Översikt

Tre operor i Nottingham - från Robin of Locksley till Lord Byron

Staden Nottingham – en Unesco City of Literature - ståtar med legenden om Robin of Locksley i Sherwoodskogen samt mer moderna författare och poeter som Alan Sillitoe, DH Lawrence och Lord Byron. Njut av en historisk stad med innovativ framtid – en stad där vi njuter av tre sinsemellan helt olika operor som får våra sinnen att skärpas!

Välkommen att utforska Nottingham - en känd men trots detta okänd kulturpärla i det brittiska imperiet. Runt 600 år e Kr var detta en del av det anglosaxiska kungadömet Mercia och erövrades av danska vikingar 867 för att bli en av de fem befästa byarna i Danelagen. På 1000-talet byggdes Nottingham Castle vid Trentfloden och detta omskrevs som Englands finaste befästning – hit återvände Rikard Lejonhjärta efter sina korståg och kämpade mot prins John och sheriffen av Nottingham för att återfå makten, och här lyfte kung Charles I sitt kungliga standard vid inledningen av det engelska inbördeskriget.

Den industriella revolutionen bidrog till att stadens tillväxt blev okontrollerat stor och 1831 ansågs staden ha de värsta slumområdena i landet. Kväkaren Thomas Adams var mycket verksam och arbetade mycket för att förbättra arbetarnas villkor och i slutet av 1800-talet blomstrade textil- och i synnerhet spetsindustrin. Stadens spetsmarknad var världens centrum för industriellt tillverkad spets med 25.000 damer anställda i enbart underklädesindustrin. En lokal arkitekt, Watson Fothergill, ansvarade för ett hundratal byggprojekt mellan 1870 och 1906. Hans arbete i nygotisk-, och old English-stil som blev populärt under viktoriansk tid präglar staden på ett mycket fint sätt där många butiker, banker, hus och även kyrkor är dekorerade med grotesker, tinnar och torn samt Tudorinspirerade falska bjälkar.

 

Sedan slutet av 1970-talet har stadens hjärta rustats upp och är i dag ett kulturarv och smått lyxig adress. Med sina skyddade tegelhus och detaljer i vridet järnarbete, gatornas gamla gaslampor och röda telefonboxar, så känner du dig närmast som tillbakaflyttad i tiden till Sherlock Holmes dagar.
Den kanske mest kände litteräre person från staden är sir Robert av Locksley, alias Robin Hood. Hur kunde en 700 år gammal folklig ballad växa till en av världens största legender och berättelser? Vi gör en stadsrundtur med Robin Hood för att få veta mer. Under en annan dag följer vi en annan den mytomspunnen och motsägelsefull person – nämligen den skabröse Lord Byron. En man som beskrevs som "Mad, bad and dangerous" – men samtidigt skrev bland de mest vackra och romantiska poem som världen hade skådat. Här i Nottinghamshire spenderade sin ungdoms somrar, bl a på Newstead Abbey och Colwick Hall, ett magnifikt georgiansk hus med inspiration av renässansarkitekten Andrea Palladios idéer, idag ett hotell.
Din historiske ciceron på resan är kunnige anglofilen Mats Sandberg som lett flertalet historiska resor i Storbritannien. Vårt boende är mycket bra belägna Mercure Nottingham City Centre Hotel beläget i Lace Market.

Boka din resa

2020-03-16 2020-03-20 13 990 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Sverige - Manchester - Nottingham

  Under eftermiddagen går flyg från Stockholm till Manchester där privat buss möter för att ta oss till Nottingham. Vi installerar oss på hotell Mercure Nottingham City Centre i historiska Lace Market, platsen för världens största tillverkare av spets på 1890-talet. Idag är det en remarkabel plats fylld av 1800-tals industriarkitektur och är ett skyddat kulturarv. Mestadels i viktoriansk stil, men här finns även element av georgisk arkitektur vid High Pavement där även St Marys Church ligger, på platsen för det ursprungliga anglosaxiska boplatsen som sedermera skulle bli Nottingham, liksom den äldsta kristna kyrkan från tiden före normandernas intåg. St Marys är från 1474 och sägs vara den tredje kyrkan som är uppförd på platsen. Vi äter en gemensam middag på vårt hotell.

