Översikt

Operasafari i Flandern med Liège

Ljuvliga chokladpraliner, flamländska gobelänger, delikata spetsar, konst, maktens högborg, öl... Kulturstäder längs vackra kanaler och lugnt rinnande floder... Men är det väl ändå inte så att det är Belgiens små vackra operahus som lockar allra mest under en resa i sköna maj? Så följ med & lyssna till våra svenska sopraner Ingela Brimberg och Agneta Eichenholz!

Fira sköna majs ankomst med en veritabel musiksafari i Flandern och Vallonien!. Vi njuter av en opera-odyssé av verkligt varierade verk – från Richard Wagners ”Lohengrin” på majestätiska Theatre Royal i Bryssel via Rossinis romantiska koloraturopera ”La donna del Lago” – ”Sjöfröken”, inspirerad av sir Walter Scotts episka poem om den skotska hjältinnan som slits mellan uppvaktande parter. Vi avslutar med Mozarts opera séria ”Titus mildhet” på det lilla mästerverket Vlaamse opera i Gent.

Vi njuter av kulturpärlor som Mechelen, Gent och kanalernas Leuven. Tiden tycks ha stått stilla i de medeltida stadskärnorna när vi strosar bland pralintillverkarnas butiker i bästa ”chocolate-box” anda eller tar en båttur på kanalerna. Inledningen i Bryssel bjuder på en fascinerande inblick i stadens arv från Art Nouveau-eran, innan vi far inåt land mot Valloniens Liège. Gemene svensk tänker kanske på Ralf Edströms tid i stadens fotbollsklubb Standard men härifrån kom även den svenska industrins fader Louis de Geer. Vår kunnige ciceron är uppskattade Stefaan Debrabandere, svensktalande flamländare. Vi bor bekvämt på mellanklasshotell med utmärkt läge för resans innehåll.

Belgiske Stefaan Debrabandere lärde sig svenska som en utmanande del av sin Master examen i germansk filologi under sent 70-tal. Hans brinnande intresse för historia ledde honom till en guideexamen och under mitten v 80-talet fick han damma av sin svenska igen då många grupper kom till Bryssel inför Sveriges förberedelser för att ansöka om medlemskap i EU. Stefans största intressen ligger inom arkitektur, belgisk och europeisk historia, konststäderna Brügge, Antwerpen, Bryssel och Gent. Under sitt yrkesverksamma liv arbetade han som språklärare på högskolenivå samt var en av de tongivande i de som startade upp ERASMUS-projektet 1992. Som aktiv, nyligen pensionerad njuter han av berätta såväl historien som historier för grupper genom sitt älskade Flandern.

Reseprogram

 • Dag 1 Sverige – Art Nouveau i Bryssel

  Vid ankomst möts vi av vår ciceron för en panoramatur med buss för att skåda EU-byggnaderna, parlamentet, Atomium, Kinesiska paviljongen och Japanska pagodan. Vi kommer sedan att göra en kortare stadsrundtur i de historiska stadsdelarna med magnifika Grand Place innan det är dags att äta vår lunch som serveras i stadsdelen Ilot Sacré på en uppskattad sekelskiftesinredd restaurang. Under eftermiddagen väntar incheckning för resans två första nätter på mellanklasshotell Floris Arlequin Grand Place, bra beläget i gamla stan.

  Bryssels första hus i Art Nouveau uppfördes 1893 och idag finns femhundratalet byggnader kvar i denna fantasifulla och karaktärsstarka stil. Vid förra sekelskiftet förskönades Bryssel av kung Leopold II och nya kvarter uppfördes där den välmående medelklassen lät bygga sina hus i den moderna nya arkitekturen som lanserats av belgarna Victor Horta och Paul Hankar. En ny estetik slog igenom och Bryssel blev precis som Wien och Barcelona, berömda Art Nouveau-städer. Metallkonstruktioner gjorde att arkitekterna kunde låta ljuset strömma in i öppna fasader med nya former. Inredning à la arabesque, med geometriska former, kvinnliga siluetter eller i blom- och djurmönster firade triumfer. Färgat glas, mosaik, träsnide och metallsmide höll hög klass och man inspirerades av britten William Morris och japansk estetik. Art Nouveau blomstrade under ett dussintal år och följdes sedan av Art deco-stilen.

  Vi får höra den historiska kontexten kring framväxandet av Art Nouveau här och vi ser bl a Hortas verk i staden.

