Översikt

Normandies trädgårdar och Monets Giverny

Norra Frankrikes trädgårdar är pärlor som kombinerar Engelsk romantik med Fransk finess! Följ med John bland utsökta planteringar och franska slott vid en dramatisk grön kust.

Välkommen att upptäcka vår ciceron John Taylors utvalda pärlor! Vi rör oss i ett franskt trädgårdsparadis i det historiska Atlantlandskapet Normandie samt till Claude Monets trädgård i Giverny.
I ett landskap med minnen från Andra världskriget, mondäna städer från La Belle Èpoque vid kustens ostronodlingar, korsvirkeshus och lantgårdar med ostproduktion och äppelodlingar – så finns flera av landets absolut främsta trädgårdar gynnade av ett närmast brittiskt klimat.
Den första delen av resan förläggs till hamnstaden Dieppe, en trevlig stad med ett mycket fascinerande naturfenomen – de enorma tidvattensnivåskillnaderna längs Frankrikes Atlantkust – där det skiljer mer än 7 meter från flod till ebb och för att klara sina båtar krävs höga pålar och långa tampar. Om Impressionismen kan sägas ha ett landskap så är det Normandie. I princip samtliga impressionister målade vid några tillfällen i Normandie vars försommarljus mot havet var något extraordinärt.

Impressionisten Turner var en ständig gäst i Dieppe och här kom många av hans kända och stämningsfyllda tavlor till. En varm stad med många fina butiker och skaldjursrestauranger. Här får vi bl a möta norska prinsessans Sturdzas trädgård och den nya vågen av franska trädgårdar i Les Jardins Agapanthe.
Den andra delen av resan bor vi i charmerande Lisieux bland korsvirkeshus i sann normandisk stil och här väntar några av höjdpunkterna på resan, bland annat Johns favoritträdgård.

Vår trädgårdsciceron John Taylor är välkänd trädgårdsmästare från tv och tidningar, Malmö Slottsträdgårds konstnärliga drivkraft på Slottsträdgården i Malmö, och nu verksam på Tjolöholms Slott, Sveriges finaste Arts & Crafts pärla.

 

Boka din resa

2020-05-05 2020-05-10 17 990 kr SAS Stockholm Väntelista Förfrågan
2020-05-05 2020-05-10 19 205 kr SAS Köpenhamn Väntelista Förfrågan

Reseprogram

 • Dag 1 Sverige - Paris - Dieppe

  Avresa tidig morgon och ankomst till Paris. Vi möts utanför bagagelämningen för att invänta vår privata buss till Dieppe, ca 2,5 timmes färd norrut. Incheckning för tre nätter på Hotel Windsor, centralt beläget nära den historiska stadskärnan.
  Gemensam middag på hotellet.

 • Dag 2 Prinsessans Le Vasterival - moderna Les Jardins Agapanthe

  Le Vasterival skapades 1957 av den norska prinsessan Greta Sturdza, gift med en moldavisk prins och som gick bort 2009. En engelskt romantisk woodland trädgård i gardenesque stil. Över sju hektar av surjord en kilometer från havet gav förutsättningarna för de blomster som trivs här med alstroemia, crocosmia, astilbe och dagliljor i täten. Informell trädgårdsdesign med vindlande stigar, gläntor och arrangerade skogspartier gör att bl a Penelope Hobhouse hyllade hennes trädgård. Lunch på egen hand under dagen.

   

 • Les Jardins Agapanthe är ett strålande exempel på den breda originalitet som den nya vågen av franska trädgårdar har visat. För drygt 15 år sedan skapade den unge arkitekten och landskapsarkitekten Alexandre Thomas trädgården utifrån sin vision att besökaren får en illusion av att ta en väldigt lång promenad genom vad som i grunden är ett mycket litet område. Tonen sätts direkt när du passerat porten i den omgivande häcken och stiger in i trädgårdspaviljongen vars väggar täcks av rött Toile de Jouy-tyg. Med nivåskillnader och variation mellan ljus och skugga är Agapanthe lika intim och gömd som La Plume, som väntar senare under resan, är öppen mot landskapet och skyarna ovan.

