Översikt

Stjärnglans i Valencia & Barcelona

En härlig stjärnsmäll med operakarameller på Spaniens medelhavskust! Valencias moderna operahus Palau de les Arts Reina Sofia bjuder på Giuseppe Verdis mästerverk ”Nabucco” med Placido Domingo i rollistan och på anrika Liceu ser vi Roberto Alagna och Aleksandra Kurzak på scenen i den klassiska operakombinationen ”Cavalleria Rusticana och ”Pagliacci”.

I högtidernas och festligheternas ljumma december möter vi Spaniens medelhavskust för att uppleva två högkvalitativa och olika operahus. Den världsberömde neofuturistiske arkitekten Santiago Calatrava kommer från Valencia och precis liksom Gaudí i Barcelona på sin tid, fick Calatrava fritt spelrum när det gällde att skapa det nya operahuset och Valencias nya vetenskapliga stad, "Ciudad de las Artes y Ciencias", som arkitekturintresserade vallfärdat till allt sedan dess.
Såsom ett strandat fartyg ligger den väldiga operabyggnaden färdig, i det som tidigare var floden Turias fåra och som en fortsättning följer byggnaderna som utgör den nya staden. Calatravas arkitektur blir till futuristiska skulpturer i landskapet omgivna av parker och vattenspel. Det är härligt att spatsera i den 320 meter långa botaniska promenaden L´Umbracle med skuggande spaljéer och omväxlande planteringar.

När Valencia stod för värdskapet under America Cup år 2007 ville man visa upp en dynamisk och attraktiv stadsbild, vilket medförde att även hamnområdet omvandlades drastiskt.

Men i Valencias gamla stadsdel njuter vi även av arvet från romare, västgoter, araber och kristna. Monumenten avlöser varandra och för den trädgårdsintresserade är den Botaniska Parken värt ett besök. Ett spännande besök i familjen Borgias hem i Gandía väntar oss också.

Resan längs kusten norrut med vinbesök i Peñedes avslutas i Barcelona - den älskade staden vid havet, som lockar med det klassiska operahuset Teatre del Liceu för den sista kvällen i Katalonien.
Liksom alltid på en resa med vår ciceron Victoria Hedlund är kulturen och så även maten i centrum och vi kommer att njuta av många fina spanska måltider. Bekvämt boende på fyrstjärniga hotell, bra belägna i Valencia och Barcelona.

Reseprogram

 • Dag 1 Sverige – Valencia

  Avresa tidig kväll från Stockholm med mellanlandning i Tyskland och mycket sen ankomst till Valencia. Vi möter vår ciceron och privat buss för resan till vårt fyrstjärniga hotell Valencia Oceanic i den nya stadsdelen, på promenadavstånd till operahuset. Vid ankomst får vi en tallrik med lite kallskuret på rummet.

 • Dag 2 Valencias skatter

  En härlig dag med Valencias skatter väntar oss idag. Vi bor i spektakulära Ciudad de Artes y Ciencias, som skapades av konstnären och ingenjören Santiago Calatrava tillsammans med spanjoren Felix Candela. En helt ny stadsdel i Valencia som idag är Europas största kulturcenter med en hel rad futuristiska och helt remarkabla byggnader, skapade 1998 - 2009.
  De mest kända är, förutom operahuset som färdigställdes 2005 som det sista i projektet även om flera byggnader tillkommit sedan dess, vetenskapsmuséet som ser ut som ett valskelett, Umbracle, ögonformade Hemisfèric med en uppskattad skulpturpark och ett av världens största akvarium. Under dagen äter vi en gemensam lunch. Därefter tar vår ciceron oss runt i den gamla stadsdelen.

 • Valencias berömda marknad är känd som Spaniens bästa och här kan man förlora sig lång tid bland allt från frukt, grönt, delikatesser till allsköns varor. Stadens katedral är byggd på historisk mark där en tidig förkristen kyrka byggdes på 500-talet, på vilken en morisk moské är byggd och 1292 påbörjades dagens gotiska kyrka. Katedralens oavslutade torn, Miguelete, stammar från slutet av 1300-talet och den starke kan ta sig upp för få en oslagbar utsikt över staden.

