Översikt

Vandring & trädgårdar på Kanalöarna

Utanför Frankrikes kust, i den normandiska viken i engelska kanalen, ligger denna arkipelag av brittiska kronbesittningar. Följ med på en odyssé genom tre av dessa tidvattenöars storslagna natur, kultur och trädgårdar.

De Normandiska öarna är mest kända som skatteparadis men bjuder besökaren på en härlig variation av kultur och natur! Här njuter man av ett mycket milt klimat vilket vi kommer att märka under våra vandringar längs bildsköna bukter och i prunkande trädgårdar. Vilda blommor på den lilla ön Sark och de vackra hamnstäderna fångar bilden av en sovande idyll av vacker vit bebyggelse, lugnt idisslande jerseykor, franska chateaux och turkosa bukter vid vita stränder. Historien är dock turbulent på dessa de äldsta brittiska kronbesittningarna, som är de sista resterna av hertigdömet Normandie som Henrik III, i övrigt återgav till den franska kronan år 1259. Inflytandet av fransk kultur, språk och gastronomi är välkänd – mindre känd är öarnas hemska öde under Andra världskriget då de övergavs totalt av de brittiska trupperna och ockuperades av tyskarna.

 Av totalt fem Kanalöar besöker vi tre sinsemellan olika och spännande öar; Jersey, Guernsey och lilla blommande Sark som ända in på 2000-talet styrdes feodalt av en Seigneur. Frodiga gröna öar med en air av Medelhavets elegans parat med de dramatiska klippkusterna i närliggande Bretagne. 

Vår resa hit med ciceron Lars Thiel och engelsktalande lokalguide tar oss genom trevliga byar, hamnstäder, borgar och underbara trädgårdar. Bekvämt boende på mellanklasshotell. Välkommen att njuta av vacker natur och kultur i ljuvliga april och maj! 

Reseprogram

 • Dag 1 Sverige – London – Jersey

  Mitt på dagen flyger vi från Sverige och ankommer London Heathrow. Lars möter gruppen i ankomsthallen. Nu åker vi vidare till nästa brittiska storflygplats Gatwick för att ta inrikesflyget till Jersey. Under kvällen ankommer vi och installerar oss på Mayfair Hotel i St Helier. Gemensam middag på hotellet.

 • Dag 2 Samarès Manor Gardens – vandring - Judith Quérée´s Garden - vinprovning

  Idag gör vi en härlig tur över Jerseys norra och östra delar, ett majestätiskt klippkustlandskap med små skyddade badvikar. De spännande tidvattenskillnaderna är enorma, upp till 12 meters skillnad mellan ebb och flod. Här på den sydöstra delen ligger Samarès Manor Gardens som skapades under 1920-talet av redarmiljonären och filantropisten sir James Knott. Trädgårdarna består av en japansk del, den heta trädgården, lavendelträdgården och en rosendel. Den internationellt kända örtaträdgården är en av Europas mest heltäckande på det området. Gemensam lunch på restaurang. 

 • Efter att ha njutit av dessa trädgårdar tar bussen oss vidare norrut för en vandring längs kusten. Vi börjar vid toppen av Plemont Bay och vandrar österut, under en klar dag kan man längs den här majestätiska kustlinjen se ända till Guernsey och Sark. Vi svänger inåt land mot den lilla byn St Ouen´s och där ett besök på den lilla organiska trädgården Judith Quérée´s väntar. Här finns över 2000 olika arter av växter, huvudsakligen perenner. En liten träbro tar besökaren över en mosse som exploderar i lila, röda, orangea och blå färger från över 80 arter irisar och andra växter som till exempel olika arter av Lobelior och Smörbollar. Det är en liten men helt fantastisk trädgård där vårt trädgårdsintresserade jag fylls av nya idéer och odlingsplaner. 

  Efter besöket går vi vidare till St Mary och dagen avslutas med ett besök på La Mare Wine Estate, en trivsam och historisk gård där vi kan se hur man producerar viner, cider och andra produkter. Vi smakar dess viner innan det är dags för retur till hotellet där vi äter gemensam middag.

  Dagens vandring är cirka 8 km.

 • Dag 3 Stadspromenad i St Helier – Guernsey

  Förmiddagen ägnar vi åt St Helier tillsammans med en engelsktalande licensierad guide. Vi gör en stadspromenad för att njuta av denna franska stad med rik och varierad historia, bland franska vägnamn och franska affärsskyltar. Vi ser den täckta marknaden, stadens kyrka samt promenerar runt i dess charmfulla omgivningar.

 • Lunch på egen hand innan vi tar färjan till nästa ö – Guernsey och vårt hotell Les Rocquettes Hotel i St Peter Port, vida känt som Kanalöarnas vackraste stad. En idyllisk pärla med små, vindlande gator med ett brett utbud av butiker, något som kan tillskrivas stadens status som skattefri. St Peter Port har som namnet antyder flera vackra marinor och här angör de stora kryssningsfartygen. Gemensam middag på hotellets restaurang.

  Dagens vandring är cirka 2,5 km.

 • Dag 4 Guernseys kultur och trädgårdar

  Idag skall vi njuta av den vackra ön Guernseys vyer. Dagen börjar med ett besök i den privata trädgården Grange Court i St Peter Port. Här njuter man av landsbygden mitt inne i staden. Trädgården byggdes under tidigt 1800-tal och är strax under en hektar stort. Här promenerar vi under idegran, bok och ek in i en färgsprakande rosenträdgård. En del av träden som växer här är några av de äldsta på Guernsey och har stått ända sedan trädgården anlades. 

