Översikt

Vandring i Portugal

Algarvekusten i Portugal bjuder på härligt klimat nästan året om. Ett sagolikt landskap i olika färger samarbetar med solen som kastar sina strålar över klipporna rakt ned i det djupblå havet. Välkommen till en orörd plats med strövtåg i härliga november!

I södra Portugal finner vi den natursköna Algarvekusten. Denna 16 mil långa kustremsa bjuder på gyllene sandstränder, dramatiska klippformationer som gömmer turkosglittrande badvikar, små fiskebyar och grönskande vandringsmöjligheter. Klimatet här är behagligt året om och tack vare Atlantens bris blir det sällan för varmt under sommarmånaderna. 

Regionens historia går långt tillbaka i tiden och har varit under styre av många olika folkgrupper. Under 700-talet tog morerna över och regionen döptes till Al-Gharb, de stannade ända fram till 1100-talet och fick ett avgörande inflytande på regionen, arvet efter dem syns tydligt på många platser.  Under kung Afonso III:s styre erövrades Algarve år 1249 och han var sedan den första monark att kalla sig “Kung av Portugal och Algarve”. En stor expansion av området skedde under 1400-talet när Henrik Sjöfararen började göra sina upptäcksresor härifrån. Han grundade navigationsskolan i Sagres och var också mannen bakom viktiga handelsplatser i området.


Vi bor på 4-stjärniga hotell The Marina Club Resort, en kort promenad från Lagos historiska delar. De flesta av lokalinvånarna lever här av fiske och lantbruk och stadskärnan utgörs av smala gränder och husfasader som smyckas av färgglatt kakel och blomsterarrangemang. Längs den östra sidan av Lagos ligger den gyllene stranden Maia Preia. Styr man istället kosan till väst om älvmynningen finner man små turkosa badvikar omringade av dramatiska sandstensklippor.

Gastronomin är i Algarve en riktigt höjdare för fisk- och skaldjurälskaren, olika typer av havsrätter serveras på de flesta restauranger. Den speciella rätten Cataplana – en fisk- och skaldjursgryta – är kännetecknande för Portugal och den ångkokas i en speciell koppargryta. De lokala bakverken "Dom Rodrigos" och "Morgados" smakar av kanel och lagas med honung, fikon och mandel. De räknas som delikatesser och kan lämpligen avnjutas tillsammans med det lokala starkvinet Moscatel.

Vi strövar längs okända stigar och njuter av det vackra och friska höstlandskapet. Vår svensktalande guide, Helena von Essen, bor i Lissabon och har under många år lett vandrings- och cykelresor i Portugal. 

 

Reseprogram

 • Dag 1 Ankomst Faro - Lagos

  Vi landar på flygplatsen i Faro på förmiddagen. Vår guide Helena möter med buss som tar oss till Lagos och vårt hotell den kommande veckan. När vi har installerat oss på rummen tar Helena med oss ut för en stadsrundtur i Lagos då vi också äter en lätt gemensam lunch. Lagos ligger vid floden Bensafrim och är inramad av branta klippor, det finns ett mysigt hamnområde och härliga stränder. Staden har anor sedan 2000 före kristus, då den var känd som Lacobriga, den har varit hem för Fenicier, Kartager, Romare och Morer som alla attraherades av stadens läge och dess hamn som betydde mycket för områdets kommunikationer vilket i sin tur betydde mer makt. Under 1400-talet var staden centrum för upptäcksresor i Portugal under pådrivning av Henrik Sjöfarare, som etablerade viktiga handelsplatser runt om i regionen och inte minst i Lagos. Man kan se många statyer av sjöfarare och upptäcksresande runtomkring i staden och många gator hänvisar till upptäcksresorna. På 1500-talet byggdes en mur runt Lagos gamla stad för att skydda mot angrepp, denna omger fortfarande de blomdekorerade kvarterens charmiga gator, torgen och kyrkorna.

