Översikt

Venedigs hemliga trädgårdar

Ingen annan stad är som Venedig – sagostaden på vattnet – och dess öar i lagunen. Havet och kanalerna har format staden och gett den dess karaktär. En stad i lyx och överdåd, med eleganta palats i österländskt influerad arkitektur som döljer unika praktfulla trädgårdar.

Gigantiska blåregn som kastar sina blå kaskader av blomblad över murar, präktiga grönsaker som odlas i hemliga trädgårdsrum och en klassisk italiensk trädgård som prunkar med utsikt över Canal Grande. Detta är en resa för ett fåtal trädgårdsintresserade som får privilegiet att kika in hos privata trädgårdsälskare i exotiska Venedig, som pga av sin småskalighet inte tillåter allmänna besök eller många besökare.


Våren i Venedig är något utöver det vanliga som den trädgårdsintresserade kan uppleva. Stadens gängse besökare kanske inte märker annat än palatsens storslagenhet och lagunens milda vindar, men den initierade upplever vårljuset helt annorlunda bakom murarna på stadens palats. Det är inte många som vet att Lagunens drottning ståtar med mer än femhundra trädgårdar, dolda bakom murar eller inneslutna i vindlande gränder, hemlighetsfulla och tysta.  Under dagarna ser vi även en vacker klosterträdgård och gör en tur ut i lagunen för att besöka en av öarna där man bl a odlar vin och grönsaker.

Vår ciceron är kulturvetaren och författaren Elisabeth Svalin Gunnarsson, mycket kunnig inom trädgård och byggnadsvård, samt stor Venedigälskare. Vårt boende är trevliga mellanklasshotell Tre Archi som ligger stadsdelen Cannaregio, nära Canal Grande. En härlig stad för egna strövtåg med vaporetto eller till fots genom smala gränder och över kanalernas trappbroar.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - Venedig – Canal Grandes palatsträdgårdar

  Vi flyger från Stockholm direkt till Venedig. Efter en kort promenad med väskorna når vi flygplatshamnen där privat båt möter oss för en härlig båttur till Hotel Tre Archi i trevliga stadsdelen Cannaregio, nära Canal Grande. Efter incheckning och lunch på egen hand möter vi vår venetianska trädgårdsguide som öppnar dörrar och grindar till privata trädgårdar som annars är stängda. Vi börjar vår upptäcktsfärd av det hemliga Venedig bakom murarna i närheten av hotellet.
  Vår första trädgård finns i ett palats från 1500-talet som speglar sig i Canal Grande där den är som bredast. Trädgården skapades först på 1800-talet och nu välkomnas vi av ett mäktigt blåregn med 100 år på nacken och buxbomshäckkringgärdade, cirkelformade rabatter. Här ståtar en Teachycarpus fortunei som anses som den högsta palmen i Venedig. 
  Det lilla palatset Palazzo Contarini är som ett litet smyckesskrin. Det händer inte ofta att de öppnar för besök men vi får privilegiet att se denna hemliga lilla trädgård, som också ligger vid Canal Grande. Här blir vi mottagna av en av de unga ägarna som berättar om dess historia.
  På kvällen väntar även en gemensam middag. 

 • Dag 2 Den norra lagunens skatter

  Vi inleder dagen vid ett gammalt Augustinerklostret där en liten plantskola ligger i skuggan av kyrkan Valverdes klocktorn. Därefter besöker vi ett intressant palats. Lorenzo Patarol var en mycket botaniskt intresserad man som bidrog stort till stadens botaniska kunskaper och under 1700-talet skapade han en botanisk trädgård efter fransmannen Tourneforts klassificering vid sitt palats. Vita rosor, sällsynta liljor och växter som trivs i saltlagunens
  speciella atmosfär. Hans sonson lade om trädgården enligt Linnés klassindelningssystem med en myriad av sällsynta och exotiska växter. Han samlade många växter med variegerade blad från Kapprovinsen och Nya Holland. Krolliljorna väckte uppmärksamhet och 1815 beundrades trädgården av kejsar Franz Joseph II av Österrike i egen hög person. Kort därpå omvandlade näste ägare Correr trädgården i romantisk stil och sparade endast ett litet hörn av de exotiska växterna likt apelsinerna och jasmin, vid de gamla växthusen. Hans gröna matta skapar en illusion att trädgården är större än den är. 

 • Vindlande trädgårdsstigar avslöjar japansk lager, nardusört och japanskt pagodträd vid sidan av ett mäktigt exemplar av idegran. Loggian är uppförd i Palladio-stil av Giuseppe Jappelli och är idag en del av ett hotell. Idag återför man de ursprungliga växterna till trädgården med en botanisk samling rosor, stjärnjasmin, lökväxter, klematis, kamelior och hortensia. Vi äter en lätt lunch.
  I ett av stadens mest stilla hörn där urgamla odlingslotter och svunna fabriker från ett annat Venedig överblickade den norra lagunen, låg en av de mest berömda renässansträdgårdarna av sin tid. Här spatserade dåtidens mest kända författare, konstnärer och poeter. Idag är det fortsatt en underbar stilla oas med vyer över Murano och San Michele. Patriciervillan byggdes under tidigt 1500-tal och är idag ett religiöst centrum. Trädgårdens gångar leder mot oleander genom rosmarin, lavendel, rosor och cypressträd. Under 1800-talets kollaps av den venetianska republiken förföll trädgården och användes som vedupplag men restaurerades av familjen Johnston med olika tillägg. Mutabilisros och fjärilsbuske växer vid guldfiskdammen och en gammaldags grönsaksträdgård angränsar till blomsterbäddarna. Vyerna mot Alperna är magnifik under klara dagar.

