Översikt

Nyårsvandring i Wales

Våra nyårsvandringar i naturens och historiens Storbritannien bjuder på allsköns väder men vandringsdagarna, värmen på vårt countryhouse och de trivsamma nyårsaktiviteterna har fått fantastiska vitsord av våra resenärer. Därför kommer nu ännu en nyårsvandring till stolta Wales. Fira in det nya året med vandringskängorna på och i likasinnades sällskap!

Välkommen till Stolta Wales i nyårstid när den mystiska dimman rullar in över hedar och vi njuter av värmen framför brasan på vårt country house utanför den fina lilla byn Beddgelert! Norra Wales är en magisk plats som måste upplevas. Hänförande natur med karga kuster, hisnande berg, pittoreska byar och keltiskt arv erbjuder en stor variation av både natur- och kulturupplevelser. Vandra längs kusten, i skog, i berg och vid trolska sjöar.

På denna resa vandrar vi i berg och beundrar det mäktiga och högsta berget i England och Wales,  Snowdon. Vi går genom skog och följer floden som leder ner till vattenfallet Swallow Falls och besöker mysiga Betws y Coed samt firar nyår tillsammans på vårt mysiga boende!

Detta är en resa för dig som vill komma bort från staden och ut i naturen – vilken är något alldeles speciellt här i Wales. Landskapet trollbinder med sina höga berg och dess bergssjöar. Det keltiska arvet gör sig ständigt påmint i de byar vi passerar och längs de vägar vi vandrar medan vår guide berättar om gamla legender och historier från det förflutna som uppstått i omgivningen.


Vi bor på Craflwyn Hall mitt i det mytiska landskapet i Snowdonia National park. Huset är från 1800-talet och ligger i den lilla dalen Nan Gwynant vid foten av Snowdon. Idag ägs det av National trust och totalrenoverades 2004 till sin forna glans. Här finns 21 sovrum, tre lounger och en restaurangdel.

Under dagarna leds vi av erfarna engelsktalande vandringsvolontärer med vandringsutbildning, många är experter på sin landsbygdsända och delar generöst med sig av sin kunskap. Varje dag erbjuds två olika vandringslängder. Den lättare vandringen är max 11 km och den medelsvåra max 15 km men eftersom vandringarna skräddarsys utifrån årstid, väder och deltagarna så kan vandringarna komma att bli kortare eller ändras av andra orsaker. På kvällen ges specifik information inför nästkommande dag och på morgonen får vi själva förse oss med picknicklunch från pensionatets utbud.

Reseprogram

 • Dag 1 Sverige - Manchester - Craflwyn Hall

  Eftermiddagsflyg till Manchester där vi landar tidig kväll. Vi möts av en meet- and greet guide som visar oss till bussen och vår chaufför som tar oss till Snowdonia National Park och veckans boende i vackra omgivningar. Väl framme får vi träffa våra vandringsledare samt pensionatets övriga gäster som kommer att vara med på vandringarna. Sedan serveras vi en gemensam välkomstmiddag. 

 • Dag 2 Skogsvandring vid glittrande vatten - Charmerande Betws-y-Coed - Nyårsfirande

  Dagens lättare vandring börjar i Betws-y-Coed, en charmerande liten by vid floden Lluqwy. Vi går genom skogen Gwydyr till den avlånga naturliga sjön Llyn Parc på 200 meters höjd över havet. I sjöns södra ände fanns det tidigare en bly- och zinkgruva och sjöns utflöde går genom resterna av detta maskineri innan den flyter samman med floden Conwy. På grund av detta är blyhalten i sjön hög vilket gör att det inte finns någon fisk i den. Vi går vidare och når det vackra vattenfallet Swallow Falls som är inramat av höga träd. Vi återvänder till Craflwyn Hall gåendes längs Llugwy. 

  Den medelsvåra vandringen börjar vid Pont Cyfyng och går upp på Moel Siabod, ett av de mest populära bergen i Wales där toppen bjuder en fantastisk 360 graders utsikt. Vi vandrar ned för berget till centret Plas Y Brenin och avslutar vid The Pinnacle Café i Capel Curig. 

  Gemensam middag på Craflwyn Hall. Därefter reser vi ned till Beddgelert för att fira nyår tillsammans med byborna. Vid midnatt brukar man skjuta av fyrverkerier samt sjunger och dansar in det nya året på byns gator och pub. 

  Dagens lätta vandring är cirka 10,5 km, cirka 260 höjdmeter upp/ned.Dagens medelsvåra vandring är cirka 8,5 km, cirka 700 höjdmeter upp/ned.

 • Dag 3 Årets första vandringsdag!