  1755 förstördes många av Lagos historiska skatter av den stora jordbävningen och efterföljande tsunamin, men det finns trots detta många monument att besöka, originalkyrkor från 1300- och 1400-talet har byggts upp igen. På kvällen äter vi en gemensam välkomstmiddag.

 • Dag 2 The Serra de Monchique - vinprovning

  Serra de Monchique är en lummig bergskedja som separerar Algarve från Alentejo. Här bjuds frodig grön vegetation, krokiga vägar och små vitkalkade hus. Vi går längs vägar och områden klädda med olika arter av ek, eucalyptus, apelsin-, citron- och körsbärsträd. Vandringen tar oss ned till en bördig dal där lokalbefolkningen praktiserar småskaligt jordbruk med traditionella metoder. Här är det som att vandra tillbaka i tiden! Vi besöker en lokal vinproducent där vi får se hur säsongens skörd av vindruvor förvandlas till gott vin vilket vi såklart även får smaka. 

  Picknicklunch under dagen och gemensam middag på kvällen. 

  Dagens vandring är cirka 9 km.

 • Dag 3 The Budens Wetland - Salema

  En kort busstur bort ligger våtmarksområdet The Budens. Vår vandring börjar längs kustlinjens kalkstensklippor som bjuder på vackra vyer när solen kastar sina strålar över Atlantens blå vatten och de omgivande klipporna. Vi vandrar ner mot The Budens Wetlands och fortsätter längs kusten till den lilla fiskebyn Salema. Längs vår väg njuter vi av landskapet omkring oss som under vår och höst är samlingsplats för olika fågelarter under sin flytt. Vi passerar medeltida fort och ruiner och ser ut över undangömda turkosa vikar och glittrande sand. Framme i Salema kan vi njuta av en eftermiddagsdrink vid havet. 

  Picknicklunch under dagen och gemensam middag på kvällen.

  Dagens vandring är cirka 10 km.

 • Dag 4 Dag på egen hand

  Idag finns tid att på egen hand upptäcka de vackra omgivningarna omkring Lagos. För den som vill se Algarve från vattnet finns båtturer till exempel längs Ponta de Piedade kustlinje. Här har havet och vädrets makter format sandstensklipporna till tunnlar och grottor som bildar ett slags naturliga labyrinter på blänkande klart, turkost vatten. Det finns också båtturer för de som vill åka ut och spana efter delfiner. Kanske vill någon göra ett besök i den imponerande S:t Antonio kyrkan som på grund av sina förgyllda barockarbeten kallas “den gyllene kyrkan”. Den ligger på bergstoppen S:t Sebastian och härifrån ges härliga panoramavyer över Algarve.   

 • Dag 5 Vandring på udden Pontal

  Pontal är en udde med spektakulära naturscenerier där de flerfärgade klipporna kastar sig ned i Atlanten och omges av små vikar. Ute i det klittrande vattnet står naturliga klippformationer granne med små klippiga öar och vi vandrar idag längs sandynerna i ett landskap som skiftar efter varje hörn. I närheten av vår väg ligger surfparadiset Carrapateira, en stilla och vacker by omgiven av två sandstränder.  

  Efter vår vandringen besöker vi en ekologisk gård där vi får provsmaka den lokal honung, sylt och höstens frukter.  

  Dagens vandring är cirka 10 km.

 • Dag 6 Floderna Odelouca & Arade – den moriska huvudstaden Silves

  Efter frukost kör vi till byn Vale de Lama för att börja dagens vandring runt “Ilha do Rosario”. Dess namn hänvisar till en kalkstenshöjd som omges av två floder, Odelouca och Aradefloden. Vi följer en gammal levada ovanför floderna på gamla grusvägar och njuter av vad den portugisiska hösten har att erbjuda i ört- och fruktväg som till exempel granatäpple, vindruvor, kvitten och oliver. Längs småvägarna, med vy över bergskedjan Monchique i fjärran, växer Johannesbröd, Mandelträd och Japansk mispel. 

