Översikt

Upplev nyår i Bryssel

Delikata chokladpraliner, våfflor, musslor, mästerlig konst, trappistöl och EU. Alla har vi vår bild av Belgien med sina kulturstäder av rang och av Bryssel – självaste huvudstaden i Europa. På denna nyårsresa ska vi njuta av Offenbachs ”Hoffmanns Äventyr” på Bryssels majestätiska Théâtre Royal La Monnaie och på nyårsafton upplever vi en festlig Sylvestersupé med tillhörande drycker och disco med tema ”Flower Power!

Välkommen på en festlig nyårsresa till mångfacetterade Bryssel - en av de mest internationella städerna i världen där gammalt och nytt, tradition och internationalism råder. Här i Europas nav finns Europarlamentet och Europeiska kommissionen med sina tusentals anställda liksom det klassiska ”Grand Place” – ett av Europas vackraste torg med äldre byggnader från sekler som flytt. Trots sin europeiska dimension är Bryssel fortfarande en stad med ”bykänsla” och gemyt i flera stadsdelar där livet flyter på som det alltid har gjort. Bryssel är också matens mecka och man hittar hemtrevliga och gästvänliga brasserier med rimliga priser, liksom pubar med den berömda ölen. Nu i juletid lägger sig stämningen över ”Winter wonder” – julmarknaden runt Grand Place med sina traditionella stugor med allt från provsmakningar och originella souvenirer till körsång och ljusshow.


Runt lilla bronsskulpturen Manneken Pis samlas besökare för att beskåda figuren som blivit en symbol för staden med sina över 100 olika kostymer som byts ut varje vecka ofta under pompa och ståt av en blåsorkester. Bryssel utmärks av arkitektur från framförallt Art Nouveau med sina vackert utmejslade djur- och blomsterornament och men även efterföljande Art déco-stilen från mellankrigstiden med sina mer geometriska former och starkare färger. Staden har fostrat flera av världens mest kända serietecknare och den mest kände - Hergé – är skapare till böckerna om Tintin. Från flera husfasader tittar tecknade figurer ner från kända serier.

Efter en lång och brokig historia med skiftande styren inträffade den belgiska revolutionen i Bryssel år 1830 efter att föreställningen ”La Muette de Portici” med revolutionärt tema visades på La Monnaie-operan, och Bryssel blev landets nya huvudstad efter frigörelsen från Nederländerna. Den 21 juli 1831 steg Leopold I upp på tronen och blev det enade landet Belgiens första kung. På vår resa får vi en bra inblick i Belgien i allmänhet och Bryssel i synnerhet och under vistelsen reser vi även till lilla Brügge – den vackraste av Flanderns städer, för att njuta av den medeltida atmosfären under en dag.

Vi bor bekvämt på Crowne Plaza Brussels Le Palace och med oss på resan är vår omtyckta  svensktalande ciceron Stefaan Debrabandere som är bosatt i Belgien samt licensierad guide.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm-Bryssel

  Vi anländer till Bryssel på förmiddagen där vår ciceron möter oss för en panoramatur med buss i staden. Vi passerar Atomium med sina nio stålsfärer som bundits samman till en järnkristall i jätteformat från 1958 och som blivit en symbol för staden. Vidare förbi den Kinesiska paviljongen som byggdes av kund Leopold II där salarna inreddes i den franska kungen Ludvig XIV´s stil med kinesiska motiv, porslin och silverföremål, och den Japanska Pagodan byggd för världsutställningen i Paris år 1900. Några av EU-byggnaderna passeras innan vi styr mot vårt hotell Crowne Plaza där vi lämnar vårt bagage för att inta en välkomstlunch på en genuin belgisk restaurang. Vi tar en promenad på stan med vår guide Stefaan och passerar Grand Place - detta världsberömda torg i hjärtat av Bryssel anlagd på senmedeltid med stadshuset från 1400-talet och flera pampiga gilles- och patricierhus från 1600-talet. Under flera hundra år var torget matmarknad dit hela staden kom för att köpa och sälja matvaror och knyta affärskontakter. Idag ligger här många traditionella fina belgiska restauranger och ölbarer. Att vandra över torget ger en speciell och mäktig känsla där man känner historiens närvaro och stämningen är extra fin runt juletid. Retur till hotellet för incheckning och en kväll till eget förfogande.

 • Dag 2 Magrittemuseet - operamatiné ”Hoffmanns Äventyr”

  Idag besöker vi Magrittemuseet som uppfördes så sent som 2009 till surrealisten René Magrittes ära. Den surrealistiska konströrelsen var emot den borgerliga smaken, kyrkan och samtidens konservativa konventioner. Museet visar inte mindre än ca 150 konstverk av Magritte i tre våningsplan. Han var mycket produktiv och började måla kubism på 20-talet för att sedan övergå till surrealism. Vardagsföremål som ett paraply eller ett grönt äpple återkommer i målningar och har blivit hans signum. På senare år provar Magritte på att måla impressionistiskt för att till slut återvända till surrealismen. 

