Översikt

Historiska Cornwall

Bildsköna, vackert kuperade Cornwall i sydvästra England har mycket att bjuda på, historiens vingslag bland gruvdrift och sjöfart. Pirater, Poldark, konstgallerier vid en storslaget vacker kust.

Välkommen till en ljuvlig vecka vid havet i Historiens Cornwall - författarnas, myternas och trädgårdsälskarens paradis. Små mystiska piratvikar där gruvskorstenar tronar ovan ett vredgat hav. För flera hundra år sedan hämtade fröjägare exotiska växter från världens alla hörn som visade sig trivas bra i det subtropiska klimatet. Tack vare Golfströmmen har kraftfulla och färgstarka Cornwall ett milt och gynnsamt klimat för alla trädgårdssinnen - såväl experimentlusta som traditionell engelsk romantik. Storslagna herresäten, Minack Theatre vid havet och spektakulära klosterön Saint Michaels Mount som vilar ute i tidvattenslandskapet väntar. Under vår vistelse njuter vi av National Collection of Dahlia, denna åter moderna, magnifika mormorsblomma, på Varfell Farm där mer än 1600 sorters dahlior färgar ägorna. Historiskt sett är Cornwall landets mest keltiska grevskap. Folket i Cornwall vill gärna vara självständiga med eget språk och flagga.

Cornwalls vilda kustlandskap och stämningsmättade fiskelägen gör att det är lätt att känna sig som i en roman av Daphne du Maurier. Vi reser i kompetent och trevligt sällskap med likasinnade. Vårt boende är på brittiskt countryhouse, historiskt stenhus, av bra mellanklasstandard utanför charmerande konstnärsstaden St Ives vid kusten nästan allra längst ut på den brittiska ön. Vår kunniga ciceron är anglofilen Elisabeth Svalin Gunnarsson.

Reseprogram

 • Dag 1 Sverige - Bristol - Cornwall

  Flygningen går från Stockholm via Amsterdam till Bristol. Vår ciceron Elisabeth medföljer från Sverige och vi reser ned genom ett grönt Somerset mellan nationalparker och hedlandskap. Färden går söderut i utkanten av Dartmoor och vi gör ett stopp längs vägen för att sträcka på benen. Vi installerar oss på charmiga mellanklass-hotell Chy Morvah, med tio minuters promenad brant ned till St Ives centrum. Hotellets rum är allesammans olika belägna runt en fin sensommarträdgård och en uppvärmd pool. Några av rummen har havsutsikt. Vid ankomst väntar Afternoon tea med kakor på hotellet och senare äter vi vår
  gemensamma middag här.

 • Dag 2 Saint Michaels Mount - National Dahlia Collection

  Idag skall vi besöka fiskarnas helgon Sankte Mikaels ö, boplats sedan bronsålder och en säker hamn för pilgrimer sedan år 495. Det sades att ärkeängeln Mikael visade sig på öns västra sida för att hjälpa sjöfarare att undgår skär och sjöjungfrur. Fyra mirakel som ägde rum här under 1260-talet och gjorde att pilgrimer vallfärdade hit i mängder. Ön sägs ha en unik energi tack vare ett ypperligt läge med energirika och magiska jordlinjer. Här bodde jätten Cormoran i sägnen om Jack jättedräparen och under tiden för normandernas invasion 1066 låg Saint Michaels Mount under samma munkstyre som systerön Mont St Michel i Frankrike. Slottet uppfördes av den adliga familjen St Aubyn som levt här i fyrahundra år. Skådeplats för såväl feniciernas utskeppning av korniskt tenn, strider under Rosornas krig - som att man här tände den första varningselden vid åsynen av den spanska armadans ankomst. Under 1800-talet levde över 300 öbor i staden vid slottets fot. Beroende på tidvattnet gör vi besöket före eller efter besöket på Varfell Farm på fastlandet. Landets finaste samling av dahlior har funnits här sedan 1998. Under vårarna brinner fälten av landets finaste påskliljeodlingar om 500 miljoner snittblommor och nu på sensommaren glöder ägorna av allsköns starka mustiga färger som är så typiska för dahlian. Lunch på egen hand under dagen. Retur till vårt hotell för gemensam middag.

 • Dag 3 Eden Project - Charlestown - Lost Gardens of Heligan

  Eden Project, anlades för 10 år sedan med kolossala "biomer", anlagda i en övergiven kalkgruva. På Eden Project har all världens nyttoväxter samlats; besökaren häpnar i den ena biomens tropiska regnskog, med en takhöjd på 57 meter, och känner i den andra igen Medelhavsområdets härdigare växtlighet.
  Vi äter en medhavd, egenihopplockad picknicklunch under dagen och den avnjuts under egna strövtåg i Charlestown, en mycket vacker liten fiskestad som i TV-serien Poldark får dubblera som hamnstaden Truro. Hamnen byggdes 1790 – 1810 och är utrustad med en klassisk samling segelfartyg vid kajkanten – såsom hämtad ur serien.

