Översikt

Engelska trädgårdar & Tatton Park Garden Show

Följ med Gunnel Carlson på en engelsk trädgårdsfest utöver det vanliga! Vi far till herresätet Tatton Park nära Chester, en av Englands äldsta städer. I det romantiska kulliga sommarlandskapet Cheshire ligger flera av regionens mest kända trädgårdar som vi besöker.

Intet är som en prunkande brittisk sommarsäsong bland Cheshires böljande kullar. Vi reser med Sveriges trädgårdslady framför andra, Gunnel Carlson, till trädgårdar som står i sitt finaste flor. Under vår vistelse besöker vi ljuvliga färgstarka och unika trädgårdar i samband med en dag av upplevelser på Royal Horticultural Societys fina trädgårdsmässa Tatton Park Show. Bland resans njutningsfulla besök väntar Abbeywoods prärieplantering med färg och formstarka gräs och perenner som kontrasterar djärvt mot Cheshires kulligt sköna landskap.

Arts & Crafts-rörelsen, som mer än något kännetecknas av William Morris verk, inspirerade trädgårdskreatörerna på historiska Peover Hall från 1890-talet. Adlington Great Hall omges av en nedsänkt trädgård, rosor och en 1600-talsträdgård som slingrar längs ån. Arley Hall har landets äldsta trädgård med formellt klippta idegran och buxbomskapelser. Den viktorianske växtsamlaren James Bateman skapade sitt älskade Biddulph Grange med en imponerande samling växter ordnade efter världsdelen de kom från. Den italienske renässansarkitekten Palladios verk inspirerade till Henbury Hall med en engelsk park signerad Capability Browns idéer. Bland resans höjdpunkter har vi en dag på Tatton Park Graden Show samt avrundar i de mest förtjusande rosenträdgårdar bland doft och färg av David Austins rosor, Tom Stuart Smiths design samt gräslandskap signerade Piet Oudolf. Vi bor bekvämt i charmerande Chester på Macdonalds Blossom.


I denna historiska region skall vi resa i högsommarens rika och färgstarka blomsterflor i trevligt och kunnigt sällskap av den kända trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson. Gunnels mångåriga erfarenheter av trädgård och design, är den perfekta följeslagaren på Royal Horticultural Societys fina evenemang på magnifika herresätet Tatton Park med 400 hektar park och 20 hektar trädgård. Herresätet härbärgerar den älskade trädgårdsfesten som firar 20-årsfjubileum i år. På Tatton park visar RHS sin årliga Blomsterbäddstävling och här visas en stor mängd små designerträdgårdar liksom större inspirationsträdgårdar. Tatton Park har blivit mycket känt för platsen där nya okända trädgårdsdesigners slår igenom och en klassisk del av festen är blommarknaden. Vi tillbringar en dag här samt besöker regionens varierade trädgårdar i magnifikt högsommarflor. Vårt trevliga boende för hela vistelsen är klassiska Macdonalds Blossom Hotel i sevärda Chester.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - Manchester - Chester

  På dagen ankommer vi Manchester via flygplansbyte i Köpenhamn för att ta oss vidare till Chester där vi inkvarterar oss på trevliga hotell Macdonalds Blossom Hotel för vistelsen. Chester är muromgärdad stad som anlades av romarna som ett befäst militärläger under kejsar Vespasianus styre, ungefär år 79 e Kr. Efter romarnas reträtt stod Chester ett tag under walesisk överhöghet, enligt legenden ska kung Artur ha utkämpat ett av sina slag utanför staden, men från 600-talet blir staden en del av det anglosaxiska kungariket Mercia. Murarna runt Chester fick byggas ut och förstärkas efter attacker från danska vikingar och när normanderna kom år 1070 lät de bygga Chester Castle för att kunna kontrollera regionen. Under medeltiden uppförs de för Chester unika affärsgatorna The Rows, som delvis fortfarande finns kvar. Det mesta av stadens bebyggelse härstammar dock från viktoriansk tid. Då lät stadens store markägare, hertigen av Westminster, restaurera stora delar av staden, fast i jakobeansk, svart-vit, stil. Många platsnamn i Chester heter något med Grosvenor, hertigarnas av Westminster familjenamn. Gemensam middag på hotellet.

