Översikt

Promenader vid ett glittrande Medelhav

I oktober har sommarhettan lättat för att lämna plats för den lagom sköna värmen. Att komma hit känns som att få en varm kram. Havet är fortfarande varmt och badbart och här förlänger vi sommaren med avslappning under solens skimrande strålar.

Detta är en resa för dig som gärna är ute och går, men inte vill göra långa vandringar. Här går vi endast 5-8 km, i lugn takt och utan större höjdskillnader. Våra promenader går längs med havet, på slingrande vägar eller stigar. Vi ser blåa nyanser så långt ögat når; mörkblått, himmelsblått och turkosblått. Det är ljuvligt att strosa längs med Medelhavet medan vi i lugn takt får lära oss mer om växter, mat och kultur i Spanien genom våra guider Bippan och Lomi Norberg. Bippan flydde vinterkylan i Sverige och bosatte sig i Spanien för 30 år sedan. Hon och hennes son Lomi tar oss med till några av deras smultronställen och ger oss en inblick i medelhavskulturen och livet i en spansk småstad.


Vi bor i Altea, en spansk småstad precis vid havet på Costa Blanca-kusten. Altea är känd för sin charmiga gamla stad som med sina vita hus klättrar upp på en kulle och kröns högst upp av kyrkan med sin blåvita kupol. Man kan förstå att så många konstnärer sökt sig hit och valt att bosätta sig här; utsikten bjuder verkligen in till fantastiska motiv och stadens vänliga atmosfär gör att man genast känner sig hemma i de små trånga gränderna.

Vi bor på flera hotell som ligger nära varandra i närheten av havet. Familjeägda Hotel Altaia har mellanklasstandard och rum med balkong med begränsad havsutsikt. Hotel San Miguel är enklare men med fin familjär stämning och det drivs av föräldrarna och sonen Pepe. Rummen är enkla men med en fantastisk havsutsikt, vissa rum har balkong. Hotel Casa del Mar är ett litet nytt fräscht hotell i en gammal byggnad. Här har alla rum fin havsutsikt men inte balkong.

Reseprogram

 • Resans upplägg

  Från Altea tar vi det lokala tåget norr- och söderut för att strosa längs med andra stränder. Vi åker söderut till staden La Villa Joyosa vars gamla stadsdel är kantad av hus i alla möjliga färger. Historien berättar att fiskarna som bodde i husen vid stranden började måla den i olika färger så att de, när de närmade sig sin hemstad efter att varit länge ute på havet, skulle kunna identifiera sitt eget hem redan på långt håll. I La Villa Joyosa är choklad den stora exportvaran och det doftar från stadens chokladfabriker.

 • Fyra dagar strövar vi längs med Medelhavets stränder. På vår väg ser vi mandelträd, palmer, agavekaktusar, johannesbrödsträd och många andra medelhavsväxter. En dag far vi upp i bergen, till Guadalestdalen. Där strövar vi ut i stillheten, ser de små byarna på avstånd och de hisnande utsikterna över ett hav av berg och med Medelhavet i bakgrunden. Vinden bär med sig doft av rosmarin och timjan och det växer oliv och mandel omkring oss.

 • En dag tar vi ledigt från vandrandet och har möjligheten att utforska den mysiga staden Altea på egen hand. Strosa runt i de gamla kvarteren, kika i butikerna eller besök marknaden där lokalbefolkningen möts och inhandlar veckans frukt och grönsaker. Promenera längs med
  strandpromenaden, drick den lokala drycken Horchata eller hitta en trevlig restaurang till lunchen. Bippan och Lomi ställer gärna upp och ger tips och idéer utifrån era önskemål.

 • Under våra strövtåg dukas det upp lokala läckerheter på någon vacker plats. Vi njuter av oliver, tomater, fårost, mandlar, färska grönsaker, chorizo och mycket mer. Vissa dagar går vi på restaurang tillsammans för att prova på det lokala köket. Andra kvällar får ni botanisera på egen hand bland det stora utbudet som finns i Altea.

Resans höjdpunkter

 • Våra guider Bippan & Lomi Norberg
 • Charmiga Altea
 • Trevliga picknick-luncher

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 6/10
Pris Från 15 990 kr
Enkelrumstillägg 1 060 kr
Detaljerade priser

Resans grundpris avser del i dubbelrum på Hotel Altaia.
Pris per person i dubbelrum på Altaia: 15 990:-
Enkelrumstillägg San Miguel: 1.060:-
(Alla enkelrum är på San Miguel)
Tillägg per person i dubbelrum på Casa del Mar: 890:-

I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – Alicante t/r
 • Alla buss- och tågtransporter enligt program
 • Sju nätter på hotell
 • Sju frukostar
 • Fyra måltider på restaurang
 • Fem picknickluncher
 • Fem utflyktsdagar med två svensktalande guider
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Klimat

Medeltemperatur i oktober:
Högsta medeltemperatur 25 grader
Lägsta medeltemperatur 15 grader
Havets medeltemperatur 21 grader

Valuta

Euro

Resans karaktär

Vi kategoriserar resan som ett strövtåg, gradering 1. Resan passar för den som har tämligen bra kondition då man vandrar i terräng och någon dag kan större höjdskillnader förekomma. Vi vandrar ca 5-8 km per dag. Vi går ibland på asfalt, men mest på grusvägar och steniga stigar. Tempot är lugnt med många pauser.

Vandringskängor som går upp över vristen starkt rekommenderat. 
Läs om vår graderingsskala för vandringsresor »

Klimatkompensation

Nu kan du kan klimatkompensera för din flygresa Klicka här »

Boka din resa

2018-10-06 2018-10-13 15 990 kr Väntelista Boka