Översikt

Blommande Umbrien

Följ med Allt om Trädgård och vår ciceron John Werich till Italien – på en resa som fylls av väldoft och sinnlighet i blåregnets, de tidiga klätterrosorna och pionernas tid. Världsberömda trädgårdar som Ninfa, Villa Lante och Landriana varvas med riktiga trädgårdsentusiasters privata trädgårdsrum och handplockade besök.

Vi reser i de sköna landskapen kring Rom och i spännande, okända Umbrien
med Sankt Franciscus stad Assisi. Världsberömda trädgårdar som Ninfa, Villa
Lante och Landriana varvas med riktiga trädgårdsentusiasters privata
trädgårdsrum, handplockade besök som olika internationella trädgårdssällskap
efterfrågat. Passa på att njuta av sommaren i förtid innan den börjat på
riktigt där hemma. Trevliga italienska måltider förgyller resan.
Vi blandar Arts & Crafts, italiensk renässans med medelhavsträdgårdens detaljer. Engelsk blomsterkänsla mot olivernas grå bladmassa. Mängder av intryck, tips och idéer väntar i härligt sällskap av likasinnade Allt om Trädgård-läsare!

Din ciceron är omtyckte och kunnige John Werich, sedan många år bosatt i Italien dit han flyttade för att studera konsthistoria, trädgård och inredning, familjen har även en olivgård i Toscana. John arbetar sedan ett antal år som skribent och fotograf för flera svenska och internationella inrednings- och kulturtidningar. Han har lett ett flertal trädgårdsresor för svenska och internationella grupper. Medföljer på resan gör även Allt om Trädgårds redaktionschef Anna G Tufvesson.

Boka din resa

2020-04-21 2020-04-25 17 990 kr SAS Stockholm Väntelista Förfrågan

Reseprogram

 • Dag 1 Kardinalens Villa Lante och hundra rosor

  Flygresan för oss till Rom mitt på dagen där John väntar med buss. Resan går nu genom ett klassiskt landskap mot Italiens gröna hjärta, det frodiga Umbrien. I staden Bagnaia väntar renässansarkitekten Giacomo da Vignolas verk, Villa Lante. Ingenstans passar den danske trädgårdsarkitekten Sörensens beskrivning av den Italienska trädgården bättre. "Den stiliserade bergsbäcken" är smakfullt genomförd med vattenflödets lek nedför sluttningarna. Villa Lante skapades 1566 på uppdrag av kardinal Gambara. Kardinal Gambara var en man som uppskattade kultur och skönhet. Han lät Vignola bygga sin renässansvilla på 1550-talet. Vignola ritade även denna undersköna renässansträdgård - den skönaste platsen på jorden där träd, buxbomsparterrer, fontäner och vattenkonster skapar vackra mönster, "som en fantasiens fullkomliga skapelse...".

 • Villa Lante var ansedd som en av dåtidens absolut finaste trädgårdar. Vi följer vattnet från bergets källa ned genom trädgårdens fem nivåer. Vattnet färdas fantasifullt under och ovan jord i vackra skepnader med kreativt livliga fontäner och lugna, speglande dammar. Gemensam lunch.

   

 • När vi anländer in i Andreas trädgård står tiden still – bokstavligt talat - den stora klockan omslingrad av vin har en gång stannat på tio i två... Om solens strålar värmt våren kommer du att omgivas av knoppande engelska rosor, Andrea växte upp i sin mors rosenträdgård och har i vuxen ålder samlat på engelska Austin-rosor, så till den milda grad att samlingen nu sägs vara den största i världen. De ramas in och omges av skuggande träd, pioner och en imponerande samling iris. Här bjuds vi en charmig aperitivo.

  Vid ankomst till den charmerande medeltidsstaden Bevagna tar vi in på fina, privatägda hotell Palazzo Brunamonti för två nätters vistelse. På kvällen serveras välkomstmiddag i hotellets vackra sal.

