Översikt

Våropera i Bratislava med Wien

Slovakien, även kallad skönheten vid Donau, blev år 1993 en självständig nation och Bratislava, den vackra huvudstaden håller snabbt på att bli en ”innestad” i Europa. Här finns två förnämliga operahus, det äldre i stramt utsmyckad nyrenässans samt det yngre som är lika stramt men modernt, luftigt och upplagt för den mest utsvävande och utrymmeskrävande operakonst.

Bratislava är alltså en av de yngsta huvudstäderna i Europa där få känner till att staden en gång hette Pressburg och var en av de viktigaste städerna i kejsardömet Österrike-Ungern. Idag genomgår Bratislava en anmärkningsvärd omvandling från pittoresk vykortsstad till självmedveten stil- och kulturmetropol och man blir positivt överraskad över dess vitalitet och omfattande kulturella utbud. Stadens stadsbild karaktäriseras av såväl medeltidstorn som barockpalats men även modernare arkitektur i 1900-talsbyggnader.


Det nya operahuset, det stilrena betongvita operahuset, tog nästan ett decennium att färdigställa och ligger en bit utanför den gamla stadskärnan. Scenen är utbyggd med långa ramper på sidorna som ger helt andra möjligheter än den slutna scenen på den gamla operan. Här är publiken mindre påtagligt aftonklädd än på den gamla operan, men man dricker samma sprudlande Hubertusvin i pausen. På den nya operan ser vi Giuseppe Verdis ” Don Carlo”.

Gamla operahuset uppfördes år 1886 och ligger praktfullt renoverat, skinande som en nybakad krokan i stadens gamla hjärta – precis i änden av det storslagna esplanadtorget Hviedzdoslavovo namestie. Klassiska kompositörer står staty över den storslagna entrén och här ska vi njuta av Puccinis två enaktare ”Il Tabarro” och ”Gianni Schicchi”.

Vi bor centralt och bra på fyrstjärniga Park Inn och tillsammans med vår eminente ciceron Niklas Lindblad ser vi de mest berömda platserna i Bratislava. Resan avslutas med en guidad promenad och lunch  i vackra Wien innan vi flyger hem.

Boka din resa

2020-05-05 2020-05-07 11 990 kr Austrian Airlines Stockholm 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm – Bratislava – opera ”Don Carlo”

  Avresa med flyg på morgonen från Stockholm till Wien där vi möter vår lokala guide för vidare busstransport till Bratislava. Vid ankomsten äter vi en 3-rätters lunch på en lokal restaurang och fortsätter sedan till vårt hotell Park Inn för incheckning och lite egen tid. Vi samlas sedan i lobbyn för att åka till kvällens stora begivenhet på nya operan – Verdis mästerverk ”Don Carlo”.

  Under sin storhetstid komponerade Verdi ”Don Carlo” – en typisk fransk Grand opéra, som representerar en genre där allt skulle vara grandiost – allt från orkester - och körstorlek till dyrbar dekor, storslagna scenerier och många solistroller. Intrigen mellan den spanske kungen Filip II, hans son Don Carlos och den sköna franska adelsdamen Elisabeth av Valois, är ett klassiskt och älskat drama. Ett stormaktspel där två unga älskande kommer i kläm mellan en maktfullkomlig kung i 1560-talets inkvisitionstider och en orolig tid av uppror, svält och spökerier. De unga tu är föga hjälpta av Elisabeths avundsjuka och intrigerande hovdam prinsessan av Éboli. 

 • Dag 2 Bratislavas skatter – opera ”Triptyken” med ”Il Tabarro” och ”Gianni Schicchi”

  Efter frukost möter oss vår lokala guide för en busstundtur i staden. Vi åker upp till Castle Hill och ser Slottet med anor från niohundratalet och som är en symbol över Bratislava och över hela Slovakien med sin imponerande fasad och barockträdgård. Från slottsbacken har vi en fantastisk vy över Donau, Petržalka och över Apollobron.

  Det gigantiska Slavinkrigsminnesmärket syns från stora delar av staden som ett minne av befrielsen av Röda armén i april 1945. Det är också en kyrkogård för över 6000 sovjetiska soldater som dog i strider för staden och dess omgivningar. Vi njuter av den spektakulära utsikten med fina vyer.

