicerats lyckats förboka biljetter i första kategori till premiären av operan Teseo.

Ibland måste sångare ställa in sin medverkan i en förställning av olika skäl. I de fall det blir byte av sångare är det inte skäl för avbokning eller återbetalning av resans pris, och ej heller återbetalning av biljettens pris.


Resplan

Dag 1. Stockholm – Berlin – Dresden – stadsrundtur 
Dag 2. Elbeslotten – Wagners ”Graupa” – Pillnitz slott – opera ”Fidelio”
Dag 3. Halle – Händelhaus - tillval opera "Teseo"
Dag 4. Leipzig – Bachmuseet – opera ”Den flygande holländaren”
Dag 5. Hemresa

Boende

27-29 maj
Innside Dresden Hotel **** (4)
Salzgasse 4
01067 Dresden, Tyskland
Tel: 49 30 22385762

29-31 maj
Dorint Charlottenhof Halle **** (4)
Dorotheenstraße 12
06108 Halle (Saale), Tyskland
Tel: 49 345 29230


Resesätt SAS
Resans karaktär

För att njuta av resan bör du ha promenadvana inför stadspromenader på ojämnt underlag.

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.