Översikt

Gunnel Carlsons trädgårdspärlor i Wales - En resa med Riksförbundet Svensk Trädgård

Cymru - kelternas och myternas landskap. Wales gröna kullar vitprickiga av får, Snowdonias högresta gestalt och ett brusande hav ramar in ljuvliga trädgårdsskatter som tillhör Storbritanniens finaste men kanske minst kända. Välkommen på en resa med Walesälskande Gunnel Carlson i bardernas och Merlins land.

Ljuvliga september i furstendömet Wales – en trädgårdsresa i sångens och poesins ofta töckenbeslöjade rike. Gunnel har under flera år rest till landet med romantiska dalgångar, imponerande borgar, en vild kust vid brusande hav och gröna ängder i mäktiga Snowdons skugga. I hennes älskade Wales har vi tillsammans valt ut de finaste trädgårdarna under en härlig vistelse i gröna, charmerande Bettws y Coed. Under resan njuter vi av de välkända stora trädgårdarna som Bodnant Gardens, Plas Cadnant och Plas Newydd på undersköna halvön Anglesey men även av privata trädgårdar med personlig och unik gestaltning. Wales trädgårdar springer ur landskapets skiffer och sten i nära samklang med naturen och dess
nycker.

 

Vår uppskattade ciceron är trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson. Vårt boende för resans första fyra nätter är på trevliga mellanklasshotell The Royal Oak i staden Bettws-y-Coed, porten till Snowdonia nationalpark, och med bra belägenhet för resmålen under vistelsen. Detta historiska värdshus har även en mycket uppskattad restaurang där många lokalbor äter. Vår sista natt är på flygplatshotell på Manchesters flygplats.

Boka din resa

2020-09-14 2020-09-19 17 990 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - Bodnant Gardens - Bettws-Y-Coed

  När vi ankommer Manchester styr vi kosan mot norra Wales och det är lätt att se när vi anländer detta mytomspunna landskap eftersom alla skyltar är tvåspråkiga. Vårt inledande besök är på Bodnant Gardens men tvärs över bron finns möjlighet att köpa lunch på Bodnant Welsh Food Center, en 1700-talsgård som idag har en gårdsbutik med lokala walesiska produkter som ost, marmelad, kex, kryddor vin, öl och mycket mer.

 • Bodnant Gardens är kanske Wales mest kända trädgård. Merparten av den omfattande trädgården lades ut av Henry Davis Pochin från 1874 till 1895.
  Bodnant Hall från slutet av 1700-talet bebos än idag av lord Aberconway vars familj har en mycket aktiv roll i trädgårdsskötseln på uppdrag av National Trust. Den tudelade trädgården ståtar med ravinplanteringar, meandrande stigar bland vintergröna, välväxta rhododendron och prunkande rabatter under japanska lönnar och Snowdon ståtar i bakgrunden.

 • Under vidareresan kommer vi fram till Bettws-y-Coed – vandrarnas paradis i närheten av den ståtliga nationalparken Snowdonia. Här skall vi installera oss för fyra nätter på hotell Royal Oaks, ett historiskt hotell, klätt i grå walesisk skiffer. Tillhörande hotellet finns en mycket populär restaurang och det är här vi äter våra middagar under vistelsen här.
  Gemensam middag på hotellet.

 • Dag 2 Angleseys trädgårdsskatter vid havet

  Under morgonen reser vi ut mot havet till ön Anglesey, seglarnas paradis. Denna Storbritanniens sjätte största ö har en vild skönhet utöver det vanliga och längs milslånga stränder finns vandringsstigar och sköna små badorter såsom Beaumaris. Vi tar oss över någon av de två mycket vackra broarna över till Anglesey - Pont Britannia, tågbron som 1826 byggdes av Robert Stephenson, men som efter en brand byggdes om på 70-talet, eller Telfords hängbro. 

