Översikt

Öar och berg i Kroatien

Vandra och njut av Kroatiens skatter på fyra öar längs den frodiga dalmatiska kusten, på gröna berg och vid ett glittrande Adriatiskt hav. Känn historiens vingslag i världsarvsstäderna Split och Dubrovnik bland palats, ringmurar och gatuliv.

Södra Kroatien är frukten av ett vackert möte med det Adriatiska havets kristallklara färg och inlandets gröna berg. Där öst möter väst ligger en underskön arkipelag med kustens städer, vackert strödda som mjukt rundade vita stenar. Det är lätt att förälska sig i södra Kroatien med dess vackra öar och historiska städer. Vi startar i Split – Kroatiens näst största stad med en tvåtusen år gammal historia, sitt vackra läge och det mäktiga romerska världsarvet Diocletianus palats. Färden går vidare på havet till kända öar med levande lantliv, vingårdar och höga bergstoppar. Vandringarna går genom vacker natur och hänförande utsikt och är lätta till mediumsvåra. Terrängen varierar från steniga smala vägar till hårt trampade stigar. Vår duktiga vandringguide berättar om öarnas rika historia och arv från flera medelhavskulturer och om det nutida livet med turism och sjöfart.

Resan avslutas i Dubrovnik - denna storslagna pärla omringad av medeltida murar och fästningar som strålar med en evig skönhet. Promenerar man från den ena av stadens portar till den andra kommer man bokstavligen att vandra från romantik och gotik till högrenässans och barock. Hit sökte sig aristokratin för att under sommarmånaderna vila ut och njuta av staden, havet och kulturlivet.

Under våra fem vandringsdagar leds vi av en lokal svensktalande vandringsguide. Vi bor en natt på ön Brac på Hotel Kaštil, två nätter på uppdaterat hotell - Hotel Croatia eller Hotel Amfora på Hvar, tre nätter på uppdaterade hotell - Hotel Port 9, Marco Polo, Liburna eller likvärdigt på ön Korčula och avslutar i Dubrovnik med en natt på Hotel Vis eller Hotel Komodor i Lapadbukten.

Boka din resa

2020-09-26 2020-10-03 14 990 kr Norwegian Stockholm 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Sverige – Split – ön Brac

  Vi kommer fram till Split mitt på dagen där vi möts av vår färdledare för transport in till staden. Under den guidad promenaden passerar vi det mäktiga Diocletianus Palats – över 30.000 kvadratmeter stort som byggdes i slutet på 200-talet och innesluter de gamla delarna av Split. Den romerska kejsaren Diocletianus drog sig tillbaka hit efter 20 år som romersk härskare och det är  ett imponerande byggnadsverksom lämnats kvar till eftervärlden att beundra. Tid ges för att på egen hand bekanta sig med kvarteren och äta lunch på någon av alla restauranger. Den gamla delen av Split är fri från bilar och här är fullt med souvenirbutiker, caféer och restauranger. På eftermiddagen tar vi katamaran till staden Bol på ön Brac. Gemensam middag där vi bekantar oss med varandra och sedan övernattning
  på Hotel Kaštil.

 • Dag 2 Vidova Gora, Brac – de Adriatiska öarnas högsta berg – ön Hvar

  Buss till Podgazul på den centrala platån av ön där dagens vandring startar. Vi är redan högt över havet när vi börjar gå och vi njuter av vyerna på vägen upp ca 200 höjdmeter till den högsta toppen i den adriatiska ö-världen, Vidova Gora på 780 m.ö.h. På toppen avnjuter vi vår picknicklunch med en häpnadsväckande vy av de omkringliggande öarna Hvar, Vis och Korčula omkring oss. Efter lunch vandrar vi ner till Bol. Vägen är brant med rullgrus vilket bitvis är ansträngande. Vi  tar eftermiddagskatamaranen till Jelsa på ön Hvar. Hvar är utsedd till en av världens 10 vackraste öar av Conde Nast Traveller med sin frodiga grönska med många pinjeträd, palmer och vackra byar. Charmiga huvudorten Hvar med sina medeltida byggnader blir vår bas på ön när vi checkar in på Hotel Croatia eller Hotel Amfora för en gemensam middag och övernattning.

  Vandringen idag är cirka 11,7 km och tar 4,5 timmar med en höjdskillnad på + 325/- 800 meter.