  Gemensam lunch i det eleganta shopping-galleriet Galeries Royales St-Hubert innan vi beger oss till Théâtre Royal La Monnaie för att från de bästa platserna uppleva ”Hoffmanns” Äventyr”. Operan är inspirerad av den romantiske tyske författaren och kompositören E.T.A Hoffmanns liv och utspelar sig i Tyskland och i Venedig omkring år 1800. Kompositören Offenbach hade dittills producerat operetter men blev så tagen av Hoffmanns liv och ville komponera en opera, som skulle bli hans sista verk innan sin död. Varje akt utgör ett fristående äventyr om Hoffmanns bisarra liv och i denna komiska opera med melankoliska inslag krockar förhoppningar om sann kärlek med misslyckade kärleksaffärer. I huvudrollen som Hoffmann ser vi den amerikanske tenoren Eric Cutler verksam på de största scenerna i Europa sen många år med en uthållig röst och känd för sina vackra bel canto-tolkningar. I rollerna Olympia, Antonia, Giulietta och Stella ser vi den franska koloratursopranen Patricia Petibon med en bred repertoar som spänner över fransk barock och till modern musik. Kväll på egen hand för middag och julmarknad.

 • Dag 3 Brügge

  Brügge är en av landets allra mest trevliga städer och kallas Lilla Venedig på grund av sina många kanaler. En medeltida stämning vilar över staden och att ströva omkring i de smala gränderna är en mycket speciell upplevelse. Staden är känd för sina spetsar men även för sin konst och sin choklad. Vi gör en fin stadspromenad för att se de antika gilleshusen, klocktorn, katedraler och marknadsplatser. För den som gillar choklad finns små, unika och intressanta butiker på Katelijnestraat där man bl a ståtar med Brügges chokladsvan, “Brugsch Swaentje” specialiteten vars recept är en väl bevarad topphemlighet, men där mandelpralin, kryddblandningen gruut, som ingår i öltillverkning, samt Brügges fina kex trots allt är kända ingredienser. Vi äter gemensam lunch på en restaurang i ett historiskt gillehus. Tid på egen hand med möjlighet till egna strövtåg – julmarknaden eller kanske lockar Memling-museet tillägnat Hans Memling, en av konstnärerna från andra halvan av fjortonhundratalet som kallades ”Vlaamse Primitieven”. Det ligger inne i ett litet gammalt kapell som tillhör Sankt Johns sjukhus. Memlings mest kända verk är Ursulaskrinet där Memling berättar historien om helgonet Ursula på relikskrinets sex paneler. Retur till Bryssel med kvällen till eget förfogande.

 • Dag 4 Horta museum - Sylvestersupé - Nyårsparty

  Vi besöker Horta House och får höra den historiska kontexten kring framväxandet av Art Nouveau, även kallad Jugendstil. Idag finns femhundratalet byggnader kvar i denna fantasifulla och karaktärsstarka stil. Vid förra sekelskiftet förskönades Bryssel av kung Leopold II och nya kvarter uppfördes där den välmående medelklassen lät bygga sina hus i den moderna nya arkitekturen som lanserats av belgarna Victor Horta och Paul Hankar. En ny estetik slog igenom och Bryssel blev precis som Wien och Barcelona, berömda Art Nouveau-städer. Metallkonstruktioner gjorde att arkitekterna kunde låta ljuset strömma in i öppna fasader med nya former. Inredning à la arabesque, med geometriska former, kvinnliga siluetter eller i blom- och djurmönster firade triumfer. Art Nouveau blomstrade under ett dussintal år och följdes sedan av Art deco-stilen. Lunch på egen hand och fri
  eftermiddag.

  På kvällen upplever vi en festlig Sylvestersupé på hotellet med tillhörande drycker. Efter middagen drar discot igång med sköna godingar från Flower Power-eran på 70-talet.

 • Dag 5 Lunch - hemresa

  Fri förmiddag att uppleva det sista av staden. Under nyårsdagen är de flesta butiker stängda men idag går ofta familjer till skridskorinken, pariserhjulet och den belysta helgmarknaden så det finns fina möjligheter till trevliga promenader i staden. Gemensam lunch på en traditionell restaurang specialiserad på musslor innan hemresa på eftermiddagen till Stockholm

Resans höjdpunkter

 • Operan "Hoffmanns Äventyr" på klassiska La Monnaie
 • Museerna Magritte och Horta House
 • Nyårsparty, julstämning och gemyt
 • Pittoreska Brügge

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Bromma Airport
Avresor 28/12
Pris Från 18 990 kr
Enkelrumstillägg 3 490 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm–Bryssel t/r
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fyra nätter på fyrstjärnigt hotell med del i dubbelrum
 • Fyra frukostar
 • Fyra luncher
 • En nyårsmiddag med tillhörande dryckespaket
 • En operabiljett i kategori Guld - bästa kategorin
 • Svensktalande licensierad lokalguide del av programmet
 • Skatt
I priset ingår ej

Drycker till luncherna. 

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Sverige – Bryssel
Dag 2. Magrittemuseet - operamatiné ”Hoffmanns Äventyr”
Dag 3. Brügge
Dag 4. Horta museum - Sylvestersupé - nyårsparty
Dag 5. Lunch - hemresa

Boende

Crowne Plaza Brussels Le Palace
Rue Gineste 3
Brussels 1210
Belgien

Resesätt Brussels Airlines
Klimat

Bryssels medeltemperatur under nyåret de senaste tre åren ligger på 4-7 grader som högst på dygnet och på 1-3 grader som lägst på dygnet.  

Resans karaktär

För att kunna njuta av resan behöver du ha vana vid stadspromenader.

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar att du ser över din reseförsäkring och tecknar ett avbeställningsskydd senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften. Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller info@erv.se.

Inspiration

Det här kan du uppleva i Bryssel

Boka din resa

2019-12-28 2020-01-01 18 990 kr Brussels Airlines Bromma Airport Väntelista Förfrågan