Översikt

Blommande Umbrien med Allt om Trädgård

Följ med Allt om Trädgård och Peter Englander till Italien – på en resa som fylls av väldoft och sinnlighet i blåregnets, de tidiga klätterrosorna och trädpionernas tid. Världsberömda trädgårdar som Ninfa, Villa d Este och Landriana varvas med riktiga trädgårdsentusiasters privata trädgårdsrum och handplockade besök.

Vi reser i de sköna landskapen kring Rom och i spännande, okända Umbrien med Sankt Franciscus stad Assisi. Världsberömda trädgårdar som Ninfa, Villa d´Este och Landriana varvas med riktiga trädgårdsentusiasters privata trädgårdsrum och handplockade besök.
Passa på att njuta av sommaren i förtid innan den börjat på riktigt där hemma.
Vi blandar Arts & Crafts, italiensk renässans med medelhavsträdgårdens detaljer. Engelsk blomsterkänsla mot olivernas grå bladmassa. Mängder av intryck, tips och idéer väntar i härligt sällskap av likasinnade Allt om Trädgård-läsare!

 

Dina ciceroner är Peter Englander och omtyckte, kunnige John Werich,
sedan många år bosatt i Italien dit han flyttade för att studera konsthistoria, trädgård och inredning, familjen har även en olivgård i Toscana. John arbetar sedan ett antal år som skribent och fotograf för flera svenska och internationella inrednings- och kulturtidningar. Vi bor bekvämt på mellanklasshotell och njuter av måltider och drycker i trevligt sällskap med likasinnade.

Reseprogram

 • Dag 1 Rom - Sabinerbergen - Bevagna

  Flygresan för oss till Rom där John Werich väntar med buss. Färden går nu genom, det för Italien så klassiska drömlandskapet, välordnade grönskande odlingsfält som här och där punkteras av cypresser, blommande fruktträd, skogsområden och medeltida gammalrosa tegelbyar som tronar på kullarna. Resans första trädgård tillhör en rosenälskare och passionerad trädgårdsman i Sabinerbergen. Vi möts av den älskvärde ägaren och hans högra hand som visar oss sin fina trädgård där rosorna dominerar. Vi gör en paus längs vägen för att kunna fika och reser vidare i Italiens gröna hjärta, det frodiga Umbrien. I den charmerande medeltidsstaden Bevagna ligger vårt privatägda hotell Palazzo Brunamonti för två nätters vistelse. På kvällen serveras välkomstmiddag i hotellets vackra sal.

 • Dag 2 Heliga Assisi - oliver - Lizzas trädgård bland umbriska kullar

  Till Umbrien kan man inte komma utan att besöka Assisi, den helige Franciskus hemstad. Den helige Franciskus är allestädes närvarande med kyrkor och kloster som bär hans namn. Den världsberömda katedralen är en skönhetsupplevelse och en arkitektonisk höjdpunkt utöver det vanliga och det är underskönt att strosa runt. Vi gör ett besök i den vackra basilikan med dess konstskatter. Vi njuter av Assisis alldeles speciella atmosfär på egen hand innan vi far vidare för ett besök på en fin olivgård, som tillverkar en av landets mest välrenommerade extrafina jungfruoljor. Efter en introduktion till oljans värld med en guidad provsmakning, avslutar vi med en lätt lunch på gården.

 • Vi beger oss till Giardino Lizza med sitt förförande läge mellan dimma och sol. Här gjorde ett par – då oerfarna trädgårdsälskare, en 25 år lång resa från okunnighet och passionerad entusiasm till kunnighet och kärlek till sin skapelse. Paret har omvandlat och utvidgat 800 kvm vetefält till en uppskattad och omskriven trädgård på 5.000 kvm med vita och lila blåregn, cistrosor, syrener, tulpaner, örter, oliver och blommande äppelträd bland vatten-blänk och stenugn. Annurca-äpplet som är inhemskt för landskapet Kampanien och omnämnt i Plinius den äldres texter, är en av parets stoltheter. Trädgården är som en konstnärspalett av färger med blomstrande rabatter, buskar och träd, allt i fonden av en magnifik utsikt. En speciell upplevelse. Gabriella bjuder oss på förfriskningar med tilltugg innan vi vänder åter till Bevagna. Kvällen till eget förfogande.

 • Dag 3 Trädpioner & världsberömda Villa d Este

  Med bagaget i bussen ställer vi kosan söderut mot byn Vitorchiano och pionodlingen Moutan som bjuder oss ett underbart ögonblick bland blåregn och pioner i en stor anläggning som består av en välkomponerad trädgård med vatten och blåregnspergolor, såväl som stora fält med pioner. I anslutning till trädgården finns även möjlighet att göra fynd i plantskolan – där pionerna står i särklass. Namnet Moutan kommer av det kinesiska namnet på trädpion, Mu Dan. Ägarens fascination att lära känna och sprida kunskapen om Kinas alla arter pion har lett till otaliga resor till landets mest otillgängliga delar i letandet efter arter och varieteter. Resultatet är en av världens absolut största samling pioner, nästan 200.000 plantor av 600 arter på femton hektar. Förhoppningsvis har vi vädrets makter med oss för att få tillfälle att njuta av blomningen hos de tidigblommande kinesiska trädpionerna. Vi äter en fin gemensam lunch i dessa omgivningar.

