Översikt

Vandring i Kykladerna

I den södra delen av det Egeiska havet ligger en okänd juvel, en av de 21 öarna i Kykladernas övärld. Vitkalkad med blå dörrar och fönsterkarmar står den ut som en typisk kykladisk ö, men som en oas utanför de stora besöksströmmarna.

Lugnet, naturen och kulturen känns som ett steg tillbaka i tiden. Följ med våra grekiska lokala experter för en inblick i livet på lugnets och färgernas stigar. Vi upptäcker de lokala samhällena med vingårdsbesök och matlagningsvisning. En lokal biolog lär oss mer om delfinernas och fladdermössens ö, naturens stigar leder oss till vackra vyer över kusten och
till dopp i ett uppvärmt turkost hav. Låt solens smeka ditt ansikte på vandringsstigen och på kvällarna dukas lokala specialiteter upp.

Enligt en legend skapades ögruppen Kykladerna av havsguden Poseidon då han i vrede över vattennymfer omvandlade dem till öar. På just Kýthnos skall guden Zeus ha sett sin son Apollon födas. Kykladerna, med sitt centrala läge längs sjövägen från Kreta och Mindre Asien till Europa, har genom långa tider haft stor betydelse för handeln i denna del av Medelhavet. Här utvecklades redan under förhistorisk tid en högtstående kultur och de små marmorstatyetterna från 3000 till 2000 år f Kr har en sparsmakad formgivning som för tankarna till Brancusis skulpturer.

Fynd visar att Kýthnos har varit befolkat i mer än 10.000 år. Under tidig bronsålder, i den kykladiska Keros-Syros-kulturen, drogs människor till fyndigheterna av brons och andra mineraler, vilket tidiga ugnar och bosättningar vittnar om. Enligt en legend fick ön sitt namn efter Apollons son kung Kythnos, vars undersåtar under 1,300 f Kr koloniserade ön från ön Evia, som antikens Dryopis. En blomstrande jonisk koloni grundades av Kestor och Keylos och de levde av handel. Öns honung, vin och ost var eftertraktade handelsvaror. Med tiden blev öborna mycket framstående inom de sköna konsterna, litteratur, konst och var kända för sina välutvecklade lagar och demokratiska styre vilket Aristoteles gjorde en särskild studie av, men som idag inte finns kvar. Från 1140 e Kr omnämndes ön Thermia på grund av de varma källorna på ön och ottomanerna kallade ön Hamam Antaxi. Öns strategiska läge i regionen gjorde att kung Filip V av Makedonien placerade en vaktstyrka här efter det att romarna attackerat och besegrat Andros år 199 före Kr. Deras befästningar gjorde att romarna inte kunde besegra ön. Befästningar på öns västra delar, bl a Kefalokastro som förmodligen var huvudstad på ön från 600-talet, stod emot barbarer och pirater som anföll staden ända tills ottomanerna förstörde dem på 1500-talet. År 1600 styrde ottomanerna ön och avrättade majoriteten av den manliga befolkningen vilket gjorde att Kýthnos nästan helt övergavs. 1770 ockuperade Ryssland ön under fyra år och ryssarna förde med sig åtskilliga, historiska skatter från ön när de lämnade den.

Våra ciceroner och vandringsguider är två engelsktalande lokala experter, Katerina och biologen David, bosatta på Kýthnos. Vårt boende är på Alexander Beach Resort i Anávyssos samt på Filoxenia Studios i byn Chora på Kýthnos.

Reseprogram

 • Dag 1 Sverige - Aten - Anávyssos

  Vi reser sen eftermiddag till Greklands huvudstad Aten. Vid ankomst på kvällen beger vi oss direkt ned till Anávyssos som ligger ca 45 minuters resväg söder om Aten. Vårt mellanklasshotell Alexander Beach Hotel för första natten har havsutsikt. Vi förbereder oss inför överfarten med färja från fastlandet ut till Kykladerna dagen efter.

   

 • Dag 2 Kýthnos – höstblomstervandring – Antikens ruiner

  Efter frukost checkar vi ut från vårt hotell i vandringskläder. Vi färdas med buss ca tjugo minuter österut för att nå hamnstaden Lavrio för att ta morgonfärja, ca två timmars färd, ut i den grekiska arkipelagen. När vi anländer Kýthnos lämnar vi väskorna på hotellet och tar vi en kaffe samt får en första introduktion av ön från vår engelsktalande lokale guide. Vi vandrar sedan genom ett landskap med starkt doftande örter och höstblommande arter från den lilla byn Chora mot en av antikens befästningar, Vryokastro som vi utforskar och får veta mer om. Här har man funnit tempel, ett badhus och lämningar efter en hamn. Under dagens
  vandring fascineras vi även av geomorfologiska formationer som skapat grottor, näs och undersköna stränder, två bukter som endast hålls samman av en tunn strimma sand i mitten, en s k tombolo.