   

 • En labyrint av smala gångar flankeras av frodig vegetation och slingrar sig bortom mystiska hörn och över broar. Genom en lång pergola öppnar trädgården upp sig här och där i färgstarka gläntor – som ett lapptäcke av fantasins trädgårdar. Från medelhavsrummet med strandsten och dvärgpinje till en lummig fuktig dammträdgård. Normandisk stil finner du i de små charmerande halvtimrade byggnaderna och trädgården fylls av Thomas kärlek till antika
  möbler, än en stol och ett bord, än en smidesdetalj och vaser, till ett 1800-tals orangeri. Buxbom, idegran och bambu återkommer som ett tema, formella trädgårdar kontrasterar mot djungelliknande dito liksom att kontemporära trädgårdsrum har antikt möblemang.

 • Formklippta, geometriska bollar, koner och moln står bland höga gräs, verbena och pimpinell. Hosta, hortensia och bräken står med mahonia palmer och agave. Under försommaren svävar allium ovan grus och grönt, högsommaren bjuder förstås på afrikansk lilja.
  Vi återvänder till Dieppe och har en gemensam middag på vårt hotell.

   

 • Dag 3 Park och slott

  Dagen inleds med en helt ny trädgårdsupplevelse med Parc du Bois des Moutiers, en fransk Arts & Craftsträdgård skapad av kända Gertrude Jekyll. Ägaren Guillaume Mallet hade älskat engelsk trädgårdskonst sedan han som elvaåring tillbringade sommaren på Isle of Wight. Herrskapshuset byggdes 1898 åt honom av sir Edwin Lutyens i Arts & Craftsstil.

 • Tolv hektar trädgård och parklandskap ligger perfekt i en fridfull dalgång mot havet. Surjorden passar många rara arter som rhododendron och azaleor bland japanska lönnar. Lunch på egen hand under dagen.

 • En resa till Frankrike kan aldrig vara utan sitt slott – på de franska slotten föddes "le potager", grönsaksträdgården som försedde slottets adel och stab med säsongens frukt och grönt. Naturligtvis förvillade man skadedjur genom att plantera färgstarka annueller som ger ett charmigt virrvarr av färg och form. Chateau Miromesnil byggdes 1590 på grunderna av ett gammalt fort. Här blandas arkitektoniska stilar och den kände författaren Guy de Maupassant föddes här 1850. Dagens ägare är släkt med greve de Vogüé.

 • Slottets park ståtar med en 200 år gammal libanesisk ceder i vars skugga rosor, riddarsporre, pioner, fruktträd och magnolior frodas under säsong. Bokdungar punkterar det öppna landskapet och ramar in gräsalléer. Grönsaksträdgården anses som en av de främsta i landet.
  Återkomst till Dieppe och gemensam middag.

   

 • Dag 4 Jardins des Valerianes - Jardin de Plume - Jardins d´Angelique

  Vi skall nu lämna Dieppe och checkar ut från hotellet. På vår väg söderut till Basse Normandie och Lisieux skall vi besöka två kända trädgårdar. Inledningsvis Jardins des Valerianes, som är en ljuv trädgård med dels en äldre trädgård i engelsk cottage stil – breda rabatter med svepande välkomponerade planteringar. Dels en japanskinspirerad trädgård med grus och röda lönnar.

 • När man ser de välklippta gräsytorna och växtvalen förstår man att ägarna Tissait verkligen tagit sig an detta på ett professionellt vis. Redan när du kliver in från parkeringen bara vet man att trädgården är fantastisk på sättet som en bred böjd grässtig med stora planteringar leder in till den. Många knoppande vackra rosor och extraordinära träd fångar uppmärksamheten.

   

 • Nu tar vi oss till en av resans höjdpunkter – Jardin de Plume. Undangömt ligger en modern pärla som skapades 1996 av paret Patrick och Sylvie Quibel. Från en platt äng där får betat skapade de en trädgård med inspiration från franska och engelska trädgårdar samt de moderna grästrädgårdarna som Piet Oudolf med flera skapat i Holland och Tyskland. En rik jord skapar grund för de formklippta labyrintliknande trädgårdsrummen.

 • Det berömda normandiska ljuset är som mest magiskt nu i majtid och gör att utsikten får ett renässansskimmer. Blicken svinner ut i fjärran mot blommande äppelträd och en äng där kor betar, avskilda från trädgården genom ett elektriskt stängsel.

   

 • Franska parterrer i strikt fyrkantiga former och potager, blandas med höga lila rutor, vita och vinröda kransveronikor, som senare under sommaren svävar bland höga gräs som miskantus och Calamagrostis. Under försommaren blommar färgstarka orientaliska vallmor som sedan följs av aster och dahlia i brinnande röda och orangegula toner. Under traditionella franska kastanjer lyfter luktärt mot himlen ovan rader av tagetes och mängder av blomster självsår sig i en vild men ändå tämjd yra.