 • Dag 2 Robin Hood genom Nottingham – Ye Olde Trip to Jerusalem – “Street scene”

  Vi utforskar den 700 år gamla legenden om mannen som tog från de rika för att ge till de fattiga. Vem var han – hur gick det egentligen? Under turen lär vi även känna Nottingham historiska sevärdheter. Vi besöker stadens underjordiska grottor samt lär oss varför Nottingham Castle inte egentligen är ett slott...
  Turen avslutas på Englands äldsta Inn, Ye Olde Trip to Jerusalem, beläget under klippan där Nottingham Castle står och ett välkänt dryckeshål för korstågsriddare – inte minst för kung Rikard Lejonhjärta och hans män som sägs ha stannat till här och förfriskat sig på väg mot Jerusalem AD 1189, därav pubens namn. Under puben finns mer än 800 grottor utgrävda i sandstenen, här förvarade man sitt öl, men här kunde även tuppfäktningar arrangeras och säkert var det en och annan som gömde sig undan lagens långa arm här genom tiderna. Vi äter en publunch här. Eftermiddagen är till eget bruk, kanske lockar Nottingham Contemporary, galleriet för modern konst, Galleries of Justice Museum med stenhuggarens märkliga felskrivning eller andra strövtåg.

 • På kvällen återsamlas vi för att äta en lätt middag. Vår musikala bas för tre nätter i rad är Nottinghams Theatre Royal, byggt 1865 av de två framgångsrika bröderna William och John Lambert. Den vackra fasaden bibehölls av Frank Matcham när han trettio år senare byggde om auditoriet, scenen och backstageområdet. Idag anses Theatre Royal Nottingham vara ett av Matchams bäst bevarade skapelser. 1978 fick operahuset medel att renovera auditoriet och foajen till sin forna glans i grönt och guld.

 • Vi promenerar till Theatre Royal och Kurt Weills intressanta opera-musikalverk med premiär 1947. Street Scene är en amerikansk opera baserad på Pulitzerprisvinnaren Elmer Rices bok med samma namn. Det var Weill själv som ansåg att detta var en opera, ett, som han ansåg, banbrytande möte mellan europeisk operatradition och amerikansk musikaltradition och den har faktiskt aldrig satts upp på Broadway. Operan utspelar sig under två stekheta dagar på Manhattan i New York när spänningarna byggs upp mellan två familjer där otrohet, skvaller och ond bråd död är några av ingredienserna - liksom reflektionerna över vädret. Operaarior och ensembler har en air av Puccini över sig och det finns nummer med mer jazz-, och bluesinfluenser, liksom några väldigt typiska Broadway-musikalnummer. Promenad hem från teatern.

 • Dag 3 Med koll på tiden - Lord Byron - "Figaros bröllop"

  Under 1800-talet var flera brittiska forskare framstående inom klockframställning, i synnerhet den elektriska klockan, som Alexander Bail tog patent på 1841. Bail gjorde även föregångare till faxmaskinen, TV´n och telegrafen. Det brittiska muséet för tidhållning har flera historiska, värdefulla klockor på fina Upton Hall, ett historiskt herresäte i Nottinghamshire, den bildsköna landsbygden utanför staden. Här kan vi strosa runt i de historiska omgivningarna för att förundras över historien kring golvur, armbandsur och klockan genom tiderna.
  Den som önskar äter med fördel lunch på egen bekostnad här.

