Översikt

Vårvandring i Italiens gröna hjärta

I april blommar vallmon och vårens alla vackraste blommor i ett skönt klimat. Följ med och vandra mellan medeltida byar romantiskt belägna i ett älskligt grönt landskap. Umbrien är en av Italiens vackraste men minst besökta regioner. Mitt i Italien med Lazio och Toscana, som mer kända grannar, ligger Umbrien. Ett naturskönt böljande land där historiska små städer tronar uppe på kullarna ovan gröna dalgångar. Här gömmer sig små medeltida städer, spännande arkitektur och ett folk som lever enligt gamla traditioner med en genuin matkultur och hantverkstraditioner. En dag gör vi en vandring vid havet i grannregionen Marche och en annan höjdpunkt är besöket i kulturstaden Assisi.


Tillsammans med svenska Carina Magnusson, som bott i regionen sedan slutet av 1980-talet, och engelsktalande Daniele gör vi lättare dagsvandringar mellan 2 – 4 timmar. Vårt boende är i charmerande staden Trevi, som svingar sig upp mot Apenninernas utlöpare. Här ligger fyrstjärniga hotell Antica Dimora alla Rocca där vi bor under hela vistelsen. Vi äter umbriska trerättersmiddagar varje kväll på hotellet med lokalt vin och vatten på bordet. De flesta luncherna är även de inkluderade under vår vandringsresa - där umgänget till bords, det som på italienska kallas ”convivio”, är en av kryddorna. 

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm – Rom

  Vi blir mötta av Carina på flygplatsen i Rom och efter det färdas vi från Rom till Umbrien. Framme i Trevi mottas vi av den omhändertagande personalen på hotellet med en välkomstdrink och snacks. Våra värdinnor visar oss runt i staden under en enkel orienteringstur i Trevi. Under kvällen väntar vår första gemensamma middag på hotellet.

 • Dag 2 Byfest – event och picknick i Trevi

  Efter frukost startar vi dagen med en kortare vandring på den medeltida akvedukten för att bekanta oss med de vackra omgivningarna. Vi är tillbaka till lunch i Trevi, där vi kommer serveras en pick nick i då det ordnas en härlig byfest i Trevi. ”Pic & Nic i Trevi ordnas för 12:e året i rad, för att få folk att samlas, det kommer vara konstutställningar, musikunderhållning och tilltugg bland olivträden. Vi deltar i festligheterna som staden har att erbjuda under eftermiddagen. Gemensam middag.

 • Dag 3 Montefalco

  Efter frukost är det avfärd till vackra Montefalco, den murbefästa lilla staden som är centrum för Sagrantino vinet och även känd för sina linneväverier. Vi utforska Montefalco som kallas för Umbriens balkong på grund av sitt läge. Här har du en fantastisk 360 graders utsikt. Vi får fri tid att strosa runt i Montefalco och för den som vill går det att besöka en medeltida kyrka, numera museum med fresker av den store renässanskonstnären Benozzo Gozzoli. Efter det blir det en vandring med Daniele, ca 2,5 timme genom vinodlingarna och vi avslutar på en vingård där det vankas vinprovning med traktens specialiteter och en gemensam lätt lunch. Retur till Trevi. Gemensam middag

 • Dag 4 Ledig dag

  Idag har du en helt ledig dag. Hotellet erbjuder sina gäster en massagebehandling under eftermiddagen. Kanske lockar att boka in en behaglig ansikts-, fot- eller hand massage med produkter gjorda på olivolja? Gemensam middag.

 • Dag 5 Asissi – den helige Franciskus stad

  Vi startar dagen med en vandring på Monte Subasio med Carina och vår engelsktalande vandringsguide. Till Umbrien kan man inte komma utan att besöka Assisi, den helige Franciskus hemstad. Vi ät en gemensam lunch i Asissi. Den helige Franciskus är allestädes närvarande med kyrkor och kloster som bär hans namn. Den världsberömda katedralen är en skönhetsupplevelse och en arkitektonisk höjdpunkt utöver det vanliga och det är underskönt att strosa runt. Vi besöker den Helige Fransiskus domkyrka och andra sevärda monument i staden under Carinas kunniga ledning. Katedralens freskmålningar från medeltiden, som berättar i bilder om helgonets liv, är världsberömda med rätta. Retur till Trevi. Gemensam middag.

