Översikt

Vandring i havets Dorset

Festligt sprakande brasor, Afternoon tea, ett julprytt historiskt pensionat vid Dorsets spektakulära kustlinje som är skyddat som ett Unesco natur världsarv. Södra England i stilla nyårstid - något utöver det vanliga med vandringar i ett vackert landskap och vällagade goda måltider på personligt skötta West Lulworth House. Byn ligger vid Lulworth Cove som av många anses som den vackraste viken i Storbritannien.

Jurassic Coast, hem till dinosaurier och ammoniter för 65 miljoner år sedan, går genom regionen. Här föddes paleontologin där fossiler upptäcktes och som ledde till klassificeringen av de första dinosaurierna samt inspirerade naturvetenskapsmän som Charles Darwin. Längs kusten har även andra kända besökare som John Keats, Rupert Brooke och Bertrand Russell inspirerats och vilat vid de vitglimmande karstklipporna och TE Lawrence - mer känd som Lawrence av Arabien, bodde i närheten under ett antal år. Viken hade även huvudrollen som "Lulwind Cove" i Thomas Hardys ”Far from the Madding Crowd”. Hardy skrev mycket av sin litteratur med inspiration av denna vackra trakt.

Anglofilen i dig får sitt lystmäte av allt typiskt engelskt under vistelsen vid södra Englands kustlinje. Lulworth Cove är känd för sin spektakulära skönhet och här ligger vårt fina boende, pensionatet West Lulworth House, vackert beläget med en spektakulär utsikt över Lulworth Cove. Det byggdes 1881 av Sir Richard Howard, den dåvarande borgmästaren av Weymouth. Huset renoverades senast 2015 och rummen är fint dekorerade och bekvämt utrustade med hårtork och handdukstork. Många har vackra vyer över kusten. För vandrare har man ett speciellt rum där man kan ställa sina skor, ett sk mudroom. Flera dagar har man någon form av underhållning. De goda måltiderna och våra kunniga engelsktalande guider får mycket bra vitsord och vad kan väl vara bättre än att spendera en lugn, minnesrik och avkopplande nyårsvistelse på ett sådant vis?


Under dagarna leds vi av erfarna engelsktalande vandringsguider som även är experter på sin landsbygdsända och generöst delar med sig av sin kunskap. Varje dag erbjuds tre olika vandringslängder, den lättare vandringen är max 10 km, den medellånga max 13 km och den längre max 17.5 km. Eftersom vandringarna skräddarsys utifrån årstid, väder och deltagarna så kan det vara vanligt att vandringarna är kortare eftersom man önskar att dagarna bör avslutas kring 15.30 – 16.00. På kvällen ges specifik information inför nästkommande dag och på morgonen får vi själva förse oss med picknicklunch från pensionatets utbud.

Reseprogram

 • Dag 1 Sverige - London – Dorset

  Vi ankommer till London på morgonen och buss möter för vidare transport till West Lulworth i Dorset. Vi stannar på vägen och äter gemensam lunch innan vi kommer fram till vårt boende. På eftermiddagen bjuds Afternoon tea och vi får träffa våra vandringsledare samt pensionatets övriga gäster som kommer att vara med på vandringarna. Gemensam middag på kvällen.

 • Dag 2 Dorsets kustväg - Swanage

  Njut av dagens vandringar längs Dorset Coast Path, som alla avslutas i den viktorianska badorten Swanage.

  Den lättare vandringen börjar i byn Langton Matravers och går söderut genom ängar med kalkstensmån över Scratch Arse Ware, ett namn vars betydelse dessvärre gått förlorad under historiens gång, till kusten vid Dancing Ledge, ett gammalt stenbrott som nu är populär plats för klättrare. Inte långt härifrån finns ett sykomorträd som sägs ha varit galgträd i de tider då kusten hemsöktes av smugglare. Vi går sedan vidare längs kusten till fyren vid Anvil Point. Den medellånga vandringen startar längre västerut i Worth Matravers, medan den längre vandringen börjar nära byn Kingston och följer kustvägen över Chapman’s Pool och vidare till den vindpinade St Aldhelm’s Head. Vi följer vägen längs den dramatiska delen av Jurassic Coast och så småningom rundar vi Anvil Point för att avsluta vandringen i den vackra strandorten Swanage.

 • Dag 3 Fossil Forest - Nyårsgalamiddag

  Öster om Lulworth Cove ligger några av områdets mest dramatiska landskap. Vi tar oss till den bortre sidan av Lulworth Cove där vi kan utforska Fossil Forest med fossillämningar från juraperioden. Den medellånga vandringen går över Bindon Hill och vidare till Durdle Door. Den längre vandringen fortsätter österut längs serpentinvägskusten förbi Mupe Bay och Arish Mell för att nå den yttersta punkten av vår vandring på Flower’s Barrow. 

  På kvällen väntar en fantastisk galamiddag - du uppmanas att klä upp dig. Efter middagen fortsätter nyårsfirandet medan vi räknar ner till det nya året.

 • Dag 4 Lulworth Cove – Durdle Door

  Dagens vandringar tar oss till kalkstensklipporna väster om Lulworth Cove, med sina dramatiska kustlandskap och den ikoniska Durdle Door, en portalformad klippa i havet som skapats av erosionens krafter. Den lättare vandringen går över The Downs för att ansluta sig till kustvägen strax bortom Durdle Door innan vi kommer till höjdpunkten, den fantastiskt vackra klippvägen tillbaka till Lulworth Cove. Den lättare vandringen är drygt 6.5 km med en höjdskillnad på cirka +220 meter. Den medellånga och den längre rutten leder inåt landet innan vi återvänder längs kustvägen.

 • Dag 5 Kingston - Swyre Head

  Idag börjar alla vandringarna i Kingston och går ut mot Swyre Head där man har en fantastisk utsikt över Weymouth Bay. Den lätta vandringen går genom åkerlandskap och byn Church Knowle för att fortsätta till den lilla byn i klyftan mellan Purbeck Hills, Corfe Castle med sin ruinborg. Den medelsvåra vandringen leder oss ned från Swyre Head och till kusten och en kort sträcka följer vi South West Coast Path east. Vandringen går vidare med en stigning till Hounstout innan den avslutas i Corfe Castle. Den svåra vandringen går en längre sträcka längs kusten innan även den avslutas på samma plats. 

 • Dag 6 Lulworth Cove - Stockholm

  Efter frukost och utcheckning har vi tid på egen hand i omgivningarna. Tidig eftermiddag väntar transport till flygplatsen och hemresan till Sverige.

 • West Lulworth House

  Pensionatet ligger vackert med vyer över kusten. Pensionatet har sammanlagt 23 rum och varje är bekvämt utrustat och de allmänna utrymmena inbjudande. Måltiderna är välrenommerade och personalen är omtänksam och professionell. 

Resans höjdpunkter

 • Vandringar i historiska landskap
 • Boendet i den mysiga byn West Lulworth
 • Nyårsgalamiddagen

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 29/12
Pris Från 12 990 kr
Enkelrumstillägg 490 kr
I priset ingår

- Direktflyg Stockholm – London t/r, flygavgifter
- Transporter enligt programmet
- Fem nätter på pensionat, del i dubbelrum
- Fem frukostar
- En lunch på cafe
- Fem picknickluncher
- Afternoon tea
- Fem middagar
- Engelsktalande vandringsguider

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resans karaktär

Vi kategoriserar resan som en havsvandring, gradering 2

Resan kräver god grundkondition pga vandringsdagar på tidvis arbetsamt underlag (kantiga, större stenar och ett fåtal partier rullgrus) och vissa delar anses som krävande i höjdskillnad. På grund av det steniga underlaget rekommenderar vi vandringskängor med tjock sula. 

Vänligen notera att vår grupp kommer att vandra med pensionatets övriga gäster. Det finns tre vandringsgrupper varje dag.

Läs om vår graderingsskala för vandringsresor »

Boka din resa

2017-12-29 2018-01-03 12 990 kr Väntelista Boka