 • Dag 2 Prärieperenner och Arts & Crafts

  Öster om Chester ligger Abbeywood, en egendom på tio hektar som har varit i familjen Rawlinsons ägo sedan 1987. Huset byggdes ursprungligen under den edvardianska epoken, år 1908. Familjen Harry och Lynda Rawlinson tog över huset för drygt 30 år sedan i akt och mening att göra det till hem för sig själva och sina fyra söner. Men hela familjen satte också genast igång att med gemensamma ansträngningar utveckla parken. Så småningom kom de också att ta hjälp av den internationellt välrenommerade trädgårdsdesignern David Stevens för att planera sin trädgård. Parken inrymmer stora ytor skogsmark, till stor del bestående av nyplanterade träd, men den innehåller också många olika mindre trädgårdar, alla med sin egen karaktär och särprägel. Här finns en tropisk trädgård med palmer, dahlior och bananplantor. Här finns också The Pool Garden och The Chapel Garden, planterade med perenner, samt en pergola vars promenadväg leder ut mot den yttre trädgården och ger fantastisk utsikt mot Utkinton Hills. Här kan vi njuta av ståtliga höga gräs och solhattar, det som i folkmun är älskat som prärieplanteringar.

  Det charmerande Arts & Crafts-hemmet Peover Hall är ett betydligt äldre herresäte, som uppfördes 1585 av sir Randel Mainwaring. Under 1700-talet byggdes det ursprungliga huset ut och fick t-form. Under Andra världskriget rekvirerades det av den amerikanska armén och general Patton hade det som högkvarter inför landstigningen i Normandie 6 juni 1944. Efter kriget kom huset att användas som läger för krigsfångar. Först 1950 återlämnades det till de egentliga ägarna familjen Brooks, som då fick sätta igång med ett omfattande restaureringsarbete och familjen bebor fortfarande huset. Egendomens främsta arkitektoniska pärla är stallbyggnaden från 1654, rikt dekorerad med överdådiga utsmyckningar, bl a toskanska kolumner och naturligtvis Arts & Crafts-trädgården som anlades på 1890-talet. Här finner du en rad färgkoordinerade trädgårdsrum och en ovanlig dold trädgårdsteater.

 • Adlington Hall är det äldsta hus vi besöker denna dag, den till hälften timrade the Great Hall uppfördes nämligen mellan 1480 och 1505. Men en jaktstuga ska ha funnits på platsen redan i anglosaxisk tid. Detta gods har sedan början av 1300-talet varit i familjen Leghs ägo. Viss dramatik har utspelats här, för under 1600-talets inbördeskrig försvarade sig rojalister mot anfallande parlamentariker i huset. Dagens ägarinna heter Camilla och är den tjugofemte medlemmen i familjen Legh som innehar egendomen. Den halvt timrade stora salen är omgiven av en nedsänkt trädgård med buxbom och lavendel. Landskapsparken med vackert formade, uppväxta träd följer ett vattendrag, likt renässansens idéer om den ordnade vildmarken. Sist men inte minst lockas vi idegranslabyrinten och en gedigen rosenplantering med klätterrosor på pergolor och rep samt färgstarka rosenplanteringar.

  Under kvällen återvänder vi till Chester och vårt hotell och har kvällen till eget bruk.

 • Dag 3 RHS Garden Show Tatton Park - 20 år!

  Dagen ägnas helt åt Tatton Park och dess trädgårdsfest. Det här är en stor anläggning, som omfattar över 400 hektar park med hjortbestånd och tjugo hektar landskapsträdgård. Alldeles i närheten ligger den lilla marknadsstaden Knutsford, som författarinnan Elisabeth Gaskell lät stå förebild för småstaden Cranford i sin roman med samma namn, också en omtyckt tv-serie. Sedan 1999 anordnas här nordvästra Englands årliga Royal Horticultural Flower Show. Huvudbyggnaden är en neoklassicistisk skapelse uppförd i början av 1700-talet, men här finns också ett äldre hus, Tatton Old Hall, byggt i början av 1400-talet. Här spökar det! Egendomen har bytt ägare ett antal gånger under historien. Hjortparken kom till redan 1290. De äldsta delarna byggdes av familjen Stanley, men egendomen togs sedan över av familjen Brereton. I slutet av 1500-talet köptes Tatton Park av sir Thomas Egerton, en högt uppsatt jurist och ämbetsman i England under Elisabeth I och James I. Efter hans dagar förblir Tatton Park i familjen Egertons ägo fram till 1958, då den siste lord Egerton dör och egendomen tas över av National Trust.

