Översikt

Operasafari i Tjeckien och Slovakien

Tjeckien och Slovakien gick skilda vägar 1993 under vänskapliga former och nu är vackra städer som Prag, Telč, Mikulov och Bratislava, synnerligen ”inne” i Europa. Tillsammans med våra uppskattade ciceroner njuter vi av, förnämliga operahus, ljuvlig arkitektur från renässans och barock i längs floderna Donau, Morava och Moldau.

Dagens Tjeckien och Slovakien är två länder som skildes åt i samförstånd 1993, två historiskt intressanta länder med mäktiga flodlandskap i Europas kulturella hjärta. Vi gläds åt resan som går genom delar av gamla Tjeckoslovakien, unionen som förenade slovaker och tjecker under 75 år efter första världskrigets slut. Här reser vi i kulturens, historiens och musikens värld mellan två historiska pärlor till städer. Från vykortsvackra Bratislava vid Donau till skönheten Prag vid Moldau, via vackert belägna vinstaden Mikulov, kulturstaden Brno och Unescovärldsarvet Telč vid Morava.


Tjeckoslovakien var en parlamentarisk demokrati som fogade samman två länder som visserligen hade liknande språk men helt olika religiösa, kulturella och sociala traditioner. Inte minst tack vare historien där tjeckerna lytt under österrikarna medan slovakernas herrar var ungrarna. Gemensamt var en önskan om att bli självständiga. Fram till Andra världskriget var landet den enda demokratin i centrala/östra Europa och efter tiden i östblocket ledde Sammetsrevolutionen 1989 till Vaclav Havels presidentskap och de första fria valen sedan 1946. 1993 blev Tjeckien och Slovakien två suveräna stater. För oss svenskar är Tjeckien mer känt, tack vare vackra Prag. Slovakien är landet med de vackra bergsscenariorna från Tatrabergen och trevliga byar, där häst med vagn fortfarande är ett föredraget fordon. Gemensamt för båda länderna är kärleken till musiken och såväl Prag som Bratislava har flera operahus och musikinstitutioner.

Bekvämt boende på bra mellanklasshotell i Bratislava, Brno och Prag. Vi provar regionens gastronomi tillsammans med en vinprovning och en ölprovning. Vår svensktalande guide Carl Rüster lotsar oss genom ländernas spännande historia. Vår musikaliske ciceron är Niklas Lindblad, känd musikkonnässör från radio och TV.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm – Bratislava vid Donau

  Avresa på förmiddagen från Stockholm till Wien. Vid ankomst väntar buss för avresa till pärlan vid Donau (63 km). Här bor vi på centralt belägna fyrstjärniga Art hotel William. Vi äter en trerättersmiddag på hotellet. Slovakiens Bratislava genomgår en anmärkningsvärd omvandling från pittoresk vykortsstad till självmedveten stil- och kulturmetropol och man blir positivt överraskad över dess vitalitet och omfattande kulturella utbud. Stadens stadsbild karaktäriseras av medeltida torn och stora 1900-talsbyggnader men även av de många barockpalatsen. Få vet att staden en gång hette Pressburg och var en av de viktigaste städerna i kejsardömet Österrike-Ungern.

 • Dag 2 Bratislavas skatter – Konsertkväll med Pragfilharmonikerna

  Efter frukost gör vi tillsammans med en lokal guide en stadsrundtur i de centrala delarna av Bratislava. Inledningsvis upptäcker vi det nya vibrerande moderna Bratislava från slottshöjden Slavin. Vi ser den gotiska 1300-talskatedralen Sankt Martin, dock helt färdigställd 1452. Spiran svävar 85 meter högt och dominerar stadsbilden. Tornet var en gång del av försvarsverket som omgav den medeltida staden. Här har 18 härskare krönts, bland dem den tysk-romerska kejsarinnan och drottningen av Ungern, Maria Theresia av Habsburg den 25 juni 1741. Maria Theresias regenttid betraktades som stadens gyllene era under de trehundra år som Pressburg var huvudstad i det ungerska kungadömet. I de vackra historiska delarna av staden upplever vi Ärkebiskoparnas ljust, skära palats Primaciálny i neoklassisk stil, färdigställt 1781. I dess mest kända sal Spegelsalen undertecknades fredsavtalet Napoleons Frankrike och Österrike 1805 efter slaget vid Austerlitz. Vi avslutar vid de moderna Eurovea-kvarteren. Lunch och resten av eftermiddagen på egen hand.