 • Vid Apokrousistranden rinner en liten flod ut i havet och bland marmorsand och ett komplext nätverk av vatten i skönt samspel med växtlighet och djur, har här skapats en unik miljö med många endemer. Men även migrerande fåglar som vilar här på sin väg över havet.
  Under dagen finns även möjligheter till bad, vid Kolona utforskar vi dess annorlunda morfologi. En enkel lunch serveras under dagen. Vi åker båt till Merichas och vi hoppas på turen att ha såväl havsfåglar som det marina livet under ytan, på alerten.

 • En traditionell middag och därefter installerar vi oss på riktigt för fyra nätter på vårt hotell Filoxenia Studios som är byggd i kykladisk stil och belägen i den bildsköna byn Chora. Rummen har luftkonditionering, hårtork, kokplatta och kylskåp samt egen balkong. Dagens vandring är 11 km, 4,5 timmar, +/-200 meter.

 • Dag 3 Veterinären på Kythnos

  Vi smörjer kråset med frukost på Stamatis bar, sedan är det dags att vandra ut på  upptäcktsfärd på Kythnos, 100 kvadratkilometer stor och med en kustlinje som sträcker sig närmare 10 mil med 70 stränder. Över hela ön finner du traditionella stenmurar och terrasser som kallas "xerolithies". Dessa terrasser har uppförts allt sedan antik tid för att hålla kvar jorden från erosion och att hålla nattens fukt längre i jorden och på så vis underlätta för odling. Idag är dessa platser för mycket av öns mindre djurliv och även mikroklimat för vårens orkidéer och ängsliljor. Många stränder på ön ligger helt otillgängligt och där samt vid otaliga havsvikar med grottor lever den sällsynta munksälen Monachus Monachus. Öns profil är skarp med små dalgångar mellan klippiga toppar, liksom en högplatå på 200 meters höjd täckt med en sparsmakad vegetation, den egeiska torrtåliga fryganan och macchians busklandskap.

 • Vi träffar öns veterinär som berättar om faunan i regionen innan vi begynner vandringen ut från Chora mot ett bysantinskt slott och håller utkik efter fågel och blomster. Vi stannar till vid Kastro Orias och fortsätter sedan till en stenåldersplats, med en naturligt varm källa där vi kan bada och äta picknicklunch. Vi befinner oss i Loutra, en av många små bukter som gjorda för seglare. Här finns en lång tradition av att bada i varma mineralrika bad för att bota reumatiska och gynekologiska besvär allt sedan antik tid. Under 1800-talet badade även kung Otto och drottning Amalia här och det gamla badhuset från den tiden står här liksom badhotellet som idag är stängt. De byggdes av den kände arkitekten Ernst Schiller men under juntatiden förstördes den ursprungliga hotellbyggnaden i marmor av en hiskelig påbyggd andra våning i cisternliknande stil med cement. Vi styr kosan hem igen. Dagens vandring är 14 km, 5 timmar, +/-300 meter. Gemensam middag.

 • Dag 4 Natur, traditioner och gastronomi

  Idag besöker vi Kanala, öns religiösa hjärta, för att vandra längs kusten. I fjärran skymtar grannöarna Serifos och Sifnos. Så småningom leder oss stigen till ett gammalt tvätthus vid Panagia stou Mathia och vidare till den vackra stranden Lefkes. Under dagen kommer vi att spana efter den lokala floran och faunan och ibland känns det märkligt att finna så mycket liv bland den sparsmakade vegetationen och klipporna. När vi ankommer Kanala, besöker vi dess imponerande kyrka som är ett viktigt pilgrimsmål och den är vackert belägen i pinjeskog vid gyllene stränder. Heliga Guds moder är öns skyddshelgon och ikonen av Guds moder, Panagia, anses vara mirakelbringande och hittades av fiskare i kanalens vatten. På höger sida om kyrkan finns en strand med djupblått vatten och en bit längre bort ligger en annan strand med turkost vatten. På kvällen får vi se hur man lagar till en riktigt traditionell och vanlig måltid på ön i ett historiskt hus. Den som vill får hjälpa till och vi äter sedan resultatet till middag.
  Total vandring i dag 11 km, 4 timmar, +/- 250 meter.

