Översikt

Trädgårdsresa till Kina

Följ med trädgårdsexperten Gunnel Carlson på en trädgårds- och kulturresa till Kina. En av resans absoluta höjdpunkter blir den årliga pionfestivalen i Luoyang.

Från kejsarstäderna Peking och Luoyang till trädgårdsstaden Suzhou och till den moderna arkitekturens skyskrapor i supermetropolen Shanghai ska vi träda in i de klassiska kinesiska trädgårdarnas vajande bambu, sirliga portar och broar. I stenträdgårdar, exotiska tempel, hus med klingande poetiska namn och på Luoyangs årliga pionfestival kommer vi att uppleva den kinesiska trädgårdskonsten.   

Som en kinesisk målning rullar landskapet ut sig framför ögonen – ett tyst poem i bilder. I jordbrukssamhället och daoismens Kina föddes önskan om att bibehålla det vilda, magiska och orörda i naturens skogklädda berg och vattendrag, i muromgärdade trädgårdar. Därutanför larmade världen, därinne härskade friden och påminnelsen om människans litenhet inför naturen. Med buddhismen kom klosterträdgårdarna som också inspirerade den kinesiska trädgårdsskaparna.


Om vår ciceron - Gunnel Carlson
Gunnel Carlson är trädgårdsjournalist och författare. Hon är uppvuxen i en plantskola i Blekinge och har trädgård både som jobb och hobby. Hon gjorde under tio år trädgårdsprogrammet Gröna rum och är initiativtagare till Tusen Trädgårdar, en dag med öppna trädgårdar över hela landet. Gunnel har skrivit flera trädgårdsböcker, den senaste "Gunnels hundra gröna pärlor i Trädgårdseuropa" – en bok som visar på hur vi ska låta oss inspireras av andras trädgårdar när vi reser. Som frilansjournalist medverkar hon ofta som växtkunnig på trädgårdsresor runt om i världen. Till Kina har hon rest en gång, för att göra Gröna rum. Pioner är hennes favoritväxt!

Se Gunnels egna bilder från förra trädgårdsresan till Kina »

Boka din resa

2021-04-06 2021-04-16 27 900 kr Finnair Stockholm 5+ Boka resa
2021-04-06 2021-04-16 27 900 kr Finnair Köpenhamn 3 Boka resa
2021-04-06 2021-04-16 27 900 kr Finnair Göteborg 4 Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1-2 Avresa, Peking, Himmelska fridens torg, Himmelens tempel

  Avresa från Arlanda med Finnair via Helsingfors. Måltider och dryck serveras ombord. Tidigt på morgonen landar vi i Peking. Här välkomnas vi av vår svensktalande kinesiska guide som tar oss med till Himmelska fridens torg, i Pekings mitt. Peking har varit Kinas huvudstad ända sedan mongolledaren Kublai khan regerade (1260-1294) med undantag för åren 1368-1420 (Mingdynastins första tid) och 1911-1949 (efter kejsardömets fall fram till Maos revolution).

  Vi intar tidig lunch och fortsätter sedan vidare till Himmelens tempel, ett stort grönt parkområde, med dess magnifika bönehall, Kinas kanske vackraste byggnad. Himlen ansågs vara den högste härskaren och kejsaren kallades ”Himlens son”. Vid bönehallens blåskimrande tak offrade kejsaren vackra sidentyger, djur och grödor till himlen, vilket skulle leda till goda skördar.

  Vi åker sedan till vårt centralt belägna hotell för att checka in, på kvällen äter vi gemensam välkomstmiddag.

 • Dag 3 Peking, Kinesiska muren, blomstermarknad

  Idag reser vi över 2000 år tillbaka i tiden, när vi får vandra på historiens största byggnadsverk – Kinesiska muren vid Mutianyu eller som kineserna själva säger – den långa muren. Denna del av muren ligger 90 km nordöst om Peking och är känt för sina många vakttorn. Vi tar linbana upp och får möjlighet att vandra en bit eller bara njuta av utsikten. Det var Kinas förste kejsare som på 200-talet f.Kr. beordrade hundratusentals män att sammanfoga små, befintliga murar till en jättelik försvarsanläggning. Kinesiska muren finns sedan länge med på Unescos  världsarvslista och 2007 blev den även utsedd till ett av världens sju nya underverk. 

