Översikt

Doftande haver i Danmark och Skåne - en resa med Svensk Trädgård

Res i rosornas och väldoftens tid med kunnigt och behagligt sällskap av rosenexpert Christina Högardh-Ihr. Vi upplever flera privata trädgårdar och Karen Blixens fantastiska paradis i Rungstedlund. Följ med till Christinas doftande marker till rosornas Skåne och Danmark.

Innan Midsommarkransarna hunnit torka är det dags att flytta ned till bokskogarnas och rosenlundarnas rike – vid det glittrande Öresund!

Nu när försommarblomningen är som allra vackrast och havets böljor glittrar som allra mest, då gör vi en resa till Skåne och Danmark, två sidor av samma väldoftande mynt. Skånes gröna pärlor som Fredriksdals Museum & Trädgårdar, där rosorna i den vackra parken precis slagit ut. Vi besöker också den vackra och spännande renässansborgen Krapperup med omgivande landskapspark samt
slottsträdgården på Axelvold Säteri, en underbar rosendröm från 1900-talets förra hälft.

En utflykt till andra sidan Sundet hinner vi också med, för att besöka Karen Blixens hem & trädgård i Rungstedlund, samt för att se Peter Wibroes fantastiska renässansträdgård strax norr om Köpenhamn. Vi kommer slutligen att besöka några privata trädgårdar som exempelvis Sylvias trädgård i Mölle med en underbar samling av rosor och perenner. Vår omtyckta och kunniga rosenciceron är trädgårdsförfattaren Christina Högardh-Ihr, boende i Skåne sedan trettio år tillbaka.
Hennes lokala kontakter välkomnar oss in i sina trädgårdar. Vi bor bekvämt tre nätter på fina fyrstjärniga Elite Hotell Mollberg i Helsingborg.

Reseprogram

 • Dag 1 Görans terrasserade trädgårdar

  Samling på Helsingborgs tågstation omkring kl 13 där du träffar vår ciceron Christina och därifrån bär det av direkt till vårt första trädgårdsbesök, Göran Rosendahls vackra trädgårdspärla i terrasser precis intill Rönne Å i Ängelholm. Härefter blir det avfärd till hotell Elite Mollberg i Helsingborg för tre nätter här.

 • Dag 2 Karen Blixen och Peter Wibroe

  Tidig start för att åka över Sundet och göra ett förmiddagsbesök i Karen Blixens Museum & Have i Rungstedlund Karen Blixen hade en stor passion för trädgårdar och blommor. Hon skapade en trädgård samt gjorde sig också känd för att göra vackra och ovanliga blomsterarrangemang. Karen Blixen flyttade med sin man Bror von Blixen-Finecke till Kenya 1914 där de startade en kaffefarm. 1931 återvände hon till Danmark, började skriva böcker, och blev med tiden en mycket älskad författare. Hennes mest kända verk ”Out of Africa” är baserad på åren i Kenya och filmatiserades 1985 med Meryl Streep och Robert Redford i huvudrollerna. Vi besöker hennes hem som idag är museum och får ta del av hennes spännande liv samt njuter i den vackra trädgården med 300 år gamla bokträd. Buffélunch på Karen Blixens Café.

 • Eftermiddagsbesök i Peter Wibroes renässansträdgård i Holte. Peter Wibroe är den kända reklammagnaten som började anlägga en magnifik trädgård på 1970-talet. Nu visar han sin skapelse för slutna sällskap tillsammans med ett avslutande glas vin i det vackra orangeriet. Retur över sundet och kvällen till eget förfogande.

 • Dag 3 Rosdrömmar på Axelvolds Säteri – Austinrosor i Falsterbo

  Vi har fått förmånen att visa er den gamla rosenträdgården på Axelvolds Säteri, nära Kågeröd i mitten av Skåne. Här skapades en trädgård med formklippta bokhäckar och en stor samling rosor kring 1900-talets första hälft. Vi får en guidad visning trädgården som fortfarande är i privat ägo. Det serveras förmiddagskaffe och kaka innan vi åker söderut för att inta lunch på egen hand innan vårt eftermiddagsbesök.

 • Vi åker nu mot Malmö och Falsterbo där vi besöker David Carlssons romantiska rosenträdgård, full med gammaldags rosor och med Austinrosor. David Carlsson är mest känd för sitt varumärke David design med inredning och möbler i modern stil. I sin egen trädgård har David och hans fru Madeleine inrett med totalt motsatt stil.

   

 • Dag 4 Rosornas Fredriksdal – rosenplantskolan Flora Linnea

  Förmiddagsbesök på Fredriksdal Museum & Trädgårdar mitt i centrala Helsingborg Här får ni uppleva det gamla skånska lantlivet med dess gröna fält, djur och fruktträdgårdar. Vi går också i landskapsparken samt parkens Rosarium med hundratals olika sorter indelade efter sorter eller i olika färgteman. Vi gör också ett besök på Rosenplantskolan Flora Linnea med Nordens största sortiment av rosor och dessutom en fin present- och trädgårdsbutik. Lunch på Fredriksdal Trädgårdscafé.

   

 • Eftermiddagsbesök i Sylvias Trädgård vid foten av Kullaberg. Sylvia och hennes man är äppel- och päronodlare sedan många år och Sylvia har också byggt upp en stor, vacker trädgård i engelsk stil med olika rum välfyllda med rosor och perenner. Vår vistelse lider mot sitt slut och på eftermiddagen beger vi oss mot Helsingborg för individuella resor hem.

Resans höjdpunkter

 • Rosenexpert Christina Högardh-Ihrs kunniga guidning bland rosor och perenner
 • Blandningen privata trädgårdar och praktfulla parker
 • Karen Blixens hem och trädgård

Karta

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Egen transport
Avresor 25/6
Pris Från 9 890 kr
Specialpris Medlemmar i Riksförbundet Svensk Trädgård har 1.000 kr rabatt på ordinarie pris.  På denna resa ingår inte transport till och från Skåne.
Enkelrumstillägg 2 350 kr
I priset ingår
 • Lokala transporter, entréer och visningar enligt program
 • Tre nätter på fyrstjärnigt hotell
 • Tre frukostbufféer
 • En förmiddagsfika
 • Två luncher
 • Svensk trädgårdsciceron

 

 

I priset ingår ej

Resa till och från Helsingborg

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Resplan

Dag 1. Samling i Helsingborg - Rönne Å - Helsingborg
Dag 2. Karen Blixens Rungstedlund - Peter Wibroes renässansslott Holte
Dag 3. Axelvolds säteri - David Carlssons rosenträdgård
Dag 4. Fredriksdals trädgårdar - Sylvias Kullaberg. Individuella hemresor.

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Bra att veta

Såsom en trädgårdsresa krävs hela leder och en normal promenadtakt för att njuta av trädgårdar i terrasser och med trappsteg.

Boka din resa

2019-06-25 2019-06-28 9 890 kr 5+ Boka resa