Översikt

Skira snödroppar i East Anglia

Välkommen på en spännande ny resa i galanthofilernas Mecka - England. Efter succéresan till The Cotswolds efterfrågade resenärerna en resa till andra trädgårdar samt fler möjligheter att handla rara snödroppar och julrosor. Därför reser vi i år till ett av Englands allra främsta snödroppsmecka med Ickworth, Anglesey Abbey, Oxburgh Hall och Chestnut Farm i östra England, anglosachsernas och vikingarnas East Anglia. Under februari månad är det på sina ställen alldeles vitt i England – men oftast av en helt annan anledning än hemma hos oss. I milda East Anglia och Camebridgeshire dyker vårens sköna snödroppar upp och tillsammans med vintergäck och julrosor ger de nytt hopp om en varmare säsong. Ingenstans på vår jord finner vi sådan hysteri över den skira snödroppen och alla dess varianter som här. Under våra dagar här kommer vi att njuta av snödroppsträdgårdar på kända vårträdgårdar, arboretum och imponerande herresäten.

Östra England var vikingarnas plats i Storbritannien. Hit kom man först på plundringståg, men sedan för att bosätta sig, handla och bruka jorden. I landskapet East Anglia finner du därför minnen från de dagar då anglosachsarna slogs med vikingarna om makten över England och färgstarka sagor som den om Beowulf. Vapenskölden som symboliserat East Anglia sedan medeltiden är identisk med vår svenska med tre gyllene kronor på mörkblå botten. Något som kanske få känner till är att den här delen är beryktad i Storbritannien som den med minst nederbörd och mest sol. Vi hoppas att detta håller i sig under vår resa. East Anglia omfattas av grevskapen Essex, Suffolk, Norfolk och Cambridgeshire och ligger som en liten halvö ut mot Nordsjön.

 


Carl von Linné gav snödroppen sitt latinska namn på 1750-talet, Galanthus, vilket betyder mjölkblomster och de reser sina huvuden i trots över vinterns krafter. Många menar att romarna introducerade snödroppen, men det är mer troligt att arten Galanthus nivalis, vanlig på kontinental-Europa, togs till England under tidigt 1500-tal. De flesta övriga arter Galanthus kommer från östra Medelhavet, södra Ryssland, Kaukasus och Mellanöstern. De engelska soldaterna som slogs i Krimkriget på 1800-talet, blev så betagna i snödroppens skönhet att de tog med sig blommorna hem till England för att plantera i sina egna trädgårdar. Snödroppssamlande har nu blivit högsta mode och även om vi inte pratar om någon ny tulpanhysteri à la 1600-talets Holland, så kan de mest sällsynta lökarna betinga priser över 600 pund.

Vårt boende är ett bekvämt mellanklasshotell i Norwich. Vår ciceron i Storbritanniens vårlandskap är återigen trädgårdsjournalisten och anglofilen Elisabeth Svalin Gunnarsson.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm – Monksilver Nursery - Norwich

  Under förmiddagen ankommer vi London och Heathrow via Köpenhamn. Härifrån reser vi mot East Anglia för att inkvartera oss men innan dess så tar vi ett stopp vid den berömda plantskolan Monksilver Nursery som ägs av den färgstarke och kunnige Joe Sharman med smeknamnet Mr Snowdrop. Här finns såväl de gamla historiska sorterna som är svåra att få fatt i samt spännande nya varianter till salu för den som letar efter unika trädgårdsskatter. 

 • Därefter fortsätter vi till den historiska staden Norwich för att ta in på vårt hotell för hela vistelsen. Hotellet Premier Inn Duke Street ligger ca 10 minuters promenad från den historiska stadskärnan. Under kvällen väntar gemensam middag. Norfolks huvudstad Norwich har medeltida anor och många vackra byggnader, som katedralen och slottet.  Innanför den gamla stadsmuren finns 1500 medeltida hus, restaurerade och i bruk, ett stadshus och en av Englands största marknadsplatser.

 • Dag 2 Walsingham Abbey - Chestnut Farm - Blickling Estate

  Walsingham har en lång historia som pilgrimsmål efter det medeltida kloster som låg här på 1100-talet. Det är de facto två olika bildsköna Norfolkbyar, den lilla eller nya Walsingham samt bara en engelsk mil därifrån, den stora eller gamla staden. Båda är historiska och bjuder betraktaren på vackra historiska hus, butiker samt restauranger, pubar och kaféer. Varje vårvinter är det även vallfartsmål för snödroppsälskare som njuter av de fridfulla omgivningarna med historiska broar och ruiner som står i ett skönt parklandskap med perfekta förutsättningar för snödroppar i drivor. Mattorna av snödroppar består av vanligare enkla och dubbla men i härliga mängder samt den stora ”Colossus” och ”Mighty Atom” med stora välformade blommor och stort mörkgrönt, enkelt sinusmärke. Kontrasten är den petita ”Tiny Tim” som står här i de svårare lägena. En liten sak som trots sin blygsamhet på jorden klarar platser som mer selektiva snödroppar skyr. Inget att skriva hem om men en trogen kamrat. På plats säljs deras egna snödroppar och i de båda Walsingham så finns affärer om man önskar köpa något att äta eller dricka.

