Översikt

John Taylors magiska England - i sommarfagra Somerset

Johns utvalda trädgårdar är exotiska, inspirerande och minutiöst genomtänkta. Så här års njuter du verkligen av sensommarprakt hos dahlia och fjärilsfavoriter som solhatt, rudbeckia och solbrud i en symfoni av varma färger. Skördetid märks med utsökt spaljerade fruktträd. Res med trädgårdsmästare John Taylor, känd från Malmös Slottsträdgård och TV. Idag ansvarar han för Arts & Craftspärlan Tjolöholms trädgårdar.

Upptäck några av vår ciceron John Taylors utvalda pärlor i ett trädgårdsparadis han känner väl till ända från sin uppväxt. Världskända trädgårdar och okända smycken ligger sida vid sida i ett böljande grönt landskap. Landskapen Somerset, Devon och Dorset har mängder av trädgårdar och plantskolor som sjuder av idéer, sällsam design och magnifika sensommarblomster samt vajande gräs. Vi reser i perfekt tid för att förundras och inspireras – välkommen på en verkligt färgstark resa.

 

Bland höjdpunkterna märks Rosemoor Gardens, Abbotsburys subtropiska trädgårdsrum och Forde Abbeys prisbelönta trädgårdar. Ett besök på East Lambrook Gardens och plantskola är speciellt liksom prakten på Hestercombe Gardens.

Vår ciceron John Taylor är välkänd trädgårdsmästare från Sveriges bästa trädgårdsprogram på tv. John är slottsträdgårdsmästare på vackra Arts & Crafts-pärlan Tjolöholm och har ett förflutet som stor drivkraft på Slottsträdgården i Malmö, ett av Sveriges allra finaste offentliga rum. John kommer att visa oss några smultronställen i sitt England och berättar om odling som vi ibland endast kan drömma om i Sverige. Vårt boende är mellanklasshotellet The Hollies Hotel nära Yeovil.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - Tintinhull gardens - Somerset

  Avresa med flyg från Sverige till London där vi möter upp vår buss som tar oss till Yeovil i södra Somerset. En magisk plats bland hedar och böljande natur som ligger drygt tre timmar söder om London. Längs vår väg väntar ett stopp för att äta lunch på egen hand och vi besöker resans inledande trädgård Tintinhull Gardens i Somerset. En liten, formell och rikt blommande trädgård i Arts & Craftsstil, vars mjukt formade gröna buxbomstoppar för två år sedan nödgades bytas ut till idegran.

 • En serie av trädgårdsrum avdelade av häckar och murar som omger en historisk herrgård. Phyllis Reiss inspirerades av trädgårdsdesigner Lawrence Johnstons skapelse Hidcote Manor och efter hennes bortgång på 60-talet har National Trust ägt huset. Under 13 år bodde bl a trädgårdsdesignern Penelope Hobhouse här och satte fin prägel på trädgårdens gestaltning. Många växter har planterats i stora krukor och arrangerats vackert. Fjärilar och trollsländor svävar över blommorna och ibland finns plantor till försäljning.

 • Vårt boende för resans fyra nätter är i den pyttelilla byn Bower Hinton ett stycke utanför staden Yeovil. Här ligger familjärt skötta mellanklasshotellet The Hollies Hotel med en uppskattad restaurant. Vi äter en gemensam middag på hotellet.

 • Dag 2 Norra Devons grönska

  Holbrooks trädgårdar är som en blomstertapet med experimentlusta och omtanke om det vilda djur- och fågellivet som finns här bland våtmark, skogsgläntor, solbakade asturiska ängar och kustklippor. Färg och former lockar med svepande planteringar av solbrud, dagliljor invävda i höga gräs och fänkål, kanske är den mest fängslande delen den stora dungen av banan och gigantiska kannor med orange blomstring.