 • Dag 2 Heliga Assisi - Lizzas och Helgas trädgårdar

  Ett besök i Assisi med dess världsberömda katedral är en skönhetsupplevelse och en arkitektonisk höjdpunkt. Vi gör ett besök i den vackra basilikan med dess konstskatter. Assisi har en alldeles speciell atmosfär och är också väl värd en stunds egen utforskning så vi får egen tid att strosa runt och äta lunch på egen hand, innan vi far vidare.

 • I de umbriska kullarna, förförande belägna mellan dimma och sol, gjorde ett par – då oerfarna trädgårdsälskare, en 25 år lång resa från okunnighet och passionerad entusiasm till kunnighet och kärlek till sin skapelse. Paret Lizza har omvandlat 800 kvadratmeter vetefält till en uppskattad och omskriven trädgård på 5.000 kvadrat med rosor och jasmin, örter, oliver och äppelträd bland damm, pool, stenugn och en brunn. De sista femton åren har paret finputsat på sin trädgård med små men viktiga justeringar. Annurcaäpplet som är inhemskt för Kampanien och omnämnt i Plinius den äldres texter, är en stolthet. Hennes trädgård är som en konstnärs palett av färger i form av blomstrande rabatter, buskar och träd, allt i fonden av en magnifik utsikt. En speciell upplevelse. Gabriella bjuder oss på kaffe och fika.

   

 • I nästa privata lilla trädgård välkomnas vi av Helga Brichet, tidigare ordförande i det internationella rosensällskapet och vän till vår egen rosenexpert Lars-Åke Gustavsson, författare till praktverket Rosor för nordiska trädgårdar i tre band. Helga Brichet är en av världens främsta kännare på rosor och specialiserad på kinesiska klätterrosor, Hon har bland annat varit ordförande för internationella rosförbundet och är idag kopplat till Pekings
  botaniska trädgård. I sin vackra skogsträdgård har hon en av de främsta samlingarna av kinesiska klätterrosor i världen. Huset ligger vackert på kullarna runt vinstaden Montefalco och har anor sedan medeltiden, bland annat finns här ett vackert medeltida kapell. Då vi strosar runt med henne förundras vi och lär oss om rosornas väsen samt njuter av en liten aperitivo. Kvällen är till eget förfogande.

 • Dag 3 Trädgårdssurrealism - pioner och Simonas trädgård

  Med bagaget i bussen ställer vi kosan söderut för ett besök i den enigmatiska parken Sacro Bosco i Bomarzo, som skapades av en av renässansens snillrika furstar under sent 1500-tal och 1600-talets förra hälft. I dalen nedanför byn Bomarzo väntar en märklig upplevelse där den magiska skogen "Sacro Bosco" ligger. Den surrealistiska parken berättar en helt annan historia från samma epok, där figurer i jätteformat utkarvade i tuffsten gömmer sig, suggestivt täckta av grön mossa och växter - en trolsk plats. Skulpturer av djur och figurer till hälften mänskliga som återupptäcktes i början av 1900-talet och inspirerade självaste Salvador Dalí.

   

 • Vidarefärd mot byn Vitorchiano och pionodlingen Moutan som bjuder oss ett underbart ögonblick bland pioner, blåregn, och iris i en stor anläggning som består av en välkomponerad trädgård med vattenblänk och blåregnspergolor, såväl som stora fält med pioner. I anslutning till trädgården finns även möjlighet att göra fynd i plantskolan – där pionerna står i särklass. Namnet Moutan kommer av det kinesiska namnet på trädpion, Mu Dan. 

 • Ägarens fascination att lära känna och sprida kunskapen om Kinas alla arter pion har lett till otaliga resor till landets mest otillgängliga delar i letandet efter arter och varieteter.
  Resultatet är en av världens absolut största samling pioner, nästan 200.000 plantor av 600 arter på femton hektar. Förhoppningsvis har vi vädrets makter med oss för att få tillfälle att njuta av blomningen hos såväl de första senblommande arterna pion, som några kvardröjande tidigblommande trädpioner. Vi äter en fin gemensam lunch i dessa omgivningar.

