Översikt

Normandies trädgårdspärlor och Monets Giverny

Norra Frankrikes trädgårdar är pärlor som kombinerar Engelsk romantik med Fransk finess! Följ med Allt om Trädgård bland utsökta planteringar och franska slott vid en dramatisk grön kust.

Välkommen att upptäcka brittiskt frodiga och romantiska trädgårdar med det lilla extra av
fransk finess i trädgårdsparadiset vid den historiska Atlantkustens förlovade landskap Normandie samt till Claude Monets trädgård i Giverny. Just i månadsskiftet augusti-septemebr njuter vi av högsommarens blomning likväl som fruktträdens skördetid.

I ett landskap med minnen från Andra världskriget, mondäna städer från La Belle Èpoque vid kustens ostronodlingar, korsvirkeshus och lantgårdar med ostproduktion och äppelodlingar – så finns flera av landets absolut främsta trädgårdar gynnade av ett närmast brittiskt klimat.
Vårt boende förläggs i den mycket charmiga lilla staden Caudebec-en-Caux, en bra och trivsam bas för våra trädgårdsupplevelser och belägen vid den sävligt flytande livsnerven Seine som går från kusten in till Paris kajer och vidare. Här ligger det mycket sevärda MuseoSeine som visar upp historien och livet kring floden.

Om Impressionismen kan sägas ha ett landskap så är det just Normandie. I princip samtliga impressionister målade vid några tillfällen i Normandie vars sommarljus i trädgårdar och vid hav var något extraordinärt. Vi inleder därför med Claude Monets fantastiska trädgård och hus. Denne impressionismens grundare älskade att måla av sin trädgård, njutbar i alla årstider.
Närmare kusten möter vi den norska prinsessans Sturdzas trädgård och den nya vågen av franska trädgårdar representeras fint i Les Jardins Agapanthe och den moderna pärlan Jardin de Plume. Jardins des Valerianes i engelsk cottage stil är en annan av resans höjdpunkter och under resan njuter vi även av trevliga gemensamma middagar på vårt familjeägda hotell av enkel mellanklass, Hotel La Marine. Vår trädgårdsciceron och Frankrike-guide är kunniga och erfarna Annette Larsson, som lagt upp och lett trädgårds- och kulturrundresor i detta landskap sedan många år.

Boka din resa

2020-08-31 2020-09-04 17 990 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Sverige - Paris - Claude Monets trädgård - Caudebec-en-Caux

  Avresa tidig morgon och ankomst till Paris. Vi möts utanför bagagelämningen för att invänta vår privata buss till Claude Monets älskade Clos Normand med den världsberömda trädgården. Precis på gränsen mellan Ile de France och Normandie finner vi den lilla orten Giverny där impressionisten Claude Monet anlade sin drömträdgård och levde de sista fyrtiotre åren av sitt liv.

   

 • Man har idag återskapat trädgården precis som den var samt renoverat bostadshuset till dess originalskick. Trots att anläggningen är välbesökt förblir den en härlig totalupplevelse med dess välkända broar, näckrosdammen och sensommarrabatternas färgskådespel. Du har även möjlighet att besöka det lilla amerikanska impressionistmuséet på egen hand samt inta en lunch på egen hand innan vi fortsätter till Caudebec-en-Caux med ett mycket trevligt läge vid Seine och det fina museet över denna så viktiga flod, som även våra vikingar använde för plundringsräder.
  Gemensam middag på hotellet.

 • Dag 2 Prinsessans Le Vasterival - Dieppe vid havet - moderna Les Jardins Agapanthe

  Le Vasterival skapades 1957 av den norska prinsessan Greta Sturdza, gift med en moldavisk prins och som gick bort 2009. En engelskt romantisk woodland trädgård i gardenesque stil. Över sju hektar av surjord en kilometer från havet gav förutsättningarna för de blomster som trivs här med alstroemia, crocosmia, astilbe och dagliljor i täten. Informell trädgårdsdesign med vindlande stigar, gläntor och arrangerade skogspartier gör att bl a Penelope Hobhouse hyllade hennes trädgård.  

