Översikt

Madrid med Smak och Känsla

Upptäck ett annat Madrid i konstens, trädgårdarnas och historiens tidevarv. Följ med trädgårdsmästare Lars Krantz och Madrileña Catherine Urwitz till några av de verkliga guldkornen i vårens Madrid.

En resa till Madrid med omgivningar när tiden är som allra bäst. Den årstid då våren övergår i försommar med frisk grönska, fågelsång och blommande fruktträd. Med omsorg har vi valt ut våra egna favoriter för alla besök och utflykter. Utöver trädgårdar och parker njuter vi av konstskatter, historia, landskap, arkitektur, kultur och inte minst av måltiderna. En mångsidig och speciell resa komponerad för att berika var och en.
Konstens kungliga Madrid känner du kanske till - boulevardernas och parkernas stad?!
Nu har du chansen att även möta ett annat, hemligare Madrid på Catherines egna stråk och Lars utvalda trädgårdspärlor! En dag reser vi norrut till pampiga El Escorial med Casita de Principe.
Dessutom gör vi en härlig tur genom ett varierat landskap till en utmärkt vingård för en vinprovning samt gör som Madridborna - besöker den vackra kastilianska byn Chinchón med kringbyggt medeltida torg och fina värdshus för en genuin spansk söndagslunch.

Himlen är nästan alltid blå i Madrid. Staden som är en salig och dynamisk blandning av gammalt och nytt. Breda boulevarder, storslagna monument, ruffiga kvarter, barer och saluhallar. Moderna höghus i blankt stål och gamla palats och hus, ofta med utsirade balkonger i järnsmide. Riktar man blicken uppåt, emot hustaken, så kan man få syn på blommande terrasser eller skulpturer av änglar, hästar och antika gudinnor. Även om livet inte alltid är en fest, så är vardagen i Madrid rolig. Det är enkelt att gå ut och äta god mat, möta vänliga människor, dricka en kaffe i solen eller besöka något av stadens otaliga museer, åka taxi utan att bli ruinerad, äta tapas eller bara njuta av folkvimlet. Vi går på ett par av de fina konstmuseerna, ser bra flamenco och äter goda, kastilianska måltider tillsammans.
Vårt mycket trevliga fyrstjärniga hotell Catalonia Las Cortes ligger centralt i El Barrio de Las Letras, nära de stora museerna, gamla stan, bra butiker, små restauranger och roliga kvarter. Hotellet dukar varje dag upp en enkel kall lunchbuffé med smörgåsar, sallader och annat till sina gäster. Våra omtyckta ciceroner i livliga Madrid är Catherine Urwitz, bosatt där sedan 35 år, samt trädgårdsmästare Lars Krantz, skapare av det moderna Rosendals trädgårdar och Wij trädgårdar i Ockelbo. Catherine och Lars har plockat russinen ur kakan, såväl i upplevelser, som i de gemensamma måltiderna ur den kastilianska gastronomin.

Boka din resa

2020-03-17 2020-03-22 21 250 kr Iberia Stockholm 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - Madrid

  Resans ciceroner möter med buss vid flygplatsen och vi får en första rundtur och presentation av den livfulla huvudstaden. Efter installation på det centralt belägna hotellet, en drink innan vi tillsammans promenerar till kvällens kvarterskrog för välkomstmiddag.

 • Dag 2 Grönskande innergårdar & blommande konst

  En ny dag och promenad genom El Barrio de Las Letras, de litterära kvarteren. På vägen söker vi upp någon av de gröna innergårdarna innan vi når en av dagens stora upplevelser, ett urval av konstsamlingarna på Pradomuseet. Med vår kunniga guide möter vi grönskande kastilianska landskap i verk av de spanska mästarna Velázquez och Goya. Bosch med Lustarnas trädgård. Med Rubens och framförallt Bruegels doftande blomstermåleri får vi den självklara övergången till El Jardin Botanico, den botaniska trädgården som blir nästa mål i samma kvarter.

 • En i staden uppfriskande oas med växter i botanikens och trädgårdskulturens tjänst. Man kan inte annat än fascineras av den rikedom i både färg och form som växtriket här visar upp. Och samtidigt känner vi alla hur vår egen Linnés ande fortfarande svävar över hela anläggningen.
  Den vertikala trädgården vid Caixa Forum är ett odlingstekniskt och konstnärligt mästerverk vi beundrar innan vi äter lunch i vårt hotellkvarter

 • Efter välbehövlig siesta möts vi igen för en vandring genom gamla staden mot Plaza Mayor, katedralen och Palacio Real, det kungliga slottet med trädgårdar i klassiska former. Ledig kväll på egen hand.

 • Dag 3 Mot Sierra de Guadarrama

  Idag styr vi kosan utanför Madrid. Strax utanför staden öppnar vår värdinna grindarna till sitt privata lilla trädgårdsparadis. Med ägarinnans kärleksfulla relation till varje liten planta upplever vi tydlig inspiration ifrån Englands alldeles speciella trädgårdskänsla.

 • Färden fortsätter genom det parklika landskapet som betats och formats av hjortar och kreatur sedan länge. Vid foten av Sierra de Guadarramas dramatiska bergskedja ligger El Escorial. En klättrande liten by som helt domineras av det magnifika Monasterio de San Lorenzo, ett kungligt kloster som p g a kung Felipe II djupa religiositet fått sin gestalt och placerats där utsikterna är som bäst. Ifrån munkarnas trädgårdar ser vi bergens toppar, det vida landskapet med ett Madrid långt där borta i fjärran.