 • Chestnut Farm är en vackert planerad trädgård med en livslång samling av växter. Det är en av regionens finaste snödroppsplatser med över 90 olika varieteter men här blommar även andra tidiga vårlökar som krokus, julrosor och tibast.

 • Ingen glömmer sin första anblick över herresätet Blickling i mustigt rött tegel och uråldriga idegranplanteringar, först beskrivna i texter 1745, fast förankrat i en vacker trädgård. I dess historiska parklandskap njuter vi av dåtidens fascination för små lusthus, tempel och hemliga trädgårdsrum. Det är även här snödropparna trivs utspridda över egendomen. Godsets historia är lång och involverar många mäktiga män och kvinnor allt från de första ägarna på fjortonhundratalet, till Thomas Boleyn fadern till den olyckliga Anne Boleyn som föddes här 1501, och den elfte markisen av Lothian som hade en avgörande roll i landets politik under Andra världskriget. Efter markisens död övergick egendomen i National Trusts ägo. Retur till Norwich och vårt hotell.

 • Dag 3 Peckover House - Oxburgh Hall

  I landskapet Norfolk ligger eleganta herresäten och idag väntar såväl ett georgianskt stadshus, som ett från Tudoreran. Fina georgianska Peckover House skapades av den framgångsrika familjen Peckover som var såväl kväkare som regionens stora filantroper. På 1790-talet påbörjade de ett 150 år långt arbete med att förvandla åkermark till spännande trädgårdsmiljöer med många exotiska träd och perenner som tagits till Europa av plantjägare. Som mest omfattande var arbetet under 1800-talet då sjutton trädgårdsmästare var anställda för att sköta trädgården. Den viktorianska trädgården anses som en av landets mest betydelsefulla i sitt slag som stadsträdgård.

 • Fjortonhundratalshuset Oxburgh Hall har ett vidsträckt woodland där den vandrande skuggan gör att snödroppar och vintergäck skapar mattor i vitt och gult. Husets historia är djupt förankrat i dåtidens kungliga och religiösa storpolitik. År 1476 gav kung Edward den fjärde dess ägare sir Edmund Bedingfield tillåtelse att bygga ett befäst hus i tegel. Han var allierad med Henrik den sjunde och deltog i det sista slaget under Rosornas krig 1487. Efterföljaren – ännu en sir Edmund allierade sig i sin tur med Henrik den åttonde och ”belönades” med att få arbetet som Katarina av Aragoniens fångvaktare. Arvtagaren i sin tur valde fel sida då Elisabeth den I blev drottning varför familjen fick stora böter. Efter en turbulent historia kommer vi fram till 1950-talet, då  familjen, som så många andra, fick svårt att behålla sitt familjehem. Tack vare stora ansträngningar kunde ändå familjen förmå National Trust att överta skötseln. På båda besöken finns plantförsäljning. Retur till vårt hotell för lite tid på egen hand samt gemensam middag.Dag 

 • Dag 4 Cambridgeshire - Anglesey Abbey - Chippenham Park Gardens

  Vi styr kosan söderut för att njuta av två pärlor – såväl historiskt som snödroppsmässigt. Anglesey Abbey ligger strax utanför Cambridge och anses ha grundats av Henrik I år 1135 som ett sjukhus under namnet St Mary. Under tidigt 1200-tal gjordes det om till ett Augustiner-konvent, dvs en klosterfilial. Då Henrik VIII upplöste alla kloster skänktes Anglesey till en advokat  som endast plundrade klosterfilialen på dess tak, lämnande det åt sitt öde. Först 1596 kom Anglesey i familjen Fowkes ägo som renoverade det till ett bostadshus som de kunde flytta in i tidigt 1600-tal. Pastor John Hailstone köpte den gamla klosterfilialen 1848 och byggde om det, han förändrade det och gav huset namnet Anglesey Abbey. Under mellankrigstiden köpte lord Fairhaven huset och det restaurerades delvis i ursprunglig jakobinsk stil med fäbless för medeltida detaljer som eldstaden i huset.

