Översikt

Vårvandring i Italiens gröna hjärta

Följ med och vandra mellan medeltida byar, romantiskt belägna i ett älskligt grönt landskap. Vi befinner oss mitt i Italien med Lazio, Toscana och Marche som grannar, i en av Italiens vackraste men minst kända regioner - Umbrien.

Ett naturskönt böljande land där historiska små städer tronar uppe på kullarna ovan gröna dalgångar. Tanken på en resa till Umbrien för kanske dina tankar osökt in på den helige Franciscus stad Assisi, som vi också skall besöka - men framförallt vandrar vi i ett av Italiens mest ålderdomliga och vackra landskap med flera byar på listan över landets absolut mest bildsköna och historiska byar. Här gömmer sig små medeltida städer, spännande arkitektur och ett folk som lever enligt gamla traditioner med en genuin matkultur och hantverkstraditioner.


Tillsammans med svenska Carina Magnusson, som bott i regionen sedan slutet av 1980-talet, och engelsktalande Daniele gör vi lättare dagsvandringar mellan 2 – 4 timmar. Vårt boende är i charmerande staden Trevi, som svingar sig upp mot Apenninernas utlöpare. Här ligger fyrstjärniga hotell Antica Dimora alla Rocca där vi bor under hela vistelsen. Vi äter umbriska trerättersmiddagar varje kväll på hotellet med lokalt vin och vatten på bordet. De flesta luncherna är även de inkluderade under vår vandringsresa - där umgänget till bords, det som på italienska kallas ”convivio”, är en av kryddorna.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - Rom - Trevi

  Direkt vid ankomst färdas vi från Rom till Umbrien och mottas av den omhändertagande personalen på hotellet med en välkomstdrink och snacks. Våra värdinnor visar oss runt i staden under en enkel orienteringstur i Trevi. Under kvällen väntar vår första gemensamma middag.

 • Dag 2 Genom vinodlingar mot Montefalco

  Efter frukost är det avfärd till vackra Montefalco, den murbefästa lilla staden som är centrum för Sagrantino vinet och även känd för sina linneväverier. Vi utforska Montefalco som kallas för Umbriens balkong på grund av sitt läge. Här har du en fantastisk 360 graders utsikt. Vi får fri tid att strosa runt i Montefalco och för den som vill går det att besöka en medeltida kyrka, numera museum med fresker av den store renässanskonstnären Benozzo Gozzoli. Efter det blir det en vandring med Daniele, ca 2,5 timme genom vinodlingarna och vi avslutar på en vingård där det vankas vinprovning med traktens specialiteter och en gemensam lätt lunch. Retur till Trevi. Gemensam middag.

 • Dag 3 Heliga Assisi

  Till Umbrien kan man inte komma utan att besöka Assisi, den helige Franciskus hemstad. Den helige Franciskus är allestädes närvarande med kyrkor och kloster som bär hans namn. Den världsberömda katedralen är en skönhetsupplevelse och en arkitektonisk höjdpunkt utöver det vanliga och det är underskönt att strosa runt. Vi besöker den Helige Fransiskus domkyrka och andra sevärda monument i staden under Carinas kunniga ledning. Katedralens freskmålningar från medeltiden, som berättar i bilder om helgonets liv, är världsberömda med rätta. Vi stannar och äter lunch i ”Torre del Colle” och efter lunch så vandrar vi en lättare vandring till vackra byn Bevagna med Danielle.  Retur till Trevi. Gemensam middag.

 • Dag 4 Vandring från Sirolo till Monte Conero vid havet

  Idag väntar en härlig vandringsdag vid havet. Grannlandskapet Marche ståtar med mörkgrön pinjeskog som kontrasterar vackert mot vitglimmande karstklippor rakt ut i det Adriatiska havets turkosa böljor. Efter en bussfärd startar vi vår vandring från Sirolo mot Conero och kusten. Här förenas berg och hav, ett färgernas landskap som bevarar en unik natur. Vi vandrar genom medelhavsmacchian och njuter den vackra utsikten över havet. Vårt mål är en hemlig strand där den som är modig och har vädrets makter med sig kan ta ett dopp. Vi äter en fisklunch på en restaurang vid stranden. Retur till Trevi under eftermiddagen. Gemensam middag.

 • Dag 5 Ledig dag

  Idag har du en helt ledig dag. Hotellet erbjuder sina gäster en massagebehandling under eftermiddagen. Kanske lockar att boka in en behaglig ansikts-, fot- eller handmassage med produkter gjorda på olivolja? Gemensam middag.

 • Dag 6 ”Medeltidsakvedukten” med guide till Castello de Pissignano

  Efter  frukost väntar en vandring längs en Medeltidsakvedukt, tills vi når vårt mål, Castello di Pissignano – slottet i Pissigano ligger på en kulle och har en fantastisk utsikt över landskapet runtomkring. Vi äter en gemensam lättare lunch. Efter lunchen går vi en liten promenad till en olivkvarn, där får vi smaka dess olivolja innan vi åker buss tillbaka till Trevi. Gemensam middag.

 • Dag 7 Romarnas stad Spello

  Efter frukost åker vi till den antika lilla staden Rasiglia. Staden är känd för sina många vackra vattenfall och bäckar.Efter det åker vi vidare tillblommornas stad Spello med arv från romersk tid. En medeltida stad omgärdad av murar som uppfördes på resterna av en antik romersk mur där delar fortfarande idag står, men då stor del byggdes under 1000-talet på påvlig befallning. Vi äntrar staden genom en av dess fem stadsportar. Spello finns med på listan över Italiens vackraste byar/småstäder. Spellos mest berömda konstverk är den freskcykel av Pinturicchio i kyrkan Santa Maria Maggiore. Här firas Kristus återuppståndelse och himmelsfärd nio veckor efter påsksöndagen med en helt blomsterprydd stad i procession. Lunch intas på en restaurang i Spello och är det fint väder kan vi njuta av den på terrassen med vyer över dalgången. Retur till Trevi. Gemensam middag.  

 • Dag 8 Umbrien - Stockholm

  Efter en tidig frukost är det dags att säga farväl till sköna Umbrien och fara hem till Norden.

Resans höjdpunkter

 • Vandringarna i historiska landskap
 • De umbriska måltiderna & vinerna
 • Boende i charmerande staden Trevi

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 26/3
Pris Från 13 990 kr
Enkelrumstillägg 1 490 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Rom t/r inkl. flygavgifter, på utresan mellanlandning i Köpenhamn
 • Transporter, visningar och entréer omnämnda i programmet
 • Sju nätter på 4-stjärnigt hotell del i dubbelrum
 • Sju bufféfrukostar
 • Två lättare luncher
 • Tre luncher
 • Sju middagar
 • Italiensk, engelsktalande vandringsguide
 • Svensk ciceron
 • Skatt
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1 Stockholm - Rom - Trevi
Dag 2 Genom vinodlingar mot Montefalco
Dag 3 Heliga Assisi
Dag 4 Vandring från Sirolo till Monte Conero vid havet
Dag 5 Ledig dag
Dag 6 ”Medeltidsakvedukten” med guide till Castello de Pissignano
Dag 7 Romarnas stad Spello
Dag 8 Umbrien - Stockholm

Resans karaktär

Vi kategoriserar resan som ett strövtåg, gradering 1.
Vi går mest på mjukt underlag och stigar, ibland på grusvägar. Tempot är lugnt med många pauser. Vandringsskor eller kängor som går upp över vristen är starkt rekommenderat.

Läs om vår graderingsskala för vandringsresor »

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Boka din resa

2019-03-26 2019-04-02 13 990 kr 5+ Boka resa