Översikt

Strövtåg i historiens Grekland

Peloponnesos är gudarnas landskap där många av Antikens största helgedomar och praktverk samlats. Ett vilt land där det bergiga inre döljer idylliska Arkadien och mäktiga Argolis. Fascinerande historia till trots så är Peloponnesos även gudarnas landskap i form av ett naturskönt och varierat landskap där det bergiga inre döljer idylliska Arkadien och mäktiga Argolis med dramatisk natur.

På södra delen av halvön odlas även landets främsta olivolja och sydvästkustens stränder är bland landets finaste. Om våren blommar det kalkrika landskapet i rött, gult och lila. Om hösten är landskapet gyllene och det blå havet ljuvligt uppvärmt. Området är känt för sitt milda vinterklimat och sina heta somrar.

Peloponnesos är kallat myternas land och det är inte utan orsak – här föddes och levde många av Olympens mytologiska figurer. Zeus sonson Pelops härskade enligt mytologin över hela halvön allra längst söderut på Greklands fastland. I Mykene och Sparta inleddes Västerlandets första högkulturer på det grekiska fastlandet. På Olympias mäktiga område stod Zeustemplet med sina orakel och de olympiska spelens födelse. På Pelops ö svämmar landskapet över av antika tempel, hellenistiska minnen, mykenska palats, bysantinska städer, frankiska och venetianska borgar.

Välkommen på ett färgernas strövtåg, där dagarna går i långsamt tempo. Våra dagar fylls med kulturpromenader, stadspromenader och fyra vandringar i skiftande natur. Vi besöker utgrävningsområden, droppstensgrottor, världsarvskyrkor och njuter av det sydöstra Peloponnesos orörda och vackra landskap. Här har Mästarnas mästare spelats in för ett antal år sedan, bland gröna lundar, silvriga oliver och turkost hav.


Boende på mellanklasshotell i två strandorter nära natur och historia. Våra engelsktalande grekiska guider är vandringsguide Nikos Koutsoupas som leder oss på stigar och gator i en av de vackraste delarna av Grekland. Vår svensktalande ciceron är arkeolog och författare Marie-Louise Winbladh.

Reseprogram

 • Dag 1 Sverige - Kalamata

  Vi flyger med direktflyg från Stockholm till Kalamata på Peloponnesos. Vid ankomst möts vi av vår vandringsguide Nikos och vår privata buss för en kortare transport till hotel Kalamata Blu Horizon på strandpromenaden för tre nätters boende. Välkomstmiddag på hotellet.

 • Dag 1 Kung Nestor – Methoni - Polylimnio

  Dagen inleds med historien om Kung Nestors palats utanför Pylos, som stammar från den mykenska eran ca 1300 -1200 f kr. I Iliaden beskriver Homeros hur den arkaiske kung Nestor sände nittio svarta skepp till Troja för att rädda sköna Helena. Nestor var dessutom en av de få som återvände och uppnådde en ålder på över hundra år. 1939 fann Carl Blengen Nestors mykenska palats och tack vare de nästan tusen lerplattorna med Lineär B skrift kunde Michael Ventris deschiffrera detta språk och påvisa kopplingen mellan denna kultur och den minoiska kulturen på Kreta. Utgrävningsområdet har en härlig atmosfär bland palmer, klipprosor och hibiskus.

  Nestors palats är det bäst bevarade palatsen från denna period med fyra huvudbyggnader med över hundra rum i två våningar, till kung och hovfolk där tronrummets golv hade vackra geometriska mönster i glada färger och den största centrala härd som man funnit. En stor del var vin- och olivoljemagasin. De färgglada freskerna som prydde palatsets inre finns till viss del bevarade på muséet i Chora. Badrummet har landets bäst bevarade mykenska badkar i terrakotta med cirkulära mönster och det sägs att Nestors dotter Polykaste här badade Telemachos, Odysseus son, när han kom för att leta efter sin far, såsom beskrivet av Homeros i Odyssén. Till motsats till Mykene och Tyrins var detta inget befäst palats, varför man trodde att Nestor var en fredens man. Dessutom ligger palatset väl beläget på en kulle med bra övervakning över hela Navarinobukten.

 • Vi reser längs Navarinobukten till Pylos för lunch och besöker Methoni, en venetiansk befäst stad vars slott stammar från 1209 och även om den idag är i ruiner är den imponerande där den står på en klippa.

 • Därefter väntar ett besök vid ett fascinerande vattenlandskap, Polylimnio. En smal gång leder in genom tät vegetation, vackra träbroar och vi befinner oss bland femton små sjöar och vattenfall omgärdat av olivträd och vingårdar. Dagens strövtåg är ca 45 minuter – 1 timme långt, ca 3 km, underlag stig och grusväg. Retur till hotellet för tid på egen hand.

