Översikt

Medelhavsvandring i olivskördetid

Fly november till en glittrande spansk höstsol. Medelhavstrakten bjuder på ljus, hav, berg, frukter, olivolja och vin! Under dessa dagar kombinerar vi promenader vid havet och vandringar i bergen med härliga dofter och goda smaker.

Kom närmre de lokala vanorna. Prova medelhavsmaten. Njut av naturen, solen, maten, siestastunden och den livsstil som sägs vara orsaken till en så hög medellivslängd i Spanien. Under den här resan har vi många olika teman; medelhavet, olivoljan, vinet, maten, bergen och vyerna, frukterna och promenaderna.

Vi bor i Albir på den spanska östkusten Costa Blanca. Albir har en internationell karaktär och många norrmän har slagit sig ner här. På gångavstånd har vi den charmiga staden Altea med sin vita gamla stad som klättrar upp på en kulle och krönts på toppen av kyrkan med sin blåvita kupol.

Vi provsmakar läckerheter och lär oss om vad som ingår i medelhavskosten som anses vara så hälsosam. Vi går på restaurang tillsammans för att prova på lokala rätter och på våra vandringar blir vi bjudna på picknicklunch, en fröjd av smaker. För den som vill finns det möjlighet att de lediga kvällarna äta middagen på hotellet eller besöka någon av de närliggande restaurangerna. I Albir finns många restauranger att välja mellan.


Vi bor på Hotell Riviera, som har ett perfekt läge precis vid havet. Det är ett litet hotell där vi kan känna oss som hemma. Vissa rum har stora fönster mot havet och man kan se soluppgången från sängen. Andra har havsutsikten från balkongen. För att ta hand om oss lite extra börjar vi dagarna med att göra mjuka rörelser, sträcka på oss med havet framför ögonen. En dag får vi också prova på Feldenkraismetoden, ”Medvetenhet genom rörelse”, för att kunna använda vår kropp på ett bättre sätt.

På våra utflykter strövar vi ca 6-14 km i lugn takt, med många stopp till att dofta, provsmaka, fotografera och få lära oss mer om natur och kultur. En resa inte bara förklimatets och naturens skull, utan också för att komma nära det spanska livet,få veta mer om traditioner, historia och nutida levnadsvillkor. Det är några njutningens dagar där solen värmer kinderna och havet är vår följeslagare. Våra svensktalande guider Bippan och Lomi Norberg, mor och son, har bott i Spanien i 30 år och berättar om hur det är att bo där. De tar med oss på utflykter in i sin värld.

Reseprogram

 • Mer om resan

  Det är höst nu och olivskörden är i full gång. En dag åker vi upp till Guadalestadalen och till Lomis olivlund där vi får vara med och plocka oliver. Vi lägger ut nät på marken och ställer oss intill trädet och börjar ”mjölka” det. De svarta och gröna oliverna ramlar ner på nätet. I pausen får vi prova på olika årgångar av olivolja, just från den här gården. Vi provar också oliver i olika färger och olika smaker. Efter arbetet går vi till en lokal restaurang och äter den lokala maten.

  En annan dag gör vi en promenad med havet som följeslagare, vi ser klipporna som kastar sig ner i havet och Alteabukten omringat av bergen, som vi senare kommer att göra mer bekantskap med.

 • En annan dag åker vi till olivpressen för att se hur våra oliver förvandlas till det rinnande guldet – olivoljan. Där ser vi bönderna komma in med sin skörd och hur den sedan vägs, rensas, tvättas, mals och centrifugeras för att till slut bli till den helt färska oljan som rinner ner i flaskorna. Vi ska också se på hur man i tusentals år har pressat olja, innan de moderna pressarna kom. Vi tar en promenad och ser tusenåriga olivträd med knotiga stammar i full produktion.

 • Vinet tillhör en annan av medelhavsnjutningarna. Vi vandrar bland vinfälten som redan har blivit skördade och nu börjar få sina höstblad. På en bodega provar vi olika lokala viner. Det finns många olika sorters vindruvor men mest odlas här moskatelldruvan, vilken ger det söta mistelavinet. I dalen har man traditionellt torkat russin och den typiska arkitekturen vittnar om russinindustrin.

 • Och så har vi frukterna! På hösten är det mandariner, persimon, granatäpplen, meloner med mera som är mogna. Vi ser också hur apelsinerna börjar mogna på sina träd medan den japanska mispeln och mandeln är skördade för året. Vi besöker en biodlare och får provsmaka olika honungsorter: apelsinblomshonung, rosmarinhonung, avokadohonung, mispelhonung... De som vill kan handla med sig varor hem.

 • Under resan har vi en dag på egen hand för att upptäcka omgivningarna, kanske strosa bort till charmiga Altea och besöka den lokala marknaden. Stånden bågnar av frukt och grönsaker i alla färger. Försäljarna ropar ut vad de har för produkter och lokalborna går med sina shoppingvagnar ”dramaten” och gör sin veckohandling. De tar också tillfället i akt att träffa bekanta och stannar och pratar en stund. På ett annat ställe i staden hittar vi prylmarknaden med allt från kläder, väskor till verktyg och paellaformar. Man kan också ta det lokala tåget till någon annan plats, till exempel till La Villa Joyosa där man ka njuta av den charmiga och färgglada staden med dess långa sandstrand.

 • Solkyssta och med många fina minnen reser vi på förmiddagen tillbaka till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Att få plocka oliver och se alla frukt- och vinodlingar i det genuia Spanien
 • Picknick-luncher
 • Våra mycket uppskattade ciceroner Bippan och Lomi Norberg

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 8/11
Pris Från 14 990 kr
Enkelrumstillägg Från 2490
Detaljerade priser

Vi har tre kategorier av rum.
Grundpriset är baserat på rum belägna på sidan av hotellet med liten balkong och begrändad havsutsikt. Vi har 3 sådana rum med dubbelsäng och 2 rum med separata sängar.
I tillägg finns rum med havsutsikt utan balkong. Dessa har separata sängar. Vi har  dessutom rum med stor balkong och havsutsikt, alla dessa har dubbelsäng.

I priset ingår
 • Flyg t/r Stockholm – Alicante
 • Busstransporter och visningar enligt program
 • Sju nätter på hotell med del i dubbelrum
 • Sju bufféfrukostar
 • Fem picknickluncher
 • Fyra måltider på restaurang inkl. vin
 • Fem guidade utflyktsdagar
 • Svensktalande guide
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resesätt Norwegian
Klimat

Costa Blanca har ett behagligt klimat året om. I november är medeltemperaturen ca 20 grader dagtid och 10 grader på natten. Det är i medeltal 6 soltimmar per dag och det kan komma regn kortare perioder. 

Valuta

Euro

Resans karaktär

Vi kategoriserar resan som en blandning mellan kultur- och strövtågsresa, gradering 1. Läs mer om vår graderingsskala på vår hemsida. Vi går 8-16 km i kuperad terräng. Någon dag kan större höjdskillnad förekomma. Vi går ibland på asfalt, men mest på grusvägar och steniga stigar. Tempot är lugnt med många pauser. Vandringskängor som går upp över vristen är starkt rekommenderat.

Läs om vår graderingsskala för vandringsresor »

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar/avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Boka din resa

2019-11-08 2019-11-15 14 990 kr Norwegian Stockholm 4 Boka resa