Översikt

Vandring på Azorerna

Azorernas gröna vulkanöar bjuder på en frodig natur, höga berg och skummande vattenfall. Under en vandringsvecka besöker vi tre öar i denna sköna atlantarkipelag. Förundras över ett bubblande varmt inre, grönskande omgivningar med endemiska växtarter och kanariesiskans sång i sköna april.

Azorerna har ett vackert och dramatiskt landskap med berg och vulkaner. Naturen är oförstörd och oexploaterad. Ögruppens moderna historia sträcker sig tillbaka till 1400-talet då den portugisiske sjöfararen Diogo de Silves som seglade för Henrik Sjöfararen, upptäckte ögruppen 1427. I dag har Azorerna ca 240 000 invånare, varav hälften bor på den största ön, São Miguel, ”den gröna ön”.


Denna arkipelag består av nio öar, var och en med sin särskilda historia och växtlighet. Många som reser hit stannar på huvudön Sao Miguel, men denna vecka bjuder på tre vackra öar och det är inte utan anledning som ögruppen kallas för naturälskarnas paradis. Här bjuds lummig grönska, heta källor och höga vattenfall, som forsar ned från klipporna. Klimatet är milt över året och lägger grunden för såväl teplantage, exotiska växter som hortensia och julstjärnor och stora som små träd. Jordens inre är varmt och bubbligt och havet skapar sina egna naturliga bubbelpooler och källor som lokalbefolkningen använder för att laga mat under sina helgutflykter.

Under vår vecka vandrar vi på den lummiga trädgårdsön São Miguel där vi får uppleva tvillingsjöarnas storslagenhet och den berömda trädgården Terra Nostras fantastiska anläggningar. På Pico reser sig Azorernas tillika Portugals högsta berg med samma namn, Pico med sina 2351 meter över havet. Det är Azorernas största ö och omgivningarna lär vara överväldigande, kantade av gammal stelnad lava, vulkansjöar, grottor och tunnlar från tidigare utbrott. På Faial, den blå ön som egentligen är toppen av en gammal slocknad vulkan, vandrar vi en dag i grönskande paradis vid den stora vulkankratern. 

På stigarna leds vi av biolog Lars Thiel och vår engelsktalande lokala vandringsledare. Lars är erfaren  vandrings- och rundreseledare sedan över tjugo år och har en examina i biologi och geovetenskap från Stockholms universitet. Hans studier inom landskapsanalys och utnyttjande av vattenresurser samt ett starkt intresse för världens botanik och odlingslandskap lockar till intressanta samtal om förhållandena dem emellan.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - Ponta Delgada - Stadsrundtur

  Vår vandringsguide möter oss på flygplatsen och tar oss med till hotell Talisman som ligger vackert vid ett torg i de historiska delarna av Ponta Delgada. Vi går en guidad tur i staden och äter sedan gemensam välkomstmiddag på hotellet.

 • Dag 2 Eldsjön - Vidare till ön Pico

  På morgonen tar vi oss med bagaget i bussen till den berömda Eldsjön. På vägen stannar vi för en kort rundtur i den lilla byn Ribeira Seca innan vi kommer fram till den vackra kratersjön som skapades 1563 vid ett kraftigt vulkanutbrott. Namnet Eldsjön sägs ha kommit efter att den vid dess bildande lyste upp hela São Miguel. De vackra omgivningarna bjuder på eukalyptus, doftande krusbladig glansbuske som även kallas falskt kaffe och akacior samt betesmarker där man kan möta bönder på väg med sina mjölkspannar på hästryggen. Gemensam lunch på lokal restaurang.
  Efter vår utflykt åker vi direkt till flygplatsen för vårt flyg till Pico, Azorernas näst största ö. Här ligger ögruppens högsta berg, även det med namnet Pico. Detta berg, som är en slocknad vulkan, är 2351 meter hög och på toppen av det finns dess krater Pico Alto. Överallt på denna ö finns rester av stelnad lava grottor och tunnlar, som ett resultat av vulkanens tidigare utbrott. Vi checkar in på hotell Caravelas och äter en gemensam middag på en lokal restaurang.

 • Dag 3 Caminho dos Burros – Cachorro

  Dagens vandring tar oss längs stigar mitt på Picos högland och dess grönskande inre. Vandringen går förbi vulkankratrarna Cabeços do Mistério, skapade under utbrottet 1562-1564. Snart kommer vi få njuta av en helt magnifik panoramautsikt över hela grannön Sao Jorge. Omkring oss växer den akut hotade törelväxten Euphorbia stygiana samt stora områden av vitmossor. Vi har två stigar att välja mellan på nedvägen. Vår vandringsguide bestämmer vilken vi tar i samråd med Lars och gruppen. Under dagen stannar vi på lämplig plats och äter vår medhavda lunch.
  På eftermiddagen besöker vi Cachorro, klippformationer ute i havet som tillsammans med havets och vädrets krafter bildat bågar, tunnlar och grottor av stelnad lava.
  Vi återvänder till hotellet och äter sedan gemensam middag på en lokal restaurang.

  Dagens vandring är cirka 9,5 km, cirka 4 timmar exklusive pauser. 

 • Dag 4 Faial - Trilho Caldeira – Capelinhos

  Idag tar vi färjan över till ön Faial, som liksom de övriga öarna i arkipelagen har skapats av sprutande eld och lava. Hela ön är egentligen toppen av en vulkan, som har högsta höjden 1043 meter. Det senaste utbrottet skedde ute till havs 1957-58 och gjorde att öns yta ökade med cirka 2,5 kvadratkilometer. Faial kallas för ”den blå ön” på grund av de tusen nyanser av blå som nationalblomman Hortensia ger till ön under sommarmånaderna. Vår vandring börjar i naturreservatet Caldeira som till största delen utgörs av en 400 meter djup och två kilometer bred fördjupning, en så kallad caldera, som skapas då en vulkan kollapsar. Omkring oss finns många endemiska växtarter och vi befinner oss mitt i ett grönskande paradis. Vi når öns högsta punkt Cabeço Gordo med fantastisk utsikt över öns norra delar och de närbelägna grannöarna Pico och São Jorge. 

  På eftermiddagen tar vi färjan tillbaka till Pico och äter gemensam middag på en lokal restaurang.

  Dagens vandring är cirka 7 km, 3 timmar, +/- 200 höjdmeter. 

 • Dag 5 Lagoa do Capitão – Sao Miguel

  Vår vandring börjar idag vid Casa da Montanha och vi går mot den största sjön på ön; Lagoa do Capitão, nära berget Picos fot. Vyerna här är betagande och lokalborna kommer ofta hit för att njuta av naturen, ha picknick och vandra. Längs stigarna växer stora cypresser och under dagen får vi se växter som endast finns på Azorerna. Vi går genom betesmarker och områden med Australisk buxbom och bland träden och ovan oss hör vi kanske sångerna från bland annat Kanariesiska, Kungsfågel, Svarthätta och Forsärla.

  På kvällen flyger vi tillbaka till Sao Miguel där vi ska spendera de sista dagarna under vår resa. Vi checkar in på hotell Talisman igen och äter där en gemensam middag.

  Dagens vandring är cirka 9,5 km, 3,5 timmar och cirka +/- 800 höjdmeter.

 • Dag 6 Mata do Canário - Tvillingsjöarna – Ananasplantage

  Idag ska vi vandra på öns västra ände med början vid Mata do Canário. Längs vissa stigar växer barrträdet Kryptomeria, som förekommer främst i Japan och Kina där de kan bli 50 meter höga.  Vi kommer fram till en utkikspunkt där vi kan blicka över de berömda och vackra Tvillingsjöarna. Sete Cidades. ”De sju städerna” är egentligen en by och en vulkankrater på västra São Miguel. Den enorma kratern, en kaldera, bildades 1445 och består av två tvillingsjöar – blåskiftande Lagoa Azul samt grönfärgade Lagoa Verde, enligt sägnen skapade av en olycklig kärlekshistoria. De taggiga sjökanterna som sträcker sig 487 meter upp är kraterkanterna och från utkikspunkten ovan ser man att den ena är grön och den andra är blå, men nära sjöarna är det svårare. Kalderan är tolv km i omkrets och sju km bred. Utsikten över sjöarna och byn är en av de mest fotograferade på Azorerna. Vi fortsätter vår vandring i cirka åtta kilometer innan vi kommer fram till skylten som säger att Tvillingsjöarna är cirka 1,2 kilometer bort. Framme vid sjöarna andas vi ut efter dagens vandring i den vackra azoriska naturen. 

  På vägen tillbaka till Ponta Delgada besöker vi en ananasplantage där vi kan se de olika stadierna för odling av ananas i växthus. På hotellet äter vi en gemensam middag. 

  Dagens vandring är cirka 12 km, 4 timmar, +/- 400 höjdmeter.

 • Dag 7 Furnas – Terra Nosta – Teplantage

  Lagoa das Furnas är en av öns största sjöar som fyller en 800.000 år gammal vulkankrater, sovandes sedan 1630. Vår vandring går fram till sjön genom böljande gröna kullar med utsikt över de omkringliggande bergen. Vid stranden av Lagoa das Furnas finns grävda brunnar där det puttrar och ryker från jordens heta inre. Här kan man ofta se  lokalbefolkning som kommit för en helgpicknick och väljer ett lämpligt hål, hett nog för att tillaga kött eller lite mindre hett för att tillaga fisk. Maten halas ned i brunnarna och efter några timmar, som spenderas för lek och bad, är maten klar att serveras, tillagad helt med hjälp från underjorden. 

  Vi vandrar runt sjön längs dess gröna bergssidor och kommer fram till kapellet Nossa Senhora das Vitórias i fransk nygotisk stil som restes på 1800 talet av en av öns mest prominenta kulturpersonligheter, José do Canto. Do Canto var intellektuell, boksamlare samt hängiven botaniker och erkänd trädgårdsskapare. Han grundlade den botaniska trädgården i Ponta Delgada och sponsrade många projekt i sitt välgörenhetsarbete. Kapellet anses som en av Portugals mest betydelsefulla kulturarv och som han byggde som ett mausoleum till sin fru och sedermera sig själv.

  Vi vandrar vidare och kommer fram till staden Furnas som grundlades 1791 och räknas till en av Azorernas mest förtjusande små städer. Namnet stammar från platsens många vulkaniska bubblande källor, gejsrar och fumaroler. Här äter vi en gemensam lunch på en lokal restaurang.

  På eftermiddagen besöker vi den spektakulära och världskända trädgården Parque Terra Nostra som utnämnts av Condé Nast Traveler till en av de vackraste i världen. Idag ägs Terra Nostra av familjen Bensaúde som lagt till ett hotel i art deco-stil, samlingar av inhemska arter, Europas största samling av cykader och en rik samling av kamelior – en av de mest omfattande i världen. Hundra år gamla exotiska träd, gingko biloba, cykader, bromelior och ormbunkar samlas på över tolv hektar. 

  Under engelska drottning Victorias tidevarv exporterade Azorerna sju miljoner ton apelsiner men träden förstördes av sjukdom och i början av 1900-talet hade man istället ställt om till att odla te, tobak och sötpotatis samt tropiska frukter. Teplantagerna som smyckar ön i glänsande smaragdgröna terrasseringar är de enda i Europa. Den äldsta av Azorernas tefabriker, Cha Gorreana, grundades redan 1883. Den dyrbaraste av sorterna man framställer är Orange Pekoe som enbart görs på knopp och översta bladet på topparna. Teplockningen utförs under de torrare månaderna april – september, för att försäkra sig om högsta kvalitet. Vi besöker fabriken och ser hur produktionen går till. 

  Gemensam middag på hotellet.

  Dagens vandring är cirka 9,5 km, 3 – 4 timmar, +/- 200 – 300 höjdmeter. 

 • Dag 8 Hemresa

  Idag är det dags att lämna denna sköna ögrupp efter en vecka av härligt frisk luft. Vårt flyg går på eftermiddagen tillbaka till Stockholm. 

Resans höjdpunkter

 • Vandringar i sagolika naturscenerier på tre av Azorernas öar
 • Vår kunniga ciceron biolog Lars Thiel
 • Trädgården Terra Nostra, utnämnd av Condé Nast Traveler till en av de vackraste i världen.

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 11/4
Pris Från 20 990 kr
Enkelrumstillägg 2 990 kr
I priset ingår

- Direktflyg Stockholm – Ponta Delgada t/r inklusive flygskatter
- Flyg São Miguel - Pico t/r
- Transporter, visningar och entréer enligt program
- Sju nätter på mellanklasshotell, del i dubbelrum
- Sju frukostar
- Sex luncher
- Sju middagar
- Svensk ciceron
- Engelsktalande vandringsguide
- Skatt

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm - Ponta Delgada - Stadsrundtur
Dag 2. Eldsjön - Pico
Dag 3. Caminho dos Burros – Cachorro
Dag 4. Faial - Trilho Caldeira – Capelinhos
Dag 5. Lagoa do Capitão – Sao Miguel
Dag 6. Mata do Canário - Tvillingsjöarna – Ananasplantage
Dag 7. Furnas – Terra Nosta – Teplantage
Dag 8. Hemresa

Resans karaktär

Vi kategoriserar resan som en vandring, gradering 2

Dag 3. Ca. 9,5 km, 4 timmar.
Dag 4. Ca. 7 km, 3 timmar, +/- 200 höjdmeter
Dag 5. Ca. 9,5, 3,5 timmar, +/- 800 höjdmeter
Dag 6. Ca. 12 km, 4 timmar, +/- 400 höjdmeter
Dag 7. Ca. 9,5 km, 3-4 timmar, +/- 200-300 höjdmeter 

Sträckorna är angiva i avstånd och tid exklusive pauser samt kulturella besök. 

Läs om vår graderingsskala för vandringsresor »

Boka din resa

2018-04-11 2018-04-18 20 990 kr 5+ Boka