   

 • Norra Devons kanske mest kända trädgård är den internationellt uppmärksammade trädgården RHS Rosemoor gardens, vackert belägen i Torridgedalen. Adelskvinnan lady Anne Palmer skapade och utvecklade en tre hektar stor trädgård under trettio års tid från 1959, då hennes odlingsglädje väckts av trädgårdsmannen "Cherry" Ingram. Hon reste extensivt över stora delar av världen och samlade växter och då den skänktes till RHS hade trädgården växt till nästan 13 hektar. Några av höjdpunkterna är Lady Annes trädgård, Drottningmoderns rosenträdgård med 2.000 rosor och en stor samling klematis, den exotiska rabatten, grönsaksträdgården med den fantastiska pumpatunneln och våtmarksträdgården. Buddlejor, solhattar och blommande örter lockar fjärilar. Solbrud, lila tofslilja och den mörka dahlian " Chat Noir" kontrasterar djärvt, medan den milda men fantastiska vaxklockans ljusgula klockor lyser upp woodlandets skugga. Bland starka röda och gula nyanser står höstgentianans starkt blå blommor ut särskilt.

 • I lady Annes trädgård prunkar begonior med friskt gröna blad och doftande rosa blomster, och i det heta trädgårdsrummet trivs den rödrosa peruanska liljan Alstroemeria tillsammans med smörigt gul rudbeckia och den tvåfärgade fackelliljan från Sydafrika.

  I den långa rabatten står mörkblå afrikansk lilja "Midnight Star" och apelsingula dagliljor omgivna av gräs med gula markeringar. Den exotiska mexikanska juvelen Cuphea cyanea med gulgröna och orange blommor passar perfekt i den exotiska rabatten med snöbanan och Musa basjoo. Gemensam middag på hotellet.

   

 • Dag 3 Hestercombe - East Lambrook Manor - plantskola

  Efter frukost väntar en timmes färd mot Hestercombe Gardens. Såväl en definitivt engelsk trädgård som en mix av tre olika trädgårdsstilar. Det ordnade landskapet är från georgiansk
  tid, skapat av 1700-tals designern Coplestone Warre Bampfylde. Terrassen och buskagen
  är viktorianska skapelser. Vid förra sekelskiftet dominerades engelsk trädgårdsdesign av den edwardianska stilen representerade av giganterna inom trädgård - sir Edward Lutyens och Gertrude Jekyll. 

 • Själen får sitt bland stigar i woodland, vid små dammar och sjöar med 1700-tals paviljonger där den engelska landsbygden erbjuder särskilt vackra vyer. När du njuter av detta är det svårt att tänka sig att detta var helt övervuxet och förvildat endast för ett par årtionden sedan.

 • Ett litet stycke utanför staden ligger den lilla privata trädgårdspärlan East Lambrook Manor. Denna en av Englands mest älskade privata trädgårdar skapades av Margery Fish, hyllad trädgårdsmästare och trädgårdsskribent. Hon hade en fenomenal förmåga att kombinera historiska växter med moderna på ett informellt och avslappnat vis, nästan som att föra in en stor herrgårds parkträdgård på den mycket mindre ytan av en normal villaplantering. Hennes egen trädgård är ett av landets bästa exempel på den engelska Cottagestilen och här finns även försäljning av de växtarter som Margery odlade fram för sin trädgård, såsom en stor mängd annorlunda och unika snödroppar, julrosor och robusta, men skirt sköna nävor. 2013 var det 75 år sedan Margery och hennes man började anlägga trädgården här.

 • De efterföljande trädgårdsägarna har tagit väl hand om trädgården och återfört den i sin glans med många av hennes unika växter som vi kan njuta av i Terrassrabatten, den vita rabatten och Silverträdgården. Lunch på egen hand under dagen.

  Under eftermiddagen besöker vi en plantskola – förhoppningsvis och kanske är detta den sista chansen att handla tillståndsfritt inom EU från Storbritannien. Kelways Nursery i Langport grundades 1851 och här kan du utforska deras fina sortiment av perenner – i synnerhet dess pioner, som landets största odlare. Här finns möjligheter att införskaffa rötter för att plantera lite senare under hösten. Retur till vårt hotell för gemensam middag.

