Översikt

Apelsinblomsvandring

Våren är de förlösande dofternas tid, då naturen ger oss löften om det som är i antågande. Vandring i bergen på Costa Blanca där lungorna fylls av frisk luft och där vi känner apelsinblommornas bedövande sötma charmera våra näsor och sinnen.

I april blommar apelsinträden och sprider sin doft över hela Alteabukten samtidigt som de bär sina orangea frukter. Blomning och frukt samtidigt! De ätliga guldgula frukterna på den japanska mispeln börjar mogna och runt omkring oss doftar det av jasmin, fänkål och solgull. 


Överallt visar våren att den har kommit med nyutslagna blommor i regnbågens alla färger och även olivträden blommar sin diskreta blom. Från mandelträden kan vi provsmaka de gröna omogna mandlarna, som faktiskt är ätliga med skal och allt. Vi ser johannesbrödsträd, pinjetall, solfjäderpalmer och dadelpalmer tillsammans med våra vandringsguider Bippan Norberg och hennes son Lomi.

Reseprogram

 • Altea

  Vi bor i Altea, en spansk småstad vid havet på Costa Blanca-kusten. Altea är känd för sina konstnärer och sin charmiga gamla stad som med sina vita hus klättrar upp på en kulle och kröns högst upp av kyrkan med sin blåvita kupol. Hotellen ligger precis vid havet så härifrån kan vi se soluppgången med hela sitt färgspel.

 • Boendet

  Vi bor på två hotell som ligger nära varandra och bägge har strålande havsutsikt. Hotell San Miguel är ett mycket enkelt hotell som har fin familjär stämning och det drivs av föräldrarna och sonen  Pepe. Det har länge varit i familjens ägo och förutom att driva hotellet sysslar de även med odling. De har egna oliv- och apelsinodlingar. Hit går gärna lokalborna för att äta sin traditionella paella. Rummen är enkla, men alla har havsutsikt. 

  Hotel Altaya som har bättre standard, är också familjeägt sedan många år tillbaka. Här har alla rummen balkong mot sidan och går man ut på den så har man viss havsutsikt. 

 • Vandringarna

  Våra gemensamma vandringar går in mot de gamla odlingsdistrikten, längs kusten samt upp på bergen i närheten. I bergen doftar det av lavendel, salvia, rosmarin, timjan och ginst. Då området består av bergstrakter är det mycket backar, så god grundkondition är viktigt samt hela knän. Tempot är dock lugnt och anpassas till deltagarna. Vandringarnas längd är ca 10-14 km per dag. Bergen har spännande formationer och här finns många toppar som möblerar himlen på över 1000 meter.

 • På vandringarna äter vi en gemensam picknick. Vi bjuds på lokala läckerheter; oliver, tomater, fårost, mandlar, färska grönsaker, chorizo och naturligtvis apelsiner. Några dagar äter vi tillsammans på restauranger som bjuder på just sin specialitet och andra dagar får ni själva botanisera bland det stora utbudet av restauranger i Altea. En dag är ledig att på egen hand utforska Altea; gå på fiskeauktionen, sitta på fik, få massage eller kanske någon vill ta sig ett dopp i havet.

 • Våra vandringsguider

  Bippan Norberg har i över 30 år bott i trakten, här har hon hittat sitt hem och upptäckt att hon älskar detta bergiga landskap, precis vid havet. Hon ger oss inblick i skillnaderna mellan hur man lever och tänker i Sverige och i Spanien. På ett omhändertagande och inbjudande sätt tar hon oss runt i sina hemtrakter.

  Lomi, hennes svenskfödde son, har studerat scenkonst och nycirkus och ägnar sig, förutom vandringsresor, åt cirkusföreställningar och organisering av festivaler. Bor på liten gård i bergen i närheten där han odlar citrusfrukter, oliver och grönsaker. Han kan berätta mycket om odling, spanska vanor och nutidspolitik.

  Många av våra resenärer som tidigare besökt Spanien berättar att genom Bippan och Lomi har de för första gången fått inblick i det vanliga spanska livet, att det känns som om de varit i Spanien för första gången.

Resans höjdpunkter

 • Våra vandringsguider Bippan Norberg och sonen Lomi Szil som med värme och kunnighet visar oss sitt Spanien.
 • Vandringarna i naturen som är omgiven av apelsinblom, hav och berg under en doftande vårhimmel.
 • De mycket uppskattade picknickluncherna ute i naturen.

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 29/3
Pris Från 14 990 kr
Detaljerade priser

Vi bor på två hotell som ligger nära varandra, precis vid havet. Grundpriset avser del i dubbelrum på hotellet San Miguel.

För enkelrum på hotell San Miguel tillkommer: 990 kr
Tillägg/person dubbelrum på hotell Altaya: 1.590 kr 
Tillägg enkelrum på hotell Altaya 3.790 kr

I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Alicante t/r inkl flygavgifter
 • Busstransport flygplatsen – hotellet t/r
 • Sju övernattningar, del i dubbelrum
 • Sju frukostar
 • Fem picknickluncher inkl. vatten
 • Fyra måltider på restaurang inkl. vin och vatten
 • Fem guidade vandringar
 • Tågtransport
 • Svensk vandringsguide
 • Skatt
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Klimat

Högsta medeltemperatur är 21 grader. 
Lägsta medeltemperatur är 11 grader.
Havets medeltemperatur är 16 grader.

Resans karaktär

Vi kategoriserar resan som en vandring, gradering 2. Vi går 10-14 km i terräng med höjdskillnader på några hundra meter. Svårighetsgraden byggs sakta upp dag för dag. Bra knän är en förutsättning. Vi går ibland på asfalt men mest på grusvägar och steniga, ojämna stigar, det går upp och ner. Vi tar pauser när det behövs. Vandringskängor som går upp över vristen är starkt rekommenderat. 

Läs om vår graderingsskala för vandringsresor »

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Boka din resa

2019-03-29 2019-04-05 14 990 kr 5+ Boka