Översikt

Operatåget till Oslo!

Följ med på en klimatsmart resa med tåg till vårt västra grannland Norge där vi besöker det världsberömda snövita operahuset vid Oslofjorden byggt i italiensk Carraramarmor och norsk granit. Oslos operahus med sin fantastiska akustik bjuder på klassikern ”Figaros Bröllop” och vi ska även uppleva en konsert med Lieder-sånger av världssopranen Lise Davidsen.

Då Oslos operahus stod färdigt 2008 stod hela världens operaälskare i kö för att få komma på en föreställning i ett av världens mest fascinerande operahus. Det är 11 år och närmare tusen nöjda Favoritresenärer senare. Upplev framväxten av det nya Oslo, där man planerar för ett bilfritt centrum inom några år. Operahuset ligger i stadsdelen Bjørvika, som omdanar hela Oslo och återerövrar strandpromenaden. Bakom Operahuset ligger de futuristiska byggnaderna i Barcode-projektet och här växer det nya Munchmuseet fram. Samtidigt har du det klassiska gamla Oslo med Karl Johan, slottet och den fina Vigelandsparken. Gustav Vigelands mer än 200 skulpturer av människor är en av Norges mest välbesökta turistattraktioner. Resan inkluderar även besök på Frammuseet samt klassiska Holmenkollen. Under några innehållsrika höstdagar njuter du av staden och dess musik tillsammans med vår eminente ciceron Richard Klingspor, bosatt i Oslo sedan många år. Vi bor bekvämt på 4-stjärniga Thon Hotel Opera med promenadavstånd till operahuset och knappt tjugo minuters promenad till Rådhusplassen.

Reseprogram

 • Dag 1 Tåg Stockholm - Oslo – ”Figaros Bröllop”

  Under morgonen avgår vårt tåg från Stockholm Central. Tågresan tar ca 6 timmar och ombord njuter vi av landskapet som passerar. I restaurangvagnen finns mat och dryck till försäljning. Vår ciceron Richard Klingspor möter på Oslo Sentralstasjon för en kort promenad till vårt hotell Thon Hotel Opera. Efter incheckning och lite ledig tid promenerar vi till det fina Sanguine Brasserie som ligger på Operan för en tidig middag.

   Kl. 18.00 är vi bänkade för att uppleva Mozarts älskade opera som faktiskt utspelar sig under ett enda dygn i spanska Sevilla, fyllt av mänskligt begär, lister och svek. Som SvDs egen kritiker Karin Helander skriver om så här:

  Mozarts opera ”Figaros bröllop” (1786) baserad på en pjäs av Beaumarchais, som ett par år före franska revolutionen först fastnade i censuren och sedan gjorde skandalsuccé med sina upproriska och erotiska inslag. Det handlar om klass, makt och sex. Den dramaturgiska motorn är adelsmannens feodala rätt till godsets nygifta kvinnor på bröllopsnatten. Greven vill utnyttja rätten med kammarjungfrun Susanna, Figaros blivande hustru. Mozart mildrade den politiska sprängkraften och fyllde i med musikalisk psykologi, känsla och subtil komik.”

  Som greven ser vi italienska basbarytonen Roberto Lorenzi och som Susanna norska Mariann Fjeld-Solberg.

 • Dag 2 Vigelandsparken – Holmenkollen - "Lise Davidsen"

  Efter frukost möter Richard med buss för en stadsrundtur av Oslo. Vi besöker den omtalade Vigelandsparken och på vår promenenad genom parken lär vi oss mer om Gustav Vigeland och några av hans drygt 200 verk gjorda i granit, brons och smidesjärn. De flesta skulpturer föreställer människor i olika åldrar och stadier i livet. Vi fortsätter till Holmenkollen – det fina naturområdet med backhoppning och skidstadion berömt inte minst för den klassiska femmilen varje vår. Här intar vi lunch på pittoreska Frognerseteren innan vi återvänder till hotellet för lite avkoppling. Tidig kväll promenerar vi till Operahuset. Vi ska njuta av en konsert med Norges unga prisbelönta sopranstjärna Lise Davidsen. Davidsen har vunnit Placido Domingos sångtävling Operalia samma år som hon vann Dronning Sonjas musikkonkurranse, och kom tvåa på Hans Gabor Belvederes sångtävling i Amsterdam. Denna kväll framför hon Lieder-sånger av Brahms, Schuman, Sibelius, Grieg och Strauss tillsammans med pianist James Baillieu. Middag på egen hand.

 • Dag 3 Båttur – Nansens Frammuseum – buss och tåg Oslo - Stockholm

  Idag väntar en guidad promenad med Richard och vi passerar Akershus festning och Christiania Torv. Vid Aker Brygge tar vi en färja till museihalvön Bygdöy där vi ska få en guidad visning på Frammuseet. Fridtjof Nansen var en färgstark personlighet och under slutet av sitt liv dedikerade han sitt arbete åt FN och flyktingfrågan. För det fick hans organisation Nobels fredspris 1922. Vi skall dock uppleva perioden i Nansens liv som den forskande zoologen, oceanografen och äventyraren. Hans specialbyggda polarexpeditionsfartyg fick namnet Fram och vi får en visning av detta fartyg som gav Nansen internationellt erkännande. Det tåliga polarfartyget har seglat både till Arktis och till Antarktis. Vi äter en lättare lunch på Kafe Fjord innan vi åker tillbaka med färja och promenad till hotellet. Sen eftermiddag hämtar vi ut vårt bagage från hotellet och promenerar till bussen för SJ buss till Karlstad och vidare med tåg från Karlstad till Stockholm dit vi kommer sen kväll. Våra dagar i Oslo är slut för denna gång.

Resans höjdpunkter

 • Oslos berömda operahus med Figaros Bröllop och Lise Davidsen
 • Mäktiga Vigelandsparken
 • Polarexpeditionsfartyget Fram
 • Vår eminente operaciceron Richard Klingspor

Karta

Resfakta

Reslängd 3 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 28/9
Pris Från 9 190 kr
Enkelrumstillägg 1 990 kr
I priset ingår
 • Tåg Stockholm – Oslo t/r
 • Lokala transporter, entréer och visningar enligt program
 • Två nätter på fyrstjärnigt hotell, del i dubbelrum
 • Tre frukostar
 • Två luncher inkl bordsvatten
 • En middag inkl ett glas vin och kaffe
 • En operabiljett
 • En konsertbiljett (till operan)
 • Svensktalande ciceron
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Information om avresor

Hemresan är med SJ-buss från Oslo till Karlstad och med tåg från Karlstad till Stockholm.

Resplan

Dag 1. Tåg Stockholm – Oslo  – "Figaros Bröllop"  på Den Norska Operan
Dag 2. Vigelandsparken – Holmenkollen – konsert med ”Lise Davidsen”
Dag 3. Båttur – Nansens Frammuseum – buss och tåg Oslo  – Stockholm via Karlstad

Boende

Thon Hotel Opera

Resesätt Tåg
Resans karaktär

För att kunna njuta av resan bör du ha promenadvana på ojämt underlag. 

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar/avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Boka din resa

2019-09-28 2019-09-30 9 190 kr Tåg Stockholm Väntelista Förfrågan