 • Vi tar oss över någon av de två mycket vackra broarna över till Anglesey - Pont Britannia, tågbron som 1826 byggdes av Robert Stephenson, men som efter en brand byggdes om på 70-talet, eller Telfords hängbro. Vi tar oss över Menaisundet till de gömda trädgårdarna på Plas Cadnant, nära historiska Beaumaris, vars 1200-tals slott med vallgrav var det sista i kung Edward I järnring runt Wales. De historiska trädgårdsrummen på Plas har restaurerats i
  långsam takt sedan över 15 år och består av tre delar, en muromgärdad hemlig trädgård med sensommarblommande breda rabatter, en dold dalgång med vattenfall och sjö samt ett woodland vars trädgårdsormbunkar omges av marktäckare kring vindlande grå stenstigar.

 • Nära ligger Plas Newydd, markisen av Angleseys historiska residens vid strandkanten till det glittrande sundet med Snowdonia nationalpark i fonden. Det eleganta herresätet uppfördes av James Wyatt på 1700-talet och 1930-talsinredningen är känd för sin Rex Whistler-koppling med en tavla och utställning. Idag renoveras herresätet och tillträdet till huset är därför begränsat. Massplanteringar av hortensia och ett arboretum med träd och växter från Australien och Asien ger färg åt den brittiska elegansen. En härlig plats att strosa och njuta på innan vi far vidare tillbaka till Bettws y Coed och vårt hotell med middag senare om kvällen.

 • Dag 3 Powis Castle - Dingle Nursery Gardens

  Powis Castle är synnerligen imponerande under sensommar och höst. Mycket nära ligger även Dingle, plantskolan med visningsträdgård. Powis berömda trädgårdar är baserad på William Windes 1600-talsdesign. Magnifika planteringar i form av terrasser väcker beundran och bland dem finns även en italienskinspirerad terrass. Slottets murar och väggar skapar fina mikroklimat för rosor, buddleya, granatäpplen och subtropiska växter.

 • Här finns även landets kanske mest imponerande idegransplanteringar , 14 meter höga och
  300 år gamla. Deras ovanliga, organiska men ändå strikta, form har skapats under århundraden från ursprungets konform via 1700-talets mode med naturlig, trädlik tillväxt, vilket efterföljdes av de viktorianska idealen med formklippning.

 • Under september njuter du av den färgrikedom som präglar de lägre terrassträdgårdarna under slottet, med salvia, kärleksört, solbrud, rudbeckia, aster och höga djupblå stormhattar i skuggan av amerikanska och japanska lönnar. Mognande äpplen och päron bidrar till upplevelsen.

 • Plantskolan Dingle är ett livsverk från 1968 och då inleddes även arbetet med en visningsträdgård. En skapelse av Barbara och Roy Joseph som idag är en del av RHS nätverk. Trädgården är särskilt uppskattad för sitt färgtema och planteringar med ovanliga växter längs en sjö, i rabatter och kombinationer med perenner, buskar, örter och små träd. Retur till vårt hotell och gemensam middag.

 • Dag 4 Plas Brondanw och dess trädgårdar - tudordrömmen Gwydir Castle

  Trädgården Plas Brondanw är inspirerad av Arts & Craftsrörelsen och här bodde arkitekten
  och designen sir Clough Williams-Ellis. Hemmet byggdes av Clough Williams-Ellis förfader John ap Hywel kring mitten av 1500-talet. Då Clough var 25 år ärvde han egendomen av sin far 1908. Trädgårdarna är ett verkligt bevis på William-Ellis stora talang för landskapsdesign och härifrån gick han vidare för att skapa den bombastiska drömmen om Italien, i Portmeirion.

 • Men det är här på Plas Brondanw som vi njuter av den verkliga pärlan från inledningen av 1900-talet. Du har möjlighet att köpa lunch i det trevliga kaféet. På egendomen njuter du av formklippta träd, ovanliga träd från öst och väst samt ormbunksträd, magnolior och stora vintergröna rhododendron.

 • På platsen där vi idag njuter av Gwydir låg ett hus redan på 1300-talet. Dagens Gwydir Castle and Gardens är en fint bevarad skatt med renässansträdgårdens typiska design, vanlig från tudor- och stuart-erorna. De svepande vyerna och siktlinjerna har gjort den till en av Wales mest romantiska med många bröllopsarrangemang.