  På vägen till Kinesiska muren kommer vi besöka en stor blomstermarknad. Lunch under dagen. Åter på hotellet framåt kvällen, programfri tid och middag på egen hand.

 • Dag 4 Peking, Botaniska trädgården, Sommarpalatset, Pekinganka

  Denna förmiddag ska vi besöka Pekings Botaniska Trädgård och en plantskola utanför centrum. Efter lunch tar vi oss till det vackra Sommarpalatset, Yi He Yuan - trädgården där man vårdar harmonin. På slutet av 1700 talet byggde Qing kejsarna denna enorma anläggning för att komma undan Pekings tryckande sommarvärme. Hantverkare gav trädgården sin arkitektoniska stil utifrån olika palats i Kina. Kunming-sjön skapades genom att utöka en existerade vattenområde till att likna Västra sjön i Hangzhou. Det är ett behagligt utflyktsmål i stadens utkanter och det förnämsta exemplet på kejserlig trädgårdskonst i Kina.

  Vi gör en båttur och njuter av skönheten i templen och paviljongerna. Vi promenerar också i den över 728 meter Långa gången med sina tusentals målningar, föreställande scener ur kinesisk historia, litteratur och mytologi. Vid den långa gångens slut ser vi den för evigt förtöjda marmorbåten vid Kunmingsjöns strand. 

  På kvällen njuter vi av Pekinganka-middag, en berömd delikatess. Gott och mycket mört kött, underbart god sås som äts tillsammans med finskuren vårlök, allt rullas in i tunt bröd.

 • Dag 5 Peking, Förbjudna staden, Luoyang

  Efter frukost åker vi med bussen till Förbjudna staden som består av flera palats med trädgårdar och är en av världens främsta sevärdheter. Genom den majestätiska Wumenporten kommer vi in i det väldiga palats som det tog över 10 000 hantverkare och över en miljon arbetare 14 år att bygga. 1421 stod det kejserliga palatset färdigt. Här är det inte svårt att frammana bilder från det gamla Kina där tusentals tjänare, eunucker, vakter, konsthantverkare, kalligrafer, kockar, poeter, konkubiner och ämbetsmän gjorde allt för att vara sin kejsare till lags. Innanför de höga murarna levde de kinesiska kejsarna, totalt isolerade från omvärlden fram till kejsardömets fall, 1911. Vi avslutar besöket med kejsarens privata trädgård inne i Den förbjudna staden. 

  Efter lunchen tar vi oss till järnvägsstationen för att åka snabbtåg till Luoyang. Efter att ha korsat Gula floden kommer vi fram till Luoyang vid 19-tiden på kvällen. Gula floden är otvivelaktigt Kinas viktigaste flod i ett historiskt perspektiv. Den nästan 5 500 km långa floden skapar på sin färd genom Mittens rike goda förutsättningar för mänsklig civilisation. Det var just i Gula flodens dalgång som de första kinesiska rikena uppstod. I dess övre lopp är vattnet kristallklart. När floden sedan passerar centrala Kina fylls den med partiklar från den gula lössjorden som eroderar mycket lätt.

  Under 3 000 år har Gula flodens nedre lopp drabbats av översvämningar mer än 1 500 gånger. Under senare år har problemet blivit det omvända, man har plågats av vattenbrist. Luoyang har varit Kinas huvudstad under flera olika dynastier och är en av Kinas sex kejsarstäder. Incheckning på hotellet och middag.

 • Dag 6 Luoyang, pionfestival

  Idag ägnar vi oss helt åt den årliga festivalen till buskpionens ära – Kinas nationalblomma.
  Vår expert Gunnel Karlsson förmedlar sin kunskap till oss alla. Vi besöker flera pionparker under dagen, där det finns fler än en miljon buskpioner av över 1000 olika sorter. Luktpionen har funnits i Kina i flera tusen år och har använts i medicinskt syfte. Marco Polo träffade på pioner under sin resa till Kina och beskrev blommorna som lika stora som kålhuvuden. De första buskpionerna kom till Europa i slutet på 1700-talet. Lunch och middag inkluderat.