  Kvällen till eget bruk. En kort promenad från vårt hotell Bryssels vackra och kända stora torg, Grand Place, med det mäktiga gotiska rådhuset och de medeltida gilleshusen med förgyllda barockfasader.  På kvällarna lyser man upp husen och här ses den lille knubbige gossen Manneken Pis, som blivit en symbol för staden.

 • Dag 2 Konstjuvelen Mechelen – Operakväll ”Lohengrin”

  Mechelen vid floden Dyle är en av Flanderns mest uppskattade historiska städer med såväl gammal arkitektur och historia som nutidshistoria av lite mer skrämmande slag. Världsarvet Sankt Rumboldskatedralen uppfördes på 1200-talet och har stått post mot såväl härjningar av ikonoklaster och kalvinister som bombningarna under andra världskriget. Insidan av katedralen är imponerande och här hänger van Dycks ”Kristus på korset” bland konsten men allra mest känt är högaltaret skapat av Lucas Faydherbe omkring 1665. Katedralen dominerar det vackra stora torget där husen är från olika tidevarv från 1500-tals renässans till 1700-tals rokoko byggt ovan dess 1200-tals hjärta. Under regenten Margaret av Österrikes styre av habsburgska Nederländerna 1507 – 1530, så blomstrade konst och vetenskap. Den nordiska renässansen samlades konstnärer och kompositörer. Det finns tid för egna upptäckter efter att vi har ätit gemensam lunch på en modern, prisbelönt fransk-belgisk restaurant.


  Retur till Bryssel för att byta om till kvällens föreställning av Richard Wagners ”Lohengrin” på imponerande Theatre La Monnaie.  Vi promenerar till operahuset för att njuta av vår egen svenska stjärna den dramatiska sopranen Ingela Brimberg som slagit igenom på de stora scenerna i Europa. Hon sjunger rollen som Elsa von Brabant som gifter sig med förkämpen Lohengrin, gestaltad av den amerikanske tenoren Eric Cutler. Cutler framträder på världens scener och beskrivs som en virtuos som sjunger passionerat och elegant lätthet. Engelske bas-baritonen Andrew Foster-Williams gör rollen som den onde greven Telramund, en roll vilken han odelat hyllats för tidigare. 
  En nyproduktion som är gjord av den prisade Olivier Py och dirigent är Alain Altinoglu som bland annat framfört Lohengrin på Bayreuth. 


  Wagners ”Lohengrin” anses som en av hans romantiska verk och uruppfördes i Weimar år 1850. Då dirigerade ingen mindre än Franz Liszt.
  Historien förtäljer om greve Telramund, förmyndare för den försvunne hertig Gottfried av Brabant som anklagar dennes syster, Elsa, för mordet. Elsa blir dömd genom gudsdom och som sin förkämpe kommer som genom ett mirakel riddaren hon haft i sina drömmar, Lohengrin. Endast ett villkor har han för att skydda Elsa; hon får aldrig fråga vem han är. Lohengrin vinner striden, skonar sin fiendes liv och ber om Elsas hand i äktenskap. De gifter sig redan nästkommande dag men den förödmjukade Telramund och dennes hustru planerar hämnd och sår tvivel i den så förälskade om än naiva Elsa. Tvivlet tar överhanden och besegrar skoningslöst kärleken. Det är en tragisk och dramatisk historia om hur kärleken ännu en gång inte segrar i operans värld.
  Föreställningen är 4,5 timmar lång med två pauser. Vid elvatiden är vi åter på vårt hotell.  

 • Dag 3 Kanalernas Leuven – Liège – operapremiärkväll ” La Donna del Lago”

  Efter en lite senare frukost checkar vi ut och lämnar Bryssel för att ta oss ut på landsbygden. Leuven är Flanderns fjärde största stad och omnämndes första gången år 891 då en vikingaarmé hade besegrats av den frankiske kungen Arnulf. Precis som Mechelen är Leuven vackert belägen längs floden Dyle och var ett mycket viktigt handelscentrum från denna tid fram till 1300-talet. Här producerades tyger och här grundlades ”Lågländernas” (dagens Holland, Belgien och delar av norra Frankrike och Tyskland) äldsta katolska och nu största universitet år 1425. I början av 1700-talet skapade bryggarmästaren Sebastien Artois ölet Stella Artois. Universitetsbiblioteket förstördes under den ökända belägringen av tyska trupper under Första världskriget och återuppbyggdes av amerikanske arkitekten Whitney Warren i flamländsk nyrenässans, med hjälp av Storbritannien och USA. I dess torn finns det största klockspelet i världen. De vackra byggnaderna i den gamla stadskärnan kröns av stadshuset från mitten av 1400-talet samt Sankt Peterskyrkan som härbärgerar en romansk krypta från 1000-talet. Kyrkan har flera berömda målningar, bl a av Dirk Bouts och det ofullbordade tornet med sitt klockspel är en av de som är på Unescos världsarvslista över Belgien-Frankrikes typiska klocktorn.