 • Lonja de la Seda är den gamla sidenbörsen som byggdes mellan 1482 och 1548 i sengotik. Lonja består av tre byggnader samt den muromgärdade apelsinträdgården och är idag ett Unesco världsarv. Sala de Contratación, där handelsavtal utarbetades, är rikt dekorerat med vackert vridna pelare.
  Stilen på de yngre byggnaderna från 1400-talet inspirerades av arkitekten Guillem Sagreras arbete på börsen i Palma de Mallorca 1448. De senare århundraden användes börsen inte längre till att enbart reglera matoljemarknaden utan främst till sidenimporten därav dagens namn. Retur till vårt hotell och kvällen till eget förfogande.

   

 • Dag 3 Gandía vid Costa del Azahar - våtmarken La Albufera - Opera "Nabucco"

  Provinsen Valencias näst största stad är Madridbornas hemliga, älskade semesterort Gandía, ca en timmes färd söder om Valencia. Under 1400- och 1500-tal var detta ett mycket betydelsefullt kommersiellt och kulturellt centrum med sockerrörshandeln som största intäktskälla. Här styrde familjen Borgia, den infamösa adelsfamiljen från Aragonien, vars medlemmar Francis, Cesare och Lucrezia är bland de mest kända, förutom påvarna Callixtus III och Alexander IV. Den sistnämndes styre präglades av misstankar om otrohet,
  tjuveri, giftmord och incest. Vilket har gett upphov till 2000-talsserien "The Borgias" med Jeremy Irons som den skrupellöse Rodrigo Borgia, alias påve Alexander IV. Palacio Ducal var familjens Borgias högsäte från 1485 till 1832 och var i början ett befäst hem i gotisk stil.

 • Därför är det svindlande att tänka sig att detta hem varit ett betydelsefullt huvudsäte under historiens gång, den som såg såväl spanska kungar ena landet, brutalt avhysa judar och sedan morer, som upplevde tiden från upptäckten av Amerika till dess att dess länder frigjorde sig från spanskt herravälde. Från den humanistiska eran till motreformationen, från sengotik till barock, från den Gyllene eran i katalansk litteratur till dess att katalanska språket bannlystes.

 • Tyvärr länsades palatsets innehåll av dess efterföljande ägare i familjen Osuna, men vi njuter av de vackra salarna och känner historiens vingslag. Höjdpunkterna är hertiginnans salar där sankt Francis Borgia föddes, hans privata kapell, det Gyllene galleriet, i valenciansk barock med bladguldbelagda dekorationer, trompe l´oueil-effekter och ett magnifikt kakelgolv i fem olika salar.

 • Våtmarkerna utanför Valencia kallas La Albufera där flamingos och andra flyttfåglar övervintrar men här föddes även den äkta paellan! Restaurangerna här är rikskända och bjuder på råvaror av högsta kvalitet. Vi äter en lunch i detta surrealistiska salta landskap. Retur till Valencia för lite tid på egen hand innan kvällens operaföreställning av hög klass.

 • Kl 18.00. Kvällens föreställning av Verdis "Nabucco" som tonsättaren själv betraktade som sitt äkta konstnärliga genombrott år 1842. "Nabucco" utspelar sig i Jerusalem samt i Babylons hängande trädgårdar och handlar om den babyloniske härföraren Nebukadnesars krig mot israeliterna, som rövat bort hans dotter Ferena. Därefter inleds ett kärleks- och svartsjukedrama med förvecklingar där alla färgstarka ingredienser för en framgångsrik opera inkluderas. Fångarnas kör med Va´pensiero blev ett av tonsättarens allra mest populära nummer och en symbol för Verdis tidiga operors nationalistiska ton.
  I rollerna ser vi Plácido Domingo, Anna Pirozzi, Riccardo Zanellato, Arturo Chacón-Cruz, Alisa Kolosova och Dongho Kim. Retur till vårt hotell.

   

 • Dag 4 Kataloniens vindistrikt - Barcelona - Opera "Cavalleria Rusticana / Pagliacci"

  Idag njuter vi av landskapet på vår färd upp till Barcelona längs kusten och sedan inåt land ca tre timmar. Vi kommer att besöka en av de många mycket kompetenta vingårdarna i Penedés, den region där den moderna spanska vinodlarkonsten föddes. Här ser vi hur produktionen går till då man gör det vita mousserande vinet Cava och deras eftertraktade, prisbelönta vin. Vi gör en provsmakning och om vädret tillåter tar vi en titt på vinrankorna. Lunch dukas upp i byn för att prova traktens kök.