 • Vår lokala guide leder oss in i byggnadens miljöer, konstskatter och fängslande historia. Vi äter en gemensam lunch på en av ortens anrika restauranger innan vi vandrar ner för allén av pinjeträd för ett besök på den lilla slottsanläggningen Casita del Principe. Här är det de imponerande träden och den smakfulla arkitekturen som spelar huvudroller i en balanserad komposition.

 • Mätta av dagens intryck och upplevelser gungar vi tillbaka mot Madrid i den bekväma bussen. Ledig kväll på egen hand.

 • Dag 4 Form-, och färgstarka promenader

  Vi börjar dagen med att vandra i det som Madridborna upplever som stadens livgivande lunga, Retiroparken. En stor och välbesökt stadspark fylld av motiv, stämningar och aktiviteter. Det är här man tar de riktigt djupa andetagen, laddar sina batterier och njuter av årstidens växlingar i växtlighet och planteringar.

 • Vi passerar bl.a. de välskötta parterrträdgårdarna, den spirande rosträdgården, kristallpalatset och det som finns kvar av mandelblommornas ljuvliga flor. Det är världsklass !

 • Ifrån den populära takterrassen på Bellas Artes, stadens konstakademi, får vi en enastående utblick över stadens monument, sevärdheter och myllrande liv. Vi vandrar vidare mot Salamanca-kvarteren och en av stadens bästa saluhallar, El Mercado de la Paz.

 • Här skiljs vi för att låta var och en avnjuta de sinnligheter som landets hav och jordar kan erbjuda. De bästa råvarorna som korvar, Pata Negra skinka, ostar och oliver. Alla sorter av grönsaker, nötter och goda frukter. Vackra skaldjur och fula fiskar trängs med lamm, höns och Kastiliens utmärkta nötkött. Allt presenterat som en enda stor och generös skördefest. Eftermiddag på egen hand innan vi ses till kvällen för gemensam tapasmiddag och finaste flamenco.

 • Dag 5 Patios och spirande vin

  Idag insuper vi åter lantluft när bussen hämtar oss för en utfärd söderut. Men först ett stopp i staden för en visit i konstnären Sorollas f.d. hem, numera ett museum med konstnärens viktigaste verk. Man kallar honom Spaniens stora och kanske enda impressionist. Att han dessutom ägde stort intresse och färdigheter för trädgårdskonsten blir vi snabbt varse när vi kliver in i de andalusiskt inspirerade trädgårdarna som omger byggnaden. Vattenglitter blandas med blomsterdoft, mosaiker och skulpturer.

 • Vår färd fortsätter genom ett landskap mer präglat av odling, när olivlundar och så småningom vinrankor dyker upp mellan kullarna. Snart saktar bussen in och vi är framme vid vingården för vårt besök. Ägarna tar emot, vi vandrar i odlingarna och får höra om en ekologisk vinodlares bestyr, för att framställa de ädla dryckerna, ur de förutsättningar som klimat och jordmån kan ge. Några av de bästa i regionen ska det visa sig, när vi också provsmakar bodegans olika vinsorter med tillhörande tapas

 • Vi tar farväl, önskar en god årgång och fortsätter vår färd mot den pittoreska byn Chinchón med anor ifrån medeltiden. Det kringbyggda torget, vitlöken, anislikören och de välbesökta värdshusen har med rätta satt byn på kartan. På ett av dessa mesónes äter vi en riktigt genuin lunchmiddag med allt som tillhör trakten.

 • Sen eftermiddag, våra sinnen är mättade och vi tar siesta i bussen på väg tillbaka till Madrid. Ledig kväll på egen hand.

 • Dag 6 Madrid - Sverige

  Tidig morgon och buss till flygplatsen för hemfärd. Vi hinner på turen med en sammanfattning av våra gemensamma upplevelser. Tänk vad man kan hinna med på några dagar i trivsamt sällskap !

Resans höjdpunkter

 • Madrids hemliga trädgårdsrum
 • El Escorial och Chinchón - ytterligare två bilder av Kastilien
 • Lars Krantz och Catherine Urwitz kunskaper

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 17/3
Pris Från 21 250 kr
Enkelrumstillägg 5 990 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – Madrid t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fem nätter på fyrstjärnigt hotell, del i dubbelrum samt daglig lunchtapasbuffe
 • Fem bufféfrukostar
 • Tre luncher med viss mängd dryck
 • En vinprovning
 • En flamenco med tapas
 • Två middagar med viss mängd dryck
 • Svenska ciceroner
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm - Madrid
Dag 2. Promenad - Prado - Caixa Forum - Palacio Real
Dag 3. Privat trädgård - El Escorial
Dag 4. Retiro - Mercado de la Paz
Dag 5. Sorolla - vingård - Chinchón
Dag 6. Hemresa

Boende

Fyrstjärniga, omtyckta Catalonia Las Cortes med älskvärd personal och en fin, inkluderad tapasbuffé som är uppdukad under dagen.

Resesätt Iberia

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.

Bra att veta

En trädgårdsresa innebär långa, långsamma promenader på ojämnt och varierande underlag. Goda leder och en normal grundkondition är viktigt för en fin reseupplevelse.