Översikt

Blommande Madeira

Exotiska Madeira bjuder på dramatiska vyer med skimrande ljus över gröna nejder. Över brant stupande berg klänger kaskader av blommande växter och vattenfall forsar från klipporna. Res med trädgårdsmästare John Taylor, känd från Malmös Slottsträdgård och TV. Idag ansvarar han för Arts & Craftspärlan Tjolöholms trädgårdar.

Vi bjuder in till en naturskön resa på den Gröna ön, genom trånga dalar med överdådig vegetation i ett fantastiskt landskap. Madeira bjuder in till ett dramatiskt hav, närmast ofattbar grönska och färgprakt, den silverglänsande urskogen och de spektakulära levadorna. Botaniska och tropiska parker, privata trädgårdar med orkidéplanteringar och lättare vandring på levada är ett koncentrat av resan. I mars månad är våren på frammarsch med en mycket behaglig medeltemperatur och Madeiras bergslandskap är en upplevelse som inte lämnar någon oberörd. Öns system med unika bevattningskanaler av ett 2.150 km långt nät av kanaler, transporterar vatten från bergen till terrassodlingarna. Många av dessa s k levador är belagda med kullersten och är utmärkta för den som tycker om att vandra och komma riktigt nära orörd natur, exotiska växter och frukter.


Under vår resa väntar privata och offentliga trädgårdar som drar nytta av erövrarnas tankar om att skapa en stor plantskola där den Nya världens växter kunde anpassas för den Gamla världens jordar. Under vår resa väntar även fantastiska privata trädgårdar och botaniska juveler som Blandy´s Garden och Monte Palace Tropical gardens. Vårt boende på Pestana Village Hotel håller hög fyrstjärnig klass mycket tack vare två generösa poolområden, varav ett är på grannhotellet, samt en underbart vacker, prisbelönt trädgård. Vår mycket kunniga och uppskattade ciceron bland exotiska träd och växter är färgstarke och kunnige trädgårdsmästaren John Taylor, välkänd från trädgårds-TV, stark man bakom Malmös Slottsträdgården och numera ansvarig för Arts & Craftspärlan Tjolöholms slotts trädgårdar.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - Madeira

  Vi avreser direkt till Madeiras flygplats i Funchal mitt på dagen. Vid ankomst väntar buss och vi åker direkt till vårt vårt charmiga Pestana Village Hotel, med förträffligt läge vid Estrada Monumental. Hotellet ligger inbäddat i grönska med två generösa poolområden, relaxavdelning med inomhuspool, jacuzzi, bastu, turkiskt bad och massage, och en vacker trädgård som har vunnit utmärkelse som Madeiras vackraste. Här finns även möjlighet att utnyttja havsbadet på systerhotellet intill. På kvällen samlas vi i hotellets restaurang för att äta en välkomstmiddag.

 • Dag 2 Monte Palace Tropical Garden - Funchal

  Bergsbyn Monte är en av öns verkligt spännande platser som bl a är känd för sin kabinbana upp till den världsberömda parken. Vi ägnar större delen av dagen åt denna rekreationsort för den portugisiska adeln för 200 år sedan. Vi inleder dagen på Monte Palace Tropical Garden, känd för sina vackra promenadvägar där stenlagda gångar leder under valv till växtfyllda platser. Ägorna köptes av den engelske konsuln Charles Murray, som skapade en luxuös herrgård Quinta do Prazer, Njutningens gård. År 1897 byggde den dåvarande ägaren Alfredo Guilherme Rodrigues om gården med inspiration av Rhendalens slott. Efter hans bortgång skapade den nye ägaren Monte Palace Tropical Garden som idag är ett eldorado för den trädgårdsintresserade. Trädgården har stora höjdskillnader och ligger huvudsakligen i en ravin. Vegetationen präglas av fantastiska trädormbunkar, japanska kottepalmer och många andra tropiska och subtropiska växter.

  I en orientalisk del av trädgården finns Buddha-statyer, pagoder och vatten i alla dess former. Portugals historia beskrivs i form av vackert målade, keramiska plattor, s.k. azulejos.

