Översikt

Operatåget till Oslo med 17 maj!

Följ med på en klimatsmart resa med tåg till vårt västra grannland Norge där vi besöker det världsberömda snövita operahuset vid Oslofjorden byggt i italiensk Carraramarmor och norsk granit. Oslos operahus med sin fantastiska akustik bjuder på Wagners komiska opera ”Mästersångarna i Nürnberg”. Resan toppas med härlig festyra på ”syttende mai” längs Karl Johan och galaföreställning på Nationaltheatret liksom besök på några av Oslos mest berömda museer.

Då Oslos operahus stod färdigt 2008 stod hela världens operaälskare i kö för att få komma på en föreställning i ett av världens mest fascinerande operahus. Det är 11 år och närmare tusen nöjda Favoritresenärer senare. Upplev framväxten av det nya Oslo, där man planerar för ett bilfritt centrum inom några år. Operahuset ligger i stadsdelen Bjørvika, som omdanar hela Oslo och återerövrar strandpromenaden. Bakom Operahuset ligger de futuristiska byggnaderna i Barcode-projektet och här växer det nya Munchmuseet fram. Samtidigt har du det klassiska gamla Oslo med Karl Johan, slottet, stoltheten Holmenkollen och den fina Vigelandsparken.

17 maj i Norges huvudstad kan inte beskrivas – det måste upplevas! Vi ska göra vårt yttersta för att visa er det bästa av 17 maj-firandet i Oslo denna dag, med "barnetog", kungafamiljen och sång och musik utmed Karl Johan, Oslos paradgata. Man klär sig i folkdräkt, sk bunad, eller mörk kostym, oavsett väder.

Resan inkluderar även besök på Munchmuseet, Frammuseet samt klassiska Holmenkollen. Under några innehållsrika vårdagar njuter du av staden och dess musik tillsammans med vår eminente ciceron Richard Klingspor, bosatt i Oslo sedan många år. Vi bor bekvämt på 4-stjärniga Clarion Hotel the Hub med promenadavstånd till operahuset och knappt femton minuters promenad till Rådhusplassen.

Boka din resa

2020-05-15 2020-05-18 11 290 kr Tåg Stockholm 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Tåg Stockholm - Oslo – Marcus Samuelssons ”Norda”

  Under morgonen avgår vårt tåg från Stockholm Central. Tågresan tar ca 6 timmar och ombord njuter vi av landskapet som passerar. I restaurangvagnen finns mat och dryck till försäljning.  

  Vår ciceron Richard Klingspor möter på Oslo Sentralstasjon för en kort promenad till vårt hotell Clarion Hotel The Hub. Efter incheckning och lite ledig tid äter vi en gemensam välkomstmiddag på spektakulära Restaurang Norda på trettonde våningen på hotellet med strålande utsikt över staden, och vars koncept har utvecklats av kände svenske kocken Marcus Samuelsson.

 • Dag 2 Munchmuseet – opera ”Mästersångarna i Nürnberg”

  Med tunnelbana tar vi oss till Tøyen för ett besök på Munchmuseet beläget i utkanten av Oslo där vi tittar på den världsberömda tavlan ”Skriet” som faktiskt har stulits men hittats och lämnats åter. Museet innehåller över hälften av Munchs målningar och de flesta av hans tryck. Vi får en fin genomgång av Richard innan vi beger oss tillbaka till hotellet varifrån vi promenerar till Operahuset. På operans eget brasserie Sanguine äter vi lunch innan vi kl. 15.00 sitter bänkade för klassikern ”Mästersångarna i Nürnberg”.

  Operan skiljer sig från Wagners andra operaverk som den enda komiska operan och för att den handlar om vanliga människor och inte gudar och hjältar. Uruppförandet som blev en triumf skedde i München år 1868 och var den då längsta operan som hade komponerats med drygt 4,5 timmars speltid exklusive pauser. Vår uppsättning uppförs under musikalisk ledning av Erik Nielsen och regissör Richard Jones, och produktionen har tidigare varit en stor framgång vid flera brittiska operahus. Handlingen utspelar sig i det medeltida Tyskland där hantverkare i de olika gillena skrev och utförde ”Mästersånger” som följde en föreskriven verslära. Den unga Eva har utlovats som brud åt den som segrar i sångartävlingen och ”riddaren” von Stolzing ställer upp för att vinnas sitt hjärtas kärlek. Verket handlar om ett tema som Wagner ofta återkom till: Vad betyder det att vara medborgare eller en nation. Vad sägs om dem som inte passar in och ska vi tolerera det som är annorlunda?