  Trädgården, som började formas under tidigt 1700-tal, har hämtat inspiration från många världsdelar. En del skapades som en italiensk trädgård i mitten på 1800-talet. Från ungefär samma tid är det område för odling av trädormbunkar från Nya Zeeland, som faktiskt har synts i tv-rutan i tv-serien "En förlorad värld". En japansk trädgård, komplett med ett shintotempel, anlades 1910. African Hut uppfördes med inspiration från lordens resor till Afrika. Under de tjugo år som trädgårdsfesten på Tatton Park har pågått så har den bara växt och växt. Idag ställer ett tjugotal olika plantskolor som var och en är specialiserad på en eller ett par växter, trädgårdsdesign och ett tjugotal idéträdgårdar som visar det allra senaste inom trädgårdsgestaltning och design.

 • Dag 4 Arley Halls omtalade perennarabatter

  Förmiddagen tillbringas på Arley Hall, lord och lady Ashbrooks hem. Egendomen har varit i familjen Warburtons ägo sedan slutet av 1100-talet. Det första huset här byggdes 1469, men det revs för att uppföra den nuvarande byggnaden på 1840-talet. Den fina parkanläggningen började anläggas på 1700-talet, men som den möter oss idag är den till stor del ett verk av Rowland och Mary Egerton-Warburton, som anlade en ny trädgård på 1800-talet.

  Trädgårdens perennrabatt var den första av sitt slag i Storbritannien när den anlades, och den är fortfarande en av de vackraste. Gemensam lunch serveras på The Gardeners Kitchen. Vi fortsätter att utforska Arley Halls trädgårdsrum innan det är dags att återvända till Chester för resten av eftermiddagen samt kvällen på egen hand. Chester är en fin stad att upptäcka och många faller för dess svart- och vitrandiga arkitektur, de trevliga smala gatorna med somriga butiker och Eastgateklockan som är landets näst mest fotograferade klocka...

 • Dag 5 Växtsamlarnas Biddulph Grange - Henbury Hall

  På Biddulph Grange ger vi oss ut på en hortikulturell resa jorden runt. För här anlade den viktorianske växtsamlaren James Bateman en trädgård för att visa upp sin stora samling av växter från jordens alla hörn. Trädgården arrangerades i geografiska teman, som Kina, Egypten och Italien. Egentligen befinner vi oss kvar i samma familj som vi bekantade oss med under gårdagen, eftersom James Bateman var gift med Marie, dotter till Arley Halls Rowland och Mary Egerton-Warburton. James Bateman var orkidékännare och finansierade expeditioner till Mexiko och Sydamerika för att samla in sällsynta exemplar. Annars var rhododendron och azaleor hans älsklingsväxter.

  Biddulph Granges tematiska avdelningar innehåller inte bara växter från respektive region. Här finns också passande arkitektoniska inslag, där den kinesiska trädgården även har en pagoda, rökelsealtare och självaste Kinesiska muren. Det är fascinerande att fundera på det faktum att Bateman anlade sin kinesiska trädgård 1842, samtidigt som Nanjingfördraget på allvar öppnade upp Kina för brittiska intressen och brittisk exploatering efter första Opiumkriget. Växterna i trädgården kommer inte bara från Kina, men här finns en kinesisk guldlärk, förd hit från Kina redan 1854. I den egyptiska trädgården byggdes ett egyptiskt tempel upp bakom häckar av tuktad idegran med fyra sfinxer, obelisker och en staty av apguden Thoth. James Bateman och hans familj lämnade Biddulph Grange 1861 och flyttade till London. Andra ägare tog över. Huvudbyggnaden brann ner 1896, men byggdes upp och användes senare som sjukhus. Trädgården förföll och 1988 tog National Trust över egendomen. Ambitionen nu är att återställa och förvalta trädgården som den var på James Batemans tid.

 • Under 1700-talet slog den italienska renässansarkitekturstilen genom i England. Många herresäten byggdes efter Andrea Palladios idéer. När vi ankommer Henbury Hall är det lätt att tänka sig att detta imponerande byggnadsverk stammar från denna tid. Men Henbury Hall är helt modernt och färdigställdes som en kopia på Palladios "La Rotonda" i Vicenza, en byggnad som även inspirerade byggnationen av det Vita huset. 1986 uppfördes Henbury Hall av familjen de Ferranti, en italiensk-engelsk affärsfamilj. Tillhörande huset är en engelsk park i designerns Capability Browns anda. Vi strosar i en böljande park med två sjöar, broar och uppvuxna praktfulla träd och buskar som kamelia, magnolia och rhododendron. Gemensam avskedsmiddag.