 • Dag 4 Engelsk trädgård genom tiderna

  Cisterciensermunkar byggde upp Forde Abbey för mer än 800 år sedan. Klostret var landets rikaste och hade landets mest belästa och kunniga munkar. Trädgården utvecklades på 1800-talet och har fortsatt att utvecklas med lökrabatter, örter i rabatter längs kanalen, en riktigt fin våtmarksträdgård och en köksträdgård i bruk. Det senaste tillskottet är en vinterträdgård.

 • Såsom en av landets finaste trädgårdar har den prisats av engelske trädgårdsjournalisten och TV-profilen Alan Titchmarsh. Det senaste tillskottet är en vinterträdgård. Lunch på egen hand under dagen.

 • Abbotsbury Gardens är en fantastisk exotisk trädgård med lång historia, etablerad 1765 av den första hertiginnan av Ilchester, som hennes köksträdgård, och utvecklades till en spännande exotisk trädgård med växter från hela världen. Efter 1990 års stora storm restaurerades trädgården och många ovanliga växter finns åter att beskåda.

 • En muromgärdad trädgård, belägen i ett woodland får en tropisk atmosfär av palmträden som står högt utanför murarna, dahlia, stormhatt- och hortensiarabatterna, den viktorianska trädgården samt dalgångens planeringar med den största Gunnera-koncentrationen i landet, är de stora höjdpunkterna. Retur till vårt hotell för gemensam middag.

   

 • Dag 5 Knoll Gardens - The Savill Garden - hemresa

  Välkända och omskrivna Knoll Gardens är Storbritanniens ledande gräsexpert Neil Lucas hemvist sedan 20 år. Här bjuds vi tusentals grässorter och sensommarblommande perenner som nu står i full prakt. Ovanliga och sällsynta träd samt buskar, varav många är från starten på 70-talet.

 • De praktfulla eukalyptusträden bildar vacker bakgrund till de skira gräsen. De senaste planteringarna som omfattar en grusträdgård i medelhavsanda har rönt stor uppmärksamhet. Under dagen finns tid för lunch på egen hand.

 • The Savill Gardens är en woodland trädgård skapad på 1930-talet av sir Eric Savill och är idag en del av Windsor Great Park. Växtjägarna som reste över jordklotet hämtade hem sällsamma växter som planterades här.
  Vi strosar bland de välordnade parkdelarna samt de väldesignade trädgårdsrummen, bland andra Rosenträdgården. Hemresan går under kvällen till Stockholm.

Resans höjdpunkter

 • John Taylors kunniga och färgstarka ledning under resan.
 • Alla de utsökt planerade och färggrant exotiska trädgårdarna
 • Vårt hotell

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn
Pris Från 17 990 kr
Specialpris Medlemmar i Riksförbundet Svensk Trädgård sedan ett år tillbaka har 1.000 kr rabatt på resans ordinarie pris.
Enkelrumstillägg 2790 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – London Heathrow t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Fyra nätter del i dubbelrum på mellanklasshotell
 • Fyra engelska frukostar
 • Klimatkompenserat flyg
 • Fyra middagar
 • Svensk ciceron
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Avbeställningsskydd

 

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Ankomst - Tintinhull Gardens - Hollies Hotel - middag
Dag 2. Holbrook Gardens - RHS Rosemoor - middag
Dag 3. Hestercome - East Lambrook - plantskola - middag
Dag 4. Forde Abbey - Abbotsbury Gardens - middag
Dag 5. Knoll Gardens - The Savill Gardens - hemresa

Boende

The Hollies Hotel i byn Bower Hinton nära Yeovil, Somerset.

Resesätt SAS
Klimat

Behagliga septembers medeltemperaturer ligger som högst kring 18-20 grader och som lägst 7 - 9 grader under mätningar i en tio-årsperiod i Yeovil, Somerset. 

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar/avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Bra att veta

För att njuta av resan behöver du ha promenadvana flera dagar i rad på ojämnt underlag och med många trappsteg och grus. Hela leder borgar för en fin reseupplevelse.