   

  Till kvällen träffas vi för att promenera ca 450 meter till den intressanta eklektiska byggnaden Reduta, färdigställd 1919. Man omvandlade då en barockbyggnad till en härlig blandning av nybarock, rokoko och Art Nouveau. Detta är den Slovakiska filharmonins säte och här ska vi njuta av en konsert. Många österrikiska musikälskare vallfärdar hit för filharmonins nyårsdagskonsert eftersom man menar att de Slovakiska symfonikernas framträdande på nyårsdagen håller lika hög klass som den betydligt mer kända och kostsamma österrikiska motsvarigheten. Men ikväll är det en annan högpresterande filharmonisk orkester som stämmer upp violinerna, nämligen Pragfilharmonikerna med kör. Kl 19.30 inleds tonerna till Mahlers symfoni nr 2 i c moll. Retur till vårt hotell efter kvällens föreställning.

 • Dag 3 Bratislava - Operakväll ”Enleveringen ur Seraljen"

  Du har lördagen fri för egna upptäckter av det sköna Bratislava.Vi samlas sedan till kvällen för att promenera ca 450 meter till operahuset. Bratislava ståtar med två operahus. Gamla operahuset uppfördes 1886 och ligger praktfullt renoverat, skinande som en nybakad krokan, i stadens gamla hjärta – precis i änden av det storslagna esplanadtorget Hviedzdoslavovo namestie. Klassiska kompositörer står staty över den storslagna entrén. Här intar Bratislavaborna sprudlande Hubertusvin i pausen.

  På Bratislavas vackra gamla operahus ser vi Mozarts opera ”Enleveringen ur Seraljen” från 1782.19.00. Mozart skrev musiken för Enleveringen ur Seraljen på endast 10 månader, ett nationalistiskt beställningsverk av kejsar Josef II för att lära wienborna tala riktig tyska. En exotisk och lekfull opera alla turca där en förlovad spansk adelsdam med följe blir kidnappade av pirater och sålda till en pascha som haremsdamer. Fästmannens räddningsinsats ur seraljen präglas av förvecklingar och list. Den onde uppsyningsmannens dumma och brutala karaktär visas tydligt i välkomponerade vredesutbrott och Mozart spränger gränserna mellan tyskt sångspel och italiensk opera buffa. Premiären blev en monumental succé och operan ansågs ”för bra för sin publik”.

   

 • Dag 4 Lednice slott - Brno – operakväll ”The Devil and Kate”

  Idag lämnar vi Slovakien och Bratislava för att resa till Tjeckien och Brno. Längs vår väg i södra Mähren ligger Lednice slottsområde. Under 1800-talet omdanades området av sina godsägare huset Liechtenstein till en stor landskapspark med två centrum, Lednice och Valtice. Den franska revolutionens hårda verklighet skrämda aristokratin tillbaka till det drömska förgångna, varför familjegods och parker utformades i medeltida stil. Familjen byggde upp Lednice i den stil som kallas Windsor-gotik. Det är närmast ofattbart att familjen endast använde ett så stort område med majestätiska gods, som sommarboende. Deras stora konstsamlingar från hela världen prydde delar av slotten och de sagoslottsliknande godsen utnämndes år 1996 till världsarv av Unesco. Vi får en visning av Lednice innan vi fortsätter mot Brno.

  Industri- och studentstaden Brno är kanske mest känd för sin experimentella arkitektur i början av 1900-talet och vårt hotell för en natt är fyrstjärniga Hotel Grand Brno belägen i Brnos pittoreska gamla stadskärna. Vi äter gemensam lunch under dagen.Efter lunch får vi transfer till Spilberk-kullen med slottet och den berömda gotiska St Peter & Paul-katedralen från 1300-talet, som skadades svårt under den svenska belägringen 1643.Vi går till fots tillbaka till gamla staden. Det gamla operahuset Reduta, idag balettscen, uppfördes under 1700-talet och en bit längre bort finner du Mahenteatern där stadens son Leoš Janáčeks operor hade världspremiärer, idag är det stadens teaterscen. Då man öppnade Brnos nya operahus 1965 var den Tjeckoslovakiens mest moderna och tekniskt bäst utrustade. Här ser vi Dvoraks sagoopera ”The Devil and Kate” som är en av de få tjeckiska operor där handlingen inte rör sig om kärlek. Operan hade premiär den 23 november 1899 på Nationalteatern i Prag. Den blev snabbt populär i hemlandet på grund av sina många folkloristiska motiv. Promenad tillbaka till hotellet.