 • Vi återvänder till Funchal med buss och när vi släpps av här gör vi en liten stadsrundtur till fots för att upptäcka Funchal och Mercado dos Lavradores, en stor bondens marknad med frukt, blommor, grönsaker och fisk. Här kan man även köpa krukade växter. Retur till hotellet till fots. På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.

 • Dag 3 Blandys Garden - Madeiras botaniska trädgård

  Den underbart vackert belägna Palheiro Gardens är mer känd som Blandy´s Garden. Här har familjen Blandy residerat sedan 1885. Trädgården har ett mycket rikt sortiment av trädgårdsväxter. Några av höjdpunkterna är The Sunken Garden, The Lady's Garden, samlingarna av växter från Australien, Sydafrika och Nya Zeeland och jätteexemplar av kamelior, rumsgran, kamfer- och tulpanträd.
  Vi äter gemensam lunch.

   

 • Eftermiddagen spenderas i Madeiras Botaniska trädgård, anlagd på 1960-talet. Det mikroklimat som råder på platsen är mycket gynnsamt för exotiska växter. Här finns flera intressanta avdelningar, t.ex. de välklippta mönsterrabatterna med romber i lila, rött, grönt och vitt, kvarter med suckulenter, palmer, drakblodsträd, formklippta växter (topiarium) och
  agro-forestry. Vi tittar närmre på dessa och också på det mäktiga och spektakulära drakblodsträdet, Dracaena draco, vars uppsvullna grenar blöder röd sav om man skär i dem.

  Retur till vårt hotell och kvällen på egen hand.

 • Dag 4 Orkidéer - Funchals trädgårdar

  Efter en kort resa med buss anländer vi Quinta Boa Vista. Trädgården är ett av få kvarvarande exempel på öns system att mura terrasser i steg att odla i, som uppfördes på 1800-talet. Här odlades grönsaker och frukt för de fartyg som anlöpte Madeira för att fylla på proviant inför vidareresan västerut.
  Men för 60 år sedan lade de nya ägarna, den brittiske honorärkonsuln Cecil Garton med familj, om till snittblommeodling med fokus på eleganta sorter av Strelizia och orkidéer. Idag ståtar man med öns främsta orkidékollektion, där Cattleya, Cymbidium och Paphiopedilum minglar med mindre och mer okända arter.
  I Quintans trädgård har man satsat på exotiska växter med frangipani, passionsblommor och bromelior. Hibiskus och aloe kompletterar bilden.

 • Efter besöket promenerar vi i lugn takt ned genom Funchal, har tid att köpa lunch på egen hand samt anländer så småningom stadsparken som även är känd under namnet Dona Amélia Garden som ligger på platsen av ett gammalt kloster. Bland vattenblänk finner vi märkliga träd som dombeya, drakblodsträd, kermesträd, korvträd, "lamp-borstar" och
  trädhibiskus.

   

 • Vidare längs vår promenad väntar Santa Catarinaparken, öns största park och den gränsar till Quinta Vigia som vi också besöker. Exotiska fåglar, sjö med svanar och stora gräsmattor ramar in templet som byggdes till helgonet Santa Catarinas ära.
  Här bodde Joao Goncalves Zarco, en av Madeiras upptäckare. Vi gör en rundvandring och tittar på växtligheten.

 • Quinta Vigia är Madeiras presidents residens. Här njuter man av välvuxna träd såsom ex kungsmagnolia, trädkermes, mango, papaja och stora bambusnår, brunfelsia, jättepapegojblomma samt många andra växter, som är fint arrangerade i rabatter.

  Efter denna härliga men långa promenaddag väntar en gemensam middag på vårt hotell.

 • Dag 5 Levadavandring i Camacha - Afternoon Tea, Belmond Reids Palace

  Idag väntar en levadavandring i enkel terräng. Längs de gamla bevattningskanalerna finns skog, odlingar av potatis, batat, taro, bondbönor, ärter, sockerrör samt fruktträd som japansk mispel, papaja, avokado, kirimoja m.m. Ta med en dagryggsäck för vatten, nötter och frukt för en fin dag i Madeiras odlingslandskap. Vandringen tar drygt 2 timmar längs den 4 km långa levadan. Ofta kan du njuta av fina vyer över landskapet. I detta område är korgflätning ett traditionellt hantverk med flera affärer / hantverksbutiker för den som är intresserad.