 • De formella trädgårdsrummen med buxbomsinramade tårtplanteringar i holländsk stil är kända för de enorma idegranar som planterades här innan 1600-talets utgång och en knutträdgård lades ut 1828 av den berömde arkitekten Charles Berry, i formen av en typisk tudor-ros. Det enorma grönskande blåregnet planterades samtidigt och allt sedan dess har man även njutit av påfåglars spatserande över gräsmattorna. Libanoncedrarna sägs ha planterats för att hedra bröllopsalliansen mellan kung Charles I och den franska prinsessan Henrietta Maria 1625. Gemensam middag.

 • Dag 5 Privata pärlor i grön skrud

  Vi checkar ut från vårt walesiska hotell för att göra inspirerande besök hos två små privata hemträdgårdar. På en sluttning överblickandes Upper Clwyd valley ligger Aberclwyd Manor, en trädgård med många uppvuxna vackra träd där stora mängder cyklamen blommar under september, en italiensk trädgårdsdel med buxbomshäckar som ramar in planteringar med perenner, prydnadsbuskar, rosor, damm och köksträdgård.

 • Hemma hos växtjägaren i Corwen möter vi en udda, fantasifull trädgård med en japansk vattenträdgård, sandstrand med stora vildgräs, en walesisk guldgruva, en femtiotalsmack och ett Harry Potter-torn. Närbelägna Glyndwr plantskola har ett uppskattat kafé.

   

 • Under eftermiddagen skall vi besöka fenomenala Erddig House, en National Trust-fastighet
  med ärevördig historia. Idag är den mest känd för att vara en av Storbritanniens absolut finaste muromgärdade 1700-talsträdgårdar. Erddig har en väldigt fin samling fruktträd, över 150 sorter varav vissa har odlats här ända sedan 1718. Vi utforskar de olika trädgårdsrummen som delas av genom promenadstråk och en kanal.

   

 • Nu skall vi ta oss mot Manchester och vår avslutande natt. Men innan dess väntar en trevlig avskedsmiddag som serveras på en restaurang vid floden Dee. Sedan mitten av 1600-talet har här legat ett värdshus för flodens resenärer. Omsider är det så dags att checka in på vårt bra belägna flygplatshotell i Manchester inför morgondagens tidiga avresa.

 • Dag 6 Hemresa Manchester - Sverige

  Efter en tidig frukost promenerar vi till avreseterminalen för morgonflygningen till Stockholm dit vi ankommer mitt på dagen. 

Resans höjdpunkter

 • De varierade trädgårdarna i norra Wales
 • Gunnel Carlsons ledning
 • Vårt hotell i Bettws-y-Coed

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 14/9
Pris Från 17 990 kr
Specialpris Medlemmar sedan ett år i Riksförbundet Svensk Trädgård har 1.000 kr rabatt på resans ordinarie pris.
Enkelrumstillägg 3150 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – Manchester t/r
 • Flygavgifter
 • Klimatkompensation för flygresan hos Zero Mission
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fem nätter del i dubbelrum på mellanklasshotell
 • Fem frukostar
 • Fem middagar
 • Svensktalande ciceron

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Ankomst till Manchester - Bodnant gardens - Bettws-y-Coed
Dag 2. Angleseys trädgårdar - Plas Cadnant - Plas Newydd
Dag 3. Powis Castle - Dingle Nursery Gardens
Dag 4. Plas Brondanw - Gwydir Castle
Dag 5. Privata trädgårdarna Aberclwyd Manor - Caereuni - National Trusts Erddig House
Dag 6. Hemresa

Boende

Fyra nätter på charmiga mellanklasshotellet Royal Oak Hotel i Bettws-y-Coed, Snowdonia
En natt på Hilton Manchester Airport Hotel.

Resesätt SAS

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.

Bra att veta

Normal grundkondition och hela knän och leder är grundplåten för en lyckad resa med mycket ojämnt underlag, trappor och Walesisk skiffersten i trädgårdar och städer.