Översikt

Mandelblomsvandring

I januari/februari slår mandelblommen ut på bar kvist och backarna fylls med vita och rosa blommande träd. Guadalestdalens tusentals mandelträd ger en vacker kontrast till de evigt gröna olivträden.

Våra klassiska Bippan-vandringar i den ljuva mandelblommens tid! Vi bor i Albir och strövar längs med stränder, genom apelsinlundar, på små stigar och uppe i de närliggande bergen. I januari/februari slår mandelblommen ut på bar kvist och backarna fylls med vita och rosa blommande träd. Guadalestdalens tusentals mandelträd ger en vacker kontrast till de evigt gröna olivträden. Hotellet ligger precis vid havet.


Vår vandringsguide Bippan Norberg har bott i trakten i över 30 år och visar på den här resan, tillsammans med sin son Lomi, några av sina smultronställen. Med värme får hon alla att känna sig välkomna och hon ger oss en inblick i hur livet kan vara när man som svensk flyttar och bosätter sig i en liten stad vid Medelhavet.

Reseprogram

 • Området

  Vi bor i Albir, en populär plats vid östra Medelhavskusten. På gångavstånd har vi Altea, en spansk småstad som är känd för sin charmiga gamla stad, sina vita hus som klättrar upp på en kulle och kröns högst upp av kyrkan med sin blåvita kupol. Man kan förstå att så många konstnärer sökt sig hit och valt att bosätta sig här då utsikten verkligen bjuder in till fantastiska motiv och stadens vänliga atmosfär gör att man genast känner sig hemma i de små gränderna.

 • Boendet

  Vi bor på hotell Riviera, ett litet gemytligt hotell som bjuder på en fantastisk utsikt över Medelhavet. Färgspelet i soluppgången är slående! Här kan du välja mellan olika typer av rum, med stor balkong mot havet, med fönster mot havet, eller med balkong som har viss havsutsikt. Bufféfrukosten är mycket uppskattad

 • Resans upplägg

  Vi strövar längs med Medelhavets stränder, genom lundar med mandelblom och på små stigar uppe i de närliggande bergen där det doftar av timjan och rosmarin. Längs vår väg ser vi mandelträd, palmer, johannesbrödsträd och många andra medelhavsväxter. Vi besöker den kända byn Guadalest med sin tusenåriga moriska borg. Från muren som omger borgen blickar vi ut över det intensivt turkosa vatten som finns i dammen nedanför. Vi stannar upp och njuter av den vackra utsikten innan vi vandrar bort från folkvimlet och ut till stillheten, där vi bara hör bina som surrar i mandelträden. På någon vacker plats dukar våra guider upp lokala läckerheter såsom oliver, tomater, fårost, mandlar, färska grönsaker, chorizo och mycket mer. Vissa dagar går vi på restaurang tillsammans för att prova på det lokala köket. Andra kvällar får ni botanisera på egen hand bland det stora utbudet som finns i Albir och Altea.

 • En dag tar vi ledigt från vandrandet och har möjligheten att utforska den mysiga staden Altea på egen hand. Strosa runt i de gamla kvarteren, kika i butikerna eller besök marknaden där lokalbefolkningen möts och inhandlar veckans frukt och grönsaker. Passa på att ta en massage eller gå ner till stranden och känn på vattnet. Promenera längs med strandpromenaden och ät en glass och hitta en trevlig restaurang till lunchen. Bippan ställer gärna upp och ger tips och idéer utifrån era önskemål.

 • Vi vandrar mellan 8-15 km per dag beroende på vilken avgång man vill delta på. Längd och tempot försöker vi anpassa efter deltagarna.  I en grupp är det alltid stora variationer i vandringskonditionen, vi får anpassa oss till varandra. Vid något tillfälle kan vi dock dela upp oss i två grupper, mer anpassade till vars och ens behov.

 • Våra vandringsguider

  Vår vandringsguide Bippan Norberg har i över 30 år bott i trakten, här har hon hittat sitt hem och upptäckt att hon älskar detta bergiga landskap, precis vid havet. Hon ger oss inblickar i skillnaderna mellan hur man lever och tänker i Sverige och i Spanien. På ett omhändertagande och inbjudande sätt tar hon oss runt i sina hemtrakter. Lomi, hennes svenskfödde son, har studerat scenkonst och nycirkus och ägnar sig, förutom vandringsresor, åt cirkusföreställningar och organisering av festivaler. Bor på liten gård i bergen i närheten där han odlar citrusfrukter, oliver och grönsaker. Han kan berätta mycket om odling, spanska vanor och nutidspolitik. Många av våra resenärer som tidigare besökt Spanien berättar att genom Bippan och Lomi har de för första gången fått inblick i det vanliga spanska livet, att det känns som om de varit i Spanien för första gången.

Resans höjdpunkter

 • Våra guider Bippan & Lomi Norberg
 • Vandringar bland mandelblom, hav & berg
 • Picknickluncherna ute i naturen

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 8/2
Pris Från 13 790 kr
Enkelrumstillägg 1 490 kr
Detaljerade priser

Grundpris: Dubbelrum på sidan med balkong och begränsad havsutsikt: 13.790:- per person.
Dubbelrum utan balkong med havsutsikt: 14.680:-  per person.
Dubbelrum med stor balkong och havsutsikt: 15.190:- per person.

Enkelrum med balkong och begränsad havsutsikt: 15.280:-
Enkelrum utan balkong med havsutsikt: 16.780:-
Enkelrum med stor balkong och havsutsikt: 17.780:-

I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm
 • Alicante t/r inkl. flygavgifter
 • Busstransport flygplatsen - hotellet t/r
 • Sju övernattningar med del i dubbelrum
 • Sju frukostar
 • Fem picknickluncher
 • Fyra måltider inkl vin/vatten
 • Fem guidade vandringar
 • Bussresor
 • Svenska vandringsguider
 • Skatt
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Klimat

Medeltemperatur under januari/februari;
Högsta medeltemperatur är 17 grader.
Lägsta medeltemperatur är 6 grader.
Havets medeltemperatur är 14 grader.

Resans karaktär

Vi kategoriserar resan den 1-8 feb som strövtåg, gradering 1. Resan passar för den som har tämligen bra kondition då man vandrar i terräng och någon dag kan större höjdskillnader förekomma. Vi vandrar ca 8-15 km/dag. Vi går ibland på asfalt, men mest på grusvägar och steniga stigar. Tempot är lugnt med många pauser. 

Vi kategoriserar resan den 8-15/2 som en vandring, gradering 2. Vi går 10-15 km/dag i terräng med höjdskillnader på några hundra meter. Bra knän är en förutsättning. Vi går ibland på asfalt men mest på grusvägar och steniga, ojämna stigar, det går upp och ner. Vi tar pauser när det behövs. 

På båda resorna är vandringskängor som går upp över vristen starkt rekommenderat. Ibland delar vi upp oss i olika grupper, beroende på svårighetsgrad, där några vandrar en lättare väg.

Läs om vår graderingsskala för vandringsresor »

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Boka din resa

2019-02-08 2019-02-15 13 790 kr 2 Boka