  Vi promenerar från trädgården och genom staden till vi når hamnen. Härifrån fortsätter vi längs kusten till Fermain Valley. Det går ganska mycket upp och ned och vi njuter av små skogspartier där små blåklockor smyckar marken. Gemensam lunch i Fermain Bay. Nästa besök är i trädgården La Petite Vallee. Här finns små säsongsbetonade plantager, örter och mossar och utstrött runtomkring växer ovanliga växter ackompanjerat av bruset av små vattendrag.

 • En kort promenad leder sedan till Sausmarez Manor Park med träd och växter från den viktorianska eran då herrehuset beboddes av den fjärde baronen James de Saumarez. Vi lär oss mer om de grödor som odlades här i baronens vackert restaurerade, muromgärdade viktorianska köksträdgård. Ansedd som en verkligt sevärd trädgård kan vi även njuta av skulpturer placerade i ett djungelliknande woodland med 40 arter bambu, palmer, trädormbunkar, blåklockor och narcisser som kikar fram mellan de gigantiska bladen från funkiorna, fuchsior stora som träd, gunnera och mängder av blommande azaleor och rhododendron.

  Dagen fortsätter med en vandring längs kustlinjens skönhet tills vi kommer fram till Jerbourg. Transfer tillbaka till hotellet och gemensam middag. 

  Dagens vandring är cirka 10,5 km.

 • Dag 5 Sköna Sark

  Vi inleder dagen med en färjetur till lilla Sark, den minsta av huvudöarna. På Sark möter vi verkligen den gamla världens charm och en lugn härlig atmosfär. Här tillåts inga motorfordon annat än traktorer och därför kommer du att upptäcka Sark till fots och med traktor. Öns lilla huvudby stoltserar med några butiker och kaféer, ett postkontor och öns fängelse med två celler längs den enda gatan. Vi njuter av Sarks sceneri där säsongens vilda blomster, havsfåglar, en dramatisk kustlinje med skyddade bukter och vackra vikar spelar huvudrollerna. 

  En annan höjdpunkt är Kanalöarnas kanske mest omtyckta trädgård, La Seigneurie Gardens, belägen vid ett herrskapshus från år 1675 där öns feodale ledare ”le Seigneur” hade sitt officiella residens långt in i modern tid. Delar av trädgården anses grundade redan på 500-talet. Muromgärdade samt formella buxbomsomgivna trädgårdsrum i en frostfri miljö har lagt grunden till en plantvariation och yppig växtlighet utöver det vanliga. Picknicklunch under dagen och på kvällen gemensam middag på hotellet.

 • Dag 6 Guernseys vackra inland

  Under morgonen checkar vi ut från vårt hotell för en kort tur genom Guernseys inland. Bussen tar oss till St Saviour´s reservoir. Färskvattnet och skogslandskapet gör den här platsen viktig för det lokala växt- och djurlivet och vi går en kort promenad. Vidare transfer till hamnen och beroende på när färjan går tillbaka till Jersey finns det kanske lite tid på egen hand att strosa runt i St Peter Port. 

  Tillbaka på Jersey checkar vi åter in på vårt hotell i St Helier. Gemensam middag på hotellet. 

  Dagens vandring är cirka 3,5 km.

 • Dag 7 Devil´s Hole till Les Platons

  Vi åker åter till Jerseys norra del för en vandring vid det berömda Devils´s Hole. Här kantas landskapet av höga, taggiga klippor som gömmer små glittrande vikar och dalar, piskade av vädrets och erosionens krafter under miljontals år. Vi vandrar från den grönskande lilla Mourier Valley till Sorel Point, Jerseys nordligaste punkt. Vi passerar Bonne Nuit Bay och efter 150 höjdmeter når vi Le Platons, Jerseys högsta punkt. Återfärd till hotellet och gemensam avskedsmiddag.

  Dagens vandring är cirka 9 km.

 • Dag 8 Jersey - London - Sverige

  Under morgonen inleds hemresan via London där vi åter byter flygplats från Gatwick till Heathrow och vidareresan hem till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Upplev tre av kanalöarna
 • Samarès Manor Gardens & La Seigneurie Gardens
 • Vandring i vackra omgivningar

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 27/4
Pris Från 21 990 kr
Enkelrumstillägg 1 890 kr
I priset ingår

- Flyg Stockholm – Jersey, via London med flygplatsbyte t/r
- Transfer mellan Heathrow och Gatwick t/r
- Transporter, visningar och entréer enligt program
- Sju nätter del i dubbelrum på mellanklasshotell
- Sju frukostar
- Sju middagar
- Tre luncher på restaurang
- En picknicklunch
- En vinprovning
- Svensktalande ciceron
- Engelsktalande lokalguider
- Skatt

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Ankomst Jersey
Dag 2. Samarès Manor Gardens – vandring - Judith Quérée´s Garden - vinprovning
Dag 3. St Helier stadsvandring - Guernsey
Dag 4. Grange Court i St Peter Port - vandring - La Petite Vallee - Sausmarez Manor Park - vandring
Dag 5. Sark med La Seigneurie Gardens
Dag 6. St Saviour´s reservoir - vandring - Jersey
Dag 7. Devils´s Hole - vandring - Le Platons
Dag 8. Hemresa

Resans karaktär

Vi kategoriserar resan i gradering, gradering 1 - 2

Dag 2. Cirka 8 km
Dag 3. Cirka 2,5 km
Dag 4. Cirka 10,5 km
Dag 6. Cirka 3,5 km
Dag 7. Cirka 9 km

Observera att programmet kan komma att ändras på grund av väder, vind, tidvatten och oförutsedda händelser. Maximalt 20 personer på resan.

Läs om vår graderingsskala för vandringsresor »

Boka din resa

2018-04-27 2018-05-04 21 990 kr 5+ Boka