  De mycket kända och fascinerande "Förlorade trädgårdarna" i Heligan hade legat bortglömda i nästan 80 år när restaureringen inleddes 1991. Platsen har varit i släkten Tremaynes ägo i över 400 år, men efter första världskriget tog ingen längre hand om trädgårdar och park. Idag innehåller området, på ca 32 hektar, bl a en märklig grönsaksträdgård med melongård, en italiensk trädgård och en subtropisk djungel där du kan vandra på upphöjda plankgångar förbi jätterabarber, banan och vajande bambu. Man lockar tillbaka fågellivet och arbetar ständigt för att förbättra platsen. Vi njuter av de olika trädgårdsrummen, omgärdade av höga tegelmurar, och hur väl de gamla viktorianska trädgårdsmästarnas arv förvaltas idag. Retur till vårt hotell med gemensam middag senare på kvällen.

   

 • Dag 4 Poldarks minnen - Lands Ände - Porthgwarra

  Den nygjorda TV-produktionen av böckerna om gruvsläkten Poldarks uppgångar och fall har blivit en succé över världen. Svepande vackra ridscener längs kusten, mystiska nattligt mörka havsbukter under smugglingsräder och färgstarkt intrigmakande bygger på Winston Grahams böcker om regionens gruvfamiljer under slutet av 1700-talet. Tenn- och koppargruvorna var Cornwalls ekonomiska ryggrad under 1800-talet och idag är industriarvet med gruvorna, uppfört på Unescos världsarvslista som Cornwalls gruvdriftsvärldsarv. Vi besöker Levant-gruvan som ligger mäktigt högt på de karga klipporna längs Tennkusten. Centralgestalt är den restaurerade och än idag fungerande ångmaskindrivna stjärnmotorn från 1857 som användes för att transportera ned männen i gruvschakten. Under sin glans dagar arbetade 320 män i gruvan och även denna spelar en roll i tv-serien Poldark, som gruvan Tressiders Rolling Mill. Vi strosar runt på världsarvet och tar in dess roll i historien då förmögenheterna som togs ur marken bidrog starkt till Englands snabba industrialisering. Efter Andra världskriget och när världspriserna på mineraler sjönk, stängdes gruvorna en efter en.
  Härifrån är det inte långt ut till lands ände och här gör vi ett kort stopp för att insupa atmosfären vid Lands End. Vi beger oss till Minack Theatre. Från ovan ser den ut att vara en antik teater uthuggen av de gamla grekerna ur rena berget vid Porthcurno. Men den uppfördes för endast 80 år sedan för sommarteater och musikföreställningar. Höstens glada färger kommer av suckulenter som trivs i de karga förhållandena. Slutligen tar vi in ytterligare en typisk scen ur Poldark, nämligen en av alla de små turkosa bukterna där smuggelscener utspelar sig nattetid eller som här i Porthgwarra där man spelade in de inledande avsnittens badscener när Ross Poldark återkom från Frihetskriget i Amerika. Lunch på egen hand under dagen och gemensam middag på vårt hotell under kvällen.

 • Dag 5 Konstnärernas St Ives

  St Ives är ryktbar långt utanför Englands gränser, denna pittoreska lilla stad vid nordkusten med sin berömda konstnärskoloni sedan 1880-talet. Smala gränder och kullerstensklädda gator ringlar St Ives nedför bergssidan ned mot havet och dess mjukt gyllene sandstränder. Hus byggda i traktens granit omger hamnen som en gång var ett betydelsefullt fiskecenter under medeltiden. Då man hade konstruerat järnvägen ut hit i slutet av 1800-talet flockades besökare och bland dem konstnärer som målade de vackra scenerierna. Gallerier och hantverksbutiker präglar idag stadens butiksliv. 1976 öppnades Barbara Hepworths museum av hennes familj, helt i enlighet med konstnärinnans testamente. Idag promenerar vi därför nedför backen och in till Barbara Hepworths verkstad och skulpturfyllda trädgård. Här levde och verkade hon från 1949 - 1975.
  Skulpturerna är mjukt inbäddade i grönskan och skapar en slags rofylld modernism i en närmast galet grön miljö. Museet har drivits av Tate sedan 1980. Tid på egen hand att njuta av staden och äta lunch på egen hand. Tate Gallery är ytterligare ett intressant besök för de som önskar fortsätta med konsten.
  Eftermiddagen till eget förfogande och till kvällen samlas vi för gemensam middag.