  I rollen som Walter von Stolzing ser vi den walesiska tenoren Gwyn Huges Jones som har haft ledande roller på många av världens stora operahus. Eva spelas av norska sopranen Nina Gravrok som haft stor framgång med Trollflöjten på operan i Köln och Essen och som konsertsångare med bl. a Oslofilharmonien.

 • Dag 3 ”Syttende mai” – Galaföreställning – Holmenkollen

  Traditionsenligt firas Norges nationaldag med pompa och ståt och med en härlig feststämning. Vår ciceron kommer under dagen att visa er några av nationaldagsfirandets guldkorn såsom "barnetoget" vid slottet. Enligt tradition går skolbarnen i paraden genom Karl Johan upp till slottet där kungen och drottningen hälsar från balkongen. Under eftermiddagen kommer vi få njuta av en galaföreställning på Nationaltheatret. Programmet kommer bl. a att ha olika musikaliska inslag men är ännu inte fastställt. På kvällen åker vi upp till Holmenkollen  – det fina naturområdet känt för backhoppning och skidstadion och även berömt inte minst för den klassiska femmilen varje vår. Här avslutar vi vårt Syttende maifirandet med en middag på det traditionellt inredda ”De Fem Stuer” på Holmenkollen Park hotell. Restaurangen erbjuder ett internationellt kök med tydliga norska inslag och färska råvaror.

 • Dag 4 Båttur – Nansens Frammuseum – tåg Oslo - Stockholm

  Idag väntar en guidad promenad med Richard och vi passerar Akershus festning och Christiania Torv. Vid Aker Brygge tar vi en färja till museihalvön Bygdöy där vi ska få en guidad visning på Frammuseet. Fridtjof Nansen var en färgstark personlighet och under slutet av sitt liv dedikerade han sitt arbete åt FN och flyktingfrågan. För det fick hans organisation Nobels fredspris 1922. Vi skall dock uppleva perioden i Nansens liv som den forskande zoologen, oceanografen och äventyraren. Hans specialbyggda polarexpeditionsfartyg fick namnet Fram och vi får en visning av detta fartyg som gav Nansen internationellt erkännande. Det tåliga polarfartyget har seglat både till Arktis och till Antarktis. Vi äter en lättare lunch på Kafe Fjord innan vi åker tillbaka med färja och promenad till hotellet. Sen eftermiddag hämtar vi ut vårt bagage från hotellet och promenerar till Oslo Sentralstation för tåg till Stockholm dit vi kommer sen kväll. Våra dagar i Oslo är slut för denna gång.

Resans höjdpunkter

 • Oslos berömda operahus med Wagners Mästersångarna i Nürnberg
 • "Syttende mai" med härlig feststämning
 • Munchmuseet
 • Polarexpeditionsfartyget Fram
 • Vår eminente operaciceron Richard Klingspor

Karta

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 15/5
Pris Från 11 290 kr
Enkelrumstillägg 2.790
Detaljerade priser

Till måltiden på Sanguine ingår ett glas vin. Till övriga måltider ingår vatten.

I priset ingår
 • Intercitytåg Stockholm – Oslo t/r i andra klass,
 • Lokala transporter, visningar och entréer enligt program
 • Tre övernattningar på fyrstjärnigt hotell med del i dubbelrum
 • Tre frukostar
 • Två luncher
 • Två middagar
 • En operabiljett, parkett
 • En biljett till Nationaltheatret
 • Svensktalande ciceron
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Tåg Stockholm - Oslo  – Marcus Samuelssons ”Norda”
Dag 2. Munchmuseet – opera ”Mästersångarna i Nürnberg”
Dag 3. ”Syttende mai” – Galaföreställning – Holmenkollen
Dag 4. Båttur – Nansens Frammuseum – hemresa med tåg Oslo – Stockholm

Boende

Clarion Hotel The Hub****(4)
Biskop Gunnerusgt. 3
0106 Oslo, Norge
https://www.nordicchoicehotels.se/hotell/norge/oslo/clarion-hotel-the-hub

Centralt beläget hotell i hjärtat av Oslo. Dubbelrum med dubbelsäng eller sk twinbeds.

Resesätt Tåg
Resans karaktär

För att kunna njuta av resan bör du ha promenadvana på ojämt underlag. 

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.

Bra att veta

Tågtider är preliminära

Munchmuseet kommer under våren 2020 att flytta till centrala Oslo men datumet för detta är ännu ej klart. Vårt besök kommer därför att bli antingen på det gamla eller det nya Munchmuseet.