Översikt

Sinnenas Toscana

Det undersköna toskanska landskapet – bland sekelgamla olivträd, rader av vinrankor och ståtliga mörkgröna cypresser. Kulturstäder ligger tätt och tiden tycks ha stannat. Chiantivinens smak, citronblommens doft i härliga oktober.

Att konsthistoriens största monument skapades i Toscana är knappast ett sammanträffande. Men under denna resa skall vi njuta av det stilla livet på landsbygden samt gå på Pucciniopera i Florens samt lyssna till nästa generations operastjärnor i Siena.
Drömmen om Toscana skall avnjutas med alla sinnen och nyfikenhetens krydda - vad väntar bakom nästa hörn? Vinernas och de toskanska specialiteternas mästerliga smak, blommornas och grönskans dofter, ljudet av fontäners plaskande, åsynen av renässansens mästerverk i ett böljande toskanskt landskap.

Chianti och landskapet " le crete" kring Siena är kanske de vackraste och mest klassiska av toskanska vyer. Dalgångar och böljande kullar kläds av vin, vete, majs eller solrosor. Här och var punkteras landskapet av en skogsdunge och gamla cypresser som utropstecken i snörräta alléer längs de vita grusvägarna, "strada bianca" som leder till romanska kyrkor och små bondgårdar.

Den karaktäristiska bruna jorden i dess många nyanser skimrar som ett
slarvigt utslängt sidentyg, i härligt mättade toner. Uppe på höjderna tronar
befästa medeltids- och renässansstäder i rosarött tegel. Under resan njuter vi av det toskanska bondköket med anor från etruskisk tid och vi gör även ett besök i byn där bl a Ernst Kirchsteiger befann sig under sin TV-programserie Ernst i Toscana.

Toscanaborna är kräsna och vana vid närproducerade råvaror från landskapets
böljande kullar och de gemensamma måltiderna är utvalda av vår ciceron. Under
resan bor vi i Florens på ett centralt och bekvämt mellanklasshotell Perseo. Vår svensktalande ciceron Bodil Jacobsson är omtyckt och bosatt i området sedan ca 20 år.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - Pisa

  Ankomst med Norwegian till Pisa i Toscana. Vår ciceron  möter med buss och vi beger oss till vårt mellanklasshotell Perseo i Florens centrum. På kvällen tar vi en klassisk aperitivo innan gemensam middag.

 • Dag 2 Heldag i Florens - Operakväll med Puccini

  Vi gör en liten, historisk stadsvandring med olika stopp för avsmakningar av typiska florentinska matspecialiteter och avslutar på matmarknaden vid "Sant Ambrogio" där vi äter på en trattoria inne i saluhallen, enkel och rustik, husmanskost serverad i saluhallens självservering.
  Eftermiddagen på egen hand – de som önskar kan lägga till för ett guidat, bokat besök på Uffizierna eller Domkyrkomuseet. Säg till oss vid bokning av resan. På kvällen tar vi en kvarts promenad till en speciell fiskrestaurang för gemensam middag.

  Därefter tar vi oss till Florens nya operahus för en Pucciniopera och detaljer om vilken opera kommer senare under våren.

 • Dag 3 Siena med Grevinnans palats - Operakonsert

  Vi reser till Siena för en stadsvandring och kaffe stopp på Piazza del Campo. Vi går genom smala, slingrande gränder med myllrande gatuliv till Domkyrkan, il Duomo, ett storslaget mästerverk i romansk och gotisk stil där det vackra golvet med sina fantastiska marmor-inläggningar, som täcker 3000 kvm, är världsberömt.
  Sienas naturliga centrum sedan urminnes tid kallas "Il Campo", ett av Italiens vackraste torg.

  Här ordnas de spännande hästkapplöpningarna i medeltida anda, Il Palio. Och här ligger också rådhuset – Palazzo Pubblico. Vi besöker en Contessina i hennes palats där hon bjuder på buffémåltid i sin vackra loggia med en fantastisk 360 graders utsikt över Siena.
  Under kvällen kommer vi sedan att lyssna till en konsert med arior ur kända operapärlor på Sienas operaakademi.

  Retur till Florens sen kväll.

   

 • Dag 4 Chianti för alla sinnen

  Idag gör vi en heldagstur i Chianti med ett par utvalda vinprovningar, den första är en liten familjedriven ost-, och vinproducent i Chianti där vi avnjuter en provsmakning av tre viner och fyra ostar. Lunchen dukas upp i en liten Chiantiby utanför allfarvägarna där för övrigt flera av inspelningarna av  "Ernst i Toscana" gjordes och vi njuter såsom han av landskapets vyer och byns lugn. 

  Eftermiddagen bjuder på besök på ett vackert vinslott med gedigen historia och underbar vinkällare och trädgård. Provsmakning av två eller tre Chianti classicoviner.
  Åter till Florens och en trevlig gemensam middag.

 • Dag 5 Hemresa till Stockholm

  Under dagen reser vi från Florens till Pisa för flygningen hem till Stockholm.

Resans höjdpunkter

 • Vår cicerons kunskaper om Toscana bortom allfarvägarna
 • Operakonsert och opera på det nya moderna operahuset i Florens
 • Siena

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 16/10
Pris Från 15 990 kr
Enkelrumstillägg 3 890 kr
I priset ingår
 • Direktflyg med Norwegian - Pisa t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter på plats omnämnda i programmet
 • Fyra nätter på mellanklasshotell i Florens
 • Fyra frukostar
 • Två vinprovningar
 • Tre luncher
 • Tre middagar
 • Svensk ciceron
 • Skatter
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar/avbeställningsförsäkring, teckans senast 48 timmar efter bokning via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn mot eventuella tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm - Pisa. Incheckning på hotell i Florens. Aperitivo och middag.
Dag 2. Historisk avsmakningsstadsvandring. Lunch i saluhallen. Egen tid. Operakväll.
Dag 3. Siena med grevinnans palats. Stadsrundtur. Operakonsert i musikakademin.
Dag 4. Chianti med vinprovningar och bybesök. 
Dag 5. Pisa - Stockholm. 

Klimatkompensation

Nu kan du kan klimatkompensera för din flygresa Klicka här »

Bra att veta

För en lyckad resa krävs normal grundkondition och hela leder. Stadspromenader på ojämnt underlag och besök ute på landsbygd.

Boka din resa

2018-10-16 2018-10-20 15 990 kr 5+ Boka