  Efter vår vandring besöker vi den historiska staden Silves vid Aradefloden. Silves var Algarves huvudstad under morernas styre och var en viktig inkörsport till Algarves inland. Idag är floden dock för igenslammad för att stora fartyg ska kunna ta sig fram. 

  Det första man ser när man närmar sig Silves är slottet Castelo de Silves och katedralen Sé de Silves eftersom de ligger uppe på en kulle över staden. Slottet är det bäst bevarade av alla på Algarvekusten och katedralen är en av Algarves få kvarvarande gotiska byggnader med gamla gravar. Vi går en tur i staden då vi utifrån ser slottet med sina 11 torn och stemurar. Picknicklunch under dagen och gemensam middag på kvällen. 

  Dagens vandring är cirka 9 km.

 • Dag 7 Världens ände

  Idag kör vi åter igen till västkusten men idag kommer höga, mörka och böljande klippor omge oss. Vår vandring går genom grönlummig skog genom vilken vi kan få skymtar av det kristallglittrande havet. Vi kommer ut på stranden varifrån vi har fantastiska vyer och här vandrar vi med Atlantens böljande blå och den friska luften som följeslagare. 

  Efter vandringen besöker vi Cape St Vincent, Europas sydvästligaste ände och känt redan under antiken, för romarna som “världens ände”. Med sina branta klippor och raukar har det varit en källa till myter och legender och genom historien har det i närheten av udden skett många sjöslag. År 1846 byggdes här ett fyrtorn som idag är den näst kraftigaste ljusanordningen bland Europas fyrar. Picknicklunch under dagen och gemensam avskedsmiddag på kvällen. Dagens vandring är cirka 8 km.  

  Dagens vandring är cirka 8 km.

 • Dag 8 Hemresa

  Dagen på egen hand innan det är dags att säga adjö till Algarve för vårt eftermiddagsflyg tillbaka till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Algarvekustens fantastiska natur
 • Cape St Vincent Natural Park
 • Bergskedjan The Serra de Monchique

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 4/11
Pris Från 15 890 kr
Enkelrumstillägg 2 150 kr
I priset ingår

- Flyg Stockholm – Faro t/r inklusive flygskatter
- Sju nätter på 4-stjärnigt hotell, del i dubbelrum
- Sju frukostar
- Sex luncher
- Sex middagar
- En vinprovning
- Transfers och entréer enligt program
- Engelsk vandringsguide Dr Julie Statham
- Skatter

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Ankomst Faro - Lagos - Stadspromenad
Dag 2. Vandring i Serra de Monchique -vinprovning
Dag 3. Vandring The Budens Wetland - Salema
Dag 4. Dag på egen hand
Dag 5. Vandring på udden Pontal
Dag 6. Vale de Lama - Vandring runt “Ilha do Rosario” - Silves
Dag 7. Vandring på västkusten - Cape St Vincent
Dag 8. Hemresa

Klimat

Medeltemperatur för Algarvekusten i november:

Högsta medeltemperatur 19 grader
Lägsta medeltemperatur 11 grader 

Resans karaktär

Vi kategoriserar resan som ett strövtåg, gradering 1

 Dag 1. Stadsvandring
Dag 2. Cirka 9 km.
Dag 3. Cirka 10 km.
Dag 4. Dag på egen hand
Dag 5. Ca. 10 km
Dag 6. Ca. 9 km
Dag 7. Ca. 8 km 

Vi varvar kortare och länge vandringar med kulturströvtåg i städer. Grundkondition samt hela knän och leder krävs för en fin reseupplevelse. Landskapet är flackt utan större höjdskillnader men kan vara påfrestande på knän och leder på grund av sin längd – du bör vara van vid att promenera längre sträckor under flera dagar i sträck.  Därför använder du med fördel skor med dämpande sulor samt kanske vandringsstavar för att avlasta knän och leder.

Läs om vår graderingsskala för vandringsresor »

Boka din resa

2017-11-04 2017-11-11 15 890 kr Väntelista Boka