  Gemensam lunch i Gamla Stan innan en intressant stadspromenad väntar. I de vackra historiska delarna av staden upplever vi Ärkebiskoparnas ljust, skära palats Primaciálny i neoklassisk stil, färdigställt 1781. I dess mest kända sal Spegelsalen undertecknades fredsavtalet mellan Napoleons Frankrike och Österrike, efter slaget vid Austerlitz år 1805.  Vi passerar också den gotiska 1300-talskatedralen Sankt Martin, dock helt färdigställd år 1452. Spiran svävar 85 meter högt och dominerar stadsbilden. Tornet var en gång del av försvarsverket som omgav den medeltida staden. Här har 18 härskare krönts, bland dem den tysk-romerska kejsarinnan och drottningen av Ungern, Maria Theresia av Habsburg den 25 juni 1741. Maria Theresias regenttid betraktades som stadens gyllene era under de trehundra år som Pressburg var huvudstad i det ungerska kungadömet.

  På eftermiddagen lite fri tid att upptäcka staden och tidig middag på egen hand.

 • Klockan 18.15 samlas vi i lobbyn för promenad till gamla operan och kvällens föreställning “Triptyken” med de två enaktsoperorna ” Il Tabarro” och ”Gianni Schicchi” av Giacomo Puccini. Operan inleds med dramat ”Il Tabarro”. Tillvaron är dyster och dimman ligger tät över floden Seine i början av 1900-talet där en pråm är på väg till Rouen med varor. Pråmens ägare Michele misstänker att hustrun Giorgetta har en älskare bland arbetarna på pråmen och när han förstått att det är den fattige Luigi, tvingar han fram dennes erkännande för att sedan strypa honom. Giorgetta som hört bråket, kommer upp och finner Michele vilken hon ber värma henne i sin kappa, som förr. Han slår upp den och avslöjar hennes älskares lik.

  Föreställningen avslutas med det frustande vitala och komiska i Puccinis näst sista opera, komedin "Gianni Schicchi", där släkt och anhöriga till en avliden försöker ändra ett testamente till sin fördel. Det lyckas och den störste rufflaren får lejonparten, men då alla varit inblandade kan ingen beklaga sig.

 • Dag 3 Dagstur till Wien – hemresa Stockholm

  Vi checkar ut och åker till Wien där vi gör en stadspromenad med en lokal guide i denna klassiska stad. Wiens arkitektur innefattar vackra byggnader i barock, jugend och tidig modernistisk stil och staden domineras av huset Habsburg och stora kulturpersonligheter. Mozart, Strauss, Beethoven och Schubert är starkt förknippade med staden liksom Freud, Klimt och Hundertwasser i modernare tid. Gemensam lunch på Restaurant Griechenbeisl där vi summerar dagarna som varit. På eftermiddagen fri tid att utforska staden på egen hand och kanske besöka något av de  fina kaféerna. Tidig kväll samlas vi åter för att åka till flygplatsen för vår resa hemåt. Vårt ”opera break” är över för denna gång.

   

Resans höjdpunkter

 • Storslagna operan "Don Carlo "på nya operahuset och "Triptyken" på gamla operahuset
 • Vackra miljöer i de historiska delarna av Bratislava och vyer ifrån Slottet
 • Klassiska Wien med sina barockpalats och byggnader i jugend

Karta

Resfakta

Reslängd 3 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 5/5
Pris Från 11 990 kr
Enkelrumstillägg 1 390 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Arlanda - Wien t/r inkl flygavgifter,
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Två nätter på fyrstjärnigt hotell med del i dubbelrum
 • Två frukostar
 • Två trerätters luncher
 • Två operabiljetter i kat 1
 • Engelsktalande lokalguide
 • Svensktalande ciceron
 • Skatt
I priset ingår ej

Drycker

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Information om avresor

Det är 6,5 mil mellan Wiens flygplats och Bratislava och bussresan tar ca 1 timme.

Resplan

Dag 1. Stockholm - Bratislava - opera "Don Carlo" på nya operahuset
Dag 2. Bratislavas skatter – opera ”Triptyken” med ”Il Tabarro” och ”Gianni Schicchi” på gamla operahuset
Dag 3. Dagstur till Wien – hemresa Stockholm

Boende

Park Inn by Radisson Danube Bratislava ****(4)
Rybné námestie 1
811 02 Bratislava
Tel +421 2/593 400 00

Resesätt Austrian Airlines
Valuta

Euro i både Slovakien och i Österrike

Resans karaktär

För att njuta av resan behöver du ha hela leder och promenadvana på ojämnt underlag. 

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.