  Vi har förmiddagen i Leuven med gemensam stadspromenad. Efter tid på egen hand för lunch och egna upptäckter reser vi vidare mot regionen Vallonien för en natt i Liège.
  Incheckning på vårt mellanklasshotell i Lièges gamla stadskärna där vi har ett par hundra meter till furstebiskopens palats och Meuse-flodens flodbank. Tid på egen hand innan vi promenerar till den kungliga operan, den välrenommerade Opera Royale de Wallonie som satsar på lokala kostymdesigners och sångartalang men vars kapabla orkester och kör drar till sig världsberömda operasångare och dirigenter. Operahuset i nyklassisk stil uppfördes 1818-1820 på ruinerna av ett dominikanerkloster där mycket av byggnadsmaterialet kunde återanvändas. Framför operahuset står stadens kompositör André Grétry staty. Under Första världskriget använde tyska trupper operahuset som stall och sovsal. År 2009-2012 renoverades teatern helt och bjuder besökaren på en fin blandning av gammalt och modernt.  

  Vi äter middag på operahusets restaurang innan kvällens föreställning - premiärkvällen på en nyproduktion av Gioacchino Rossinis vackra ”La Donna del Lago”, ett verk under hans neapolitanska period från 1819, baserad på en roman av Walter Scott. Verket markerade Rossinis övergång mellan barock och romantiken. En romantisk tavla frammålad av vackert, vilt, skotskt landskap, hat och kärlek i en fientlig miljö. I en tid då kungen strider mot rebeller har Elena, dottern till en av rebellerna trolovats med en man som hon inte älskar. Elena sörjer vid sjön Katrinas stränder där hon blir förälskad i en jägare, Uberto. Han visar sig vara ingen mindre än kungen själv, som klätt ut sig för att vinna hennes gunst. Operan är en samproduktion med Rossini Opera Festival där den fick lovord under 2016 års festival. Medverkar gör den prisbelönta georgiska sopranen Salome Jicia som huvudrollsinnehaverskan Elena samt Rossinispecialisten och italienska världsmezzon Marianna Pizzolato i rollen som rebellen Malcolm. Den förklädde kung James V gestaltas av ryske belcantotenoren Maxim Mironov och tenoren Sergei Romanovsky är Rodrigo, rebelledaren som Elena är trolovad till. Den erfarne spanske bas-baritonen Simon Orfila debuterar på Lièges scen med rollen som Douglas, Elenas fader. Operan är ca tre timmar lång.

 • Dag 4 Liège - Gent – operapremiärkväll “ La Clemenza di Tito”

  Promenad från hotellet ut på stadens historiska gator och torg. Liège omnämndes i skrifter först år 558 men man har funnit spår efter betydligt äldre bosättningar. Här föddes kung Karl den Store och han, liksom Pippin den lille hade sitt residenssäte här. Fram till 1300-talets mitt var Liège en kyrklig centralpunkt, blomstrande handelsstad och viktigt smidescentrum med kniv-, lås-, och vapensmide. Här arbetade i slutet av 1700-talet 6.000 arbetare i över 70 vapenfabriker och i förstäderna sysselsattes mer än 5.000 spiksmeder. Från denna stad och trakt utvandrade många vallonska bergsmän, smeder och köpmän till Sverige, som Louis de Geer, den svenske industrins fader. Lunch på egen hand innan vi färdas ca en och en halv timme till chokladbox-vackra Gent där vi bor resans sista natt på fyrstjärnigt hotell Harmony vid vattnet i Gents Patersholdistrikt, det äldsta i staden. Gravesteenslottet och Saint Bavo-katedralen är fem minuters promenad från hotellet. Hotellet har en uppvärmd utomhuspool och i loungen serveras fria smårätter och tapas mellan kl. 18 – 20. Vi äter en gemensam middag vid operahuset på ett brasseri. Efter middagen är det dags att njuta av fina lilla Vlaamse Opera i Gent, där det är premiärkväll för Mozarts opera ”Titus mildhet” en av de absolut sista operorna i sin genre – barockens opera seria och Mozarts sista italienska opera. Det är därför i det närmaste slutsålt redan och vi njuter av den förväntansfulla stämningen inför den karismatiska rollbesättningen som barockexpert Stefano Montanari satt samman. Vi ser extra mycket fram emot svenska stjärnsopranen Agneta Eichenholz framträdande som den hämndlystna Vitellia, men även Mozartspecialisten, den tyske tenoren Lothar Odinius i huvudrollen som den milde kejsar Titus. Den ryska mezzosopranen Anna Goryachova, som är knuten till Zurichoperan, sjunger rollen som den unge ädlingen Sesto. 