 • Dag 6 Vandring från Sirolo till Monte Conero vid havet

  Idag väntar en härlig vandringsdag vid havet. Grannlandskapet Marche ståtar med mörkgrön pinjeskog som kontrasterar vackert mot vitglimmande karstklippor rakt ut i det Adriatiska havets turkosa böljor. Efter en bussfärd startar vi vår vandring från Sirolo mot Conero och kusten. Här förenas berg och hav, ett färgernas landskap som bevarar en unik natur. Vi vandrar genom medelhavsmacchian och njuter den vackra utsikten över havet. Vårt mål är en hemlig strand där den som är modig och har vädrets makter med sig kan ta ett dopp. Vi äter en fisklunch på en restaurang vid stranden. Retur till Trevi under eftermiddagen. Gemensam middag.

 • Dag 7 Romarnas stad Spello

  Efter frukost åker vi tillblommornas stad Spello med arv från romersk tid. En medeltida stad omgärdad av murar som uppfördes på resterna av en antik romersk mur där delar fortfarande idag står, men då stor del byggdes under 1000-talet på påvlig befallning. Vi äntrar staden genom en av dess fem stadsportar. Spello finns med på listan över Italiens vackraste byar/småstäder. Spellos mest berömda konstverk är den freskcykel av Pinturicchio i kyrkan Santa Maria Maggiore. Här firas Kristus återuppståndelse och himmelsfärd nio veckor efter påsksöndagen med en helt blomsterprydd stad i procession. Lunch intas på en restaurang i Spello och är det fint väder kan vi njuta av den på terrassen med vyer över dalgången. På eftermiddagen så väntas ett besök i en underbart vacker rosenträdgård. Trädgården vi kommer besöka har flera hundra olika blomplantor med många olika sorters rosor, i trädgården finns även andra vackra blommor. Vi kommer få en guidad tur och vi får njuta av alla vackra blommor. Retur till Trevi. Gemensam avskedsmiddag på hotellet.   

 • Dag 8 Umbrien – Sverige

  Idag är det dags att säga hejdå till underbara Umbrien. På förmiddagen efter frukost och utcheckning färdas vi genom det vackra landskapet ner till Rom och vårt eftermiddagsflyg tillbaka till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Omtyckta ciceron Carina Magnusson
 • Byfest i Trevi
 • Asissi - Franciskus stad

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 24/4
Pris Från 14 990 kr
Enkelrumstillägg 1 990 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – Rom t/r inkl. flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer omnämnda i programmet
 • Sju nätter på 4-stjärnigt hotell del i dubbelrum
 • Sju bufféfrukostar
 • En lättare lunch
 • En Picknick lunch
 • Tre luncher
 • Sju middagar
 • Italiensk, engelsktalande vandringsguide
 • Svensk ciceron
 • Skatt

 

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1 Stockholm - Rom - Trevi
Dag 2 Byfest  – event och picknick i Trevi
Dag 3 Montefalco
Dag 4 Ledig dag
Dag 5 Asissi
Dag 6 Vandring från Sirolo till Monte Conero vid havet 
Dag 7 Romarnas stad Spello
Dag 8 Umbrien - Stockholm

Resesätt SAS
Resans karaktär

Vi kategoriserar resan som ett strövtåg, gradering 1.
Vi går mest på mjukt underlag och stigar, ibland på grusvägar. Tempot är lugnt med många pauser. Vandringsskor eller kängor som går upp över vristen är starkt rekommenderat.

Läs om vår graderingsskala för vandringsresor »

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Bra att veta

Så krävande är din vandring

Boka din resa

2019-04-24 2019-05-01 14 990 kr SAS 5+ Boka