Översikt

Vintrig lyx på Askham Hall

Fira Skottdagen i poeten Wordsworths Lake District, ett av britternas mest älskade landskap, omskrivet av sommarbesökare genom alla tider. Om vintern bjuder det upp till ett annat landskap – ett romantiskt dimmigt och stilla vinterlandskap med livets goda på agendan. Konserter, Guide Michelinstjärnströdda måltider och boende på grevinnan av Lonsdale´s 1200-tals residens, idag ombyggt till trivsamt boutique hotell, där varje rum är unikt. Under resan utforskar vi poeten Wordsworths pärlor samt njuter av storslagen Arts & Crafts.

Vidsträckta, vindpinade ljunghedar och mörkgröna skogar. Tät dimma och piskande stormar. Stengärdesgårdar som sträcker sig vida genom landskap av kullar och dalgångar. Rök som stiger upp från en värmande eldstad.
Åldriga borgar och historiska hus som bär på berättelser om uppror och krig. Lake Districts romantiska landskap bildar fonden till en flärdfull och lyxig weekend som gjort för en sinnenas julklapp till sig själv och sin käre.

Poeten Wordsworth vinterlandskap bland sjöar och skog bjuder in till den lilla staden Penrith i Cumbria. Här ligger residenset Askham Hall, ett Grade 1-hus med anor från 1300-talet, vars nuvarande ägare hertiginnan Caroline av Lonsdale har skapat en lyxig men samtidigt personligt boutiquehotell där varje rum är unikt, inrett i personlig stil.

Här residerar även stjärnkocken Richard Swale som växte upp i den här delen av Cumbria, fiskade och jagade under sin ungdom. Under tolv år på stjärnkrogar och arbete med mästerkockar som Anthony Demetre och Marc Veyrat har han utvecklat sin egen stil och efter fem år på Askham Hall har han nu belönats med en stjärna i Guide Michelin med bl a egenodlade grödor och Cumbrias vilt på menyn. Vi njuter av två femrätters avsmakningsmenyer med tillhörande viner under vistelsen på Askham Hall.

Kvällarna inleds dock med konserter i godsets ombyggda ladugård med temat Robert Schumann, den tyske romantiske kompositören som var gift med tonsättaren och pianisten Clara Schumann. Robert Schumann anses som en av den musikaliska romantikens största representanter och hans pianoverk är kanske de allra mest älskade. Schumanns verk framförs av världskände israeliske pianisten Noam Greenberg och den internationellt kända Castalian String Quartet, bestående av finska violinisten Sini Simonen som spelar på en Giovanni Battista Guadagnini violin från 1760 och den walesiske violinisten Daniel Llewelyn Roberts som framför sin konst på en Joseph Guarneri filius Andrea violin från 1705. Franska Charlotte Bonneton på viola samt engelske Christopher Graves på cello fullbordar kvartetten och är, liksom de två tidigare medlemmarna, internationellt erfarna.

Vi följer i William Wordsworths fotspår med besök i hans stuga Dove Cottage i Grasmere, Wordsworth Museum and Art Gallery samt det älskade familjehemmet i Ambleside, Rydal Mount. Imponerande Hoghton Tower bjuder på ett Morning Tea, vi gör en kryssning på Lake Windermere samt avrundar med Art & Crafts historia på herresätena Brantwood och Blackwell.
Vår ciceron är anglofilen Mats Sandberg. På fyrstjärniga boutiquehotellet Askham Hall finns tre olika kategorier av rum. Vissa av rummen har trappor till rummen, herresätet har ingen hiss men bellboys kan assistera med bagage.

Boka din resa

2020-02-28 2020-03-02 17 200 kr SAS Stockholm Väntelista Förfrågan

Reseprogram

 • Dag 1 Dag 1. Sverige – Manchester – Hoghton Tower – Askham Hall

  Tidig morgon väntar avfärd till Manchester och omgående styr vi kosan mot Houghton Tower med sin fina Morning Tea.
  Hoghton Tower är hem till familjen med samma namn, ättlingar till en av Vilhelm Erövrarens medföljare Harvey de Walter och byggnaden är idag ett historiskt arv. Detta befästa torn från 1109 har magnifika vyer över det omkringliggande landskapet och byggdes om 1565 av Thomas Hoghton. Mången blåblodig besökare har njutit gästfriheten här och vi utforskar dess historia under en guidad visning efter en välbehövd brunch.

