Översikt

Vandring i Dalmatien

Vandra och njut av Kroatiens skatter längs den Dalmatiska kustlinjen – bland kustbergen i Biokovo till klostrens och strändernas ö Brac i ett glittrande Adriatiskt hav. Sällan nuddar bergen så nära vid havets böljor som längs Dalmatiens kust.

Romarna kallade denna gyllene kust Dalmatien. Biokovo är de vackert grå, veckade berg som räknas till de Dinariska alpernas utlöpare mot Adriatiska havet. Här finns några av de allra vackraste bergsformationerna. Följ med på en vandring mellan hav och berg i lyckliga Kroatien. Klart turkost hav, släta vita stenar och gröna berg möter oss under en intressant vandring där ett stilla lugn råder.


Vi inleder vistelsen med fyra nätter i byn Makarska. Här breder en liten vit och pastellfärgad by ut sig vid havet, med ljuvligt läge under de tronande grå Biokovobergen.  På ön Brac bor vi i den bildsköna historiska staden Bol som sett många olika herrar, pirater, venetianare och österrike-ungrare. Här vandrar vi samt upplever strandliv och klosterliv. Längs öns kust spelades 2014 års julkalender in. Luncherna är picknickpaket och middagarna är på våra hotell. Boendet är på familjeägda mellanklasshotell i de två charmerande historiska byarna Makarska och Bol.

Vår ciceron och vandringsguide är mycket uppskattade, svensktalande Ivana Sikic. Ivana har bott i Sverige i fyra år och arbetar nu som reseledare för turister från Skandinavien. Ivana älskar djur och natur och kommer leda er på stigarna i Dalmatiens vackra omgivningar.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm – Split – Makarska

  Under dagen flyger vi från Sverige till Split där vår vandringsguide möter. Vi tar oss in till Split gamla stad där Diocletianus mäktiga palats med dess höga klocktorn finns. Vi får en guidad tur genom denna historiska stad som är upptagen på UNESCOs världsarvlista. Tid ges för att på egen hand bekanta sig med kvarteren och äta lunch på någon av alla restauranger. Den gamla delen av Split är fri från bilar och här är fullt med souvenirbutiker, caféer och restauranger. På eftermiddagen åker vi sedan vidare med buss till hotell Biokovo beläget vid hamnpromenaden i byn Makarska på rivieran med samma namn. Gemensam middag.

 • Dag 2 Biokovobergen och botanisk trädgård

  Biokovo är den av Medelhavets bergskedjor som når närmast ned mot havet och bergen tornar upp sig redan bakom Makarska. Här ligger kustens toppar kring 800 meter i höjd och det finns flera leder med spektakulära bergsformer där skarpa ljusgrå skrevor kontrasterar mot pinjeklädda bergslänter. Under dagens vandring njuter vi hela tiden av spektakulära bergsformer och här ligger även Kotišina, en botanisk trädgård som integrerats i nationalparken. Denna ljuvliga skapelse, där 300 arter av växter arrangerats så som de växer i naturen, grundlades av Fransciskanerprästen Jure Radic i mitten på 90-talet. Om våren blommar endemiska lilablå adriatiska irisar, purpurfärgade krolliljor, ilsket blå gentiana och många andra försommarblommande växter längs en av de guidade leder som man skapat för att lära mer om Dalmatiens flora. Vi fortsätter till byn Tucepi och avslutar dagen med att vandra genom Osejava skogspark. Under dagen äter vi en gemensam picknicklunch. Eftermiddagen är fri för att på egen hand upptäcka Makarska, kanske ta ett bad i det glittrande havet eller en glass på stranden. Gemensam middag.

  Dagens vandring exklusive pauser och besök på kulturella platser är cirka 4,5 timmar, 19 km med en höjdskillnad på +/-400 meter.

 • Dag 3 Havsvyer från Biokovo

  Från den lilla byn Bast går leden längs Biokovos bergssluttningar vända mot det Adriatiska havet och centrala Dalmatiens öar. Panoramavyerna är svårslagna och vandringen går genom fantastisk natur och två medeltida byar och på lämplig plats dukar vi upp vår picknicklunch. Så småningom leder stigen ned till Makarska. Här har vi eftermiddagen fri för att njuta av lugnet i den lilla staden eller – då vädret tillåter det – njuta av strandlivet. 

  Gemensam middag.

  Exklusive pauser och besök vandrar vi idag cirka 4 timmar, 13,5 km med en höjdskillnad på cirka +450/-700 meter.

 • Dag 4 Bergsvandring Omiska Dinara

  I den nordvästra delen av Biokovo ligger toppen Omiska Dinara på 863 meters höjd. På morgonen åker vi till Omis, en kuststad vid Cetinafloden där orädda pirater härjade på medeltiden. Dagens vandring går längs bergets södra sluttning och som högst upp till en platå på cirka 650 m.ö.h. Här stannar vi och njuter av en picknicklunch medan vi blickar ut över den kroatiska ö-världen och bergstopparna runtomkring oss. När vi är mätta och har fått en välförtjänt vila börjar vi vandra nedåt längs bergets nordvästra sida tills vi kommer till den klart gröna Cetinafloden vars flodbankar var gömställen för de orädda Omispiraterna. Kanske är det denna historia som inspirerade 2014 års julkalender på tv att förlägga inspelningen av den till ön Brac? 

  Gemensam middag.

  Dagens vandring exklusive pauser är cirka 5,30 timmar, 12,5 km med en höjdskillnad på +/-650 meter.