  Efter det kan det passa bra med en siesta ombord på bussen för den sista timmen upp till Barcelona. Här installerar vi oss på bekvämt, fyrstjärnigt boende på gammaldags charmfulla hotell Colón, med trivsamma sparsmakat inredda rum. 

 • Från takterrassen njuter man av Santa Eulaliakatedralen, "La Seu", och hotellet har gångavstånd från operahuset. Vi befinner oss i Barri Gòtic, vars plats haft en basilika sedan 300-talet efter Kristi födelse och katedralens gotiska konstruktion inleddes 1298 men slutfördes 1460 och den gotiska fasaden så sent som 1889. Klostret är från 1300-talet och på innergården skall det alltid finnas 13 gäss, där varje gås representerar ett år i stadens
  skyddshelgon, martyren Sankta Eulalias liv.

 • KL 20.00 stämmer orkesterdiket upp de suggestivt vackra tonerna i den utbildande tonsättaren och musiklärarens Pietro Mascagnis "Cavalleria Rusticana" känd som "På Sicilien" och namnet betyder ungefär siciliansk bondeheder. Kanske är det därför som musiken används i såväl Gudfadernfilmerna som Tjuren från Bronx. Pietro Mascagni blev världsberömd över en natt då detta hans verk, som vunnit tävlingen om vem som var Verdis efterträdare, uruppfördes i Rom 1890.

  Parhästen på operascenerna sedan 1900-talets början är Ruggero Leoncavallos självupplevda drama "Pagliacci"/"Pajazzo", som också det utspelar sig i Syditalien, nämligen i Montalto i Kalabrien år 1865. Man väntar denna marknadsdag på ett resande teaterfolk som ska spela det traditionella dramat "Pagliacci". Bakom uppträdandet och clownen Canios skratt utspelar sig en verklighet med förbjuden kärlek, svartsjukedrama och Canios hustru Neddas längtan efter frihet tillsammans med sin riktiga kärlek. Båda verken utnämndes till symbolerna för pånyttfödelsen inom italiensk opera och kända såsom opera verismo, där man strävade efter att avbilda verkligheten utan försköning. Roberto Alagna och Gabriele Viviani gestaltar de manliga huvudrollerna medan Elena Pankratova som Santuzza och Aleksandra Kurzak som Nedda tar sig an de kvinnliga huvudrollerna. Vi promenerar tillbaka till vårt hotell efter operan.

 • Dag 5 Barcelona - Sverige

  Efter frukost är det dags att styra kosan norrut från Barcelona via Tyskland för hemresan till Sverige, som inleds mitt på dagen.

Resans höjdpunkter

 • De två operorna på Les Arts och Liceu
 • Besöken i Valencia, Gandía och La Albufera
 • Peñedes vinregion och Barcelonas gotiska kvarter

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 6/12
Pris Från 21 790 kr
Enkelrumstillägg 3 390 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Valencia, Barcelona – Stockholm, via Tyskland
 • Flygavgifter
 • Fyra nätter på fyrstjärniga hotell, del i dubbelrum
 • Fyra frukostbufféer
 • Tre luncher med måltidsdrycker
 • Ett enkelt kvällsmål med kallskuret
 • En vinprovning
 • Bussresor, entréer och visningar enligt program
 • Två operabiljetter i bra kategori på parkett (kostnad ca 325 €)
 • Lokala licensierade engelsktalande guider
 • Svensk ciceron
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm – Tyskland - Valencia
Dag 2. Valencia stadsrundtur med luinch
Dag 3. Borgias hem i Gandía - lunch i våtmarkerna La Albufera - Opera "Nabucco"
Dag 4. Vinets Peñedes med lunch - Barcelonas gotiska kvarter - Opera Cavalleria Rusticana/Pagliacci
Dag 5. Barcelona - Tyskland - Stockholm

Boende

Hotel Valencia Oceanic, tre nätter
Hotel Colón, Barcelona, en natt

Resesätt Lufthansa

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar att du ser över din reseförsäkring och tecknar ett avbeställningsskydd senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften. Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller info@erv.se.

Boka din resa

2019-12-06 2019-12-10 21 790 kr Lufthansa Stockholm Väntelista Förfrågan