 • Vi tar en paus i den trevliga hamnstaden Dieppe, en stad där impressionisten Turner målade under en tid. Har vi tur kan vi här se ett mycket fascinerande naturfenomen – de enorma tidvattensnivåskillnaderna längs Frankrikes Atlantkust – där det skiljer mer än 7 meter från flod till ebb och för att klara sina båtar krävs höga pålar och långa tampar. Lunch på egen hand i Dieppe.

   

 • Le Jardin Agapanthe är ett strålande exempel på den breda originalitet som den nya vågen av franska trädgårdar har visat. För drygt 15 år sedan skapade den unge arkitekten och landskapsarkitekten Alexandre Thomas trädgården utifrån sin vision att besökaren får en illusion av att ta en väldigt lång promenad genom vad som i grunden är ett mycket litet område. Tonen sätts direkt när du passerat porten i den omgivande häcken och stiger in i trädgårdspaviljongen vars väggar täcks av rött Toile de Jouy-tyg. Med nivåskillnader och variation mellan ljus och skugga är Agapanthe lika intim och gömd som La Plume, som väntar senare under resan, är öppen mot landskapet och skyarna ovan. • En labyrint av smala gångar flankeras av frodig vegetation och slingrar sig bortom mystiska hörn och över broar. Genom en lång pergola öppnar trädgården upp sig här och där i färgstarka gläntor – som ett lapptäcke av fantasins trädgårdar. Från medelhavsrummet med strandsten och dvärgpinje till en lummig fuktig dammträdgård. Normandisk stil finner du i de små charmerande halvtimrade byggnaderna och trädgården fylls av Thomas kärlek till antika möbler, än en stol och ett bord, än en smidesdetalj och vaser, till ett 1800-tals orangeri. Buxbom, idegran och bambu återkommer som ett tema, formella trädgårdar kontrasterar mot djungelliknande dito liksom att kontemporära trädgårdsrum har antikt möblemang. Formklippta, geometriska bollar, koner och moln står bland höga gräs, verbena och pimpinell. Hosta, hortensia och bräken står med mahonia, palmer och agave. Under högsommaren bjuds förstås även på afrikansk lilja.
  Vi återvänder till Caudebec-en-Caux och har en gemensam middag på vårt hotell.

   

 • Dag 3 Park och slott

  Dagen inleds med en helt ny trädgårdsupplevelse med Parc du Bois des Moutiers, en fransk Arts & Craftsträdgård skapad av kända Gertrude Jekyll. Ägaren Guillaume Mallet hade älskat engelsk trädgårdskonst sedan han som elvaåring tillbringade sommaren på Isle of Wight. Herrskapshuset byggdes 1898 åt honom av sir Edwin Lutyens i Arts & Craftsstil.
  Tolv hektar trädgård och parklandskap ligger perfekt i en fridfull dalgång mot
  havet. Surjorden passar många rara arter bland dem rhododendron och azaleor samt
  japanska lönnar. Lunch på egen hand under dagen.

 • En resa till Frankrike kan aldrig vara utan sitt slott – på de franska slotten föddes "le potager", grönsaksträdgården som försedde slottets adel och stab med säsongens frukt och grönt. Naturligtvis förvillade man skadedjur genom att plantera färgstarka annueller som ger ett charmigt virrvarr av färg och form. Chateau Miromesnil byggdes 1590 på grunderna av ett gammalt fort. Här blandas arkitektoniska stilar och den kände författaren Guy de Maupassant föddes här 1850. Dagens ägare är släkt med greve de Vogüé. Slottets park ståtar med uppvuxna magnoliaträd och en 200 år gammal libanesisk ceder i vars inramning och skugga rosor, riddarsporre, annueller och fruktträd frodas. Bokdungar punkterar det öppna landskapet och ramar in gräsalléer. Grönsaksträdgården anses som en av de främsta i landet.
  Återkomst till Caudebec-en-Caux och gemensam middag.