 • Dag 3 Kulturdag på Olympia

  Under dagen går färden över Peloponnesos mot ett av landets mest kända antika områden, Olympia, en isolerad plats inklämd mellan Arkadiens höga berg och det Joniska havets otillgängliga kustlinje . Under den grekiska kolonisationen av Medelhavsområdet framsprang en förståelse för den grekiska kulturens särart och hur det grekiska språket, gudatron och historien skapade band mellan de många grekiska kolonierna. Panhellenska festspel blev ett sätt att hålla samman riket där de olympiska spelen blev de allra förnämsta. En mytomspunnen plats där hjältar firades, retoriker, poeter och historiker bland dem Herodotos, läste ur sina verk och gudasagor berättades. Sture Linnér berättar om platsen; " Landskapet är bördigt, mjukt, älskligt, harmoniskt. Högresta pinjer skuggar ruinerna, kring många av resterna skjuter frodigt gräs upp och blodröda vallmor". Vi ser Zeus och Heras tempel och fynd från Fidias ateljé i museet. Tid finns till eget förfogande för en lunch i den lilla byn.

 • Dag 4 Mistras – Peloponnesos gröna guld

  Under morgonen gör vi en stadspromenad i Kalamata för att njuta av staden samt äta lunch, innan vi lämnar den för charmerande Gythio. Kalamata är en hamnstad med 70.000 invånare och lång rik historia. Byggd på antika Pharai, har dagens stad sitt namn efter ”kalo mata” - mirakelikonen av Jungfru Maria som upptäcktes i den ottomanske Agans stall, som konverterade till kristendomen efter flera mirakel som uppstått efter upptäckten. Idag finns ikonen i stadens stora katedral. Kalamata blev den första staden i Grekland som frigjorde sig från turkarnas välde och härifrån deklarerades kriget. Vi gör en trevlig stadspromenad i det renoverade historiska delen av staden som domineras av borgen från 1400-talet.

 • Ovan Spartas olivlundar reser sig det mäktiga Taygetosmassivet. På branten av en utstickare ligger sju kyrkor från 1200 - 1400-talet samt befästningar. Arkitekturens och måleriets fulländning, dramatisk historia och blandningen av myt och verklighet gör dagens stilla Mistras till de stora skeendenas plats, där Castor och Pollux sprängde fram med dånande hovslag och där vilda slag stod i strider mellan Bysans, korstågsriddare och sultaner. Vi tar oss upp till den högsta punkten vid citadellet och promenerar vid intressanta kyrkor som den helige Demetrios katedral, byggd som en basilika med trätak, Brontocheionklostrets kyrkor där kyrkan Afendikos byggdes 1311 och tillägnad Hodigitrias, "Vägviserskan" med en stor kupol och fem mindre under vackra pelargångar. Klostret Pantanessa har även vackra fresker, daterade från 1430. Alla Mistras väggmålningar renoverades runt 1950 och 1980, varför vi njuter av stor bysantinskt konst under våra strövtåg här.

  Legendaren Sture Linnér skriver om Mistras; " Så kan man vandra från det ena arkitektoniska mästerverket till det andra... och se hur det grekiska snillet blommade upp ännu en sista gång innan imperiets fall, njuta av fresker som hör till de bästa från grekisk medeltid... "Peloponnesos gröna guld är Kalamataolivernas utsökta smak och högkvalitativa olja. De har gjort regionen världsbekant och här finns nu ett intressant museum där den som önskar kan få veta allt som är värt att veta om en av världens äldsta grödor. Tid för lunch på egen hand.

 • Nu ska vi ta oss till strandorten Mavrovouni, som ligger nära den större orten Gythio, en gång Spartas hamn. Vi bor tre nätter på mellanklasshotell Stavros tou Notou Hotel och får en middag på hotellets taverna.

 • Dag 5 Dirosgrottorna - Kap Tenaro

  Nu väntar en tur i de kända Dirosgrottorna, Alepotrypa och Vlichada, som upptäcktes i slutet på 50-talet. Här fann arkeologer en förbluffande rikedom av fynd som påvisade att här fanns ett livskraftigt samhälle som levde på handel och jordbruk under neolitisk tid. Alepotrypa, full av stalagtiter och stalagmiter är 500 meter lång med en mycket vacker underjordisk sjö och Vlichada är mycket större med sina nästan 17000 kvm och tusentals vattenpassager. Vi promenerar samt gör en båttur om 40 minuter genom ett intrikat nätverk av gallerier, passager och glimmande stalaktiter som speglar sig i vattnet. Vi äter lunch på egen hand i kuststaden Gerolimenas.

 • Folket kring regionen Mani är ättlingar från antikens Sparta och omsjungna för sitt mod och motstånd. I modern historia var de sjöfarare och pirater med blodiga släktfejder och vendettor. Deras traditionella befästa byar längs kusterna användes som del av försvaret mot ottomanerna. Idag är de flesta sådana lagda i ruiner men några finns bevarade, såsom 1700-talsbyn Vathi, vackert belägen på en höjd med vyer över havet och kusten. Vi besöker platsen och lär oss mer om deras historia.Kap Tenaro är fastlandets sydligaste punkt. Här trodde antikens greker att ingången till dödsriket Hades låg. Vi vandrar från en av de små byarna här för att besöka kapet med dess fyrtorn. På vår väg tillbaka vandrar vi längs en lägre belägen stig nära den Lakoniska gulfens stränder. Längs våra stigar ser vi mosaiker från romersk tid och ruinerna av ett Poseidontempel. Vandring ca 4 km, drygt 2 timmar på naturstigar, åsnestigar samt delvis på asfalt. Retur till vårt hotell och middag vid havet i Gythio.