 • Dag 3 Ön Sant’Erasmos kronärtskockor & vinodlingar

  Privat båt tar oss över den venetianska lagunen mot ön Sant’Erasmo, Venedigs ”köksträdgård”. Ön är den största i lagunen och har alltid försett de besuttna familjernas bord med läckerheter och marknaderna i staden med grönsaker, frukt och vin. Den har haft många namn under seklernas gång men det äldsta som refererar till kyrkan Sant’Erasmus som byggdes 792, som en eremitanerkyrka för flyktingar som kommit till ön är det som används idag.

  Övistelsen innehåller ett besök på den franske TV ”gurun” Michel Thoulouzes vingård. Här har han tillsammans med sin familj och med passion och envishet skapat det välrenommerade vita vinet ORTO, som finns på vinlistorna hos Guide Michelinkrogar.
  Efter vinprovning på ORTO besöker vi odlarna med de speciella violetta, venetianska kronärtskockorna, ”castraure”, som odlas här samt äter en lunch. Retur till huvudön och kvällen är till eget förfogande.

 • Dag 4 Grandiosa palatsträdgårdar vid Canal Grande

  Vår första trädgård finns i ett palats från 1500-talet som speglar sig i Canal Grande där den är som bredast. Här gav Bernardofamiljen i uppdrag åt arkitekten Vittoria att bygga ett ståndsmässigt palats. Dagens huvudfasad, täckt av fresker, var egentligen den ursprungliga byggnadens sida och som vette ut mot trädgården där Ca´Rezzonico nu står. Men för 200 år sedan revs ett antal byggnader av ägarfamiljen för att istället anlägga en ny trädgård i italiensk stil och bygga ett palats i gränslandet mellan renässans och gotik. Det harmoniska resultatet kan vi idag njuta av där Palazzo Nani Bernardo tronar. Från husets piano nobile kikar vi ut genom venetianska, gotiska fönster mot livliga Canal Grande och vi strosar i trädgården.
  Klättrande rosor, jasmin, katalpa och glansbuskar ramar in muren mot Calle Bernardo. Trädgårdens urgamla blåregn, geometriskt formade buxbomsrundlar med vildblommor, gräs och indisk kanna dekoreras av skulpturer. Ett försök att skapa en illusion av ett naturligt landskap långt bortom Venedigs livliga gator och torg, ”calli e campietti och vackert välvda stenbroarna över kanalerna. Det högsta palmträdet i Venedig har stått här sedan tidigt 1900-tal och de två rosbäddarna som härbärgerar grevinnan Czarnocki  Lucheschis rossamling är andra utropstecken i den kända trädgården. Lunch på egen hand.

 • Nästa besök är en jublande trädgård där vita doftande nejlikor, pastelliga rosor, exklusiva franska irisar och blomster enligt säsong ramas in av Canal Grandes vatten. Från palatsets vita balustrad stod ofta Giacomo Casanova och blickade ut över havet av gäster. Palatset står på en plats som varit bebyggd sedan slutet av 900-talet. Det vita gruset skapar en elegant kontrast till de gröna trädgårdsrummen i formell stil bland formklippt buxbom, vattenblänk och skulpturer.

  Senare är det dags att sammanfatta intrycken och vi äter en gemensam avskedsmiddag.

 • Dag 5 Venedig – Stockholm

  Efter frukost i godan ro rullar vi våra väskor till de privata båtarna för färd till flygplatsen.

Resans höjdpunkter

 • Det gröna Venedig bakom murar och fasader
 • Lagunturen till odlingsön
 • Kunniga ciceroner och möten med venetianarna

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Pris Från 16 990 kr
Specialpris Medlemmar i Riksförbundet Svensk Trädgård sedan ett år har 1.000 kr rabatt på resans pris.
Enkelrumstillägg 4890 kr
I priset ingår

- Direktflyg Arlanda-Venedig t/r, inkl flygavgifter
- Transfer med privat båt - flygplats - hotell t/r samt vaporettotransporter enligt program
- Fyra nätter del i dubbel med bufféfrukost på mellanklasshotell
- Två luncher med vin/vatten/espresso
- En vinprovning ORTO
- Två middagar med vin/vatten/espresso
- Licensierad trädgårdsguide
- Svensk ciceron
- Skatt

Avbeställningsskydd

Avbeställningsskydd kan tecknas hos ERV Reseförsäkringar, www.erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg

Tillval och utflykter
Obligatorisk Miljöskatt från 1/4 2018 60 kr
Reseförsäkring

Reseförsäkringar av olika omfattning kan tecknas hos ERV Reseförsäkringar, www.erv.se

Resplan

Dag 1. Ankomst Venedig. Palatsträdgård. Gemensam middag.
Dag 2. Patarols palats med exotiska växtval. Lätt lunch.
Dag 3. Ön Sant´Erasmos lila kronärtskockor och unika viner.
Dag 4. Palatsträdgårdar vid Canal Grande
Dag 5. Hemresa 

Bra att veta

Du bör ha väska med hjul, då båten inte kan stanna direkt framför hotellet. Det är ett stycke att mellan båten och hotell. Det är även ett stycke att gå med väskan mellan flygplatsens ankomst och båtens hållplats. På flygplatsen finns bagagevagnar där man stoppar i 1 euro, och som man sedan får tillbaka när man ställer tillbaka vagnen.

Lästips innan resan:
Donna Leons kriminalromaner om Guido Brunetti.
“Brunetti’s Venice – Walks through the Novels”, av Toni Sepeda