 • Dag 6 Glendurgan och Trebah Gardens

  Glendurgan Gardens täcker tre små dalgångar med samma namn. Häpnadsväckande planteringar där exotiska växter med stora blad, färgstarka blomster och den myckna solen passar den närmast subtropiska växtligheten. Promenadstigar leder under tunnlar av blommande buskar och träd ned till den lilla byn Durgan vid Helfordfloden där man kan titta på fåglar och båtar eller bygga sandslott. Ett gigantiskt tulpanträd flankerar smådammar som myllrar av liv. Trebah Gardens är en av Cornwalls mest namnkunniga parkanläggningar med 160 år på nacken, och vackert belägen i en vid ravin med utsikt ut mot den romantiska Helfordfloden. Tack vare det skyddade läget liknar klimatet närmast ett subtropiskt och här frodas bambu, gunnera, bananplantor och sällsynta stora ormbunksträd som anlände på 1800-talet, använda som ballast ombord på skepp från Sydamerika. Jättegunneran och hortensiadalen med skyar i porslinsblått och mjukt vitt är två höjdpunkter. Under dagen äter du en medhavd, egenihopplockad picknicklunch under dagen. 
  Retur till St Ives och vårt countryhouse för gemensam middag. 

 • Dag 7 Lanhydrock gardens - plantskola - Poldarks Bodmin Moor

  Under dagen kommer vi att njuta av de vidsträckta hedlandskapen vid Bodmin Moor – en plats som användes under inspelningarna av Poldarks hem i Nampara. De undersköna ritterna mellan hed och hav ägde rum här och vi njuter av omgivningarna.
  Viktorianska Lanhydrock är det perfekta herresätet som kombinerar en exklusiv air av rikedom och förfining med en varm känsla av familjehem. Richard Robartes ansågs vara den mest förmögne bland förmögna år 1614 och 1621 förvärvade han Lanhydrock. Familjen Agar Robartes kom till egendomen i en tid av familjetragedi 1885 men älskade herresätet och skapade sig ett lyckligt hem. Köket och tjänarnas kvarter ger en känsla av livet bakom ridåerna, "downstairs". Den historiska trädgården med woodland planerades 1857 men nuvarande utseendet fastslogs under viktoriansk tid och många av växterna i trädgården är inte äldre än 70 år. Formella blomsterbäddar och meandrande stigar i skogslandskapet som domineras på typiskt Cornwallmanér av rhododendron och över hundra sorters magnolior från Himalaya. Bodmin Nursery bjuder på alla älskade sensommarperenner och erbjuder möjlighet att skaffa sig tillskott till sin egen trädgård. Retur till vårt hotell för att äta en sista gemensam middag.

 • Dag 8 St Ives - Exeter - Bristol - Sverige

  Under dagen lämnar vi Cornwall för att ta oss upp till Bristol och hemresan. Vi gör ett litet stopp i historiska Exeter för att utforska denna gamla skatt som stammar från tiden strax före romarnas ankomst till Storbritannien år 50 e Kr. Katedralen är en av de största i landet och ett ypperligt exempel på gotisk arkitektur. Den romerska stadsmuren är 2.000 år gammal och flera medeltida hus finns även välbevarade. Du har tid att äta lunch på egen hand innan det är dags att ta sig till Bristol för flygresan hem via Amsterdam.

Resans höjdpunkter

 • Cornwalls natursköna kust med hav, hedar och subtropiska trädgårdar
 • Besök i Poldarks spår
 • Cornwalls små städer och konsten i St Ives

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 22/9
Pris Från 17 990 kr
Specialpris Du som är medlem i Riksförbundet Svensk Trädgård sedan ett år, har 1.000:- rabatt på resans pris.
Enkelrumstillägg 1 490:-
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Bristol, via Amsterdam t/r,
 • Flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Sju nätter del i dubbelrum på mellanklasshotell
 • Sju engelska frukostar
 • En Afternoon te med kakor
 • Två picknickluncher
 • Sju middagar
 • Svensk ciceron
 • Reseskatt
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar / avbeställningsförsäkring, teckans senast 48 timmar efter bokning via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Tillägg
Obligatorisk Miljöskatt från 1/4 2018 60 kr

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn mot eventuella tillägg.

Resplan

Dag 1. Flyg via Amsterdam till Bristol. St Ives. Afternoon tea. Middag.
Dag 2. St Michaels Mount. National Dahlia Collection. Middag.
Dag 3. Eden Project. Charlestown. Lost Gardens of Heligan. Picknicklunch. Middag.
Dag 4. Levantgruvan världsarv. Lands End. Minach Theatre. Porthgwarra.
Dag 5. St Ives. Ledig eftermiddag. Middag.
Dag 6. Glendurgan och Trebah Gardens. Picknicklunch. Middag.
Dag 7. Lanhydrock Castle and Gardens. Bodmin Nursery. Nampara. Middag.
Dag 8. Exeter. Bristol. Hemresa.


Klimat

Medeltemperaturer i St Ives under september är;
Lägsta medeltemperatur de fyra senaste åren ligger på 13 - 15 grader. Högsta medeltemperaturer de fyra senaste åren ligger på 17 - 19 grader.

Havets medeltemperatur ligger kring 17 grader.

Klimatkompensation

Nu kan du kan klimatkompensera för din flygresa Klicka här »

Bra att veta

Resan innebär promenader på ojämnt underlag, trappor och kräver hela leder för en fin upplevelse.

Boka din resa

2018-09-22 2018-09-29 17 990 kr Väntelista Boka