 • George Gordon Noel Byron, sjätte baron Byron, föddes med klumpfot 1788 i London och blev med tiden den mest berömde av de engelska romantiska poeterna, Percy Shelley och John Keats. De mest kända verken var Childe Harolds Pilgrimage (1812-1818) och Don Juan (1819-1824). Lord Byrons mor var skotska arvtagerskan Catherine Gordon och hans far var sjökapten, John "Mad Jack" Byron. Fadern dog när George var liten och de flyttade till Aberdeen för att gossen skulle gå i skola. Vid 10 års ålder ärvde George sin titel och egendom av sin farbror, den "onde" lord Byron. Egendomen Newstead Abbey var grundat som ett munkkloster men hade skänkts till familjen av kung Henrik VIII. Catherine tog sonen dit i triumf och han gick i privat skolning i Nottingham. Men herresätet var en ruin och modern behandlade honom illa. Advokaten tog Byron till skola i Dulwich och så fick han tillbringa somrarna med sin mor på Newstead och Burgage Manor, Southwell. Här publicerade han sina första poem 1806. Vuxenlivets många amorösa eskapader, hans långa vistelser utomlands på Grand Tour i Italien och Grekland gjorde sitt till för att öka hans air av mystik. Byron dog 1824 under det grekiska frihetskriget i Messolonghi. Hans liv är en ändlös källa till anekdoter och liknelser mellan hans tid och vår. En man vars karaktär, kvickhet och charm imponerade på envar som mötte honom. Genom hans brev, journaler och poem kan vi än idag lära känna en komplex och genial man.

 • Vi besöker herresätet Newstead Abbey grundades som ett munkkloster under sent 1100-tal, men som var släkten Byrons och lord Byrons hem mellan 1808-1814. Med försäljningen av huset klarade han av att betala för sitt liv i Italien till dess att han färdades till Grekland för att delta i frihetskriget mot ottomanerna.
  Vi gör en rundtur i huset innan vi far tillbaka till vårt hotell för en tidig middag och därefter passar väl inget bättre än att förlusta sig i WA Mozarts toner i Figaros bröllop, en opera som minner om den livsglädje Byrons liv förtäljer om och som skrevs två år innan Byron föddes.

  Figaros bröllop är Mozarts kanske mest älskade opera, och som faktiskt utspelar sig under ett enda dygn i spanska Sevilla, fyllt av mänskligt begär, klass och makt, lister och svek. Pjäsen censurerades först men efter de revolutionära strömningarna i Europa gjorde Mozarts opera skandalsuccé med sina upproriska och erotiska inslag, med adelsmannens feodala rätt till godsets nygifta kvinnor på deras bröllopsnatt. Då greven vill utnyttja rätten med kammarjungfrun Susanna, som är Figaros blivande hustru, löser Mozart en svår och känslig situation med musikalisk psykologi, känsla och finstämd komik. Promenad tillbaka till vårt hotell.

   

 • Dag 4 Byrons Southwell - Colwick Hall med Afternoon Tea - Benjamin Brittens "Turn of the screw"

  Vi reser mot Southwells enorma katedral som står på platsen där Paulinus, ärkebiskop av York lät bygga en kyrka år 627. I närheten ligger Saracens Head Hotel där en ung Byron deltog i uppförandet av pjäsen The Weathercock år 1809.
  Här finns möjlighet att äta lunch eller dricka något på egen hand. Restaurangen frekventerades ofta av lord Byron mor som bodde i närheten på Burgage Manor, som vi promenerar förbi och ser utifrån. Herresätet hyrdes av Byron mor mellan 1803 och 1809, varpå sonen tillbringade sina somrar från skolan här.

 • Colwick Hall är ett magnifikt herresäte vars historia sträcker sig långt bak till saxisk tid. Men den tidigaste historiska referensen är 1362 då godset testamenteras till William de Colwicks dotter Joans man – sir Richard Byron. Släkten Byron bodde sedan här i över 150 år till ca år 1660 då man istället flyttade till Newstead Abbey och Colwick fick andra ägare, familjen Musters som byggde ett nytt hus i georgiansk stil med palladio-referenser och som idag är ett hotell. Här skall vi njuta av en Afternoon Tea i praktfulla omgivningar.

