Översikt

Strövtåg bland Mandelblom

Våra klassiska Bippan-vandringar i den ljuva mandelblommens tid! Vi bor i Altea och strövar längs med stränder, genom apelsinlundar, på små stigar och uppe i de närliggande bergen. I januari och februari slår mandelblommen ut på bar kvist och backarna fylls med vita och rosa blommande träd. Guadalestdalens tusentals mandelträd ger en vacker kontrast till de evigt gröna olivträden.

26/1-2/2 och 2-9/2 Strövtåg bland mandelblom (gradering 1)
9-16/2 Mandelblomsvandring (gradering 2)

Vi bor på flera hotell som ligger nära varandra, precis vid havet. Vi möts alla till frukosten på ett av dem, Hotell San Miguel, och det är också alltid vår mötesplats. 

Hotell San Miguel är enkelt men med fin familjär stämning och det drivs av föräldrarna och sonen Pepe. Det har länge varit i familjens ägo och förutom att driva hotellet sysslar de även med odling. De har egna oliv- och apelsinodlingar så juicen på morgonen är färskpressad från deras egna apelsiner och olivoljan pressad från deras egna oliver. Hit går gärna lokalborna för att äta sin traditionella paella. Rummen är enkla, men har otrolig havsutsikt. Man kan också välja att bo på Hotel Altaya, eller Hotel Casa del Mar, mer information finns under "boende".  

Reseprogram

 • Altea

  Vi bor i Altea, en spansk småstad vid havet på Costa Blanca-kusten. Altea är känd för sin charmiga gamla stad som med sina vita hus klättrar upp på en kulle och kröns högst upp av kyrkan med sin blåvita kupol. Man kan förstå att så många konstnärer sökt sig hit och valt att bosätta sig här då utsikten verkligen bjuder in till fantastiska motiv och stadens vänliga atmosfär gör att man genast känner sig hemma i de små trånga gränderna. 

 • Boendet

  Vi bor på flera hotell som ligger nära varandra och som ligger precis vid havet. Vi möts alla till frukosten på ett av dem, Hotell San Miguel, och det är också alltid vår mötesplats. 
  Hotell San Miguel är ett enkelt och familjeägt hotell. Rummen kan variera i utseende men har alla en härlig havsutsikt. Wifi finns på hotellet och hårtork finns att låna i receptionen.
  Hotel Altaya är också familjeägt sedan många år tillbaka och har lite bättre standard. Det ligger cirka 3 minuters gång från Hotell San Miguel. Alla rum har balkong mot sidan, går man ut på den har man viss havsutsikt. Här finns hårtork och safe på rummet samt WiFi. 
  Hotel Casa del Mar ligger precis intill Hotell San Miguel och är ett litet nytt fräscht hotell i en gammal byggnad. Alla rum har en fantastisk havsutsikt men inte balkong. WiFi finns.  

 • Resans upplägg

  Vi strövar längs med Medelhavets stränder, genom mandelodlingar i blom och på små stigar uppe i de närliggande bergen där det doftar av timjan och rosmarin. Längs vår väg ser vi mandelträd, palmer, johannesbrödsträd och många andra medelhavsväxter. Vi besöker den kända byn Guadalest med sin tusenåriga moriska borg. Från muren som omger borgen blickar vi ut över det intensivt turkosa vatten som finns i dammen nedanför. Vi stannar upp och njuter av den vackra utsikten innan vi vandrar bort från folkvimlet och ut till stillheten, där vi bara hör bina som surrar i mandelträden.
  På någon vacker plats dukas det upp lokala läckerheter såsom oliver, tomater, fårost, mandlar, färska grönsaker, chorizo och mycket mer. Vissa dagar går vi på restaurang tillsammans för att prova på det lokala köket. Andra kvällar får ni botanisera på egen hand bland det stora utbudet som finns i Altea.

 • En dag tar vi ledigt från vandrandet och har möjligheten att utforska den mysiga staden Altea på egen hand. Strosa runt i de gamla kvarteren, kika i butikerna eller besök marknaden där lokalbefolkningen möts och inhandlar veckans frukt och grönsaker. Promenera längs med strandpromenaden och njut av en glass eller hitta en trevlig restaurang till lunchen. Våra guider ställer gärna upp och ger tips och idéer utifrån era önskemål.

 • Vi vandrar mellan 8-15 km per dag beroende på vilken avgång man vill delta på. Längd och tempot försöker vi anpassa efter deltagarna.  I en grupp är det alltid stora variationer i vandringskonditionen, vi får anpassa oss till varandra. Då vi har två vandringsguider kan vi dock ibland dela upp oss i olika grupper, beroende på svårighetsgrad.

 • Våra vandringsguider

  Vår vandringsguide Bippan Norberg har bott 30 år i trakten och visar, tillsammans med sin son Lomi, några av sina smultronställen. På ett omhändertagande och inbjudande sätt tar de oss runt i sina hemtrakter. De ger oss en inblick i hur det är att som svensk flytta till en liten stad vid Medelhavet. Många av våra resenärer som tidigare besökt Spanien på egen hand berättar att genom Bippans och Lomis berättelser har de för första gången fått inblick i det riktiga spanska livet, att det känns som om de varit i Spanien för första gången.

Resans höjdpunkter

 • Våra guider Bippan & Lomi Norberg
 • Vandringar bland mandelblom, hav & berg
 • Picknickluncherna ute i naturen

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 26/1 och 2/2
Pris Från 11 990 kr
Detaljerade priser

Enkelrum mot havet på San Miguel: 1.090:- 
Tillägg/person dubbelrum Casa del Mar 1.690:- 
Tillägg/person dubbelrum Altaya: 2.090:- 
Tillägg enkelrum Altaya 3.590:-

I priset ingår

- Direktflyg Stockholm - Alicante t/r inkl. flygavgifter
- Transfer flygplatsen - hotellet t/r
- Sju övernattningar, del i dubbelrum
- Sju frukostar
- Fem picknickluncher
- Fyra måltider inkl vin/vatten
- Fem guidade vandringar
- Bussresor
- Svenska vandringsguider
- Skatt

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Klimat

Medeltemperatur under januari/februari;
Högsta medeltemperatur är 17 grader.
Lägsta medeltemperatur är 6 grader.
Havets medeltemperatur är 14 grader.

Resans karaktär

Vi kategoriserar resan den 26/1 - 2/2 och 2-9/2 som strövtåg, gradering 1. Resan passar för den som har tämligen bra kondition då man vandrar i terräng och någon dag kan större höjdskillnader förekomma. Vi vandrar ca 8-15 km/dag. Vi går ibland på asfalt, men mest på grusvägar och steniga stigar. Tempot är lugnt med många pauser. 

Vi kategoriserar resan den 9 - 16/2 som en vandring, gradering 2. Vi går 10-15 km/dag i terräng med höjdskillnader på några hundra meter. Bra knän är en förutsättning. Vi går ibland på asfalt men mest på grusvägar och steniga, ojämna stigar, det går upp och ner. Vi tar pauser när det behövs. 

På båda resorna är vandringskängor som går upp över vristen starkt rekommenderat. Ibland delar vi upp oss i olika grupper, beroende på svårighetsgrad, där några vandrar en lättare väg.

Läs om vår graderingsskala för vandringsresor »

Boka din resa

2018-01-26 2018-02-02 11 990 kr 5+ Boka
2018-02-02 2018-02-09 11 990 kr 5+ Boka