 • Härifrån färdas vi vidare för att anlända till Askham Hall, beläget i sjödistriktet, nära Lake Ullwater i Cumbria.
  Askham Hall är beläget i byn med samma namn, överblickandes dalgången där floden Lowther rinner. Härkomsten av namnet springer antingen ur det anglosaxiska namnet för hassel eller måhända från en gammal släkt, Aske, på platsen. År 1280 omnämns ett befäst herresäte på platsen, förvärvat av familjen Helbeck, ett skydd i detta ingenmansland mot invaderande pikter och skottar. När familjen Sanford tillskansade sig hemmet 1375 byggdes det om i storslagen elisabetansk stil. Trehundrafemtio år senare gjorde earlen av Lonsdale av familjen Lowther, herresätet till sitt. Familjens förmögenhet kom från både kolbrytning och jordbruk på enorma ägor.
  Eftersom deras slott Lowther Castle låg på andra sidan floden, bodde ingen på Askham Hall förrän 1930-talet då man rustade upp herresätet rejält med el, avlopp och man moderniserade trädgården i terrasser samt rummen mot gårdsplanen, med stora vackra fönster samt entrén. Huset hade nu fått en air perfekt avpassat till ett varmt och välkomnande husparty, något som prins Philip hjälpte till att manifestera bl a på Lowther Show Week under det glada 60-talet, då HKH bodde i Admiralsrummet på Askham Hall under festdagarna. Familjen bodde på Askham Hall till 2010, då hertiginnan Caroline och hennes son Charles Lowther beslöt att huset var alldeles för stort för att bo i och gjorde om det till boutiquehotell.

 • När alla har installerat sig på sina rum, de bästa ligger högst uppför de vackra trapporna, så väntar fredagens konsert i den gamla ombyggda, uppvärmda ladugården, The Bank Barn.
  Byggnaden är en klenod, såsom varandes en av de absolut största cumbriska ladugårdar som byggdes mellan 1660 och 1750. Denna stammar från 1750-talet och här tröskades skörden. Lager av hö, havre och råg förvarades på övervåningen. Fähus och stallar låg där dagens kafé ligger och ett vagnshus fanns där kök och bar är idag.

 • Kl 19.00. Castalian String Quartet och Noam Greenberg spelar Robert Schumanns Kinderszenen op. 15, Violin Sonata in A minor op.105 samt String Quartet in A Major op. 41/3. Efter konserten serveras en lätt middagsbuffé.

   

 • Dag 2 Skottdagen - i poeters sällskap

  Grevskapet Cumbria är idag Englands till ytan tredje största men var under tidig medeltid ett halvt självständigt kungarike under skotsk överhöghet. Vi färdas till några av landets mest poetiska platser i Lake District, som bland många inspirerade Englands klassiska romantiska poeter som William Wordsworth och barnboksförfattarinnan Beatrix Potter. Förutom litterär inspiration hittar man här Englands högsta berg, samt dess djupaste och längsta sjö. Området är nationalpark och sedan 2017 också med på Unescos världsarvslista. Vi njuter av besök på William Wordsworths hem – charmiga Dove Cottage och Rydal Mount. Under en vandringstur 1799 förälskade sig William Wordsworth i Dove Cottage och den lilla byn Town End. Raskt bosatte sig han och systern här. Här skapade Wordsworth flera av sina mest älskade poem. Idag är det museum med brev, journaler och manuskript som tillsammans väver bilden av en komplex och fängslande personlighet. Lunch på egen hand under dagen i fina Ambleside.

   

 • Även familjehemmet Rydal Mount ligger i området med underbara vyer över sjön Windermere, Rydal Water och de omkringliggande bergen. Detta var Wordsworths mest älskade familjehem och han levde här under stora delar av sitt 80-åriga liv. Rydal med sina rötter i 1500-talet, ägs fortfarande av hans familj. Wordsworth var även en dedikerad trädgårdsälskare med engelsk parklandskapsdesign som kännetecken. Vi gör en båttur med ångfartyg på Windermere, Englands största sjö.

   

 • Vid returen till Askham Hall finns lite tid att fräscha upp sig innan det är dags att njuta av ytterligare en konsert i The Bank Barn.
  Kl 17.00, stämmer Castalian String Quartet med Noam Greenberg upp de romantiska tonerna i Schumanns verk Papillons op. 2, Canonic Studies op.56 arrangemang för piano samt String Quartet in A Minor op 41/1.
  Därefter väntar en måltid signerad stjärnkocken Richard Swale, en fem rätters meny med säsongens produkter samt ett vinpaket till det.
  Efter middagen kommer man att erbjuda ett sent musikprogram i hotellets Front Hall.