 • Dag 3 Toppen St. Nicholas och södra kusten på Hvar

  Vi börjar tidig morgon med en transport till starten för dagens vandring. Vi ska vandra till toppen St. Nicholas – öns högsta topp med sina 626 meter. För inte så länge sedan var området runt berget fullt av liv vid vårens ankomst då byborna sakta rörde sig upp på högre höjd med sin boskap för sommarbete. Idag finns ingen boskap kvar kring berget men det finns rikliga vinodlingar och olivlundar och det har blivit ett populärt område för vandrare.
  En gång om året besöker lokalborna berget av religiösa skäl för att helga skyddshelgonet St. Nicholas. Vi vänder nedför mot den södra kusten och längst vägen växer vinplantor. En strålande panoramautsikt av intilliggande öar följer oss. Under dagen serveras en picknick och vi kommer sedan fram till byn Sv. Nedjelja där man kan göra en valfri vinprovning av lokala viner från Hvar. Vi åker tillbaka till vårt hotell för egen tid och därefter gemensam middag. • Dag 4 Byar och havsbukter i västra Hvar – ön Korčula

  Morgonen startar med bussresa till byn Velo Grablje där dagens vandring börjar. Byn grundades redan på 1300-talet och är känd för sin tidigare produktion av fina viner, oliv- och lavendelolja och honung. Idag är det få permanenta invånare kvar men husen och dess arkitektur fascinerar.  Under vår vandring passerar vi flera gamla byar och får höra om traditionella nyttoväxter på ön. Vi passerar tallskog och längs stigen ser vi det kristallklara havet skymta fram bakom den dramatiska kustlinjen längre bort. Skön paus och picknick under dagen. Stigen fortsätter nedåt tills vi når gamla stan i Hvar som blir slutmål för dagens vandring. Lite tid på egen hand innan vi på eftermiddagen tar katamaranen till ön Korčula. Korčula är den största av öarna i Adriatiska havet sett till folkmängd och är känd för sin rikliga växtlighet, vinodlingar och kristallklara vatten. Från de kända inhemska druvsorterna Grk och Posip som odlas på ön görs några av de bästa vita vinerna i landet. Men öns berömmelse kommer även från att detta är Marco Polos födelseö och dess högkvalitativa ljusa kalksten som genom tidevarven brutits för att anlägga många av Dubrovniks palats - men som även använts som dekoration i Stockholms stadshus, Wiens parlament och Hagia Sofia i Istanbul. Transfer till Korcula stad där vi bor i 3 nätter. Middag och övernattning. Hotellet ligger inne i staden eller strax utanför Korcula stad och då ingår transfer.

  Dagens vandring är ca 10,6 km och tar ca 4,5 timmar. Höjdskillnaden är + 220/-475 meter.

 • Dag 5 I Napoleons fotspår och Gamla stan i Korčula

  Vi äter frukost och beger oss med buss förbi täta vinodlingar till startpunkten för dagens vandring. Vi ska vandra på ”Marmonts stig”. Marmont var general hos Napoleon och styrde över Dalmatien under en kortare period i början av 1800-talet. Han anlade ett nätverk av byvägar genom Dalmatien som hjälpte lokalbefolkningen att lättare komma till sina fält, olivlundar och vingårdar. I detta sköna landskap vandrar vi genom grönska och småbyar och vi besöker även den gröna naturparken Park Kocije. Under dagen ingår provsmakning av olivolja, ost och andra lokala produkter i byn Žrnovo

  Vandringen fortsätter ner till Korčula stad för en fri eftermiddag att på egen hand upptäcka dess kyrkor och palats. Middag på hotellet och övernattning.

  Vandringen idag är cirka 11,3 km och tar ca 4,5 timmar med en höjdskillnad på +160/-480 meter

 • Dag 6 Nationalparken Mljet

  Idag gör vi en utflykt med katamaran till ön Mljet – ”den gröna oasen” i Adriatiska havet. Vi besöker den vackra nationalparken som har gott om fina vandringsstigar och vandrar upp till Gradactoppen på 151 meter. Härifrån är utsikten slående över parken. I nationalparken ligger två saltvattensjöar och i den större av dessa finns ön Sankt Mary och ett före detta benediktinerkloster. Picknick under dagen innan vi återvänder till Lumbarda för middag på en lokal restaurang där vi summerar alla resans vandringar och öar som vi besökt.

  Vandringen är på ca 9,5 km i 3,5 timmar med en höjdskillnad på +/- 305 meter.