  Gott nytt 2019! Det nya året firas in med ännu en vandring. Den lättare går från Craflwyn Hall bredvid floden Glaslyn till dess den mynnar ut i sjön Llyn Dinas som har ett maxdjup på 10 meter. Här är lax- och öringfiske vanligt. Efter en ganska brant stigning når vi dalen Cwm Bychan och den lilla byn Nantmor och härifrån fortsätter vi sedan genom den dramatiska ravinen Aberglaslyn Pass. Vi kommer ut vid ‘Gelert’s Grave’ och till vår by Beddgelert. Enligt legenden ligger hunden Gelert begravd här, trogen följeslagare till prins Llewelyn den Store av Norra Wales. Sagan förtäljer att prinsen en dag gav sig ut på jakt, utan sin hund av oförklarliga skäl. Vid återkomsten kom Gelert lyckligt skällande springande mot prinsen…täckt av blod. Inte förvånande blev prinsen orolig och sprang genast för att titta till sin lille son, men fann en tom vagga, där sängkläder och golv var färgat av blod. Prinsen satte svärdet i sin hunds sida, i tron om att Gelert var skyldig till arvingens död, men i samma stund som hunden gnydde för sista gången, hördes ett barns skrik. Barnet låg oskadat bredvid en stor död varg som Gelert hade skyddat barnet från. Prinsens ånger och sorg gjorde att han aldrig mer sågs le och detta sägs vara platsen där han begravde sin trofaste Gelert. 

  Den medelsvåra vandringen börjar i den lilla byn Croesor. Vi går uppför en bergsrygg som leder till toppen av berget Cnicht, vars namn kommer från det engelska ordet Knight då bergets form har liknats vid en riddares hjälm. Det är i allmänhet erkänt som ett berg men det är även omstritt om det egentligen skiljer sig tillräckligt från sitt moderberg Allt-fawr för att få räknas som ett eget berg. På vägen ner gör vi ett kort besök i dalen Nantmor, passerar sjön Dinas och är sedan tillbaka på Craflwyn Hall.

  Dagens lätta vandring är cirka 10 km, cirka 420 höjdmeter upp/ned.
  Dagens medelsvåra vandring är cirka 11 km, cirka 540 höjdmeter upp/ned.

 • Dag 4 Vandring vid kusten

  Dagen bjuder på helt andra omgivningar än tidigare i veckan. Vi åker till kusten där båda vandringarna idag startar i Criccieth med sitt imponerande slott och går längs kusten fram till den populära semesterbadstranden Black Rock Sands och Morfa Bychan. Under den lätta vandringen fortsätter vi sedan längs Dwyryds flodmynning tills vi når den fina lilla hamnen i den viktorianska staden Borth y Gest med sina hus i klara färger. Den mellansvåra vandringen fortsätter istället inåt land  till Moel y Gest där vi har en panorama utsikt över landskapet. Här finns också lämningar från ett järnåldersfort. Båda vandringarna avslutas sedan i hamnstaden Porthmadog med dess små butiker och ikoniska järnväg.

  Dagens lätta vandring är cirka 11 km, cirka 140 höjdmeter upp/ned.
  Dagens medelsvåra vandring är cirka 15 km, cirka 400 höjdmeter upp/ned.

 • Dag 5 Hemresa

  Idag är det dags att säga hejdå till Snowdonia National Park. Vi checkar
  ut från Craflwyn Hall och beger oss mot flygplatsen och vårt flyg tillbaka hem.Resans höjdpunkter

 • Snowdonia National Parks vackra natur
 • Boendet och personalen på Craflwyn Hall
 • Nyårsgalamiddagen

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 30/12
Pris Från 15 990 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – Manchester, t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter enligt program
 • Fyra nätter på mellanklasshotell Craflwyn Hall, del i dubbelrum
 • Fyra frukostar
 • Tre picknickluncher
 • Fyra middagar
 • Inträden och transporter enligt program
 • Engelsktalande vandringsvolontärguider
 • Svensktalande historisk ciceron
 • Skatter

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resesätt Norwegian
Resans karaktär

Vi kategoriserar resan som en havsvandring, gradering 2-3 beroende på vilken vandring man väljer från dag till dag.

Resan kräver god grundkondition pga vandringsdagar på tidvis arbetsamt underlag (kantiga, större stenar och ett fåtal partier rullgrus) och vissa delar anses som krävande i höjdskillnad. På grund av det steniga underlaget rekommenderar vi vandringskängor med tjock sula. 

Läs om vår graderingsskala för vandringsresor »

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar att du ser över din reseförsäkring och tecknar ett avbeställningsskydd senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften. Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller info@erv.se.

Bra att veta

Det finns två vandringar att välja på varje dag.

Crafwlyn Hall har sammanlagt 21 sovrum, tre lounger och en restaurangdel. Hotellet har två delar - en huvudbyggnad samt rum i de forna stallarna.

Boka din resa

2019-12-30 2020-01-03 15 990 kr Norwegian Stockholm Väntelista Förfrågan