  Inför kröningsfestligheterna i Prag 1791 skulle den nye österrikiske kejsaren Leopold II hyllas med en opera baserad på ett libretto av poeten Pietro Metastasio. De böhmiska ständerna hade bestämt sig för att operan skulle baseras på hans text om den milde, gode romerske kejsaren Titus Vespasianus (79-81 e Kr) - troligtvis i förhoppningen om att deras nye kejsare skulle ha samma milda handlag. Mozart fick bara två månader på sig att färdigställa operan., då den först påtänkte Salieri tackat nej till uppdraget. Handlingen utspelar sig i Rom år 79 e Kr där Vitellia försöker nå en maktposition i staden genom att bli kejsar Titus älskarinna. Denne avfärdar henne för att gifta sig och Vitellia planerar att låta patriciern Sesto mörda kejsaren. Kejsaren ändrar sig och mordet avstyrs men efter flera förvecklingar och milda uppoffringar av kejsaren fortsätter konspirationerna och mörkläggningen av onda planer som den milde Titus försöker förstå och styra över. Föreställningen är 2 timmar och 40 minuter med en paus. 

 • Dag 5 Båttur i Gent – Bryssel – hemresa

  Vackra lilla Gent, vars främsta arkitektoniska kännetecken är ”De tre tornen”; Sint-Baafs katedralen, Sint-Niklaas kyrkan och Klocktornet, är en älskad stad där gammalt och nytt går hand i hand. Ingen annan stad i Belgien har så många historiska monument och att promenera i staden är som att resa genom historien. Vi gör en promenad längs kanalerna och förbi gilleshusen med genuint medeltida arkitektur. 

  Staden närmast sprudlar av kultur av olika slag men här är även pralinmakande en konstart. Gent ståtar med det belgiska chokladskapandets “crème de la crème”. Från traditionell stil till minimalistisk över till det rent förvånande i smakkombinationer som senap till Ganda-skinka och mycket av det som tillverkas här går på export ända till Japan.
  Nu när vi har vistats i städer vid floder skall vi äntligen göra en båttur om ca fyrtio minuter förbi stadens vackra monument. Vi gör en stadspromenad och har tid på egen hand för lunch innan hemresan påbörjas med färden till Bryssel för flygningen till Sverige 

Resans höjdpunkter

 • Tre operor varav två premiärer
 • Ingela Brimberg & Agneta Eichenholz
 • Tre operahus

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 3/5
Pris Från 16 790 kr
Enkelrumstillägg 2990 kr
I priset ingår

- Flyg Stockholm – Bryssel t/r, inkl flygavgifter
- Transporter
- Visningar och entréer enligt program
- Fyra nätter på mellanklasshotell, del i dubbelrum
- Fyra frukostar
- Två luncher
- Två middagar
- Tre operabiljetter i kategori 1, 2 och 3 (total kostnad 3.150:- )
- Svensktalande licensierad guide
- Skatt.

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Tillval och utflykter
Obligatorisk Miljöskatt från 1/4 2018 60 kr
Resplan

Dag 1. Sverige – Art Nouveau i Bryssel
Dag 2. Konstjuvelen Mechelen – Operakväll ”Lohengrin”
Dag 3. Kanalernas Leuven – Liège – operapremiärkväll ” La Donna del Lago”
Dag 4. Liège - Gent – operapremiärkväll “ La Clemenza di Tito”
Dag 5. Båttur i Gent – Bryssel – hemresa

Boka din resa

2018-05-03 2018-05-07 16 790 kr 3 Boka