   

 • Dag 3 John Ruskin och Arts & Crafts på Blackwell House

  Historiska Brantwood uppfördes i slutet av 1700-talet av Thomas Woodville, med vackra vyer över Coniston Water. Hit flyttade John Ruskin 1871. Ruskin var den viktorianska erans ledande konstkritiker, poet, författare, artist och radikal filantropist som bla stödde det prerafaelitiska konstnärsbrödraskapet och William Turner. 1869 utsågs han enhälligt till Oxfords första konstprofessor. Ruskin skulle spendera sina sista 28 år i Brantwood som han byggde om och till. Ruskin anses som en av Arts & Crafts rörelsens ledarfigurer William Morris och CR Ashbee´s stora inspiratörer. Inte minst genom sitt stora verk "Stones of Venice" där han tog upp jämförelser mellan det medeltida hantverkskunnandet och modern tillverkning. Ruskin inspirerade grundarna av National Health Service och National Trust, arbetade för kvinnors rätt till utbildning, införande av minimilön och förbud mot barnarbete. Hans hus är fyllt av tavlor, vackert möblemang och dessa skatter upplever vi under en rundvandring här.

 • Härifrån når vi det vackra herresätet Blackwell vid Lake Windermere, som uppfördes på 1800-talet och som köptes av bryggaren sir Edward Holt. Han gav i uppdrag till arkitekten Mackay Hugh Baillie Scott att skapa ett sommarhus åt sig och sin familj. Baillie experimenterade med ljus och texturer liksom användandet av ytor, för att uppföra ett sommarhus i Arts & Crafts-anda åt den rike industrialisten och huset stod färdigt år 1901. Som en motreaktion till en massproducerad och opersonlig design vände sig Arts & Crafts rörelsen mot det handgjorda, unika hantverket.

 • Baillie anlitade därför lokala hantverkare som skapade ett unikt hem fyllt av möbler, mosaik, sniderier, handgjort glas, stuckatur och smide. Efter år av nedgång kunde man under slutet av 1990-talet återföra huset till dess glans och idag är det ett mycket uppskattat Arts & Crafts-museum. Många älskar den fina butiken på Blackwell som i sann Arts & Crafts-anda säljer mycket vackra smycken samt textil, keramik, smide, glas och böcker. Lunchpaus på egen hand under dagen. Retur till Askham Hall under eftermiddagen.

 • KL 17.00, spelar Noam Greenberg åter i The Bank Barn. Kvällens arrangemang inkluderar Piano Trio in Minor op. 110 samt Piano Quintet in E flat Major op.44 av Robert Schumann.
  Därefter väntar ytterligare en femrätters måltid signerad stjärnkocken Richard Swale, samt ett vinpaket till det.

 • Dag 4 Penrith – Manchester – hemresa

  Vi tillbringar en lugn förmiddag på Askham Hall och checkar ut med vårt bagage.
  Inte långt härifrån ligger den intressanta staden Penrith. Det romerska fortet Voreda låg en gång på platsen för Old Penrith, fem engelska mil norr om dagens Penrith. Marknadsstaden Penrith har alltsedan dess varit av stor vikt och den romerska vägen från Manchester till Carlisle gick igenom området och utanför Penrith finns rester av den kullerstenslagda vägen. Under dagen har vi tid att utforska dagens Penrith med byggnader från 1700-, och 1800-tal med tid på egen hand för butiker och lunch. Därefter väntar färden till Manchester för kvällens hemresa till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Askham Halls charmerande rum, allmänna utrymmen och den omkringliggande landskapets skönhet
 • Båttur med ångfartyg på Lake Windermere, besöken på herresäten med Arts & Crafts och poeten Wordsworths hem
 • Guide Michelinmåltider och Robert Schumanns musik under tre konserter

Karta

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 28/2
Pris Från 17 200 kr
Enkelrumstillägg 4 950 kr

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Manchester - Hoghton Tower med Morning Tea - Askham Hall - konsert - lätt buffémiddag.
Dag 2. Wordsworths Dove Cottage - Rydal Mount - ångfartygstur - konsert - femrätters Guide Michelinstjärnemiddag med dryckspaket - kvällskonsert.
Dag 3. John Ruskins Brantwood - Blackwell Arts & Crafts House - konsert - femrätters Guide Michelinstjärnemiddag med dryckespaket. 
Dag 4. Penrith - Manchester - Sverige

Boende

Vi bor tre nätter med frukost buffé och middagar på fyrstjärniga boutiquehotellet Askham Hall i tre olika rumstyper.Observera att namnen på rummen i bokningsbekräftelsen inte motsvarar de korrekta namnen som hotellet kallar dem. Dubbelrum är egentligen Superior, dubbelrum deluxe är egentligen Pele Tower Superior och juniorsvit är det som hotellet kallar Pele Tower Master.

Vissa av rummen har trappor till rummen, herresätet har ingen hiss men bellboys kan assistera med bagage. Hotellet har inte hiss.

Resesätt SAS
Valuta

Brittiska pund

Resans karaktär

Normal grundkondition, hela leder och vana vid att promenera på ojämnt underlag samt gå i trappor rekommenderas för en fin reseupplevelse.

Deltagarantal

Maximalt 16 personer

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.