Översikt

Strövtåg bland Mandelblom

I januari/februari slår mandelblommen ut på bar kvist och backarna fylls med vita och rosa blommande träd. Guadalestdalens tusentals mandelträd ger en vacker kontrast till de evigt gröna olivträden.

Våra klassiska Bippan-vandringar i den ljuva mandelblommens tid! Vi bor inne i Altea och strövar längs med stränder, genom apelsinlundar och uppe i de närliggande bergen. I januari/februari slår mandelblommen ut på bar kvist och backarna fylls med vita och rosa blommande träd. Guadalestdalens tusentals mandelträd ger en vacker kontrast till de evigt gröna olivträden. Altea – en charmig spansk småstad vid havet, där man förutom de organiserade vandringarna också har tid att på egen hand strosa i gränderna i gamla staden eller vid havet.

Vår vandringsguide Bippan Norberg har bott i trakten i över 30 år och visar på den här resan, tillsammans med sin son Lomi, några av sina smultronställen. Med värme får hon alla att känna sig välkomna och hon ger oss en inblick i hur livet kan vara när man som svensk flyttar och bosätter sig i en liten stad vid Medelhavet.

Boka din resa

2020-01-31 2020-02-07 14 990 kr Norwegian Stockholm Väntelista Förfrågan

Reseprogram

 • Området

  Vi bor i Altea, en spansk småstad vid havet på Costa Blanca-kusten. Altea är känd för sin charmiga gamla stad som med sina vita hus klättrar upp på en kulle och kröns högst upp av kyrkan med sin blåvita kupol. Man kan förstå att så många konstnärer sökt sig hit och valt att bosätta sig här då utsikten verkligen bjuder in till fantastiska motiv och stadens vänliga atmosfär gör att mangenast känner sig hemma i de små gränderna.

 • Boendet

  Vårt hotell – Altaya är ett familjeägt hotell med god mellanstandard. Det ligger precis vid havet  inne i Altea och frukosten äter vi med en strålande havsutsikt. Det centrala läget gör det lätt att på den lediga tiden strosa runt i staden. Rum med balkong. Lugnt läge på natten. De serverar en hälsosam bufféfrukost.

 • Resans upplägg

  Vi strövar längs med Medelhavets stränder, genom lundar med mandelblom och på små stigar uppe i de närliggande bergen där det doftar av timjan och rosmarin. Längs vår väg ser vi mandelträd, palmer, johannesbrödsträd och många andra medelhavsväxter. Våra guider berättar engagerat om det vi ser under vägen. Vi besöker den kända byn Guadalest med sin tusenåriga moriska borg. Från muren som omger borgen blickar vi ut över det intensivt turkosa vatten som finns i dammen nedanför. Vi stannar upp och njuter av den vackra utsikten innan vi vandrar bort från folkvimlet och ut till stillheten, där vi bara hör bina som surrar i mandelträden.

 • Vi vandrar mellan 8-15 km per dag beroende på vilken avgång man vill delta på. Längd och tempot försöker vi anpassa efter deltagarna.  I en grupp är det alltid stora variationer i vandringskonditionen, vi får anpassa oss till varandra. Vid något tillfälle kan vi dock dela upp oss i två grupper, mer anpassade till vars och ens behov.

 • En dag tar vi ledigt från vandrandet och har möjligheten att utforska den mysiga staden Altea på egen hand. Strosa runt i de gamla kvarteren, kika i butikerna eller besök marknaden där lokalbefolkningen möts och inhandlar veckans frukt och grönsaker. Passa på att ta en massage eller gå ner till stranden och känn på vattnet. Promenera längs med strand-promenaden och ät en glass och hitta en trevlig restaurang till lunchen. Bippan ställer gärna upp och ger tips och idéer utifrån era önskemål.

 • Maten

  Ett extra plus på resan är de vällagade picknickluncherna, som är väldigt uppskattade. Lokal medelhavkost, stora sallader, get- och fårost, chorizo, gott bröd och oliver av alla de slag. Vi får prova på olika årgångar av olivolja från just Lomis olivlund samt apelsinvinäger tillverkad lokalt. Våra guider plockar också upp ur sina ryggsäckar små mellanmål som överraskningar. Lämna plats i resväskan, säkert kommer du vilja ta med dig hem något av allt de goda du blivit bjuden på!

  Vissa kvällar får ni botanisera själva bland det stora utbudet av restauranger av alla de sorter som finns i Altea. Till de gemensamma måltiderna har vi valt att ni ska få prova på det äkta lokala köket.

 • Våra vandringsguider

  Vår vandringsguide Bippan Norberg har i över 30 år bott i trakten, här har hon hittat sitt hem och upptäckt att hon älskar detta bergiga landskap, precis vid havet. Hon ger oss inblickar i skillnaderna mellan hur man lever och tänker i Sverige och i Spanien. På ett omhändertagande och inbjudande sätt tar hon oss runt i sina hemtrakter. Lomi, hennes svenskfödde son, har studerat scenkonst och nycirkus och ägnar sig, förutom vandringsresor, åt cirkusföreställningar och organisering av festivaler. Bor på liten gård i bergen i närheten där han odlar citrusfrukter, oliver och grönsaker. Han kan berätta mycket om odling, spanska vanor och nutidspolitik. Många av våra resenärer som tidigare besökt Spanien berättar att genom Bippan och Lomi har de för första gången fått inblick i det vanliga spanska livet, att det känns som om de varit i Spanien för första gången.

Resans höjdpunkter

 • Våra guider Bippan & Lomi Norberg
 • Vandringar bland mandelblom, hav & berg
 • Picknickluncherna ute i naturen

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 31/1
Pris Från 14 990 kr
Enkelrumstillägg 1 990 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm Alicante t/r inkl. flygavgifter
 • Busstransport flygplatsen - hotellet t/r
 • Sju övernattningar med del i dubbelrum
 • Sju frukostar
 • Fem picknickluncher
 • Fyra måltider på restaurang inkl vin/vatten
 • Fem guidade vandringar
 • Bussresor
 • Svenska vandringsguider
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Boende

Hotel Altaya **
Carrer Sant Pere, 28,
03590 Altea, Alacant,
Spanien

Resesätt Norwegian
Klimat

Medeltemperatur under januari/februari;
Högsta medeltemperatur är 17 grader.
Lägsta medeltemperatur är 6 grader.
Havets medeltemperatur är 14 grader.

Resans karaktär

Vi kategoriserar resan den 31/1-7/2 som strövtåg, gradering 1. Resan passar för den som har tämligen bra kondition då man vandrar i terräng och någon dag kan större höjdskillnader förekomma. Vi vandrar ca 8-15 km/dag. Vi går ibland på asfalt, men mest på grusvägar och steniga stigar. Tempot är lugnt med många pauser. 

På resan är vandringskängor som går upp över vristen starkt rekommenderat. Ibland delar vi upp oss i olika grupper, beroende på svårighetsgrad, där några vandrar en lättare väg.

Läs om vår graderingsskala för vandringsresor »

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.