   

 • Simonas förtjusande trädgård är i dessa dagar ett överflöd av blommande rosor och grönska. Mikroklimatet några stenkast från Medelhavet gör sitt till att öka frodighet och härdighet. Vid ankomst till vårt mellanklasshotell installerar vi oss här och samlas för att utbyta intryck samt äter en gemensam middag här.

 • Dag 4 Giardini della Landriana - Romantiska Ninfa

  Efter frukost väntar samhället San Tor Lorenzo där trädgårdarna i Landriana ligger, en privat oas som endast är öppen för besökare ett fåtal dagar i veckan. Vi är glada att presentera denna romantiska trädgård med bland mycket annat Viale delle Rose, rosornas väg, som den geniale engelske trädgårdsmästaren och anläggaren Russell Page designade tillsammans med markisinnan Livia Taverna på 1960-talet.

 • Vi  fortsätter över den bördiga slätten Agro Pontino där den mytomspunna parkträdgården Ninfa ligger. En stad från sen medeltid i romantiska ruiner, där familjen Caetani på 1920-talet började anlägga en trädgård, idag är det en av världens mest uppskattade. Under 1000 år var Ninfa en handelsstad längs huvudvägen från Neapel till Rom tills det förstördes till grunden 1381 av legosoldater och övergivet av invånarna, som även led svårt av malaria och pest. Idag är det en härlig bubbla av verklighetsflykt till en sagovärld fylld av vackra växter i alla sorter. Före trädgårdsvandringen får vi en rustik picknicklunch i grönskan.  

  Likt många bildsköna trädgårdar känns Ninfa som en rad perfekt komponerade landskapsmålningar. En flod, en sjö, bergen i fjärran och ruiner är nyckelingredienser men här är de romerska ruinerna och ruinerna från sen medeltid helt unika. Vi njuter av den trolska miljön med porlande vatten och växter som klänger på ruinerna och blåregnets draperier över broarna.

 • Dag 5 Italien - Sverige

  Vi beger oss till flygplatsen för hemresan till Sverige, fyllda av
  inspiration och drömmar om medelhavsträdgårdar.

Resans höjdpunkter

 • Världsberömda Ninfa, Villa Landriana och Villa Lante
 • Vår cicerons kunskapsrikedom
 • Möten med privata trädgårdsägare i sällskap med likasinnade

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 21/4
Pris Från 17 990 kr
Specialpris Prenumeranter på Allt om Trädgård har 1.000 kr rabatt
Enkelrumstillägg 1 790 kr
I priset ingår
 • Direktflyg från Stockholm till Rom Fiumicino flygplats t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fyra nätter del i dubbelrum på bra mellanklasshotell
 • Fyra bufféfrukostar
 • Tre luncher med vatten/vin/espresso
 • En fika
 • Två aperitivo
 • Tre middagar med vatten/vin/espresso
 • Svensktalande ciceron
 • Dricks till busschaufförer, hotell och restauranger
 • Skatter

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg

Reseförsäkring

Se över ditt reseskydd i din hemförsäkring. Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar som tecknas direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Resplan

Dag 1. Villa Lante - Andreas trädgård - Bevagna
Dag 2. Heliga Assisi - Lizzas trädgård - Helgas trädgård
Dag 3. Bosco Sacro Bomarzo - pionernas Moutan- Simonas trädgård
Dag 4. Giardino della Landriana - Ninfa 
Dag 5. Italien - Sverige

Boende

Två nätter på mellanklasshotell Brunamonti i Bevagna
Två nätter på agriturismo Corte in Fiore i Tor San Lorenzo

Resesätt SAS

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »