Översikt

Nyårsvandring längs Jurassic Coast

Festligt sprakande brasor, Afternoon tea, ett julprytt historiskt pensionat vid Dorsets spektakulära kustlinje som är skyddat som ett Unesco natur världsarv. Södra England i stilla nyårstid - något utöver det vanliga med vandringar i ett vackert landskap och vällagade goda måltider på personligt skötta West Lulworth House. Byn ligger vid Lulworth Cove som av många anses som den vackraste viken i Storbritannien.

Jurassic Coast, hem till dinosaurier och ammoniter för 65 miljoner år sedan, går genom regionen. Här föddes paleontologin där fossiler först upptäcktes och sedan ledde till klassificeringen av de första dinosaurierna samt inspirerade naturvetenskapsmän som Charles Darwin. Längs kusten har även andra kända besökare som John Keats, Rupert Brooke och Bertrand Russell inspirerats och vilat vid de vitglimmande karstklipporna och TE Lawrence - mer känd som Lawrence av Arabien, bodde i närheten under ett antal år. Viken hade även huvudrollen som "Lulwind Cove" i Thomas Hardys ”Far from the Madding Crowd”. Hardy skrev mycket av sin litteratur med inspiration av denna vackra trakt.

Anglofilen i dig får sitt lystmäte av allt typiskt engelskt under vistelsen vid södra Englands kustlinje. Lulworth Cove är känd för sin spektakulära skönhet och här ligger vårt fina boende, pensionatet West Lulworth House, vackert beläget med en spektakulär utsikt över Lulworth Cove. Det byggdes 1881 av Sir Richard Howard, den dåvarande borgmästaren av Weymouth. Huset renoverades senast 2015 och rummen är fint dekorerade och bekvämt utrustade med hårtork och handdukstork. Många har vackra vyer över kusten. För vandrare har man ett speciellt rum där man kan ställa sina skor, ett sk mudroom.

Flera dagar har man någon form av underhållning. De goda måltiderna och våra kunniga engelsktalande vandringsvolontärguider får mycket bra vitsord och vad kan väl vara bättre än att spendera en lugn, minnesrik och avkopplande nyårsvistelse på ett sådant vis?


Varje dag erbjuds tre olika vandringslängder, den lättare vandringen är max 11 km, den medellånga max 15,5 km och den längre max 19 km. Men eftersom vandringarna skräddarsys utifrån årstid, väder och deltagarna så kan det ske att vandringarna kortas eftersom man önskar att dagarna bör avslutas kring 15.30 – 16.00. På kvällen ges specifik information inför nästkommande dag och på morgonen får vi själva förse oss med picknicklunch från pensionatets utbud.

Reseprogram

 • Dag 1 Sverige - London – Dorset

  Vi ankommer till London på morgonen och buss möter för vidare transport till West Lulworth i Dorset. Vi stannar på vägen och äter gemensam lunch innan vi kommer fram till vårt boende. På eftermiddagen bjuds Afternoon tea och vi får träffa våra vandringsledare samt pensionatets övriga gäster som kommer att vara med på vandringarna. Gemensam middag på kvällen.

 • Dag 2 Purbeckhalvön

  Njut av dagens vandringar längs den medeltida Prästvägen, alla vandringar inleds i tre olika byar men avslutas i den viktorianska badorten Swanage. Den lättare vandringen går söderut genom ängar med kalkstensmån, förbi stenbrott till kusten som en gång hemsöktes av smugglare. Vidare längs kusten till fyren vid Anvil Point. Den medellånga och den långa vandringen startar längre västerut eller inlands för att sedan följa kustvägen längs den dramatiska delen av Jurassic Coast för att så avsluta vandringen i den vackra viktorianska strandorten Swanage.

  På vår väg rör vi oss i Durlston, ett skyddat naturområde med unik och spännande geologi, geografi och historia. Området ståtar med en mosaik av viktiga habitat för de djur och fåglar som rör sig i området. Bland många övervintrar arktiska sjöfågelarter längs kusten vintertid. Vi återvänder till vårt country house för middag och kanske en stund framför brasan?

 • Dag 3 Dramatiska vyer runt Lulworth

  Dagens vandring är speciell. På grund av helgdagarna kring jul och nyår så öppnar militären upp området ovan och runt West Lulworth, som normalt är stängt för besökare. Här utforskar vi det dramatiska landskapet, havsvyerna och hedarna. De medelsvåra och svårare vandringarna går båda genom den övergivna byn Tyneham.

  Militären gav befolkningen order om att överge Tyneham 1943 för att man skulle kunna använda platsen som övningsområde. 2010 fick den siste överlevaren av flytten tillåtelse att begravas här och kyrkan används idag som informationscenter för de besökare som får tillåtelse att besöka byn. Plaketter på husen berättar om de som levde där och hela atmosfären är mycket speciell. Vi vandrar vidare tillbaka till Lulworth cove och hotellet.

