Översikt

Stjärnglans i Berlin med tåg

Ett måste för alla Wagnerälskare och supportrar av svenska dramatiska sopraner är Elisabet Strids debut som Elisabeth och Venus i Tannhäuser på Deutsche Oper! Elisabet sjunger båda de kvinnliga huvudrollerna, såsom Birgit Nilsson en gång gjorde, men som idag är mycket ovanligt. Vi njuter av Elisabets framträdande på Deutsche Oper på första maj. På Komische Oper ser vi Puccinis La Bohème med den lovande armeniska sopranen Ruzan Mantashyan som Mimi, och den skönsjungande amerikanske tenoren och Grammyvinnaren Joshua Guerrero som Rodolfo.

Att uppleva opera i kulturstaden Berlin är en fröjd för alla sinnen. Wagners mästerverk ”Tannhäuser” – om motpolerna lust och kyskhet toppat med operastjärnan Elisabet Strid och Puccinis ”La Bohème” om bitterljuv kärlek bildar fonden för våra dagar i Berlin. Med tåg som färdsätt kommer vi fram till staden som är så rikt lottad som kulturstad. Här finns en mängd museer, tre stora operahus och flera berömda orkestrar. Under senare år har Berlin byggts ut och framstående internationella arkitekter har anlitats. Resultatet har blivit en rad spektakulära byggnader, främst bland dem är Riksdagshuset med sin nya spännande kupol. Berlins olika stadsdelar har sin egen karaktär och historia och vi får en god inblick i det gamla Öst och Västberlin med sina skilda politiska system. Vi gör stadsvandringar, panoramatur med buss, besöker spännande Dalímuseet vid Potsdamer Platz och promenerar i ett vårfagert Tiergarten – Berlins lunga. Vi ges också tid till egna strövtåg och shopping.


Vi bor centralt på nydesignade mellanklasshotellet Amano i stadsdelen Mitte. Med oss på resan är vår populära och kunniga musikciceron Roger Wallén och vår omtyckta svenska lokala Berlinexpert Eva Jaehnert som ger sin bild av  Berlin.

Boka din resa

2020-04-29 2020-05-03 17 990 kr Tåg Stockholm 5+ Boka resa
2020-04-29 2020-05-03 17 990 kr Tåg Göteborg 3 Boka resa
2020-04-29 2020-05-03 17 990 kr Tåg Köpenhamn 3 Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Tåg Stockholm/Göteborg/Köpenhamn – Hamburg

  Under morgonen avgår vårt tåg från Stockholms Central, Göteborgs Central eller från Köpenhamn. Vi njuter av landskapet som passerar och i restaurangvagnen finns mat och dryck till försäljning. På vägen byter vi tåg i Köpenhamn och till kvällen rullar tåget in på Hamburgs Centralstation. Promenad ca 7 minuter till vårt hotell Junges där vi checkar in.

 • Dag 2 Tåg Hamburg – Berlin – opera ”La Bohème”

  Vi äter frukost och checkar ut på morgonen för en promenad till tågstationen och fortsatt färd till Berlin. Tågresan tar ca 2 timmar och vid lunchtid kommer vi fram till Berlin Hauptbahnhof. Vår lokalguide möter oss med buss för en panoramatur över staden. Under rundturen stannar vi för att njuta av en typisk Berliner Currywurst och en lokal öl. Under färden passerar vi Kurfürstendamm med Gedächniskirche i gamla Västberlins centrum. Därefter fortsätter vi mot Brandenburger Tor och Tysklands nya politiska centrum med det gamla Riksdagshuset. Nästintill befinner sig det mycket speciella förintelsemonumentet och därefter ligger Potsdamer Platz. Vi passerar även muren och Checkpoint Charlie under turen. Den historiska kärnan i gamla Östberlin är naturligtvis också med under rundturen med Unter den Linden och Gendarmen Markt.

  Incheckning på Amano Hotel och lite ledig tid innan vi samlas i receptionen för att åka till Komische Oper där vi ska uppleva Puccinis klassiker ”La Bohème”.

   I slutet av 1800-talet drog nya, friska vindar genom operamusiken. Borta var gudar och mytologi, in svepte människor av kött och blod och publiken kunde dela deras sorger och glädjeämnen och kanske känna igen sig i ett och annat. Puccinis fattiga Parisbohemer känns äkta och musiken han omger dem med är starkt skiftande. ”La Bohème blev Puccinis fjärde opera i ordningen och handlar om den hjärtskärande historien om frysande konstnärer i en ruffig vindsvåning i Paris. Den bitterljuva kärlekssagan mellan poeten Rodolfo och den lungsjuka Mimi upphör aldrig att gripa tag om publiken och att stoppa ner några rena näsdukar rekommenderas starkt.

 • Dag 3 Dalímuseet – opera ”Tannhäuser”

  Med mer än 450 originalverk utlånade av privata samlare över hela världen erbjuder det privata Dalímuseet en omfattande inblick i Dalís fascinerande livsverk. Dalí anses vara en av de mest geniala konstnärer i modern tid som iscensatte sig själv och sina verk på det mest spektakulära sätt. Till exempel arbetade Dalí med bomber fyllda med spikar och han skapade sitt mest omfattande verk med illustrationerna av Dantes Divina Commedia som beställdes av den italienska regeringen. Vi får en visning av museet och sedan gör vi en guidad stadspromenad i området runt Mitte innan vi äter en gemensam lunch. Eftermiddagen till eget förfogande.  

