Översikt

Operatåget till Arena di Verona

Under blinkande stjärnor mot en sammetssvart himmel hörs underbara klanger! Tänk att få njuta klassiska operaverk på en romersk antik arena och att få promenera under Julias balkong i Veronas medeltida stadskärna.

Historiska Verona med Romeo och Julias besjungna balkong utgör fonden för en intressant och njutningsfull tågresa från Sverige till Venetos prydnad, den antika romerska arenan i Verona där varje operaälskares dröm är att få uppleva paradoperan ”Aida”. Förutom ”Aida” får du på denna resa även njuta av klassikern ”Carmen”

Res med likasinnade till Verona! Trakten kring Gardasjön har alltid varit känd för sin skönhet och sitt behagliga sommarklimat. Vi gör en resa över sjön med båt för att uppleva dess skiftande natur och ser en vacker trädgård med ett praktfullt palats på en ö mitt i sjön. Under en promenad i Veronas gränder ser vi välbevarade byggnader från romersk tid, medeltid och renässans.

Ombord på tåget kan du njuta av en resa i lugnt tempo, du kan sträcka på dig, läsa en god bok eller bara luta dig tillbaka och njuta av landskapet som passerar. Tågresan mot Verona går genom en kedja av spännande städer, längs en naturskön resväg genom Europa.

Här ser vi 1913 års version av Aida, en opera av Verdi som uppfördes för första gången i Kairo, december 1871. Handlingen utspelas i Egypten på faraonernas tid och innehåller ett klassiskt triangeldrama och förbjuden kärlek. Operan kom senare att bli en symbol för frihet i Italien under fascistdiktaturens tid och uppförs varje sommar i Verona. 


Vår kunniga och uppskattade Italien-ciceron är välkända och kunniga Ki Månsson som har bott i regionen sedan många år.  Vår musikciceron är kunnige Roger Wallén som medföljer på resan ända från Stockholms centralstation. Roger föreläser initierat om föreställningarna. Vi bor bekvämt på två olika mellanklasshotell i Hamburg på ut och hemresan samt under fyra nätter på trivsamt, centralt beläget mellanklasshotell Mastino i Verona.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm – Köpenhamn – Hamburg

  I resans pris ingår anslutning med tåg till Köpenhamn från Götaland och flertalet stationer i Svealand – ange önskad avreseort när du bokar resan. Från Stockholms central medföljer vår kunnige operaciceron och tågvärd Roger Wallén. Vi ankommer till Köpenhamns Centralstation och härifrån reser vi första sträckan till Hamburg, dit vi ankommer under kvällen. Färjan mellan Rödby–Puttgarden tar 45 minuter. Ombord finns kafeteria, bar och butiker på passagerardäck. I Hamburg övernattning vi på hotell, beläget på kort gångavstånd från stationen. Tänk på att du själv ansvarar för att ditt bagage kommer från och till tåget i Hamburg. Använd en väska på hjul för enklaste transport från tåg till hotell.

 • Dag 2 Hamburg - Verona

  Vi promenerar tillbaka till stationen och påbörjar vår tågresa genom Tyskland. Den fortsatta färden till Italien går den klassiska järnvägsrutten via München till Verona och går på dunkande rälsar genom ett underskönt landskap. Tågresan från Hamburg till Verona tar 14 timmar inklusive uppehåll vid tågbytet. I München gör vi ett längre uppehåll för lunch på egen hand, samt för inköp av vatten och något att äta innan vi påbörjar den avslutande sträckan till Italien. Efter att ha passerat Brennerpasset når vi staden Bolzano och här stöter vi på den 410 km långa floden Adige, den näst längsta i Italien efter Po. Vi kommer att följa floden ända till Verona. Den avslutande resan München–Verona tar ca 4,5 timmar och vi är framme ca halv nio på kvällen. Här möts vi av vår Italienciceron, Ki Månsson samt privat buss för transport till vårt hotell Mastino.