 • Dag 7 Dubrovnik

  Vi säger hej då till ö-världen och tar katamaranen till adriatiska pärlan Dubrovnik. Dubrovnik grundades på 600-talet och har genom århundradena  tillhört flera nationer och geografiska sammanslutningar såsom Venedig, Österrike och Österrike-Ungern. Staden utvecklade en aristokratisk republik på 1500-talet och blev en mäktig handelsstad med en av de största handelsflottorna på Medelhavet på den tiden. Under det kroatiska självständighetskriget 1991-95 skadades Dubrovnik svårt men idag är merparten av skadorna reparerade. Vi får en guidad tur genom gamla stan som ligger på Unescos världsarvslista med flera monument och byggnader från medeltid samt den välkända ringmuren med anor från 1100-talet. Lunch på egen hand och därefter fri tid att upptäcka stadens utbud. Under eftermiddagen kort resa med lokalbussen på egen hand till vårt hotell Vis eller Komodor strax utanför gamla stan i Lapad Bay. Middag och övernattning.

 • Dag 8 Dubrovnik – Stockholm

  Efter frukost tar vi farväl av Kroatien för denna gång och åker buss till flygplatsen för hemresa till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Möjligheten att få se flera öars natur och kultur och dess byr och städer
 • Båtturerna
 • Kulturpärlorna Dubrovnik och Split
 • Vår omtyckta ciceroner Ivana och Nevio

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 26/9
Pris Från 14 990 kr
Enkelrumstillägg 2.790
I priset ingår
 • Direktflyg från Stockholm – Split, Dubrovnik - Stockholm, flygavgifter
 • Alla transporter med buss och båt, guidade turer och inträden enl program
 • 5 vandringsdagar på 4 öar
 • Sju nätter på mellanklasshotell med del i dubbelrum
 • Sju frukostar
 • Fem luncher varav fyra i picknickform och en lunch med enklare plockmat av lokala produkter
 • Sju middagar
 • Svensktalande lokal vandringsguie
 • Skatt
I priset ingår ej

Dryck till middagarna

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Information om avresor

Resans besöksmål kan byta dag och tid eller bytas ut med kort varsel pga ändrade öppettider, tidsåtgång för vandringar och transporter och andra oförutsedda händelser. Hotellet på Korčula bestäms ca en månad för avresa.

Resplan

Dag 1. Ankomst till Split och guidad tur, båttransport till Brac
Dag 2. Vandring till Vidova Gora, öarnas högsta berg, båttransport till Hvar
Dag 3. Vandring mot toppen St. Nicholas och södra kusten på Hvar
Dag 4. Vandring på västra Hvar, båttransport till Korčula
Dag 5. Vandring i Napoleons fotspår och egen tid i gamla stan i Korčula
Dag 6. Vandring på ön Mljet i Nationalparken
Dag 7. Båttransport till Dubrovnik och guidad tur
Dag 8. Hemresa från Dubrovnik till Stockholm

Boende

Vi har uppgraderat våra hotell på Hvar och på ön Korcula. 

Dag 1-2: Hotel Kaštil, Bol, ön Brac
Dag 2-4: Hotel Croatia eller Amfora, ön Hvar
Dag 4-7: Hotel Port 9, Marco Polo, Liburna eller likvärdigt på ön Korcula
Dag 7-8: Hotel Vis eller Komodor, Dubrovnik.

Resesätt Norwegian
Klimat

Medeltemperaturen i september är 24 grader och i oktober 20 grader.

Valuta

Kroatiska Kuna

Resans karaktär

Vi kategoriserar resan som en gradering 2, läs mer om vår graderingsskala på vår hemsida. Resan kräver god grundkondition pga vandringsdagar på tidvis arbetsamt underlag (kantiga, större stenar och partier med rullgrus) och vissa delar anses som krävande i höjdskillnad. Vandringen dag 2 från Vidova Gora ner till Bol har rullgrus och är en brantare led. På resan är vandringskängor som går upp över vristen starkt rekommenderat och även ett par ombytesskor för vandring.

Vandringstid:
Dag 2. Ca 4,5 timmar, 11,7 km, + 325/- 880 meter. 
Dag 3. Information kommer senare
Dag 4. Ca. 4,5 timmar, 10,6 km, + 220/-475 meter
Dag 5. Ca. 4,5 timmar, 11,3 km, +160/-480 meter
Dag 6. Ca. 3,5 timmar, 9,5 km ,+/- 305 meter

Läs om vår graderingsskala för vandringsresor »

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.

Bra att veta

På denna resa bor vi på 4 olika platser. Du behöver inte vandra med ditt bagage utan det försvaras på hotellen. Vid byte av hotell ansvarar du för din egen resväska och tar den ombord på buss eller på färja. På vandringarna har du med fördel en enkel dagryggsäck med vatten.