 • Vinterträdgården på Anglesey Abbey kan lysa upp den dunklaste och bistra av vinterdagar för här har varje träd och buske noggrant utvalts för att ge klara färger, vackra former och doft året runt. I vinterträdgården ståtar de vackraste vita stammar i silverbjörksdungen med ursprung från Himalayas höjder, narcisser och julrosor. Men här finns i synnerhet en av Storbritanniens finaste snödroppssamlingar med över 300 varianter av denna delikata vita blomst. Tjugo varianter har upptäckts bara här på Anglesey och flera av planteringarna pryds av en samling statyer i klassisk stil. Under elisabetansk era blev snödroppen oerhört populär i brittiska trädgårdar och det klassiska brittiska vårtecknet trivs och sprids vida under trädens vandrande skugga. Det brukar finnas försäljning av växter här.

 • Många delar av Cambridgeshires skogklädda landskap visar sig nästan alltid vara återstoder av 1700-talets parker som omger vackra  men okända lantegendomar. Precis som herresätet Chippenham Park, ett sent 1800-tals tegelhus. Här förlustade sig prinsen av Wales med kapplöpningar och jakt tillsammans med sin bror hertigen av Cambridge. Men egendomen är äldre än så, i parklandskapet finns sidohus från 1600-talet och 1669 besökte storhertigen av Toscana, Cosimo III av Medici, det dåvarande huset. Efter att ha gjort sig en förmögenhet på sockerplantage på Jamaica köpte den nuvarande ägarfamiljens förfader John Tharp egendomen 1791 och lät uppföra ett nytt hus på platsen. Parken uppfördes i slutet av 1600-talet som ett engelsk-holländskt parklandskap med kanaler, engelsk park och formella trädgårdar. Under de efterföljande 300 åren har olika ägare gjort den mindre formell och den har utvidgats och restaurerats under säker ledning av ägarinnan Anne Crawley sedan 1985. Idag sköts parken av hennes dotter och svärson. Här har vi en park med stort intresse oavsett säsong. Vi njuter av de underbara snödroppspromenaderna och vinterträdgården med vintergäck och julrosor. Här finns normalt även en växtförsäljning. Retur till vårt hotell för lite tid på egen hand samt gemensam middag.

 • Dag 5 Ickworth - hemresa

  Idag är det så dags att checka ut efter en välgörande vårvintervistelse i East Anglia. Efter frukost skall vi med bagaget i bussen resa till det pompösa och spektakulära Ickworth som är i National Trusts ägo sedan 1956. Herresätet var en gång en blygsam liten byggnad som tillhörde klostret i Bury St Edmunds. År 1432 gifte sig Thomas Hervey till marken och inledde en 500 år lång familjesaga kantad av framgångar och motgångar. Hans efterföljare under 1700-talet rev det lilla medeltida huset för att bygga ett Tudorslott med tinnar och torn. Byborna i Ickworth förflyttades till närbelägna Horringer för att ge plats åt betesmarker. De palatsliknande östra och västra delarna av herresätet kompletterades med den kanske mest framstående byggnaden, den italienska Rotundan, som var den första i sitt slag i landet och unik än idag. Det tog 47 år att färdigställa den och då blev den tjänarnas kvarter. Sedan åtta år är den renoverad och här kan man få en inblick i livet hos dåtidens tjänares verkligen ”downstairs”.
  Vi strosar runt i de magnifika omgivningarna och följer stigen längs lady Geraldines promenadväg, liksom längs Albana. Här blommar mängder av snödroppar och det gyllene skimret av vintergäck. Huset omges av en italiensk formell trädgård med buxbom och platsen har epitetet National Collection of Buxus. Runt trädgården böljar landskapspark i Capability Browns anda. Här finns ett litet garden center för plantor i säsong. Avresa ut mot Heathrow för incheckning och tillbakaresa till Sverige dit vi ankommer under kvällen.

Resans höjdpunkter

 • Snödroppar och julrosor i landets kanske mest kända snödroppsträdgårdar
 • Upplevelsen av vikingarnas East Anglia i dimmig vinterskrud
 • De fina herresätena och Norwich

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 19/2
Pris Från 15 990 kr
Specialpris Medlemmar i Riksförbundet Svensk trädgård, sedan ett år tillbaka, har 1.000:- rabatt på resans pris.
Enkelrumstillägg 1.890
I priset ingår

- Direktflyg Stockholm - London Gatwick t/r inkl flygavgifter
- Transporter enligt program
- Fyra nätter del i dubbelrum på mellanklasshotell
- Fyra bufféfrukostar
- Fyra middagar
- Entréer och visningar enligt program
- Svensk ciceron
- Skatt

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg

Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar, tecknas direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Bra att veta

För bästa reseupplevelse behöver du normal grundkondition då resans innehållsrika dagar medför promenader kring herresäten, parker och trädgårdar med nivåskillnader, trappor och blöt jord.

Boka din resa

2018-02-19 2018-02-23 15 990 kr 4 Boka