 • Dag 5 Vidova Gora – de Adriatiska öarnas högsta berg

  Idag lämnar vi Makarska med bagaget i bussen och vandringskängorna på fötterna. Vi tar färjan till Sumartin på Brac och medan vi fortsätter till byn Podgazul så transporteras vårt huvudbagage separat till vårt nya hotell. I Podgazul startar vi vår vandring. Vi är redan högt över havet när vi börjar gå och vi tar det i långsam takt för att kunna njuta av vyerna på vägen upp (200 höjdmeter) till den högsta toppen i den adriatiska ö-världen, Vidova Gora (780 m.ö.h.) På toppen avnjuter vi vår picknicklunch med en häpnadsväckande vy av de omkringliggande öarna Hvar, Vis och Korcula omkring oss. Efter lunch går vi ned mot den lille fiskestaden Bol där vi checkar in på hotel Kastil.

  Eftermiddagen är sedan fri för att upptäcka denna lilla pärla till stad med denberömda stranden Zlatni Rat, den gyllene stranden. Här kan man välja att ta ett dopp i det glittrande havet eller kanske bara njuta av ett glas vin tillsammans med en bra bok. På kvällen äter vi gemensam middag.

  Idag vandrar vi cirka 4 timmar, 12 km utöver pauser. Höjdskillnaden är cirka +200/-780 meter.

 • Dag 6 Dagsutflykt till Hvar

  Då vädret tillåter tar vi idag båten över till drottningen av Dalmatiens övärld, Hvar. Här har vi en dag på egen hand för att bekanta oss med staden med samma namn vars prakt är som tagen ur en fantasivärld. Strandpromenaden kantas av palmer och runt staden går en sjuhundra år gammal mur som sitter ihop med dess beskyddande fästningar.  Här finns ett mäktigt palats, kyrkor och smala kullerstensgator. Färjan från Bol till Hvar tar omkring 2,5 timme och vi korsar kanalen mellan Brac och ön Hvar, där vi njuter av det klarblå Adriatiska havet och utsikten över Hvars glittrande kustlinje. På eftermiddagen återvänder vi till Bol och äter en gemensam middag på en lokal restaurang. 

 • Dag 7 Klostret Blace

  Mitt på ön Brac ligger en högplatå och vi tar oss dit för att vandra ned genom den gömda dalgången Blace som domineras av klostret från medeltiden och som delvis byggdes i solid klippsten.  Här får vi veta mer om klostrets 500-åriga historia och den påverkan som det och munkarna haft på bygden. Härifrån tar vi oss ned till havet för en picknicklunch på stranden. Om vädrets makter är med oss är det härligt med ett bad. Vi vandrar sedan till den lilla byn Murvica där vi blir upphämtade med buss för transfer tillbaka till Bol. Gemensam middag.

  Dagens vandring exklusive pauser är cirka 5,30 timmar, 19 km med en höjdskillnad på cirka +100/-555 meter.

 • Dag 8 Brac - Split - Stockholm

  Resor på våren
  Tidig morgon tar vi båt till fastlandet och vidare med buss till flygplatsen varifrån flyget går på förmiddagen. 

  Resor på hösten
  Dagen på egen hand innan vi  åker till flygplatsen för vårt flyg tillbaka till Sverige där vi landar sen kväll. 

Resans höjdpunkter

 • Vandring i de grönklädda Biokovobergen
 • Ön Hvars medeltida prakt
 • Den gyllene stranden Zlatni Rat

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 29/9
Pris Från 14 410 kr
Specialpris DN.Erbjudande rabatt är 1000 kr  - Uppge ditt DN kundnummber vid bokning
Enkelrumstillägg 1 190 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – Split, t/r, flygavgifter
 • Transport flygplats - hotell t/r 
 • Transporter och entréer enligt program
 • Sju nätter på mellanklassboende del i dubbelrum
 • Sju frukostar
 • Fem picknickluncher/luncher
 • Sju middagar
 • Svensktalande vandringsledare
 • Skatt  
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Tillägg
Obligatorisk Miljöskatt från 1/4 2018 60 kr
Resplan

Dag 1. Stockholm - Split - Makarska
Dag 2. vandring i Biokovobergen - Tucepi - Osevaja Skogspark
Dag 3. Bast - Fri tid i Makarska
Dag 4. Bergsvandring Omiska Dinara - Cetinafloden
Dag 5. Podgazul - vandring till toppen av Vidova Gora
Dag 6. Dagsutflykt till Hvar
Dag 7. Klostret Blace - Murvica
Dag 8. Hemresa

Resans karaktär

Vi kategoriserar resan som en havsvandring, gradering 2 - 3. Resan kräver god kondition och vana att gå flera dagar i sträck. Eftersom underlaget mestadels är stenig kalkstensberggrund bör du ha vandringskängor med ordentlig greppsula som dämpar effekten av den hårda stenen. God kondition med vana att gå flera dagar i rad på bitvis hårt underlag rekommenderas för en god vandringsupplevelse. Du har med fördel avlastande, hopfällbara vandringsstavar.

Vandringstid och längd exklusive pauser och kulturella besök:
Dag 2. Ca. 4,5 timmar, 19 km, +/- 400 höjdmeter
Dag 3. Ca. 4 timmar, 13,5 km, + 450/- 700 höjdmeter.
Dag 4. Ca. 5,5 timmar, 12,5 km. +/- 650 höjdmeter
Dag 5. Ca. 4 timmar, 12 km. + 200/- 780 höjdmeter
Dag 6. Dagsutflykt till Hvar
Dag 7. Ca. 5,5 timmar, 19 km. + 100/- 555 höjdmeter

Läs om vår graderingsskala för vandringsresor »

Klimatkompensation

Nu kan du kan klimatkompensera för din flygresa Klicka här »

Boka din resa

2018-09-29 2018-10-06 14 410 kr 5+ Boka