 • Dag 6 Kulturens Monemvasia - Gythio

  Monemvasias klippa är ett av Greklands mest imponerande och kända landmärken. Den befästa bysantinska staden ligger på en klippa i havet, 400 meter från land. Grundlagd på 500-talet blev det en mycket viktig hamn bl a för Mistras, och förblev under bysantinskt styre i nästan 700 år. Frankerna erövrade staden 1249 men bara tio år senare återvanns den i bysantinskt ägo. Venetianer och ottomaner har sedan haft makten i regionen och Monemvasia blev ett av de första städerna som återvanns från ottomanerna under självständighetskriget 1821. Vi njuter av en kopp kaffe på gamla stans torg och promenerar runt staden, som är en perfekt bevarad medeltida bosättning, fortfararande bebodd. Monemvasias smeknamn är Österns Gibraltar och är omnämnd i Theodor Kallifatides bok, ”Det gångna är inte en dröm”. En mycket speciell atmosfär med kyrkor, gamla moskéer och monument i varje gathörn. Nere vid vattnet mittemot borgstaden finns många restauranger för en lunch på egen hand.

  Byn Gythio i Maniområdet är sinnebilden av en vit grekisk hamnstad där båtarna ligger på rad. Precis i hamnen ligger den lilla ön Kranae där myten förtäljer att prins Paris och sköna Helena spenderade natten innan de styrde mot Troja. Paris glömde sin hjälm som fick ge namn åt ön. Vi promenerar ut hit för att se omgivningarna, en liten kyrka, det karaktäristiska tornet i Mani-stil som byggdes 1700 för att skydda hamninloppet och staden från pirater och invasioner. Efter befrielsekriget bodde krigshjälten Tzanetakis Grigorakis här under 1800-talets mitt. Idag är hans familjs hem stadens historiska och etnologiska museum. Öns fyrtorn härbärgerar dessutom stadens sjöfartsmuseum. Här äter vi middag innan retur till hotellet.

 • Dag 7 Olivvandring till Kardamyli - Kalamata

  Idag väntar ett strövtåg längs en mycket vacker kustväg mot Kardamyli, ytterligare en av sydöstra Peloponnesos traditionella byar i denna stolta och frihetstörstande region. Här finns tid att äta lunch på egen hand och därefter väntar en vandring från jordbruksbyn Kampos genom gulblommande olivlundar och ned mot havet, 6 km, ca 3 timme.

  Vi checkar återigen in för en sista natt på hotel Blu Horizon på Kalamatas strandpromenad. Havets medeltemperaturer i april ligger på 16-17 grader och i oktober på 22 grader. Avskedsmiddag med ett glas champagne.

Resans höjdpunkter

 • Det mycket kända och antika Olympia
 • Imponerande Monemvasias klippa
 • Peloponnesos natur och stränder

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 7/10
Pris Från 15 990 kr
Enkelrumstillägg 2 190 kr
I priset ingår

- Direktflyg Stockholm – Kalamata t/r, flygavgifter
- Sju nätter del i dubbelrum på mellanklasshotell
- Sju frukostar
- Sju middagar
- Transporter, entréer och visningar enligt program
- Licensierad engelsktalande vandringsguide
- Svensk ciceron

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1 Sverige - Kalamata
Dag 2 Kung Nestor – Methoni - Polylimnio
Dag 3 Kulturdag på Olympia
Dag 4 Mistras – Peloponnesos gröna guld
Dag 5 Dirosgrottorna - Kap Tenaro 
Dag 6 Kulturens Monemvasia - Gythio
Dag 7 Olivvandring till Kardamyli - KalamataKlimat

Maj
Högsta medeltemperatur 24 grader.
Lägsta medeltemperatur 12 grader.
Havets medeltemperatur 18 grader.

Oktober
Högsta medeltemperatur 25 grader.
Lägsta medeltemperatur 13 grader.
Havets medeltemperatur 22 grader.

Bra att veta

Vi kategoriserar resan som ett strövtåg, gradering 1

Dag 2. 45 min - 1 tim, ca 3 km, underlag stig och grusväg.
Dag 5. Drygt 2 timmar, ca 4 km på naturstigar, åsnestigar samt delvis på asfalt.
Dag 7. ca. 2,5 tim

Du behöver ha normal grundkondition, leder i normalkondition och bekväma promenadskor för strövtågen om två vandringar på 3 timmar och en vandring på ca en timme. Längre promenader i städer med stenbelagda gator och promenader på utgrävningsområden med ojämn beläggning och nivåskillnader.

Läs om vår graderingsskala för vandringsresor »

Boka din resa

2017-10-07 2017-10-14 15 990 kr Väntelista Boka