   

 • Sen eftermiddag är vi tillbaka till Nottingham och har tid på egen hand innan det är dags för den sista operan på Nottingham Theatre Royal, nämligen Benjamin Brittens opera "The Turn of the Screw".
  Stämningen förtätas på Theatre Royal – vi bevittnar en kittlande spökhistoria med tät intrig och berörande personporträtt. Engelsmannen Benjamin Brittens suggestiva opera från 1954 berättar om två barn, två spöken och en ensam kvinna. Svävande klanger skildrar heta sommardagar eller skrämmande nätter. Spökena lockar, utmanar och begär. En ensam kvinna försöker stå emot ondskans förgörande kraft. Operan baserar sig på Henry James novell från 1898. Vi promenerar tillbaka till hotellet.

 • Dag 5 Hucknall – sidenfabrik – hemresa

  Idag checkar vi ut från hotellet och tar bagaget med i bussen för att besöka Hucknall. Hit till St Mary Magdalene Church, dit lord Byron till slut fördes för sin sista vila, kommer besökare från hela världen för att betyga poeten sin vördnad. Här vilar även hans legitima dotter Ada Lovelace, matematiker och en pionjär inom dataprogrammering. Byrons hjärta begravdes i Grekland men hans balsamerade kropp fördes alltså tillbaka till England. På grund av sitt skandalomsusade leverne begravdes han inte i Westminster Abbey bland övriga poeter i Poet´s Corner, och begravningskortegen gick istället till familjegraven i Hucknall, via fem dagars lit-de-parade på i Nottingham, och där antalet sörjande var så stort att följet med kistan knappt kunde komma in i kyrkan.

 • Slutligen väntar ett intressant industrihistoriskt besök när vi lämnar Nottinghamshires spets för Cheshires sidenfabrikörer i Macclesfield. Här ligger The Silk Museum och Paradise Mill, där vi får en fin insikt i nordvästra Englands industriella historia och det fantastiska hantverket silkesvävning. Vi får se hur det går till när de väver och får lära oss om processen från kokong till vävstol. Här finns även tid på egen hand med möjligheter att besöka museishopen samt te-rummet för den som är sugen på något innan vi fortsätter till Manchester flygplats för resan tillbaka till Stockholm.

   

Resans höjdpunkter

 • Nottinghams industriella arv och fina kvarter
 • Att vandra i Lord Byrons och Robin Hoods spår
 • Tre sinsemellan olika operor på Theatre Royal

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 16/3
Pris Från 13 990 kr
Enkelrumstillägg 2 390 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Manchester, via Köpenhamn/Manchester – Stockholm direkt
 • Flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Fyra nätter del i dubbelrum på mellanklasshotell
 • Fyra frukostar
 • En lunch
 • Tre middagar
 • En Afternoon tea
 • Tre operabiljetter på bakre parkett
 • Svensk historieciceron
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Avresa mitt på dagen - Manchester - Nottingham. Gemensam middag.
Dag 2. Stadsrundtur med Robin Hood - Ye Olde Jerusalem - "Street Scene".
Dag 3. Upton Hall tidsmuseet - lord Byrons Newstead Abbey - "Figaros bröllop"
Dag 4. Byrons Southwell - Colwick Hall med Afternoon Tea - "The turn of the screw".
Dag 5. Hucknall - Macclesfield sidenmuseum - hemresa

Boende

Fyra nätter på mellanklasshotell Mercure Nottingham City Centre, vid gamla Lace market i Nottinghams centrum.

Resesätt SAS

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.

Bra att veta

Normal grundkonditon och hela leder borgar för en fin reseupplevelse med stadspromenader och besök i kyrkor och historiska hus.