   

 • Dag 4 Jardins des Valerianes - Jardin de Plume

  Dagens två trädgårdar är njutbara och vi inleder med Jardins des Valerianes, en ljuv trädgård med dels en äldre trädgård i engelsk cottage stil – breda rabatter med svepande välkomponerade planteringar. Dels en japanskinspirerad trädgård med grus och röda lönnar. När man ser de välklippta gräsytorna och växtvalen förstår man att ägarna Tissait verkligen tagit sig an detta på ett professionellt vis. Redan när du kliver in från parkeringen bara vet man att trädgården är fantastisk på sättet som en bred böjd grässtig med stora planteringar leder in till den. Blommande rosor och extraordinära träd fångar uppmärksamheten. Under dagen blir det paus för lunch på egen bekostnad.

   

 • Nu tar vi oss till en av resans höjdpunkter – Jardin de Plume. Undangömt ligger en modern pärla som skapades 1996 av paret Patrick och Sylvie Quibel. Från en platt äng där får betat skapade de en trädgård med inspiration från franska och engelska trädgårdar samt de moderna grästrädgårdarna som Piet Oudolf med flera skapat i Holland och Tyskland. En rik jord skapar grund för de formklippta labyrintliknande trädgårdsrummen.

  Det berömda normandiska ljuset gör att utsikten får ett renässansskimmer. Blicken svinner ut i fjärran mot dignande äppelträd och en äng där kor betar, avskilda från trädgården genom ett elektriskt stängsel.

 • Franska parterrer i strikt fyrkantiga former och potager, blandas med höga lila rutor, vita och vinröda kransveronikor, som svävar bland höga gräs som miskantus och Calamagrostis. Aster och dahlia blommar i brinnande röda och orangegula toner. Under traditionella franska kastanjer lyfter luktärt mot himlen ovan rader av tagetes och mängder av blomster självsår sig i en vild men ändå tämjd yra. Förutom gräsen föredrar Patrick och Sylvie mindre grupperingar av ett fåtal plantor av varje sort och att istället repetera planteringarna – snarare än stora grupperingar av många plantor. En förtrollande modern trädgård med fast förankring i det förgångna.
  Retur till vårt hotell och gemensam middag.

 • Dag 5 Egen tid vid Seine - Jardins d´Angelique - emresa

  Du har tid att på egen hand strosa längs Seine – eller bara njuta av det stilla normandiska vardagslivet i sommaren innan utcheckning och vidarefärd.
  Jardins d´Angelique avrundar sedan en upplevelserik resa.

 • Gloria och Yves Lebellegard inledde arbetet med trädgården 1990 och skapade en romantisk trädgård med närmare sexhundra rosenbuskar i över 200 sorter, klängande klematis över mörka dammar, hortensia och mycket vitblommande samt pastelliga blomster inramade av buxbom.
  Efter en lunchpaus på egen hand, på lämpligt ställe, väntar hemresan från Paris under kvällen, hem till Skandinavien, många upplevelser rikare och med många inspirerande intryck som kan leda till stordåd i egna trädgårdsrum.

Resans höjdpunkter

 • Le Potager på Chateau Miromesnil i en värld av äpplen och hortensia
 • Claude Monets Giverny
 • Varierade och kompletterande upplevelser på Jardin Angelique, Jardin Agapanthe och Jardin la Plume

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 31/8
Pris Från 17 990 kr
Specialpris 16.990:- gäller Allt om Trädgårds prenumeranter
Enkelrumstillägg 2950 kr

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Ankomst - Claude Monets Giverny. Gemensam middag.
Dag 2. Le Vasterival - Dieppe - Le Jardin Agapanthe. Gemensam middag.
Dag 3. Parc du Bois des Moutiers - Chateau Miromesnil. Gemensam middag. 
Dag 4. Jardins des Valerianes – Jardin de Plume. Gemensam middag.
Dag 5. Egen tid – Jardins d´Angelique. Hemresa.

Boende

Fyra nätter på enklare mellanklasshotellet Hotel La Marine med uppskattad restaurang, belägen i Caudebec-en-Caux

Resesätt SAS
Resans karaktär

Normal grundkondition och hela leder borgar för en fin reseupplevelse längs många grusgångar, trappsteg och ojämn mark.

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.