  En av världens mest kända renässansträdgårdar ligger i Roms utkanter, i Tivoli. Villa d´Este är ett Unesco världsarv och dess trädgård är en skapelse av kardinal Ippolito d´Este på 1570-talet. Trädgården klättrar med terrasser upp till den stora villan. En magiskt förtrollad värld där alla tänkbara vattenspel skapats för den välborna klassens höga nöje i en frodig grönska. Krukor med citrus och sommarblomster skapar färg till den utsökta formen. Vid foten av Albanos kullar ligger hotell Relais Casale della Certosa som en gång i tiden var ett kartusianerkloster men nu är omgjort till ett trevligt mellanklasshotell med atmosfär och bra läge för morgondagens äventyr. Vi äter gemensam middag på hotellets restaurang.

 • Dag 4 Giardini della Landriana - Romantiska Ninfa - Simonas trädgård

  Dagen bjuder på två stora höjdpunkter. Giardini della Landriana är endast öppen för besökare ett fåtal dagar i veckan och vi är glada att presentera denna romantiska trädgård som den geniale engelske trädgårdsmästaren och anläggaren Russell Page designade tillsammans med markisinnan Livia Taverna på 1960-talet. Här möter engelsk Arts & Crafts solens Italien och dess formella stil. Tillsammans skapade de trädgårdsrum med olika teman; en olivträdgård, en italiensk formell trädgård, en avdelning bara med gula perenner för att nämna några få. Anläggningen fortsatte att växa i Russell Pages anda under hela Livia Tavernas livstid, alltsammans i varierande stil med allt från ljuvliga blomster och magnifika blommande träd och buskar, där enkelheten framhäver växterna på ett magiskt vis. Apelsinträdgården i diamantform med överraskande "utrullade" småbollar av afrikansk buxbom charmerar besökaren. Bonicarosorna som ramas in av benved och murgröneklädda murar ger skön tystnad undan omvärlden under olivens silvergrå bladverk.

 • Vi  fortsätter över den bördiga slätten Agro Pontino där den mytomspunna parkträdgården Ninfa ligger. En stad från sen medeltid i romantiska ruiner, där familjen Caetani på 1920-talet började anlägga en trädgård, idag är det en av världens mest uppskattade. Under 1000 år var Ninfa en handelsstad längs huvudvägen från Neapel till Rom tills det förstördes till grunden 1381 av legosoldater och övergivet av invånarna, som även led svårt av malaria och pest. Idag är det en härlig bubbla av verklighetsflykt till en sagovärld fylld av vackra växter i alla sorter. Före trädgårdsvandringen får vi en rustik picknicklunch i grönskan.  

  Likt många bildsköna trädgårdar känns Ninfa som en rad perfekt komponerade landskapsmålningar. En flod, en sjö, bergen i fjärran och ruiner är nyckelingredienser men här är de romerska ruinerna och ruinerna från sen medeltid helt unika. Vi njuter av den trolska miljön med porlande vatten och växter som klänger på ruinerna och blåregnets draperier över broarna.

 • Efter en härlig upplevelse väntar ytterligare en privat trädgård. Simona tar emot oss i sin charmiga intima trädgård som i dessa dagar är ett överflöd av grönska med en och annan tidigblommande ros. Mikroklimatet några stenkast från Medelhavet gör sitt till att öka frodighet och härdighet. Simona och maken bjuder på en aperitivo med tilltugg i sin trädgård. Vi vänder tillbaka till Casale della Certosa där middag väntar på hotellets restaurang.

 • Dag 5 Italien - Sverige

  Vi beger oss till flygplatsen för hemresan till Sverige, fyllda av
  inspiration och drömmar om medelhavsträdgårdar.

Resans höjdpunkter

 • Världsberömda Ninfa, Villa Landriana och Villa d Este
 • Våra ciceroners kunskapsrikedom
 • Möten med privata trädgårdsägare i sällskap med likasinnade

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Pris Från 17 990 kr
Specialpris Prenumeranter på Allt om Trädgård har 1.000 kr rabatt
Enkelrumstillägg 1 790 kr
I priset ingår

- Direktflyg Stockholm - Rom, flygavgifter
- Fyra nätter del i dubbelrum på bra mellanklasshotell
- Fyra bufféfrukostar
- Alla entréer och visningar enligt program
- Tre luncher med vin/vatten/espresso
- En olivoljeprovning
- En aperitivo
- Tre middagar med vin/vatten/espresso
- Svenska ciceroner
- Dricks till busschaufförer, hotell och restauranger i programmet

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg

Reseförsäkring

Se över ditt reseskydd i din hemförsäkring. Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar som tecknas direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Resplan

Dag 1. Rom - Sabinerbergen - Bevagna
Dag 2. Heliga Assisi - oliver - Lizzas trädgård
Dag 3. Trädpioner & världsberömda Villa d Este
Dag 4. Giardini della Landriana - Ninfa - Simonas trädgård
Dag 5. Italien - Sverige

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »