Översikt

Doftande haver i Danmark och Skåne - en resa med Riksförbundet Svensk Trädgård

Liksom Shakespeare anser vi att midsommarnatten är förtrollad – i synnerhet i doftande trädgårdar. I midsommartid reser vi därför med tåg till södra Sverige och Danmark. Här besöker vi Hannu Sarenströms nya trädgård i Danmark, förtrollande, färgsprakande trädgårdar i rosornas och väldoftens tid med kunnigt och behagligt sällskap av rosenexpert Christina Högardh-Ihr. Vi upplever flera privata trädgårdar, såväl i Skåne som i Danmark.

Precis efter Midsommar, när sommarblomningen är som allra vackrast och rosorna just slagit ut gör vi en kort tågresa till södra Sverige & Danmark. Trädgårdsförfattare och rosexpert Christina Högardh-Ihr, boende i Skåne sedan trettio år tillbaka, tar dig med till några av sina favoriter bland doftande trädgårdar, både de lite mer kända, samt till några privata pärlor.
Du får möjlighet att träffa trädgårdsägare och professionella trädgårdsmästare och blir guidad i exempelvis Fredriksdals Rosarium och Norrvikens trädgårdar, vi gör en doftprovning i kungens gamla vinhus samt strosar på Axelvold Säteri, en underbar rosendröm från 1900-talets förra hälft.

Vi avslutar i Danmark där vi besöker Kongsdals Have, vilken räknas till en av Danmarks vackraste privatträdgårdar, samt Hannu Sarenström som tar emot i sin nya drömträdgård, och i sitt kök, på Langeland. En drömresa för alla sinnen med tåg i trevligt sällskap med likasinnade. Bekvämt boende på Elite Hotel Marina Plaza i Helsingborg samt Humble Kro i Langeland, Danmark.

Boka din resa

2020-06-22 2020-06-27 15 990 kr Tåg Stockholm 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Helsingborg vid havet - Fredriksdal - rosendoft på Flora Linnea

  Avresa från Stockholm till Helsingborg med tåg tidig morgon och tågbyte i Lund. På stationen i Helsingborg möter vår ciceron Christina upp med privat buss för att ta dig till vistelsens första trädgårdsbesök, Fredriksdals Museum & Trädgårdar i Helsingborg. Vi inleder med en gemensam lunch på dess mysiga Trädgårds Kafé.
  Nu är det dags att uppleva hederligt gammalt skånskt lantliv med vidsträckta gröna fält, betande djur, hamlade träd och fruktträdgårdar. Vi går i landskapsparken samt i Rosariet med hundratals olika rosor indelade efter sorter eller i olika färgteman.

   

 • Vi avslutar med ett besök på rosplantskolan Flora Linnea med Nordens största sortiment av rosor och dessutom en fin present- och trädgårdsbutik. Här finns såväl ljuvliga Austrinrosor som praktfulla historiska rosor.
  Härefter kör vi mot vårt hotell, Elite Hotel Marina Plaza för tre nätter. Kväll och middag på egen hand.

   

 • Dag 2 Norrvikens trädgårdar - rosor och perenner på Kullaberg

  Efter en härlig skånsk frukostbuffé tar vår buss oss över Hallandsåsen till Norrvikens Trädgårdar. Denna vackra trädgårdskapelse från 1925 med sju olika stilträdgårdar är nyligen tjusigt renoverade till hög klass och bjuder besökaren på en fantastisk skönhetsupplevelse! Vi får en guidad tur i parken innan vi äter gemensam lunch i den vackra matsalen i Villa Abelin.
  Under eftermiddagen kör vi längs Italienska vägen för att beundra vyerna och Bjärehalvöns vackra natur, vi stannar till på en gårdsbutik och så kör vi ned mot nästa naturparadis, Kullaberg, där Sylvia Wihlborg har sin härliga rosenträdgård, full med rosor & perenner.

 • Sylvia och hennes man är äppel- och päronodlare sedan många år och Sylvia har också byggt upp en stor, vacker trädgård i engelsk stil med olika rum välfyllda med rosor och perenner. Här bjuds vi eftermiddagsfika med hembakta kakor efter visningen. Vi kör sedan till vårt hotell för en kväll på egen hand.

 • Dag 3 Sofiero slottsträdgård - doftprovning i kungens gamla vinhus - Axelvold

  Efter frukost kör vi till Sofiero Slott & Slottsträdgård i Helsingborg. Sofiero är känd som en av Europas vackraste parker. Här anlade Kronprinsessan Margareta och Kronprins Gustav, senare Kung Gustav VI Adolf en vacker park kring 1905-1920. Kronprinsessan kom från England och skapade en för den tiden klassisk, bred blomstergata på Sofiero, fylld med blommor i olika färgfält. Vi botaniserar bland rosorna och perennerna och avslutar sedan med en doftprovning i Kungens gamla vinhus.

 • Lunchpaus på egen hand innan vi åker österut mot den vackra naturen kring Söderåsen och till Kågeröd och Axelvold Säteri. Säteriet har anor tillbaka till 1500-talet. Nuvarande familj har ägt gården i tio generationer och här skapades en trädgård med formklippta bokhäckar och en stor samling rosor under 1900-talet. Vi får en guidad visning trädgården. Dagen avrundas med en gemensam middag.

   

 • Dag 4 Eldriven färja över Öresund - Esthers vidunderlige have

  Efter utcheckning från vårt hotell väntar buss och färja med Forseas eldrivna färjetrafik från Helsingborg över Sundet till Danmark. Smått avundsjuka fascineras vi av Esther Genesers Provenceinspirerande lavendelträdgård. Esthers trädgård är stor! Runt 38 000 m2
  böljar den ut i ett vackert, lantligt landskap. 

 • I en av sluttningarna har Esther planterat lavendel i hundratal tillsammans med formklippta träd & buskar. Här trivs fruktträd och blomster bland många mysiga sittplatser och det finns gott om fina blickpunkter att njuta av. Esther guidar själv med stor personlighet och värme i sitt paradis samt bjuder på kaffe & hembakta kakor.
  Vi tar en lunchpaus på egen hand innan vi kör vidare mot Sydlangeland och vårt hotell för två nätter, Humble Kro. Kvällen till eget förfogande.

 • Dag 5 Humble - Hemma hos Hannu

  Vi äter härligt morgenmad på vår danske kro och tar sedan en fri förmiddag när vi kan strosa runt och njuta av gammaldags gästgiveriliv i den lilla staden Humble nära havet i södra Langeland.

   

 • Under eftermiddagen åker vi till Hannu Sarenström, älskad trädgårdsförfattare sedan många år tillbaka i Sverige. Hannu sålde sin trädgård på Kinnekulle för snart tre år sedan och flyttade till en liten ö i Danmark. Här bygger han upp trädgård på sitt eget vis där köksträdgård och matlagning självklart får stort utrymme. Vi tillbringar eftermiddagen och kvällen hos Hannu, njuter av trädgården, skördar och lagar mat tillsammans som vi avnjuter i Hannus gästfria och härliga hem.

 • Dag 6 Årets danske have - Kongsdal Åben Have - hemresa

  Morgenmad och utcheckning för att styra mot Odense, där vi besöker Kongsdal Åben Have. Resan avslutas på bästa sätt hemma hos Vagn Wazar Jørgensen vars trädgård blev framröstad till årets trädgård i Danmark 2016.

 • Trädgården är skapad i harmoni med den omgivande naturen, med utsikt över fält och skog. Vi möts av en mängd perenner, rosor och formklippta träd och buskar, varav många är sällsynta. Hjärtat i trädgården är en 500 m² stor sjö med vattenfall och flera fontäner. Efter besöket är det dags att säga farväl till vårt fina grannland och styra kosan mot Köbenhavn för att där kliva ombord på tåget till Stockholm.

Resans höjdpunkter

 • Rosenexpert Christina Högardh-Ihrs kunniga guidning bland rosor och perenner
 • Blandningen privata trädgårdar och praktfulla parker
 • Mötet med Hannu Sarenström i hans nya hem och trädgård i Danmark

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 22/6
Pris Från 15 990 kr
Specialpris Medlemmar i Riksförbundet Svensk Trädgård har 1.000 kr rabatt på ordinarie pris.
Enkelrumstillägg 3 290 kr
I priset ingår
 • Tåg Stockholm – Helsingborg via Lund/Köpenhamn – Stockholm
 • Lokala transporter
 • Entréer och visningar enligt program
 • Fem nätter på bra mellanklasshotell/historisk kro
 • Fem frukostbufféer
 • Två luncher
 • Två fika
 • Två middagar
 • Svensk trädgårdsciceron

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Tåg till Helsingborg - Fredriksdals trädgårdar - Flora Linnea
Dag 2. Nya Norrvikens Trädgårdar - Sylvias trädgård - Helsingborg
Dag 3. Sofiero slott - doftprovning kungens vinhus - Axelvolds säteri
Dag 4. Elfärja till Danmark  privat lavendelträdgård - Sydlangeland
Dag 5. Fri tid i Humble - Hemma hos Hannu Sarenström
Dag 6. Kongsdal Åben have - årets danska have - tåg till Stockholm

Boende

Tre nätter på mellanklasshotell Elite Hotel Marina Plaza i Helsingborg
Två nätter på mellanklasshotell Humble Kro i Langeland, Danmark.

Resesätt Tåg

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.

Bra att veta

Såsom en trädgårdsresa krävs hela leder och en normal promenadtakt för att njuta av trädgårdar i terrasser och med trappsteg.