Översikt

Medelhavsvandring i olivskördetid

Fly november till en glittrande spansk höstsol. Medelhavstrakten bjuder på ljus, hav, berg, frukter, olivolja och vin! Under dessa dagar kombinerar vi promenader vid havet och vandringar i bergen med härliga dofter och goda smaker.

Kom närmre de lokala vanorna. Prova medelhavsmaten. Njut av naturen, solen, maten, siestastunden och den livsstil som sägs vara orsaken till en så hög medellivslängd i Spanien. Under den här resan har vi många olika teman; medelhavet, olivoljan, vinet, maten, bergen och vyerna, frukterna och promenaderna.

Vi bor i den charmiga vita lilla staden Altea på spanska östkusten, på Costa Blanca. Altea är känt för sin charmiga gamla stad som med sina vita hus klättrar upp på en kulle och kröns högst upp av kyrkan med sin blåvita kupol. Man kan förstå att så många konstnärer sökt sig hit och valt att bosätta sig här då utsikten verkligen bjuder in till fantastiska motiv och stadens vänliga atmosfär gör att man genast känner sig hemma i de små gränderna.

Vi provsmakar läckerheter och lär oss om vad som ingår i medelhavskosten som anses vara så hälsosam. Vi går på restaurang tillsammans för att prova på lokala rätter och på våra vandringar blir vi bjudna på picknicklunch, en fröjd av smaker. 


Vi bor på Hotell Altaia, som har ett perfekt läge precis vid havet. På morgonen när vi äter den goda bufféfrukosten, så kan vi njuta av havet precis utanför fönstret. Alla rum är rymliga och har balkong. Vi provsmakar läckerheter och lär oss om vad som ingår i medelhavskosten som anses vara så hälsosam. Några dagar går vi på restaurang tillsammans för att prova på lokala rätter och på våra vandringar blir vi bjudna på picknicklunch, en fröjd av smaker. Andra kvällar kan ni botanisera mellan det stora utbudet av restauranger som Altea bjuder på.

På våra utflykter strövar vi ca 6-14 km i lugn takt, med många stopp till att dofta, provsmaka, fotografera och få lära oss mer om natur och kultur. En resa inte bara förklimatets och naturens skull, utan också för att komma nära det spanska livet,få veta mer om traditioner, historia och nutida levnadsvillkor. Det är några njutningens dagar där solen värmer kinderna och havet är vår följeslagare. Våra svensktalande guider Bippan och Lomi Norberg, mor och son, har bott i Spanien i 30 år och berättar om hur det är att bo där. De tar med oss på utflykter in i sin värld.

Boka din resa

2020-11-14 2020-11-21 15 990 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Mer om resan

  Det är höst nu och olivskörden är i full gång. En dag åker vi upp till Guadalestadalen och till Lomis olivlund där vi får vara med och plocka oliver. Vi lägger ut nät på marken och ställer oss intill trädet och börjar ”mjölka” det. De svarta och gröna oliverna ramlar ner på nätet. I pausen får vi prova på olika årgångar av olivolja, just från den här gården. Vi provar också oliver i olika färger och olika smaker. Efter arbetet går vi till en lokal restaurang och äter den lokala maten.

 • En annan dag åker vi till olivpressen för att se hur våra oliver förvandlas till det rinnande guldet – olivoljan. Där ser vi bönderna komma in med sin skörd och hur den sedan vägs, rensas, tvättas, mals och centrifugeras för att till slut bli till den helt färska oljan som rinner ner i flaskorna. Vi ska också se på hur man i tusentals år har pressat olja, innan de moderna pressarna kom. Vi tar en promenad och ser tusenåriga olivträd med knotiga stammar i full produktion.

 • Vinet tillhör en annan av medelhavsnjutningarna. Vi vandrar bland vinfälten som redan har blivit skördade och nu börjar få sina höstblad. På en bodega provar vi olika lokala viner. Det finns många olika sorters vindruvor men mest odlas här moskatelldruvan, vilken ger det söta mistelavinet. I dalen har man traditionellt torkat russin och den typiska arkitekturen vittnar om russinindustrin.

 • Och så har vi frukterna! På hösten är det mandariner, persimon, granatäpplen, meloner med mera som är mogna. Vi ser också hur apelsinerna börjar mogna på sina träd medan den japanska mispeln och mandeln är skördade för året. Vi besöker en biodlare och får provsmaka olika honungsorter: apelsinblomshonung, rosmarinhonung, avokadohonung, mispelhonung... De som vill kan handla med sig varor hem.

 • Under resan har vi en dag på egen hand för att upptäcka omgivningarna, kanske besöka den lokala marknaden där stånden bågnar av frukt och grönsaker i alla färger. Försäljarna ropar ut vad de har för produkter och lokalborna går med sina shoppingvagnar ”dramaten” och gör sin veckohandling. De tar också tillfället i akt att träffa bekanta och stannar och pratar en stund. På ett annat ställe i staden hittar vi prylmarknaden med allt från kläder, väskor till verktyg och paellaformar. Sitta på
  ett fik och titta på folklivet är inte heller dumt.

 • Solkyssta och med många fina minnen reser vi på förmiddagen tillbaka till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Att få plocka oliver och se alla frukt- och vinodlingar i det genuia Spanien
 • Picknick-luncher
 • Våra mycket uppskattade ciceroner Bippan och Lomi Norberg

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 14/11
Pris Från 15 990 kr
Enkelrumstillägg Från 2690
I priset ingår
 • Flyg t/r Stockholm – Alicante
 • Busstransporter och visningar enligt program
 • Sju nätter på hotell med del i dubbelrum
 • Sju bufféfrukostar
 • Fem picknickluncher
 • Fyra måltider på restaurang inkl. vin
 • Fem guidade utflyktsdagar
 • Svensktalande guide
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Boende

Hotel Altaya **
Carrer Sant Pere, 28, 
03590 Altea, Alacant, 
Spanien
Resesätt SAS
Klimat

Costa Blanca har ett behagligt klimat året om. I november är medeltemperaturen ca 20 grader dagtid och 10 grader på natten. Det är i medeltal 6 soltimmar per dag och det kan komma regn kortare perioder. 

Valuta

Euro

Resans karaktär

Vi kategoriserar resan som en blandning mellan kultur- och strövtågsresa, gradering 1. Läs mer om vår graderingsskala på vår hemsida. Vi går 5-8 km i kuperad terräng. Någon dag kan större höjdskillnad förekomma. Vi går ibland på asfalt, men mest på grusvägar och steniga stigar. Tempot är lugnt med många pauser. Vandringskängor som går upp över vristen är starkt rekommenderat.

Läs om vår graderingsskala för vandringsresor »

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.