   

 • Dag 5 Världsarvsstaden Telč – Prag – Operakväll ”Tosca”

  Telč grundades på 1200-talet som ett kungligt fort vid vattnet längs de livliga handelsvägarna mellan Böhmen, Mähren och Österrike på floden Morava, en biflod till Donau. Staden byggdes upp av Hradec-styret då italienska arkitekter transformerade det gotiska fortet till ett magnifikt renässansslott under 1600-talet, liksom det unika torget och dess arkader. Dessutom byggde jesuiterna en kyrka 1667 enligt ritningar av Domenico Orsi. Eftersom staden till stora delar bevarades i sitt renässansskick under barocken och under senare epoker, så togs Telč upp på Unescos världsarvslista 1992. Det är svårt att finna något mer romantiskt än denna stad som hämtad ur en HC Andersen saga, med det romantiska slottet, kristallklara guldfiskdammar i en engelsk park. Vi gör en stadspromenad samt äter en trevlig lunch innan det är dags att ta vägen norrut till Prag.Vi ankommer sen eftermiddag till fyrstjärniga historiska hotell Modra Ruze, bra beläget i gamla stan mellan Wencelastorget med den berömda klockan och bredvid Ständernas teater, ett av stadens operahus.Prag är en sagostad, en leende pärla mitt i Europa. När solen går ner bakom Pragborgen, tänds belysningen på katedraltorn och palatsfasader och ett gyllene sken från de små gatlyktorna lyser upp de trånga gränderna – då förnimmer man det magiska Prag. Efter incheckning finns lite tid på egen hand att njuta av skymningen innan vi samlas för att promenera till Nationalteatern för att se Puccinis klassiska ”Tosca”.Kl 19.00. Tosca. Puccinis Tosca har sedan premiären 1900 behållit sin plats som en av världens mest spelade operor. Med musik som är lika dramatiskt brutal som skimrande vacker skildras sångerskan Tosca och hennes älskare Cavaradossis tragiska öden. Under ett koncentrerat och passionerat dygn följer vi deras ofrånkomliga resa mot katastrofen, orkestrerad av den kallsinnige polischefen Scarpia. Operan rymmer allt; passion, lusta, förräderi och ond bråd död och flera av operans arior och duetter hör till repertoarens mest älskade.

   

 • Dag 6 Prag - Stockholm

  Efter frukost tar vi privat buss till flygplatsen för hemresan.

Resans höjdpunkter

 • Tre operor på tre olika operahus
 • Den historiska staden Telc & slottet Lednice
 • Ciceronerna Carl Rüster & Niklas Lindblad

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 11/10
Pris Från 16 690 kr
Enkelrumstillägg 2 490 kr
I priset ingår
 • Flygresa Stockholm – Wien, Prag – Stockholm via Wien, flygavgifter
 • Entréer, visningar och transporter enligt program
 • Fem nätter på fyrstjärniga hotell, del i dubbelrum
 • Fem frukostar
 • Två luncher
 • Två middagar
 • Tre operor
 • En konsert
 • Svensktalande ciceron
 • Skatt
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm – Wien - Bratislava
Dag 2. Bratislavas skatter – Konsertkväll med Pragfilharmonikerna
Dag 3. Operakväll Bratislava "Enleveringen ur Seraljen"  
Dag 4. Lednice slott -  Brno – operakväll ”The Devil and Kate”
Dag 5. Världsarvsstaden Telč – Prag – Operakväll ”Tosca” 
Dag 6. Hemresa

Klimatkompensation

Nu kan du kan klimatkompensera för din flygresa Klicka här »

Boka din resa

2018-10-11 2018-10-16 16 690 kr 1 Boka