 • Dag 7 Luoyang, Longmengrottorna, Suzhou

  Efter frukost besöker vi de spektakulära Longmengrottorna som ligger vid Yifloden söder om Luoyang, där vi finner några av Kinas allra finaste buddhistiska skulpturskatter. Här finns 1 352 grottor, 750 nischer, 39 små skulpterade pagoder, 3 608 inskriptioner och hela 97 306 skulpturer. Den minsta skulpturen är mindre än två centimeter. Man började utföra skulpturer i de tvärbranta flodbankarna under sent 400-tal. Skulpterandet fortsatte ända till Songdynastin på 1100-talet. På kejsarinnan Wu Zetians tid under Tangdynastin (slutet av 600-talet) gjordes de mest kända skulpturerna i den stora nisch som kallas Fengxiangrottan.

  Den 17 meter höga Buddhans androgyna skönhet sägs ha inspirerats av Wu Zetians egna anletsdrag. Många av skulpturerna saknar huvuden vilket beror på att grottorna plundrades under sent 1800- och tidigt 1900-tal.

  Gemensam lunch och avfärd med tåg till Suzhou. Trädgårdsstaden Suzhou är idag även en modern industristad. Incheckning och middag.

 • Dag 8-9 Suzhous trädgårdar, Shanghai

  Staden Suzhou är i högsta grad sinnebilden för det klassiska, vackra, estetiska Kina. Välvda broar spänner över kanaler med vitmålade tvåvåningshus i fonden och utsökt anlagda trädgårdar gömmer sig bakom höga murar, så visst gör det gamla Suzhou skäl för epitetet ”Österns Venedig”. Stadens världsberömda trädgårdar i klassisk stil med berg som stimulerar och väcker tanken, samt med vatten som stillar, speglar och skänker ro, representerar samspelet mellan daoismens feminina och maskulina motsatskrafter i Yin och Yang.

  Trädgårdarna ägdes av rika köpmän som blivit förmögna på sidentillverkning och på handel längs Kejsarkanalen samt jordbruk. På 1100-talet var staden omgiven av murar, genomkorsad av otaliga kanaler och huserade 271 trädgårdar. Marco Polo besökte staden under sin resa och har berättat om Suzhous 6000 broar.

  Vi besöker några av trädgårdarna, bland andra Nätmästarens trädgård, sedan 1997 klassad som ett världsarv av UNESCO. Vi får även träffa en kinesisk trädgårdsexpert. Här stannar vi i två dagar. Vi åker sedan vidare med buss till Shanghai, inkvartering och middag på egen hand.

 • Dag 10 Shanghai, Pearl Tower, The Bund, Gamla stan

  Supermetropolen Shanghai med sina historiska miljöer och häftiga puls har blivit symbolen för det nya Kina och avslutar vår resa. Från tevetornet Oriental Pearl Towers observationsdäck på 263 meters höjd spanar vi ut över såväl det nya som det gamla Shanghai. Väl nere på gatunivå besöker vi Shanghai stads historiska museum där välgjorda tablåer presenterar stadens dramatiska historia.

  Sedan fortsätter vi till strandpromenaden The Bund, den världsberömda paradgatan med sina art deco- och neoklassisistiska fasader,  vid Huangpufloden, en biflod till Yangtsefloden. Efter lunchen tar vi oss till Gamla stan och den fina Yu-trädgården med dess vackra portar, guldfiskdammar och paviljonger.  Trädgården anlades redan i slutet av 1500-talet och klassas som bland de vackraste trädgårdarna i Kina.  På kvällen möts vi för en gemensam avskedsmiddag.   

 • Dag 11 Shanghai, hemresa

  Frukost, transfer till flygplatsen, avresa med flyg. Hemkomst samma dag.

Resans höjdpunkter

 • Den årliga festivalen till buskpionens ära - Pionfestivalen i Luoyang
 • Vår expert Gunnel Carlson som förmedlar sin kunskap och entusiasm till oss alla
 • Suzhous världsberömda trädgårdar i klassisk stil

