Översikt

Strövtåg på Cabo de Gatas orörda stränder

Ett vilt och isolerat kustområde i Europas soligaste landskap. Här bjuder naturen på dramatiska ockratonade bergsformer och mjuka vulkankullar som tagna ur en gammal västernfilm. Följ med till Europas längsta sträcka av orörd Medelhavskust!

Soldränkta Cabo de Gata är en ödslig halvökentrakt längst ned i södra Spaniens östligaste hörn. En kontrasternas plats med en av Europas största öken- och våtmarker med rikt fågelliv samt karstlandskap med stenformationer som liknar ett månlandskap. 

Denna vecka är Medelhavet vår följeslagare med dess otaliga nyanser av blått. Platserna är fulla av historia och för 2000 år sedan anlade romarna en silvergruva och saltutvinningsbassänger här. Berbiska pirater härjade på 1700-talet och på 1800-talet ägdes allt i området av munkar. En plats med ett hårt klimat, där solen obarmhärtigt bränner nästan alla dagar på året. Platsen blev bortglömd när den stora turistinvasionen kom på 1960-talet och elen kom först 1969, asfaltvägen 1971 och telefonen inte förrän 1983! På 1990-talet insåg man vikten av att skydda området för att här inte skulle bli som stora delar av resten av den spanska kusten och det blev ett naturreservat. När man går längs med vattenbrynet på den vidsträckta stranden och njuter av havets kluckande och den vackra ensliga miljön är det svårt att tänka sig att vi faktiskt befinner oss i Europa. Fem mil nästan obebyggd strandremsa gör platsen väldigt unik!

Reseprogram

 • Om Vandringarna

  Tillsammans med vår guide Bippan Norberg och hennes son Lomi tar vi oss till några av hennes egna smultronställen och vandrar på gammal vulkanjord, där branta stränder kastar sig rakt ner i havet och blir omfamnade av kristallklart vatten. Landskapet för tankarna till Nordafrika, då det kan gå tio månader utan en regndroppe och växterna har anpassat sig till det hårda klimatet. Vi hittar dadelpalmer, dvärgpalmer, espartogräs och skogar av agave och fikonkaktusar. Man kan förstå varför denna destination har varit populär för många filmskapare, scener ur filmer som ”Indiana Jones”, Clint Eastwoods; ”Den gode, den onde, den fule”och ”Lawrence of Arabia” har spelats in här.

 • Landskapet

  Det skyddade naturreservatet Cabo de Gata-Nijar erbjuder ett skiftande landskap. La Isleta del Moro är den lilla vita byn med en palmoas och små fiskebåtar där det doftar salt hav och stekt fisk och livet går i stilla lunk. Rodalquilar med sin botaniska trädgård och sitt gruvmuseum och Cabo de Gata där saltindustrin lever i samklang med många fågelarter, bl. a den rosa flamingon.

  Sandstranden Monsul har hittills lyckats behållas orörd och kännetecknas av de lavaklippor som omger den och det klara vattnet. Detta är en av Steven Spielbergs favoritstränder och har skildrats i många filmer. Så här års hittar bara lokalbefolkningen och en och annan turist hit för att njuta av sol och bad. Vi slår oss ner och njuter en stund i solen, kanske tar vi oss ett dopp.

 • I mars väntar Europas soligaste plats med temperaturer mellan 10-19 grader. Varje dag gör vi längre eller kortare promenader på ändlösa stränder och bland små havsvikar, med kustfloran och havet som följeslagare som skiftar från blått till turkost till grönt beroende på åt vilket håll man tittar.

  Avstånden per dag är mellan 8-15 km i lätt kuperad terräng, på grusvägar eller rejält steniga stigar. Tid finns även att på egen hand strosa runt i byarna eller längs med stränderna. Resan lämpar sig för den vane vardagspromeneraren då det inte är några stora höjdskillnader, men grundkondition och vandringskängor är nödvändigt.

 • Boendet

  Detta är en resa för kropp och själ där vi njuter av lugnet och känslan av att tiden står stilla. För de som önskar inleds morgonen med qigong på en flera hundra år gammal tröskningsplats medan blicken förlorar sig i Medelhavet nere vid kusten. Därefter väntar dagens vandring och på lämplig plats utmed stigen dukas det upp en picknick med lokala läckerheter.

  De fem första nätterna bor vi ute på steppen, i hjärtat av naturskyddsområdet Cabo de Gata - Nijar på ett fyrstjärnigt hotell med vacker utsikt över nejden. Här njuter vi av lugnet och en del kvällar äter vi gemensam middag på hotellets restaurang . Vi avslutar resan med två nätter på ett enklare hotell i det största samhället i området (700 innevånare), San Jose.  Här finns butiker, en turistbyrå med lokalt hantverk och en liten strandvik. På kvällen kan man gå ner till piren och äta en god fisk eller skaldjursrätt och se solen gå ner över den vitmålade byn.

Resans höjdpunkter

 • Våra guider Bippan & Lomi
 • Vandringar i soldränkta & orörda landskap
 • Picknickarna ute i naturen

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 17/3
Pris Från 14 590 kr
Enkelrumstillägg 2 090 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – Malaga t/r inkl. flygskatter
 • Busstransport flygplatsen – hotellet t/r
 • Fem nätter på 4-stjärnigt hotell med del i dubbelrum
 • Två nätter på enklare hotell med del i dubbelrum
 • Sju bufféfrukostar
 • Fem middagar
 • Fem vandringsdagar
 • Fem picknickluncher
 • Bussresor
 • Svensk vandringsguide
 • Skatt
Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Klimat

Högsta medeltemperatur är 20 grader.
Lägsta medeltemperatur är 11 grader.
Havets medeltemperatur är 16 grader. 

Valuta

Euro

Resans karaktär

Vi kategoriserar resan som ett strövtåg, gradering 1. Avstånden per dag är mellan 8-15 km i lätt kuperad terräng, på grusvägar eller rejält steniga stigar. Tid finns även att på egen hand strosa runt i byarna eller längs med stränderna. Resan lämpar sig för den vane vardagspromeneraren då det inte är några stora höjdskillnader, men grundkondition och vandringskängor som går upp över vristen rekommenderas.

Läs om vår graderingsskala för vandringsresor »

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Boka din resa

2019-03-17 2019-03-24 14 590 kr 5+ Boka