Översikt

Mimosavandring i Occitanien

Välkommen på en vandring genom provençalska örtlandskap, ovan leende medelhavsstäder och fiskebyar. Mellan Alperna och Medelhavet präglas kusten av starka eroderade bergsformationer, uråldriga vulkaner och under februari månad en gyllene blomning av ginst och mimosa.

Flambojant röd vulkanisk sten tävlar i färg med det azurblå havet, böljande kullar täcks av doftande ginst, ljung bland maquisens låga träd och buskar. Jordgubbsträd, cistusros och afodill präglar landskapet. Provence är huvudleverantör av mimosablomster till stora delar av Europa – ett franskt tecken på att våren är i antågande. Under en tid då Norden klär sig i kall vinterdräkt. En dag tar vi båten ut till ön Sainte Marguerite. Vi bor vid havet i Saint-Raphael och använder lokaltåg till vandringarnas start.
I en symfoni av dessa starka färger, älskade av impressionister, ligger en okänd del av Provence. Estérelmassivet dominerar kustlandskapet mellan Saint-Raphaël och Mandelieu. Ett uråldrigt vulkanmassiv som toppas av Vinaigre på 614 meters höjd. Det skyddade naturområdet är en lugn fristad fylld av hemliga dalgångar och toppar som överblickar Medelhavet. Vi upptäcker området längs de små stigarna och jordvägarna som tar oss in i hjärtat av parken – mitt emellan de snöklädda Alperna, de gyllene mimosadungarna och det azurblå havet med små gröna öar i fjärran. Här lever ett trettiotal arter djur av riksintresse med hjortdjur, fladdermöss och ett rikt fågelliv. Aleppotall, pinje, korkek och nykomlingar som mimosa och eukalyptus. 


Tillsammans med vår engelsktalande franska vandringsguide vandrar vi tillsammans med vår uppskattade ciceron, biolog Lars Thiel.  Vårt mellanklasshotell Beauséjour ligger på Promenade des Bains nära strand och tågstationen i Saint-Raphaël. Här finns möjligheter att göra inköp av dina dagliga picknickluncher.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm – Nice – Saint Raphaël

  Vi flyger in under förmiddagen och vid ankomst till Nice väntar transport till vårt hotel i Saint Raphaël. Gemensam middag.

 • Dag 2 Sentier Littoral

  Lokaltåget för oss till Dramont för att kunna vandra vid havet. En led
  som användes av tullarna för att övervaka kustens alla trånga vikar, les calanques, som vindlar kilometervis. Vi njuter av vyerna över den gyllene ön, Île d´Or, och de många vackra små stränderna med pinjeträd längs vår väg tillbaka mot Saint Raphaël. Vi vandrar både på steniga stigar och sand.

  Dagens vandring tar 5 – 5,5 timme och har höjdskillnader på +300 m/ - 300 m.

   

 • Dag 3 Cap Roux

  Vi bordar åter lokaltåget för att ta oss till ett vilt och skarpt landskap mellan röda porfyrklippor och brusande hav. Kapet ligger på 454 meters höjd och erbjuder magnifika vyer i 360 grader. Dagens vandring är ansträngande men mycket givande och i Agay vandrar vi i maquis där den vita skira dödsliljan, afodillen, frodas och om hösten dignar jordgubbsträden av sina röda frukter. Klipporna glimmar nästan i purpur och dagen karaktäriseras av starka
  vyer och syrerika vindar. Vi återvänder till Saint Raphaël med lokaltåg. Gemensam middag.

  Dagens vandring har höjdskillnader på +/- 800 meter och tar ca 6 timmar

 • Dag 4 Roquebrune

  Idag väntar det suggestiva landskapet kring klippan Roquebrun vars top når 372 meters höjd och varifrån man har fantastiska vyer över dalgångarna i Argens, Fréjus, Esterél och i fjärran Alperna. Bergets mustiga färg kontrasterar med maquisens gröna toner och bergens reliefer är skarpa och vilt taggiga. Tidens tand har eroderat grottor, förstorat kontrasterna och skapat svampliknande kolumner. Vi besöker en typiskt provençalsk by innan vi återvänder till hotellet. Gemensam middag.

  Dagens vandring är 4 – 4,5 timme och har höjdskillnader på +/- 600 meter.

 • Dag 5 Trayasbukten

  Vi tar lokaltåget den korta biten till Trayasbukten. Från den lilla havsbukten leder stigarna uppåt bergssidan och upp ovan havets skummande vågor. Här passerar du små passager av orörda pärlor i landskapet som minner om långt mer tropiska nejder. Vi avslutar vandringen i fiskebyn Théoule-sur-Mer. Återkomst med lokaltåg och gemensam middag.
  Dagens vandring är 5 – 5,5 timme med höjdskillnader på +/- 550 meter.

 • Dag 6 Îles de Lerins

  Idag tar lokaltåget oss till Cannes. Vi byter sommarens jetsetstad Cannes och dess omgivningar mot en naturens fristad efter en båttur ut till öarna utanför. Ön Sainte Marguerite bjuder på ett lugnt strövtåg på stigar längs havet och du kommer dessutom ha överblick över de vandringsdagar vi hittills gjort när du blickar åter mot fastlandet. Vi vandrar genom eukalyptusdungar och bland klassiskt formade Aleppotallar.
  Dagens vandring är 3 timmar med höjdskillnad på +/- 100 meter.

 • Dag 7 Saint Raphaël - Nice - Stockholm

  Under förmiddagen vänder du hem igen mot Skandinavien

Resans höjdpunkter

 • Vandringar med vyer i färgstarkt landskap
 • Våra ciceroner på resan
 • Côte d´Azur utanför allfarvägarna

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 9/2
Pris Från 14 990 kr
Enkelrumstillägg 1 890
I priset ingår

- Flyg Stockholm – Nice via Köpenhamn på returen, t/r
- Flygavgifter
- Transporter, entréer och visningar enligt program
- Sex frukostar
- Sex middagar
- Engelsktalande vandringsguide
- Svensktalande ciceron
- Reseskatt

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm – Nice – Saint Raphaël
Dag 2. Sentier Littoral
Dag 3. Cap Roux
Dag 4. Roquebrune
Dag 5. Trayasbukten
Dag 6. Îles de Lerins
Dag 7. Saint Raphaël - Nice - Stockholm

Klimat

De senaste årens medeltemperaturen om dagarna ligger kring 14 grader under februari månad. Medeltemperaturen om natten har legat runt 6 grader under februari. Havets temperatur ligger kring 13 grader.

Resans karaktär

Vi kategoriserar resan som en vandring, gradering 2. Vi går 2 - 5 timmar/dag i terräng men med höjdskillnader på mellan 100 - 800 meter upp och ned. Bra knän och vana vid att vandra såväl uppför som nedför med viss branthet är en förutsättning. Vi går ibland på asfalt men mest på grusvägar och steniga, ojämna stigar, det går upp och ner. Vi tar pauser när det behövs. 

På båda resorna är vandringskängor som går upp över vristen starkt rekommenderat. 
Läs om vår graderingsskala för vandringsresor »

Boka din resa

2018-02-09 2018-02-15 14 990 kr 5+ Boka