Karta

Resfakta

Reslängd 11 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn, Göteborg
Avresor 6/4
Pris Från 27 900 kr
Enkelrumstillägg 4900 kr
I priset ingår
 • Flyg med Finnair till Peking och hem från Shanghai. Avresa från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Måltider ombord.
 • Klimatkompensation för alla flygresor.
 • Resan leds av trädgårdsexperten Gunnel Carlson. Svensktalande kinesisk färdledare möter i Peking och medföljer under hela resan i Kina.
 • Inkvartering på hotell av hög turistklass 9 nätter, del i dubbelrum.
 • Alla angivna måltider (daglig frukost, 9 luncher och 6 middagar) inkl ett glas måltidsdryck.
 • Program enligt ovan. Transfers, bagagehantering, transporter och entréavgifter. Inrikes resor enligt program. Extraprogram bokas och betalas på plats i Kina.
 • Kinaresors informationspaket
 • Passagerar-, flygplats- och säkerhetsavgift på avreseorten. Flygplatsskatter inom Kina och internationell flygplatsskatt vid hemresan.
 • Dricks till lokala guider och chaufförer.
 • Du som reser utan sällskap kan önska att dela dubbelrum med resenär av samma kön. Om ingen sådan möjlighet finns tillkommer tillägg för enkelrum.
I priset ingår ej
 • Visum till Kina

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV när det gäller rese- och avbeställningsförsäkringar.

Resplan

Dag 1-2. Avresa, Peking, Himmelska fridens torg och Himmelens tempel
Dag 3. Peking, Kinesiska muren, blomstermarknad
Dag 4. Peking, Botaniska trädgården, Sommarpalatset 
Dag 5. Peking, Förbjudna staden, Luoyang
Dag 6. Luoyang, pionfestival
Dag 7. Luoyang, Longmengrottorna, Suzhou
Dag 8-9. Två dagar i Suzhous trädgårdar, Shanghai
Dag 10. Shanghai, Pearl Tower, The Bund, Gamla stan
Dag 11. Shanghai, hemresa

Resesätt Finnair
Visum

För att kunna resa in i Kina måste du ha visum. Läs mer om visum till Kina

Deltagarantal

15-20 resenärer

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 3 000:- och ska betalas senast 10 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 35 dagar före avresa.

Boende

 • Jianguo Hotel, Peking

  Jianguo Hotel är ett ovanligt trevligt och populärt hotell, känt inte minst för sin vackra vattenträdgård på innergården. Hotellet ligger centralt i Dongchengs diplomatkvarter, nära T-banestation och endast några få minuters promenad till det populära shoppingstället Silk Market.

  Hotellet erbjuder gratis WiFi, gym, flera restauranger, ett kafé, en brittisk pub och en lobbybar. Restaurang Justine's, fransk restaurang, känd inte minst för sina utsökta efterrätter, Chopstick Restaurant erbjuder klassiska kantonesiska rätter, The Café tillfredställer både asiatiska och västerländska smaklökar med sin delikata buffé, Charlie´s Bar är en populär pub - öppen från lunch till sent på kvällen och the Lobby Lounge erbjuder musikunderhållning och ett varierat utbud av snacks och drycker.

  Rummen är rymliga och modernt inredda, rikligt utrustade med bland annat WiFi, minibar, kylskåp, sattelitkanaler, badrock, tofflor, te-och kaffekokare, värdeskåp, luftkonditionering och sitthörna. Till hemsidan

 • Peony Plaza hotel, Luoyang ***

  Trevligt hotell med utmärkt läge. Här finns restaurang, bar/lounge, spa och butiker. Rummen är stora och modernt inredda. Kostnadfritt Wi-Fi.

 • Garden Hotel, Suzhou ****

  Uppskattat hotell med bra läge. Byggt i kinesisk arkitektur och omgivet av en vacker traditionell trädgård. Stora, trevligt inredda rum med moderna faciliteter. Hotellet har restauranger, Cafe, bar, Spa och fitness center/gym. Kostnadfritt Wi-Fi. Till hemsidan

 • Jiulong Hotel, Shanghai

  Jiulong Hotel höjer sig 25 våningar över de östra delarna av centrala Shanghai, med gångavstånd till The Bund och strålande utsikt över Pudong och Shanghais TV-torn. Bredvid hotellet ligger 1933, ett nyligen ombyggt slakthus från 1933 som förutom att vara ett av Shanghais arkitektoniska mästerverk, bland annat rymmer butiker och vinbarer. Hotellet erbjuder flera restauranger och en rekreationsavdelning med bl a gym och bastu. Rummen är utrustade med de vanligaste attiraljerna.  
  Till hemsidan