 • Förutom gräsen föredrar Patrick och Sylvie mindre grupperingar av ett fåtal plantor av varje sort och att istället repetera planteringarna – snarare än stora grupperingar av många plantor. En förtrollande modern trädgård med fast förankring i det förgångna. Lunch på egen hand under dagen.

   

 • Jardins d´Angelique avrundar en upplevelserik dag. Gloria och Yves Lebellegard inledde arbetet med trädgården 1990 och skapade en romantisk trädgård med över 200 sorters rosor, klängande klematis över mörka dammar, hortensia och mycket vitblommande samt pastelliga blomster inramade av buxbom. Vi anländer Lisieux, en charmig normandisk stad med korsvirkeshus och installerar oss för två nätter på mellanklasshotel Le Grand Hotel L´Esperance med omtyckt restaurang, bra beläget i stadens centrum. Gemensam middag.

 • Dag 5 Chateau de Brecy - Jardins de Castillon-Plantbessin

  Den fantastiska 1600-talsträdgården på slottet Château de Brecy förkroppsligar tanken om förfinad fransk formell design. Inte långt från landstigningsstränderna ligger trädgården som förre ägaren Jacques de Lacretelle beskrev som förkroppsligandet av “elegansen hos en italiensk principessa svept över axlarna på en liten normandisk bondflicka”. Fyra terrasser med var sin trädgård planerad in i minsta detalj matchar slottets elegans. • En av Johns favoriter i Normandie är fascinerande Jardins de Castillon – Plantbessin, en spännande trädgård med mängder av små trädgårdsrum i intim design och kompakthet. Omgärdade trädgårdar som en gammal fruktträdgård, doftträdgården, pergolaodling och en orientalisk trädgård är bara några få av många höjdpunkter bland en mångfald av växter.

 • Trädgården skapades från 1985 av makarna Colette och Hubert Sainte-Beuve och många av dess växter finns också i plantskolan på ägorna. Colettes älskade nävor innehar huvudrollen här liksom dagliljor, näckrosor, gammaldags rosor och klematis som allesammans omgärdas av perfekt klippta häckar. Kanske resans absoluta höjdpunkt. Gemensam middag.

 • Dag 6 Claude Monets Giverny - hemresa

  Efter frukost checkar vi ut från vårt hotell och lämnar Lisieux. Precis på gränsen mellan Normandie och Ile de France finner vi den lilla orten Giverny där impressionisten Claude Monet anlade sin drömträdgård och levde de sista fyrtiotre åren av sitt liv. Man har idag
  återskapat trädgården precis som den var samt renoverat bostadshuset till dess
  originalskick.

 • Trots att anläggningen är välbesökt förblir den en härlig totalupplevelse med dess välkända broar, näckrosdammen, blå- och gullregnen.
  Du har även möjlighet att besöka det lilla amerikanska impressionistmuséet på egen hand samt inta en lunch på egen hand innan avresa mot Paris flygplats och hemresan sen kväll.

   

Resans höjdpunkter

 • John Taylors utvalda pärla Jardins de Castillon-Plantbessin
 • Varierade och kontrasterande trädgårdar i ett grön och älskligt landskap
 • Claude Monets Giverny

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn
Avresor 5/5
Pris Från 17 990 kr
Specialpris 16.990:- gäller Riksförbundet Svensk Trädgårds medlemmar sedan ett år.
Enkelrumstillägg 2950 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – Paris t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Fem nätter del i dubbelrum på mellanklasshotell
 • Fem frukostar
 • Fem middagar
 • Svensktalande trädgårdsciceron
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Ankomst - Dieppe. Gemensam middag.
Dag 2. Le Vasterival - Le Jardin Agapanthe. Gemensam middag.
Dag 3. Parc du Bois des Moutiers - Chateau Miromesnil. Gemensam middag. 
Dag 4. Jardins des Valerianes – Jardin de Plume – Jardins d´Angelique. Gemensam middag.
Dag 5.Chateau de Brecy – Jardins de Castillon-Plantbessin. Gemensam middag.
Dag 6. Claude Monets Giverny - hemresa

Boende

Tre nätter på Hotel Windsor i Dieppe
Två nätter på Le Grand Hotel L´Esperance i Lisieux

Resesätt SAS
Resans karaktär

Normal grundkondition och hela leder borgar för en fin reseupplevelse längs många grusgångar, trappsteg och ojämn mark.

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.