 • Tidig kväll samlas vi på hotellet för att åka till Deutsche Oper där vi ska uppleva Wagners storslagna ”Tannhäuser” med vår egen Elisabet Strid i paradrollerna Venus och Elisabeth. Att sjunga de båda kvinnliga huvudrollerna är en bedrift som få sopraner kan utföra. Strid har sedan starten av sin karriär 2010 tagit sig an de stora kvinnoporträtten. Bland många kan nämnas rollerna Sieglinde, Brünnhilde, Freia och Gutrune i Wagners Nibelungens ring på de stora operascenerna, Senta i Flygande holländaren och den överväldigande debuten som Salome på Leipzigoperan. I rollen som Tannhäuser ser vi den framstående Wagnertenoren Klaus Florian Vogt.

   I Wagners mästerverk drar Tannhäuser sin konstnärliga inspiration från att uppleva motpoler: nöjet han upplever i en underjordisk grotta, och asketens upplevelser på pilgrimsfärden till Rom. Han älskar kvinnor som är motpoler till varandra, och söker efter ett sätt att kombinera dessa två motsatser för att bilda en helhet: Tannhäuser vill att den sensuella Venus ska ha Elisabeths kyskhet, medan han vill att kyska Elisabeth ska ha Venus sinnlighet. Det finns många lager i operan som inkluderar de medeltida moraliska koderna.

 • Dag 4 Tiergarten – Hansaviertel

  Tiergarten är Berlins enorma park mitt emellan den västra och östra staden. Här ligger Berlins djurpark och den bevingade statyn Siegessäule rest till minne över Preussens seger över kriget mot Danmark 1864, och som sedermera ledde fram till Tysklands enande år 1871. Tillsammans med Eva promenerar vi i den vårfagra parken  med dess vackra anläggningar med rosor, ängar och små kanaler. Vi passerar också stadsdelen Hansaviertel som återuppbyggdes av stjärnarkitekter under 1950-talet. Den gamla stadsdelen Hansaviertel var tidigare ett lugnt och tätt bebyggt område med lantliga en- och flerfamiljshus, synagogor, kyrkor och fler skolor. 1943 förstördes nästan hela området i bombanfall från luften. I en tävling 1952 bjöds över 50 arkitekter från hela världen in såsom bl.a Alvar Aalto och Arne Jacobsen från Norden för att rita på den nya stadsplanen. Från dessa skisser förverkligades 35 objekt till en helt ny modern stadsdel. Vi äter en gemensam lunch och sedan är eftermiddagen och kväll fri för egna strövtåg.

 • Dag 5 Hemresa med tåg

  Tidig avresa med buss till tågstationen för tåg till Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn via Hamburg. Ankomst till sen kväll. Våra dagar i Tyskland är slut för denna gång.

Resans höjdpunkter

 • Att få uppleva operastjärnan Elisabet Strids debut i Tannhäuser i de båda huvudrollerna
 • La Bohème på kreativa Komische Oper
 • Spännande Dalímuseet
 • Omtyckta lokalguiden Eva Jaehnert
 • Roger Walléns djupa operakunskaper

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Göteborg, Köpenhamn
Avresor 29/4
Pris Från 17 990 kr
Specialpris Vi erbjuder 500 kr rabatt för medlemmar i ett Wagnersällskap i Sverige. Avdrag för tåg från Köpenhamn: 450 kr
Enkelrumstillägg 4.190
I priset ingår
 • Tåg från Stockholm/Göteborg/Köpenhamn – Berlin via Hamburg
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • En natt på mellanklasshotell i Hamburg med del i dubbelrum
 • Tre nätter på mellanklasshotell i Berlin med del i dubbelrum
 • Fyra frukostar
 • En enklare lunch med currywurst
 • Två luncher
 • Två operor (kat 1),
 • Svensktalande licensierad guide
 • Svensk musikciceron
 • Skatt
I priset ingår ej

Drycker

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Information om avresor

Tågets planerade avgångstider är preliminära tills 3 månader före avresa. Resans besöksmål kan byta dag och tid eller bytas ut med kort varsel pga. ändrade öppettider, tidsåtgång för transporter och andra oförutsedda händelser.
För att njuta av resan bör du ha promenadvana på ojämnt underlag. 

Resplan

Dag 1. Tåg Stockholm/Göteborg/Köpenhamn – Hamburg – övernattning
Dag 2. Tåg Hamburg – Berlin – stadsrundtur –  operakväll ”La Bohème"
Dag 3. Dalímuseet – opera ”Tannhäuser” med Elisabet Strid
Dag 4. Promenad i Tiergarten och i Hansaviertel
Dag 5. Hemresa med tåg

Boende

Hotell i Hamburg: Junges Hotel *** på Kurt - Schumacher-Alle 14, Hamburg
Läge: I stadsdelen St. George 7 minuters promenad från tågstationen.

Hotell i Berlin: Amano Hotel *** på Auguststrasse 43, Berlin
Läge: I centrala Berlin Mitte med 5 minuters promenad från Hackescher markt och bredvid eleganta modebutiker och konstgallerier.

Resesätt Tåg

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.