   

 • Dag 3 Sightseeing i Verona

  Vi går en stadspromenad i den gamla stadskärnan med sina vackra torg och trånga gränder. Här finns många välbevarade arkitektoniska minnesmärken och byggnader som vittnar om stadens storhetstid under 1200- och 1300-talen. Mycket av den medeltida atmosfären finns kvar och vid familjen Capuletis palats ser vi Julias balkong.
  Piazza delle Erbe, grönsakstorg under medeltiden, ligger på platsen för romarnas forum och Piazza Bra domineras av Arena di Verona, den romerska amfiteatern där operaföreställningarna äger rum. Den var en av de största redan under romarriket och är idag den tredje största i Europa – bara Colosseum i Rom och amfiteatern i Capua är större. Amfiteatern färdigställdes år 30 e Kr men förstördes till stor del i en jordbävning och brand år 1117. Då låg arenan utanför stadsmurarna och dess gladiatorspel lockade folk långt från staden. Amfiteatern kunde härbärgera 25.000 åskådare och dess ellipsformade yttre fasad byggdes ursprungligen av vit och rosa kalksten från Valpolicella. Idag återstår endast två våningar. Efter den stora jordbävningen användes dess sten som byggnadsmaterial för återuppbyggnad. Under renässansen började man försöka att återigen använda den som en teater. När man ser de fyra ursprungliga valvbågarna som finns kvar, kan man föreställa sig hur arenan en gång sett ut med en höjd på över 30 meter.
  Gemensam lunch och resten av dagen på egen hand. Trots att det är måndag så är de flesta muséerna öppna samt öppnar affärerna lite senare på eftermiddagen

 • Dag 4 Gardasjöns skiftande ansikten – Isola del Garda – Operakväll ”Aida”

  Behagfulla och ljuvligt blå Gardasjön är Italiens största sjö, som i alla tider lockat besökare med sin naturskönhet och sitt klimat. Vid kajen i Lazise stiger vi ombord på en båt som tar oss på en fin tur till ön Isola del Garda, sjöns största ö samt hem till familjen Borghese-Cavazza. Isola del Garda kan skryta med en lång och gedigen historia och var bebodd redan under romartiden. Italiens skyddshelgon, den Helige Franciscus lär också ha haft vägarna förbi. Efter Italiens enande i mitten av 1800-talet sålde staten ön till högstbjudande och sedan dess har den alltid varit privatägd av olika familjer.

  Det imponerande palatset ligger med fantastiska vyer över trädgården I terrasser samt sjön. I början av 1900-talet uppförde arkitekten Luigi Rovelli palatset i en dekadent venetiansk-nygotisk stil. De intrikata dekorationerna och harmoniska proportionerna kompletteras av vackra planteringar i  olika trädgårdsrum. Under dagen äter vi en typiskt italiensk, lunch med två olika viner här samt visas trädgården som sluttar ned mot sjön i flera terrasser. I det milda klimatet trivs exotiska växter och trädgårdens vackert klippta och formade buxbomsfigurer föreställer bland annat en av de föregående ägarnas, hertigarna de Ferraris släktvapen. De lät uppföra trädgården i slutet av 1800-talet och vi beundrar dess kanariska palmer, dignande fruktträd, färgsprakande bougainvillea samt rosor.  Båt tillbaka till Lazise där bussen väntar för att ta oss tillbaka till Verona. Det är dags för kvällens föreställning av ”Aida” vid niotiden på kvällen, en föreställning som baseras på 1913 års scenversion och kanske den allra största operaupplevelsen av alla på Arenan.

  Klockan 21.15. Egypten förbereder sig inför kriget mot Etiopien och översteprästen Ramfis har just besökt templet för att få veta vem Isis ska utnämna till befälhavare. Den unge Radamès hoppas att det ska bli han, eftersom en seger troligen skulle ge honom möjlighet att gifta sig med den etiopiska tjänarinnan Aida, dotter till Amonasro, Etiopiens kung. Aida och Radamès älskar varandra i smyg. Den egyptiska prinsessan Amneris är i sin tur förälskad i Radamès och försöker på olika sätt ta reda på hans känslor. Men varken Aida eller Radamès avslöjar något om vad de känner.