   

 • Dag 5 Vingårdsbesök – strandvandring

  Idag väntar också ett möjligt badstopp under en vandring mot Flambouriastranden. Men innan dess skall vi göra ett besök på Agios Konstandinos vingård. I denna region görs Kythnos första professionellt framställda vin på en helt modern vinfabrik, precis ovan det Egeiska havets blå vatten, för att kunna pressa, lagra och buteljera vinet här. Tills nu har de skördade druvorna sänts till fastlandet. Det vita vinet är populärt och produceras av den kykladiska druvan assyrtiko. Det röda är en ny skapelse och görs av en lokal druva från ön, psarosyriko. Vinstockarna frodas mellan Agios Konstantinos från höjden ned till Kanala vid kusten. Vid lunchtid kan den som önskar bada innan vi tar oss vidare och runt i området kring Mericha. Ett naturskönt område där vi även tar en provning av vinerna vi sett odlas samt äter en enkel middag med sallad. Retur till Chora för att ha resten av kvällen fri.
  Total vandring idag är 8km, 3 timmar, +/-300m)

 • Dag 6 Kythnos – sjunkhålet Chaos - Kap Sounion

  Vi lämnar vackra stillsamma Kythnos med färjan som tar oss via Kea till Lavros. Kanske hoppar delfiner vid stäven. Vi begynner en vandring från sjunkhålet Chaos, ett cirkulärt hål med väggar på upp till 50 meter som förmodligen skapades av att en okänd, underliggande grottas tak kollapsade. Vi vandrar i hjärtat av Sounio nationalpark med en rik flora och fauna. Här stöter vi även på minnen av Lavrios gruvhistoria.

 • Vår stig leder mot Kap Sounion, regionen Attikas södra udde, för svenskar varmt förknippad med Hjalmar Gullbergs dikt;
  Detta är havet, ungdomskällan
  Venus vagga och Saphos grav.

  Spegelblankare såg du sällan
  Medelhavet, havens hav.

  Poseidontemplet dominerar denna udde, horisonten möter det klarblå Egeiska havet och vi lär känna myter och fakta om denna antika plats. Vi vandrar ned från vägen för att komma ned till en spektakulär bukt nedanför Kap Sounion.

 • På en strandtaverna med vyer över havet, Poseidontemplet och kapet äter vi en avskedsmiddag. Nu avrundar solen sin bana för att sänkas i havet. Vi reser till vårt hotell Alexander beach i Anávyssos för att packa och få en natts sömn. Dagens vandring är 8 km, 3 timmar, +/-200 meter.

 • Dag 7 Anávyssos – Aten – Stockholm

  Under dagen väntar avresa från hotellet till Atens flygplats och flygresa till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Våra kunniga engelsktalande guider som visar djur och natur
 • Kýthnos natur och stränder
 • Vandringen vid Kap Sounion

Karta

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 9/10
Pris Från 13 990 kr
Enkelrumstillägg 3490 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Arlanda – Aten t/r
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Sex nätter på mellanklasshotell med del i dubbelrum
 • Sex frukostar
 • Fem enkla luncher/picknickar
 • Fem middagar
 • Engelsktalande ciceroner
 • Skatt
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1 Sverige - Aten - Anavyssos
Dag 2 Antikens Vryokastro - flora och fauna vid stränderna
Dag 3 Bysantinsk borg - veterinären - Loutras termalbad
Dag 4 Kanala, öns religiösa hjärta - vyer mot Sifnos
Dag 5 Flambouriastranden - Vingårdsbesök - strandvandring
Dag 6 Fastlandet - Chaos - Kap Sounions skatter
Dag 7 Anavryssos - Aten - Sverige

Dag 1 och dag 6 boende på Alexander Beach hotell i Anavryssos
Dag 2 - 5 boende på Filoxenia Studios i Chora, Kýthnos.Resesätt SAS
Klimat

Oktober
Högsta medeltemperatur 25 grader.
Lägsta medeltemperatur 13 grader.
Havets medeltemperatur 22 grader.

Valuta

Euro

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Bra att veta

Vi kategoriserar resan som en vandring med gradering 1 - 2

Du behöver ha vana att vandra flera dagar i rad på hårt underlag och bra grundkondition, bra leder och bra sulor på bekväma vandringsskor.nivåskillnader.

Läs om vår graderingsskala för vandringsresor »

Boka din resa

2019-10-09 2019-10-15 13 990 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa