Översikt

Medelhavsnjutningar

Börja våren under en glittrande spansk vårsol. Medelhavstrakten bjuder på ljus, hav, berg, frukter, olivolja och vin! Under dessa dagar kombinerar vi promenader vid havet och vandringar i bergen med härliga dofter och goda smaker samt en hel del ledig tid för att bara få vara – en lång siesta!

På den här resan kommer du närmre de lokala vanorna. Du prövar den mediterranska maten: paella, tapas, och mycket annat mindre känt. Njuter av naturen, solen, maten, siestastunden och den livsstil som sägs vara orsaken till en så hög medellivslängd i Spanien. Under veckan har vi många olika teman; Medelhavet, olivoljan, vinet, maten, bergen och vyerna, frukterna och promenaderna. En njutningens resa där solen värmer kinderna och havet är vår följeslagare.


Vi bor på flera hotell som ligger nära varandra och som ligger precis vid havet. Vi möts alla till frukosten på ett av dem, Hotel San Miguel, och det är också alltid vår mötesplats. Hotel San Miguel är enkelt men med fin familjär stämning och det drivs av föräldrarna och sonen  Pepe. Det har länge varit i familjens ägo och förutom att driva hotellet sysslar de även med odling. De har egna oliv- och apelsinodlingar så juicen på morgonen är färskpressad från deras egna apelsiner och olivoljan pressad från deras egna oliver. Hit går gärna lokalborna för att äta sin traditionella paella. Rummen är enkla, men alla har otrolig havsutsikt och vissa har balkong. Hotel Altaya är också familjeägt sedan många år tillbaka och har lite bättre standard. Här har alla rummen balkong åt sidan, går man ut på den har man delvis havsutsikt. Här finns hårtork och safe på rummet. Hotel Casa del Mar är ett litet nytt fräscht hotell i en gammal byggnad. Här har alla rummen fin havsutsikt men inte balkong.

Från hotellen kan du höra ljudet av vågorna som rullar stenarna samt vila din blick på horisonten där det blå havet möter den blå himlen. Färgspelet i soluppgången är slående, för den som väljer att gå upp tidigt.

För att ta hand om oss lite extra denna vecka så börjar dagarna med ett pass rörelseövningar, liknande chi gong, så att vi mjukar upp lederna och sträcker på oss innan dagens utflykt. En eftermiddag har vi Feldenkraisövning, som genom enkla naturliga rörelser lär hjärnan hur kroppen fungerar optimalt. Det gör att vi rör oss lättare, friare, behagligare samt att vår hållning, balans och koordination förbättras. 

Vi provsmakar lokal mat och dryck och lär oss om vad som ingår i medelhavskosten som anses vara så hälsosam. Ibland går vi på restaurang tillsammans för att prova på lokala rätter och på våra vandringar blir vi bjudna på picknicklunch, en fröjd av färger och smaker. 

Vår vandringsguide Bippan Norberg har i över 30 år bott i trakten, här har hon hittat sitt hem och upptäckt att hon älskar detta bergiga landskap, precis vid havet. Hon ger oss inblick  i skillnaderna mellan hur man lever och tänker  i Sverige och i Spanien. På ett omhändertagande och inbjudande sätt tar hon oss runt i sina hemtrakter. Lomi, hennes svenskfödde son, har studerat scenkonst och nycirkus och ägnar sig, förutom vandringsresor, åt cirkusföreställningar och organisering av festivaler. Han bor på liten gård i bergen i närheten där han odlar citrusfrukter, oliver och grönsaker. Han kan berätta mycket om odling, spanska vanor och nutidspolitik. Många av våra resenärer som tidigare besökt Spanien berättar att genom Bippan och Lomi har de för första gången fått inblick i det vanliga spanska livet, att det känns som om de varit i Spanien för första gången.

Reseprogram

  • Dag 1 Stockholm - Palmernas Elche - Altea

    Avgång tidig morgon från Arlanda och snart framme i Alicante där vi blir mötta på flygplatsen.  Vi åker direkt till den närliggande staden Elche som är känt för sin ”Palmeral”, Europas största palmskog som tillhör Unescos världsarv. Även om ursprunget är från förhistorisk tid så var det under den arabiska tiden som palmträdgårdarna nådde sin största prakt. När muslimerna erövrade den Iberiska halvön förde de med sig denna typ av dadelpalm. I dag finns det 200 000 palmer i Elche och vi ser palmträdgårdarna och dess unika bevattningssysten som är ärvt från AlAndalus. Vissa palmer är flera hundra år gamla, vi ser den smala stammen stiga högt upp i luften för att sedan förgyllas av trädkronan högst där uppe. Förutom dadlarna är även palmbladen en  industri i Elche. Vi äter en picknick bland palmerna.Sedan bär det av till Altea, en timmes bussresa. På bussen får vi veta mer om spansk historia och veckan som kommer. Vi äter middag på hotellet, den traditionella paellan, som lokalborna kommer hit för at äta på helgerna.

  • Dag 2 Odlingsdistrikten i Altea

    Vi promenerar i Alteas odlingsdistrikt och njuter av den söta apelsinblomsdoften. Träden blommar samtidigt som de bär sina orangea frukter. Vi plockar apelsiner direkt från träden och äter och njuter av andra fruktträd och mycket blommor. Det är vår och överallt blommar det. Under dagen äter vi picknick på någon fin plats!

    På kvällen besöker vi Alteas gamla stad som med vita små hus klättar sig upp på kullen och högst upp krönts av kyrkan med sin blå-vita kupol.

  • Dag 3 Vandring längs havet

    Vi tar det lokala tåget till staden Vila Joiosa, går genom den charmiga gamla staden med sina färgglada hus. Vi strosar längs med sandstranden, kanske vill någon ta sig ett dopp innan vi strosar vidare? Havet är turkosblått och vi provar både den lokala chokladen som tillverkas i staden och den speciella drycken Horchata. Picknick blir det också, återigen goda smaker.

  • Dag 4 Olivträdets produkter och det rinnande guldet

    Idag åker vi buss upp i bergen till ca 500 m.ö.h, till den lilla byn Guadalest. Där, högst upp på klippan, ser vi borgen som har anor från 700-talet. Bergen runt omkring är över 1200-1500 meter höga och har spännande formationer. Här finns odlingsterraser och bevattningssystem, också de från den moriska tiden. Olivträden ska just till att blomma och vi får lära oss mer om hur man skördar oliverna och hur de pressas. Under vår vandring bland odlingsterrasserna går det lite upp och ner och det doftar av örter som timjan och rosmarin. Lomi, som bor i trakten, berättar om hur och vad man odlar, bevattningssystemet, mm. Det blir provsmakning av olika olivoljor: mildare, peppriga och aromatiska samt av oliver i svart, brunt och grönt. Vi går på den lokala restaurangen och provar på det lokala köket uppe i bergen. Mätta och belåtna åker vi sedan tillbaka till Altea.

  • Dag 5 Dag på egen hand (Marknadsdag)

    Idag är det liv och rörelse i staden då det är marknadsdag i Altea. Stånden bågnar av frukt och grönsaker i alla färger. Försäljarna ropar ut vad de har för produkter och lokalborna går med sina shoppingvagnar ”dramaten” och gör sin veckohandling. De tar också tillfället i akt att träffa bekanta och stannar och prata en stund. På ett annat ställe i staden hittar vi prylmarknaden med allt från kläder, väskor till verktyg och paellaformar.  

  • Dag 6 Vinet, det röda och det söta

    Idag blir vi hämtade med buss som tar oss till utgångspunkten för vår vandring. I Jalóndalen strövar vi bland vinodlingarna där de knotiga stammarna, som på vintern verkar helt döda, har börjat få blad som spirar i grönt. Vi äter picknick i det gröna med utsikt över vinfälten. Det finns många olika sorters vindruvor, här odlas mest moskatelldruvan som ger det söta mistelavinet, som vi naturligtvis provar på. I Spanien ingår vin som en naturlig del i måltider, och vi besöker en bodega för att provsmaka.

  • Dag 7 Dag på egen hand

    Några kanske vill vandra längs med stranden utanför hotellet och plocka vackra stenar, eller kanske få massage. Kanske lockar en promenad till fyren eller fiskehamnen kanke är av intresse, när båtarna kommer in med sin fångst vid 17-tiden på eftermiddagen. Eller varför inte bara sitter på ett fik och titta på folklivet! Det finns mycket att göra och upptäcka i och runt omkring Altea. På kvällen möts vi igen och går på utställning där det visas färgsprakande dräkter som används i de typiska årliga festerna ”Morerna och de kristna”. 

  • Dag 8 Frukternas och bergens dag

    Idag ger vi oss iväg med buss till Callosa, där vi börjar med att provsmaka honung, som pytsas upp i burkar från stora tunnor. Sedan vandrar vi ut bland fruktodlingarna. Här doftar det starkt av citrusblom. Kanske har ni aldrig sett så många citronträd på en gång! Här växer också den japanska mispeln, som börjar mogna gul på de gröna träden. Vi ser avokadoträdet med sin frukt. De som vill utnyttja den sista dagen till en längre vandring över stock och sten följer med på några timmars vandring till, medans de andra åker direkt till Chirles, där vi sedan möts upp för att äta en trerätters måltid på restaurang i spansk lunchtid, vid tre tiden. Sedan buss hem och vila på hotellet efter dagens vandring. Under dagen äter vi en gemensam picknicklunch. 

  • Dag 9 Dag på egen hand

    Fri dag för egna upptäckter i Altea, eller besöka någon av de närliggande orterna. På kvällen har vi vår avskedsmiddag på en restaurang i Altea.

  • Dag 10 Hemresa

    Solkyssta och med många fina minnen reser vi i dag tillbaka till Sverige med förhoppning om en antågande vår.

Resans höjdpunkter

  • Strövtåg bland apelsinblom & fruktodlingar
  • Våra guider Bippan & Lomi Norberg
  • Lediga dagar att själv bestämma aktivitet

Karta

Resfakta

Reslängd 10 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 20/4
Pris Från 14 890 kr
Detaljerade priser

För enkelrum på San Miguel tillkommer: 1.350:- 
Tillägg/person dubbelrum på Casa del Mar 2.350:- 
Tillägg/person dubbelrum på Altaya: 3.190:- 
Tillägg enkelrum på Altaya 4.990:-

I priset ingår

- Flyg t/r Stockholm – Alicante inkl. flygavgifter
- Nio nätter på hotell, del i dubbelrum
- Nio frukostar
- Alla buss- och tågtransporter angivna i programmet
- Fyra trerätters måltider på restaurang
- Fem picknickar
- Fem utflyktsdagar
- Vinprovning
- Feldenkraiskursen
- Två svensktalande guider
- Skatt

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Avresa - Elche - Altea
Dag 2. Promenader i Alteas odlingsdistrikt
Dag 3. La Vila Joisa
Dag 4. Guadalest
Dag 5. Dag på egen hand
Dag 6. Jalóndalen
Dag 7. Dag på egen hand
Dag 8. Callosa
Dag 9. Dag på egen hand
Dag 10. Hemresa

Klimat

Högsta medeltemperatur under mitten av april är 20 grader och lägsta medeltemperatur 10 grader. Havets medeltemperatur är 15 grader. 

Resans karaktär

Vi kategoriserar resan som en blandning mellan kultur- och strövtågsresa, gradering 1. Läs mer om vår graderingsskala på vår hemsida. Vi går 6 - 14 km i kuperad terräng. Någon dag kan större höjdskillnad förekomma. Vi går ibland på asfalt, men mest på grusvägar och steniga stigar. Tempot är lugnt med många pauser. Vandringskängor som går upp över vristen är starkt rekommenderat.

Läs om vår graderingsskala för vandringsresor »

Boka din resa

2018-04-20 2018-04-29 14 890 kr 5+ Boka