 • Dag 5 Världsarvsstaden Verona – Operakväll ”Carmen”

  Dagen är fri till eget förfogande innan vi träffas igen för kvällens föreställning av klassikern Carmen. Det finns mycket att se och göra i Verona – kanske ta en promenad i den fina 1500-tals trädgården Giardini Giusti strax utanför centrum. En grön oas med en stor samling av olika växter, både blommor och olika träd samt Europas äldsta häcklabyrint. Här finns rester från romartiden, fontäner och grottor. Under de gågna sekeln har trädgården besökts av många prominenta personer såsom Goethe, Cosimo lll av Medicifamiljen, Mozart och även tsar Alexander. Dessa personligheter flanerade i skuggan av de majestätiska träden med tillfälle till meditation i avkopplande miljö.

  Det tillhörande palatset uppfördes på 1400-talet av den toskanska familjen Giusti och på 1500-talet anlade man trädgården med inspiration av Boboliträdgården i Florens, eftersom familjen kom därifrån.

  Kanske vill du hellre uppleva mer av Gardasjön? Hit kommer du med tåg på drygt en timme eller bara insupa atmosfären i Verona bland gränder och pittoreska torg.

  Vi sammanstrålar tidig kväll och intager en lätt middag innan vi promenerar till Arenan där vi ska njuta av Carmen. Vi förflyttar oss till Sevilla där George Bizets verk Carmen utspelar sig. Ett färgsprakande kärleksdrama med en temperamentsfull zigenarkvinna som får de flesta män på fall men men som sedemera leder till hennes död.. Carmen uppfördes första gången i Paris 1875 och några år senare hade den premiär i Italien, snarare i Neapel.

 • Dag 6 Verona - Hamburg

  Efter en tidig frukost i Verona beger vi oss med buss till Verona Porta Nuova varifrån tåget till Hamburg avgår vid niotiden. Tågbyte i München och fortsatt resa mot Hamburg dit vi ankommer på kvällen. Övernattning på hotell Furst Bismarck, beläget på kort gångavstånd från stationen.

 • Dag 7 Hamburg - Stockholm

  Frukost på hotellet i Hamburg, varefter vi promenerar tillbaka till stationen och påbörjar hemresan mot Köpenhamn och Sverige. Om du reser till Stockholm, ankommer du vid 21:30-tiden på kvällen.

Resans höjdpunkter

 • Den natursköna tågresan till Italien genom en kedja av spännande städer
 • De klassiska verken "Aida" & "Carmen" på Arena di Verona
 • Stadspromenaderna i Verona
 • Båtturen på Gardasjön, känd för sin skönhet
 • Det bekväma boende i Verona, i stadens historiska centrum

Karta

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 31/8
Pris Från 28 490 kr
Specialpris DN.Erbjudande rabatt är 1000 kr - Uppge ditt DN kundnummer vid bokning.
Enkelrumstillägg 5950 kr
I priset ingår
 • Tåg t/r Stockholm – Verona, platsbiljetter på huvudsträckan genom Tyskland
 • Två nätter på mellanklasshotell i Hamburg
 • Fyra nätter på Hotel Mastino
 • Två operabiljetter på numrerade centrala läktarplatser (kostnad ca 2950 SEK)
 • Bussar enligt program
 • Båt på Gardasjön
 • Fyra frukostar
 • En lunch
 • En lätt lunch
 • En middag med måltidsdrycker
 • Obligatorisk kommunal hotellskatt
 • Skatt
I priset ingår ej

Sittkudde kan hyras på arenan, ca 5 euro

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Resplan

Dag 1. Stockholm – Köpenhamn – Hamburg
Dag 2. Hamburg - Verona
Dag 3. Sightseeing i Verona
Dag 4. Gardasjöns skiftande ansikten – Isola del Garda – Operakväll ”Aida”
Dag 5. Världsarvsstaden Verona – Operakväll ”Carmen”
Dag 6. Verona - Hamburg
Dag 7. Hamburg - Stockholm

Boende

Hotell i Hamburg på utresan är Hotell Graf Moltke.
Hotell Mastino i Verona ligger centralt i Veronas historiska centrum. 
Hotell i Hamburg på hemvägen är Hotell Fürst Bismarck. 