 • Dag 4 Trakten kring Corfe - Nyårsgalej

  Vackra byn Corfe ståtar med historiska hus i en liten by samt ett imponerande fästningsverk, Corfe Castle. Slottsruinen står på en kulle och fungerade som vaktpost mellan resten av England och Purbeckhalvön. Många menar att detta kan ha varit en försvarsutpost redan under romartiden och slottet har ett färgstarkt förflutet. De första slotten byggdes i trä.

  År 979 mördades kung Edvard martyren av sin svärmor drottning Elfrida, enligt sägnen. Hon ville röja plats för sin egen son Ethelred den rådville. I slutet av 1000-talet uppfördes slottet i sten av Vilhelm Erövraren och under sexhundra år skulle det vara inledningsvis ett kungligt slott och därefter bas för deras konstaplar. Efter att ha varit i flera adelsfamiljers ägo blev slottet en del av National Trust 1982. Den trevliga byn har flera hantverksshoppar och delikatesser. Vandringarna går vidare längs kalkstensåsen ut på Purbeckhalvön med fantastiska vyer åt alla riktningar. Vandringarna avrundas i byn Studland.

  På kvällen väntar en omtyckt och festlig galamiddag - du uppmanas att klä upp dig. Efter middagen fortsätter nyårsfirandet medan vi räknar ner till det nya året.

 • Dag 5 Lulworth Cove – Durdle Door

  Dagens vandringar tar oss till kalkstensklipporna väster om Lulworth Cove, med sina dramatiska kustlandskap och den ikoniska Durdle Door, en portalformad klippa i havet som skapats av erosionens krafter. Den lättare vandringen går över The Downs för att ansluta sig till kustvägen strax bortom Durdle Door innan vi kommer till höjdpunkten, den fantastiskt vackra klippvägen tillbaka till Lulworth Cove. Den lättare vandringen är drygt 6.5 km med en höjdskillnad på cirka +220 meter. Den medellånga och den längre rutten leder inåt landet innan vi återvänder längs kustvägen.

 • Dag 6 Lulworth Cove - Stockholm

  Efter frukost och utcheckning har vi tid på egen hand i omgivningarna. Under eftermiddagen väntar transport till flygplatsen och hemresan till Sverige.

 • West Lulworth House

  Pensionatet ligger vackert med vyer över kusten. Pensionatet har sammanlagt 23 rum och varje är bekvämt utrustat och de allmänna utrymmena inbjudande. Måltiderna är välrenommerade och personalen är omtänksam och professionell. 

Resans höjdpunkter

 • Vandringar i historiska landskap
 • Boendet i den mysiga byn West Lulworth
 • Nyårsgalamiddagen

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 28/12
Pris Från 15 990 kr
Enkelrumstillägg från 750 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm - London Heathrow, t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, inträden och visningar omnämnda i programmet
 • Fem nätter del i dubbelrum på mellanklasshotell
 • Fem frukostar
 • En enkel lunch ankomstdagen
 • Fyra picknickluncher
 • Fem middagar
 • Engelsktalande volontärvandringsguider

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Ankomst, lunch, Afternoon tea. Middag
Dag 2. Ordna din picknick. Vandring Purbeckhalvön. Middag.
Dag 3. Ordna din picknick. Vandring runt Lulworth. Middag.
Dag 4. Ordna din picknick. Vandring Corfe. Nyårsmiddag med galej.
Dag 5. Ordna din picknick. Vandring till Durdle Door. Middag.
Dag 6. Utcheckning. Hemresa.

Resesätt British Airways
Resans karaktär

Vi kategoriserar resan som en havsvandring, gradering 2, läs mer om vår graderingsskala nedan.

Resan kräver god grundkondition pga vandringsdagar på tidvis arbetsamt underlag (kantiga, större stenar, grus eller
lerigt halkigt underlag) och vissa delar anses som krävande i höjdskillnad.
Vänligen notera att vår grupp kommer att vandra med pensionatets övriga gäster. Det finns tre vandringsgrupper varje dag.

Läs om vår graderingsskala för vandringsresor »

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar att du ser över din reseförsäkring och tecknar ett avbeställningsskydd senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften. Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller info@erv.se.

Bra att veta

Medeltemperaturerna som uppmätts de senaste åren i Lulworth Cove är som lägst på dygnet 4,5 grader och som högst på dygnet 8,5 grader. I medeltal regnar det 12 dagar av månadens 31 men eftersom Storbritannien och dess kustklimat är mycket ombytligt så kan vädret skifta snabbt.

Boka din resa

2019-12-28 2020-01-02 15 990 kr British Airways Stockholm Väntelista Förfrågan