 • Dag 6 Romantiska Wollerton Old Hall - Tom Stuart Smiths Trentham Hall

  För många trädgårdsälskare håller Wollerton Old Hall en speciell plats i hjärtat. En liten trädgård med många trädgårdsrum kring ett timrat 1500-talshus, klätterrosor och klematis som mjukt formar sig kring pergolor och murar. Nu i högsommartid får den som älskar starka färger sitt lystmäte bland hett röda, orange och gula färger dominerar mängdplanteringar av dagliljor, röllika, solbrud, solros och dahlior. Wollerton är känt för sina många olika arter salvia och i plantskolan kan man köpa många av trädgårdens plantor. Trädgården har designats och utvecklats av Lesley och John Jenkins sedan 1984. Huset var Lesleys barndomshem, men föräldrarna sålde det och först många år senare kunde Lesley och hennes make John köpa tillbaka det. Då kunde också Lesley låta sig inspireras av den historiska miljön och omsätta sitt trädgårdskunnande i praktiken. Lesley och John skapade en formell trädgård, med flera distinkta, åtskilda avdelningar. Den Arts & Crafts-inspirerade trädgården omfattar ungefär en och en halv hektar och här finns 125 olika varianter av klematis, 85 varianter av salvia och 65 olika sorters dahlior. Gemensam lunch.

 • Vårt sista trädgårdsbesök går till trädgårdsparken kring en i fordom kunglig egendom och ett av Storbritanniens förnämsta hus. Trentham Hall omnämns som en kunglig egendom i the Domesday Book, för att sedan bli ett augustinskt kloster fram till Henrik VIII:s klosterupplösning. Här uppfördes en magnifik georgiansk byggnad som sedermera skulle byggas om och på grund av föroreningar av godsets dricksvatten var man under början av 1900-talet tvungen att riva huset men man har bibehållit den imponerande parken som en gång anlades av Capability Brown. Här har Storbritanniens mest nu ledande trädgårdsdesigner Tom Stuart Smith omdanat den italienska trädgårdsdelen i en kontemporär gestaltning, en av de största och mest uppseendeväckande planteringarna i Europa. De remonterande rosenplanteringarna fyllda av ljuvligt doftande och färgsprakande rosor av den nyss bortgångne engelska rosenkungen David Austin kompletteras av den holländske trädgårdsdesignern Piet Oudolfs floder av vajande höga gräs och färgstarka perennaplanteringar. Tid för lunch på egen hand under dagen. Härifrån reser vi till flygplatsen för resan hem till Sverige

Resans höjdpunkter

 • Gunnel Carlsons trevliga och kunniga ciceronskap
 • Tatton Park Garden Show
 • Engelska sommarträdgårdar i finaste flor

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 16/7
Pris Från 18 990 kr
Enkelrumstillägg 4 990 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Manchester, via Köpenhamn samt Manchester – Stockholm direkt
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fem nätter på fyrstjärnigt, centralt beläget hotell
 • Fem frukostar
 • Två luncher
 • Två middagar
 • Entré till Tatton Park Garden Show
 • Svensk expertciceron
 • Skatt
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar och avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Sverige - Manchester - Chester. Gemensam middag.
Dag 2. Abbeywood - Peover Hall - Adlington Hall.
Dag 3. RHS Garden Show Tatton Park - 20 år!
Dag 4. Arley Hall - Gemensam lunch på The Gardeners Kitchen - Chester
Dag 5. Biddulph Grange - Henbury Hall. Gemensam middag.
Dag 6. Old Wollerton Hall - Gemensam lunch - Trentham Hall - hemresa.

Vårt boende under hela vistelsen är Macdonalds Blossoms Hotel i Chester.

Resesätt SAS
Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Bra att veta

Resan innebär promenader på löst underlag som grus, jordstigar samt över kullersten och höga trottoarkanter. Väl fungerande leder och normal kondition är bästa försäkring för en fin reseupplevelse.

Boka din resa

2019-07-16 2019-07-21 18 990 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa