Översikt

Vårvandring i The Cotswolds

The Cotswolds under tidig vår i snödroppars, julrosors och tidiga narcissers tid. De spirande gröna kullarna och förhoppningen om vår i luften lockar bland traditionsrika byar med historia. Vandra med oss i regionen som av många anses som den vackraste och mest klassiska i England.

Festligt sprakande brasor, Afternoon tea och småpubar i byar som kunde ha hämtats ur ett avsnitt av Midsumer Murders. The Cotswolds i den spirande vårens tid är något utöver det vanliga med vandringar i ett vackert landskap och vällagade goda måltider på vårt personligt skötta country house Harrington House som stammar från Tudor-eran. Vi utforskar den The Cotswolds rika historia längs vandringar över mjuka kullar med får, vykortssköna byar i ett pastoralt landskap.
För vandrare har man ett speciellt rum där man kan ställa sina skor, ett sk mudroom. De goda måltiderna och våra kunniga engelsktalande volontärguider får mycket bra vitsord och vad kan väl vara bättre än att spendera en lugn, minnesrik och avkopplande marsvandring på ett sådant vis?

Volontärguiderna är erfarna vandringsguider och många är experter på sin landsbygdsända. Varje dag erbjuds tre olika vandringslängder, en lättare som är kortare och har mindre höjdskillnader, en med mellansvårighet samt en längre med längre etapper och lite mer höjdskillnad. Vissa passager kan upplevas som branta på de längre vandringarna men The Cotswolds böljande landskap erbjuder oftast inga branter längs stigarna.

 Vår svensktalande ciceron är Anita Sallmén, van vandrare och reseledare. Anita vandrar med på den vandring som de flesta av våra resenärer väljer varje dag. Eftersom vandringarna skräddarsys utifrån årstid, väder och deltagarna så kan det vara vanligt att vandringarna är kortare eftersom man önskar att dagarna bör avslutas kring 15.30 – 16.00. På kvällen ges specifik information inför nästkommande dag och vi äter en varm lunch längs vandringsstigen. Bekvämt boende och middagar på ett charmigt, familjedrivet och bra beläget country house Harrington House i The Cotswoldsbyn Bourton-on-the-Water.

Reseprogram

 • Dag 1 Englands örtagård

  Vid ankomst reser vi mot The Cotswolds och Harrington House. Vid ankomst till Harrington House väntar Afternoon Tea och incheckning. Gemensam middag på vårt country house hotell i Bourton-on-the-Water som även kallas "Little Venice".

 • Dag 2 I hjärtat av The Cotswolds

  Idag väntar en mycket uppskattad led genom det natursköna området runt Notgrove. Här har brittiska långvandrare haft sina favoritleder i över 80 år. I grevskapet Gloucestershire ligger lilla Cold Aston insmuget mellan vår by Bourton-on-the-water och Cheltenham. Byn är känd sedan början av 700-talet och namnet Cold tros vara ett saxiskt namn som inte alls har med vädret att göra utan syftar på en romersk fältcamp. I denna bildsköna by väntar vår lunch på en trevlig pub från 1600-talet. Byn har även en vacker stenkyrka där delar är från saxisk tid och man tror att det stått en kyrka på platsen sedan 604 e Kr. Dagens kyrka är från 1400-talet.

 • Dagens kortare vandring är ca 10,5 km med total höjdskillnad om 170 höjdmeter. Här följer vi den berömda Cotswoldsstigen över åsryggen mot Cold Aston. På vår väg ser vi den lilla byn Hampnett, en plats som tillsynes lämnats i Törnrosasömn med gyllene Cotswolds-hus på en ås. Vyerna över det omkringliggande jordbrukslandskapet med kullar och de så typiskt brittiska kallmurarna, där vackra stenar sammanfogats utan murbruk. En metod som har anor sedan järnåldern.

   

 • Hampnett omnämndes 1086 med ett herresäte ägt av ärkebiskopen Eldred av York. Här ligger en fantastisk kyrka från normandisk tid. År 1868 bestämde pastorn i församlingen att kyrkans interiör skulle stencileras i ett blomstermönster. Effekten är häpnadsväckande och många menar att det ger en bild av hur kyrkan kan ha sett ut under medeltiden.

 • Den mellanlånga vandringen, ca 14 km med total höjdskillnad om 160 höjdmeter, går från byn Hazleton med flera förtjusande gamla cottagehus genom det förtrollande landskapet mot lilla Notgrove med sin vackra kyrka i ljusgrå sten samt fram till Cold Aston för publunch. Vandringen tillbaka går samma väg som den kortare vandringen. Den långa vandringen är 18 km med en höjdskillnad på 280 meter. Den slingrar sig med start från Andoversford, en liten Cotswoldsstad uppbyggd på 1800-, och 1900-talen med ca 500 invånare. Trots litenheten finns tre pubar och mängder av sociala event och aktiviteter, något som är väldigt
  typiskt för The Cotswolds.

   

 • Under den längre vandringen passerar vi Notgrove, den normandiska kyrkan och herresäten längs vår väg innan vi trampar genom en lång allé av bokträd. Stopp i Cold Aston för en publunch. Returen går samma väg som de andra vandringsalternativen. Retur till Harrington House och en gemensam middag.

 • Dag 3 Mot Chipping Campden

  Få byar representerar en region så mycket som bildsköna Chipping Campden. Arts & Craftsrörelsens hjärta och en urgammal marknadsstad längs The Cotswolds Way. Medeltidens inkomstbringande handel med ylle och siden skapade inte bara de s k yllekyrkorna som byggdes upp av handelsmännens rikedomar utan även den eleganta High street med honungsfärgade kalkstenshus i Cotswolds-stone.
  Yllekyrkan St James från 1400-talet samt familjen Hicks hus är andra sevärdheter. Den korta vandringen är 11 km med en höjdskillnad på 190 meter. Här vandrar man från söta staden Ilmington med sina vackra stenhus uppförda i den orangebruna lokala stenen. Den som har lust letar efter de 11 mössen som är karvade på den normandiska stenkyrkans fasad. Vandringen slingrar sedan vidare till ytterligare en scenisk Cotswoldsby – Ebrington för lunch innan vi når Chipping Campden för lunch och egna upptäckter.

 • Den mellanlånga vandringen är 14,5 km med en höjdskillnad på 280 meter, efter en ansträngande höjd, Stoke Hill, går vandringen sedan ned mot Ilmington och Ebrington där lunchen avnjuts. I slutet av vandringen kommer vi till Chipping Campden med sina vackra butiker, pubar och yllekyrkan. För att inte tala om dess verkliga landmärke - marknadshallen i sten. Den längre vandringen är 18,5 km med en total höjdskillnad på 340 meter. Här vandrar vi samma rutt som den mellanlånga vandringen fram till Ilmington innan stigen delar sig och de som vandrar längre tar sig till det lilla samhället Darlingscott innan stigen vänder västerut till Ebrington och vidare till Chipping Campden. Retur till Bourton-on-the-Water och gemensam middag på kvällen.

 • Dag 4 Chedworths romerska arv

  Chedworth Roman Villa har förmodligen Englands mest imponerande romerska mosaiker som fortfarande ligger på sin plats. En romersk villa var en jordbruksfastighet och det fanns ett hundratal romerska villor i Storbritannien och flera koncentrade i denna region. I Chedworth finns romerska bad med tillhörande centralvärmesystem. Rika romare installerade hypokaust för att värma upp sig I den kalla Norden. De första romerska strukturerna visar att här fanns bebyggelse ca 120 e Kr men området var som mäktigast och mest framstående mellan 360 och 380 e Kr. Då var minst elva rum i villan täckta av vackra mosaiker och här fanns torrbastu och ångbastu med eleganta marmordetaljer. Ett nymfeum och tempel har även grävts ut.
  Du kan promenera över upphöjda gångar över utgrävningsområdena samt besöka museet mot extra avgift. Volontärer guidar på området för den som är intresserad av att lära mer. Villan övergavs när det romerska imperiet övergav Storbritannien 410 e Kr. Taken föll in, träd växte upp genom mosaikgolvet och jord från de omkringliggande höjderna begravde byggnaderna. År 1864 upptäcktes villan av en slump då earlen of Eldons viltvårdare skulle gräva ut ett tamillerbo men istället för djuret fann fragment av beläggning och keramik.

 • Den korta vandringen är 8,5 km med en total höjdskillnad på 140 meter. Efter att ha utforskat den romerska villan leder vandringen in genom skogen mot Northleach. Under vandringens gång blir det lunchstopp. Den mellanlånga vandringen är 11 km med höjdskillnad på 260 meter. Vi vandrar ett stycke innan ankomst till den fina byn Chedworth och en chans att utforska den romerska villan. Sedan följer vi dalgången längs floden Coln innan ankomst till Northleach.
  Den längre vandringen, ca 15 km med en höjdskillnad på 260 meter, följer Colndalen med start från kyrkan i Rendcomb, förbi farmen Green Meadow och upp mot Chedworth. Colnfloden är ett bra habitat för fågel och vilt, så håll korpgluggarna öppna för vadarfågel och kungsfiskare m fl. Här fiskas mycket brun öring.

 • Väl framme i Northleach njuter vi av tid på egen hand att utforska staden. Marknadsstaden Northleach med anor från 700-talet är ytterligare en av de klassiska Cotswoldsbyarna som gjort sin lycka på den lukrativa yllehandeln under medeltiden. Belägen som den är precis vid sidan av den romerska Via Fosse och full av små söta halvtimrade och halmtakstäckta hus. Nära den historiska marknadsplatsen tronar en av regionens finaste yllekyrkor, St Peter and Paul-kyrkan, som även kallas Cathedral of The Cotswolds. Det är en 1400-talsskapelse av Fortey-familjens generositet och känd för sina vackra stora fönster med många vackra och sällsynta originaldetaljer inomhus. Här finns även den udda och spännande Keith Harding's World of Mechanical Music. En utställning över en eklektisk samling självspelande instrument. Är det öppet kan man besöka verkstaden, se samlingen och köpa klockor och musikinstrument.
  Vi reser tillbaka till Harrington House för en sista gemensam middag.

   

 • Dag 5 Bourton-on-the-Water- hemresa

  Under dagen checkar vi ut från vårt country house då vår hemresa väntar. Lunch på egen hand under dagen innan vi reser vidare till flygplatsen för hemresa till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Vårt boende i Bourton-on-the-Water
 • The Cotswolds områdets speciella skönhet och små städer
 • Chipping Campden och Chedworth Roman Villa

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 18/3
Pris Från 10 990 kr
Enkelrumstillägg 850 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – London Heathrow t/r, flygavgifter
 • Transporter enligt programmet
 • Fyra nätter på pensionat, del i dubbelrum
 • Fyra engelska frukostar
 • En Afternoon Tea
 • Tre publuncher
 • Fyra middagar
 • Engelsktalande volontärvandringsguider
 • Svensk vandringsciceron
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Ankomst, lunch, Afternoon tea. Middag
Dag 2. Vandring från Cold Aston - Hazleton - Hampnett - Notgrove. Lunch. Middag.
Dag 3. Vandring mot Chipping Campden. Lunch. Middag.
Dag 4. Vandring mot Nortleach och Chedworth romerska Villa. Lunch. Middag.
Dag 5. Utcheckning. Hemresa.

Resans karaktär

Vi kategoriserar resan som en vandring av gradering 1-2, läs mer om vår graderingsskala nedan.

Resan kräver god grundkondition pga vandringsdagar på tidvis arbetsamt underlag (kantiga, större stenar, grus eller
lerigt halkigt underlag) och vissa delar anses som krävande i höjdskillnad.
Vänligen notera att vår grupp kommer att vandra med pensionatets övriga gäster. Det finns tre vandringsgrupper varje dag. Vår svenska vandringsciceron väljer den vandring som flest antal av våra gäster väljer.

Läs om vår graderingsskala för vandringsresor »

Deltagarantal

15 - 20 personer

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Bra att veta

Medeltemperaturerna i mars månad som uppmätts de senaste åren i Bourton-on-the-Water är som lägst på dygnet 4 grader och som högst på dygnet 11 grader. I medeltal regnar det 20 dagar av månadens 31 men eftersom Storbritannien och dess kustklimat är mycket ombytligt så kan vädret skifta snabbt.

Boka din resa

2019-03-18 2019-03-22 10 990 kr Väntelista Förfrågan