   

 • Gemensam lunch i området innan vi tar oss till Funchal och vårt hotell för ett snabbt ombyte. Vi reser nämligen strax därpå med bussen till det anrika och vackert belägna hotellet Belmond Reid Palace ligger. Vi går runt i trädgården och beundrar den samt utsikten. Därefter blir det ett trevligt Afternoon Tea i brittisk anda. Retur till vårt hotell och kvällen till eget förogande.

 • Dag 6 Ledig dag för egna äventyr

  Idag har du en helt ledig dag att göra det som du själv får lust at göra. Kanske lockar Funchals marknader eller ett återbesök i någon av de vackra parkerna? Att utforska hotellets trädgård och poolen på grannhotellet är andra trevliga sysselsättningar.

 • Dag 7 Okända trädgårdspärlor

  Idag väntar en kort rundvandring på en liten privatägd örtagård. Uppe på en höjd finner vi lyxhotellet Quinta do Lago som är en ombyggd 1700-talsherrgård. Vi skall njuta av deras trädgård som är en av de finaste hotellträdgårdarna på ön med över 500 olika arter på en yta av 2,5 hektar. Fylld av färg, form och doft kan denna trädgård tävla med de botaniska
  trädgårdarna på ön och man är mycket stolt över den väldkötta samlingen av sällsynta gamla 100-åriga träd, såsom Dracaena draco, Syncarpia glomulifera från Australien, kinesiskt kamferträd, jakaranda, frangipani samt Pandanus útilis och Revenala madagasceriensis från Madagaskar.

   

 • Efter detta besök skall vi se ytterligare en känd, nyligen restaurerad, privat trädgård, Quinta Palmeira. Detta är en av öns vackraste egendomar vars trädgård lockar med mycket stora, gamla träd, endemiska arter och exotiska växter. Vi åker därefter till vårt hotell.

  Under kvällen äter vi avskedsmiddag på en lokal restaurant.

 • Dag 8 Madeira - Stockholm

  Efter frukost checkar vi ut från vårt hotell och har en lugn stund innan vi avreser mot flygplatsen för direktflyget hem till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • John Taylors kunniga och färgstarka ledning under resan.
 • Alla de exotiska grönskande trädgårdarna och hotellparkerna
 • Hotellets omgivningar och Funchal

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 2/3
Pris Från 19 890 kr
Specialpris Medlemmar i Riksförbundet Svensk Trädgård sedan ett år tillbaka har 1.000 kr rabatt på resans ordinarie pris.
Enkelrumstillägg 3990 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – Funchal, flygavgifter
 • Transporter, entreer och visningar enligt program
 • Sju nätter på mellanklasshotell
 • Sju frukostar
 • Två luncher med måltidsdryck
 • Fyra middagar varav två med husets vin/vatten och kaffe/te
 • En Afternoon tea
 • Engelsktalande lokalguide
 • Svensk trädgårdsciceron
 • Skatt
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Ankomst - incheckning Pestana Village Hotel
Dag 2. Monte Palace Gardens - Funchal stadspromenad
Dag 3. Blandys Garden- Botaniska trädgården
Dag 4. Quinta Boa Vista orkidéer - parkerna - Quinta Vigia
Dag 5. Levadavandring 4 km/2 tim. Belmond Reid Palace
Dag 6. Ledig dag
Dag 7. Quinta do Lago - Quita Palmeira - Avskedsmiddag
Dag 8. Hemresa

Klimat

Mars är vårens intåg på Madeira och behagliga medeltemperaturer på dagen ligger mellan 16 - 18 grader. På kvällar och nätter är medeltemperaturen 14 grader. Medeltemperaturen i havet ligger på 18 grader.

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Bra att veta

För att njuta av resan behöver du ha promenadvana flera dagar i rad på ojämnt underlag. Hela leder borgar för en fin reseupplevelse.  

Boka din resa

2019-03-02 2019-03-09 19 890 kr Väntelista Boka