Översikt

"Valkyrian" i Helsingfors

I Finland njuter vi av ”Valkyrian”, Designmuseet och Villa Gyllenberg med dess utsökta konstsamling. Följ med på en spännande fortsättning av Niebelungens ring!

Wagners trollbindande saga om Wotans döttrar valkyriorna utgör fortsättningen på den finska storsatsningen på Niebelungens ring.

Hösten 2019 inledde Finlands nationalopera och – balett sin satsning på en ny Ring med idel finska solister. Under september spelades den första delen ”Rhenguldet”. Vi ser nu fram emot våren och en ny spännande uppsättning av andra delen ”Valkyrian”.

Dirigent är Esa-Pekka Salonen,chefsdirigent för Londons Filharmoniska orkester,som nu återvänder hem för att musikaliskt ansvara för de fyra operor som utgör den imponerande Niebelungens ring.Vi har lyckats få parkettbiljetter till ”Valkyrian”, som endast ges sex gånger under våren 2020.

Wagners ”Ringen” är ett av operalitteraturens mest storslagna och mest utmejslade verk, där tonsättaren vänder sig mot de mörka baksidorna hos sin samtids hejdlöst framstormande kapitalism och industrialisering. Han lägger sitt budskap i en sagovärld, men så töjbart att varje tid kan känna igen sig i spegelbilden.

Helsingforsoperan har alltsedan den invigdes hösten 1993 skaffat sig ett synnerligen gott rykte. Byggnaden är mycket finsk i sin arkitektur och salongen är elegant modern med utmärkt akustik, god sikt och bekväma stolar.

Vi gör också ett besök på Designmuseet, inrymt i den flickskola där mumintrollens författarinna Tove Jansson gått. Här visas bl a den nya basutställningen Utopi Nu, som skildrar formgivnings roll i den finska välfärdsstatens framväxt.

Den konstälskande bankiren Ane Gyllenberg och hans hustru Signe skapade i sitt vackra hem på Granö nära Helsingfors en fantastisk konstsamling, inrymd i själva villan där de bodde, samt i den ljusa strama tillbyggnaden. Där finns bland annat en stor samling av Helene Schjerfbecks tidiga och sena konstverk. Vi avslutar vår koncentrerade helg i Helsingfors med att besöka de aktuella utställningarna här. Musikalisk ciceron är Niklas Lindblad.

Boka din resa

2020-05-19 2020-05-21 11 990 kr Finnair Stockholm 3 Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Avresa, stadsrundtur, Nationalmuseum

  Vi flyger från Arlanda till Helsingfors på morgonen. Med buss får vi en guidad orienteringstur i Helsingfors, förbi bland annat Senatstorget med domkyrkan, järnvägsstationen, riksdagshuset och tempelplatsens kyrka. Vi checkar in på vårt centralt benägna hotell, där vi äter en gemensam välkomstlunch. Efter lunchen promenerar vi tillsammans med vår ciceron till Finlands Nationalmuseum, vars utställningar speglar Finlands och den finska kulturens framväxt ur ett historiskt perspektiv. Museet besöks på egen hand. Entrébiljett ingår. 

  Gemensam middag på kvällen.

 • Dag 2 Designmuseum, Operakväll "Valkyrian"

  Efter frukost besöker vi Designmuseet, där vi får en guidad visning. Eftermiddagen är ledig för egna strövtåg.

  Middag intas på egen hand innan vi går till Operan för att se föreställningen ”Valkyrian”. ”Valkyrian” utgör den andra delen i operacykeln Nibelungens ring. Namnet anspelar på operans huvudkaraktär Brynhilde. Hon – liksom hennes åtta systrar, de övriga valkyriorna - var enligt den nordiska mytologin Odens (Wotans) budbärarinnor. Valkyriorna valde ut de främsta av de stupade hjältarna från slagfältet och förde dem till Valhall, de döda krigarnas festsal. Oden (Wotan) är också far till tvillingarna Siegmund och Sieglinde, ett syskonpar som splittrats i barndomen. Som vuxen tar Siegmund under en fruktansvärd storm skydd hos Sieglinde och hennes vilde make Hunding. Hunding är borta, och Siegmund och Sieglinde, som inte vet om att de är syskon, blir passionerat förälskade. Hunding återvänder, syskonen inser att de är syskon, men förklarar ändå sin kärlek för varandra. Hunding blir Siegmunds fiende. Oden (Wotan) uppmanar valkyrian Brynhilde att skydda hans son Siegmund i den analkande striden. Frigga kräver istället att Siegmund ska straffas. Oden tvingas gå med på att offra Siegmund i striden. Men Brynhilde backar inte från sitt stöd för Siegmund. Föreställningen är fem timmar.   

 • Dag 3 Villa Gyllenberg, hemresa

  Efter frukost och utcheckning åker vi till Granö för ett besök i Villa Gyllenberg, med visning av den förnämliga samlingen. Samlingen omfattar höjdpunkterna i finländsk konst under drygt två sekler (1756–1970). Helene Schjerfbeck-samlingen räknas till den största i privat ägo. Här tar vi en kaffe/te med bulle innan vi med buss tar oss ut till flygplatsen varifrån vårt flyg avgår på eftermiddagen.

Resans höjdpunkter

 • Fortsättning på Nibelungens Ring - Valkyrian
 • Guidad visning på Designmuseet och Villa Gyllenberg
 • Musikalisk ciceron Niklas Lindblad

Karta

Resfakta

Reslängd 3 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 19/5
Pris Från 11 990 kr
Enkelrumstillägg 2 900 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – Helsingfors t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Två nätter på fyrstjärnigt hotell, del i dubbelrum
 • Två frukostbufféer
 • En lunch
 • En middag
 • En kaffepaus på Villa Gyllenberg
 • En operabiljett på parkett
 • Svensk ciceron
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Avresa, stadsrundtur i Helsingfors, Nationalmuseum
Dag 2. Designmuseum, ledig eftermiddag, "Valkyrian"
Dag 3. Villa Gyllenberg, hemresa

Boende

Hotel Scandic Simonkentää

Resesätt Finnair

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.