Resesätt Tåg
Klimat

Medeltemperaturer i Verona i augusti/september är:
Lägst dygnstemperatur mellan 14-19 grader
Högst dygnstemperatur mellan 25-30  grader

Resans karaktär

Efter mer än 20 år med otaliga resor till Verona har vi valt biljetter till Arenan av kategori ” Gradinata Numerata Centrale”, numrerade platser centralt på gradängerna med låga ostoppade plåtsitsar, arm- och ryggstöd. Här upplevs arenans scenografi och musik på ett fint sätt och du som önskar kan hyra sittkuddar på arenan mot ca 5 euro.

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din tågresa här »

Bra att veta

Denna tågresa arrangeras med reguljära tåg och -avgångar. Under en resa från Sverige till södra Europa använder vi fyra olika tågbolag. Vi anpassar tidtabellen, med marginaler vid tågbyten, så att reseupplevelsen skall bli så behaglig som möjligt. Planering av tågresor görs ofta ett år i förväg med de vid tidpunkten aktuella tidtabellerna. Fram till avresa kan vi, ibland med kort varsel, tvingas justera tågtider och färdväg på grund av banarbeten eller andra trafikstörningar. Våra tågresor är dock inte anpassade för personer med funktionshinder. På- och avstigning, byte av perrong och förekommande promenader mellan station och hotell eller transferbuss, förutsätter att resenären själv kan hantera sitt eget bagage.

I samband med att du bokar en tågresa med oss, behöver vi önskad avreseort, ditt födelsedatum (år-månad-dag) samt passnummer. Födelsedatum och passnummer skrivs in på tågbiljetten (Interrailkortet) som du skall ha tillhands under tågresorna.

Våra tågresor har ingen viktgräns, som flyget, men det är ont om bagageplats. Tag därför inte med för skrymmande bagage. Packa hellre i två mindre kollin (t.ex. kabinväska och mjuk bag eller ryggsäck) än ett stort. Tågbyten medför normalt även byte av plattform. Tänk på att du själv ansvarar för att bagaget transporteras mellan plattformarna samt kommer ombord på nästa tåg.

Bodega eller restaurangvagn finns normalt på sträckorna mellan Hamburg–München samt München–Verona. Inga måltider ingår eller är förbeställda ombord under tågresan. Medtag gärna något att äta för den händelse att restaurangvagn inte medföljer. Smörgåsar, frukt, vatten etc. finns att köpa på stationerna. Alla tåg är rökfria, även på toaletter.

Ca 15 dagar före avresan erhåller du i rekommenderat brev Interrailkortet samt biljetter för anslutande tåg till Köpenhamn om du bokat detta. Anslutning till/från Köpenhamns Centralstation kan ordnas från Götaland och flertalet orter i Svealand. Från övriga orter erbjuder vi anslutning mot tillägg. I vårt exempel utgår resan från Stockholms Centralstation – ange önskad avreseort när du bokar resan!

Interrailkortet (tågbiljetten) gäller för fem (5) resdagar inom en 15-dagarsperiod. Aktuellt datum för utnyttjad resdag, och datum du påbörjar resan, fyller du själv i. Information om hur detta skall göras översänds tillsammans med biljetterna i det rekommenderade brevet. Biljetten visas för konduktören vid biljettvisering ombord.

Boka din resa

2019-08-31 2019-09-06 28 490 kr Tåg Stockholm 5+ Boka resa