Översikt

Vandra i Italiens ♥ under olivskördetid

I november skördas oliver och tryffel i ett milt klimat som brukar ligga kring 14 grader om dagarna. Följ med och vandra mellan medeltida byar, romantiskt belägna i ett underbart grönt landskap. Vi befinner oss mitt i Italien med Lazio, Toscana och Marche som grannar, i en av Italiens vackraste men minst kända regioner - Umbrien. Ett naturskönt böljande land där historiska små städer tronar uppe på kullarna ovan gröna dalgångar. Tanken på en resa till Umbrien för kanske dina tankar osökt in på den helige Franciscus stad Assisi, som vi också skall besöka - men framförallt vandrar vi i ett av Italiens mest ålderdomliga och vackra landskap med flera byar på listan över landets absolut mest bildsköna och historiska byar. Här gömmer sig små medeltida städer, spännande arkitektur och ett folk som lever enligt gamla traditioner med en genuin matkultur och hantverkstraditioner.


Tillsammans med engelsktalande Roberto och svenska Carina Magnusson som bott i regionen sedan slutet av 1980-talet gör vi lättare dagsvandringar mellan 2 – 4 timmar, letar tryffel, den helige Fransiskus stad Assisi och njuter av de härliga vyerna från Umbriens balkong Montefalco. Vårt boende är i charmerande staden Trevi, som svingar sig upp mot Apenninerna utlöpare, på fyrstjärniga hotell Antica Dimora alla Rocca där vi bor under hela vistelsen. Vi äter umbriska trerättersmiddagar med lokalt vin och vatten på bordet. De flesta måltiderna är inkluderade under vår vandringsresa - där umgänget till bords, det som på italienska kallas ”convivio”, är en av kryddorna. De flesta vandringar innebär inte mer än 200 meters höjdskillnad upp och ned under hela vandringen och vi går i ett lugnt tempo för att njuta av natur, historiska byar och vyer över landskapet. 

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm – Rom

  Vid ankomst till Rom blir vi mötta av Carina Magnusson, vi färdas vidare direkt från Rom till Umbrien och Trevi, där vi ska bo i 7 nätter. Vi mottas av den omhändertagande personalen på hotellet med en välkomstdrink och snacks. Våra värdinnor från hotellet visar oss runt i Trevi under en enkel orienteringstur. Under kvällen väntar vår första middag.

 • Dag 2 Genom oliver och vinodlingar mot Montefalco

  Efter frukost är det avfärd till vackra Montefalco, den murbefästa lilla staden som är centrum för Sagrantino vinet och även känd för sina linneväverier. Under några timmar vandrar vi genom vinodlingarna och avslutar på en vingård där det vankas en gemensam lätt lunch och vinprovning på höstens alldeles nyproducerade vin ”vino novello”. Vi besöker också en olivkvarn där det är full aktivitet med att plocka ned och pressa de nyplockade oliverna. Vi strosar vidare runt i Montefalco och besöker en medeltida kyrka, numera museum med fresker av den store renässanskonstnären Benozzo Gozzoli. Retur till Trevi. Gemensam middag.

 • Dag 3 Strövtåg i Trevis omgivningar – Matlagningskurs på hotellet

  Efter frukost beger vi oss ut på en lätt vandring med Carina, vi stövar runt i trakerna kring Trevi och njuter av ett underbart grönt Umbrien. Vi kommer tillbaka till hotellet vid lunchtid, lunch på egen hand. På eftermiddagen samlas vi på hotellet för att få vara med i en matlagningsaktivitet, vi får lära oss göra två olika typer av pasta, spaghetti och ravioli samt en kaka. Vi får sedan avsmaka det vi lagat till vår gemensamma middag på hotellet.

 • Dag 4 Assisi – den helige Franciskus stad

  Den världsberömda staden Assisi är en skönhetsupplevelse och en arkitektonisk höjdpunkt utöver det vanliga. Vi besöker den Helige Fransiskus domkyrka och andra sevärda monument i staden under Carinas kunniga ledning. Katedralens freskmålningar från medeltiden, som berättar i bilder om helgonets liv, är världsberömda med rätta. Vår tur fortsätter sedan till den lilla umbriska byn Torre del Colle, mitt på landsbygden, för att äta en lunch i en renoverad historisk kvarn. Här väntar Roberto för att ta oss med på ett strövtåg till fots i hans landskap, ca 2 timmars vandring. Retur till Trevi. Gemensam middag.

 • Dag 5 Ledig dag

  Idag har du en helt ledig dag där du kan boka in dig på en massagebehandling på hotellet, som de bjuder sina gäster på. Kanske lockar att boka in en behaglig ansikts-, fot- eller handmassage med produkter gjorda på olivolja? På kvällen bjuder hotellet in till en Galamiddag i Italiensk anda, med levande musik och dans efter middagen. 

 • Dag 6 Historiska vägar kring Pissignano

  Idag vandrar vi mot Castello di Pissignano och stigen går längs en antik romersk akvedukt inbäddad i olivlunder. Byns namn kommer av Pissinianum, Janus bassäng som byggdes i närheten av Clitunnos tempel. Byn grundlades längs Via Flaminia och sedermera uppfördes ett litet muromgärdat Benedektinerkloster här kring 1100-talet. År 1155 slog Frederick Barbarossa och hans trupper läger nära borgen efter att ha förstört Spoleto. Vi gör ett stopp hemma hos Roberto, där vi får testa hans egenproducerade olivolja tillsammans med bruschetta och prosecco. Under 1500-talet plågade den ökände banditen Leoncilli byarna i territoriet. Under andra världskriget använde Mussolini slottet som ett fängelseläger för oliktänkande. Vi äter en lätt lunch på slottets terrass om vädret tillåter och återvänder till Trevi med eftermiddagen på egen hand. Vandring ca 7 km, 3 timmar. Gemensam middag.

 • Dag 7 Tryffeljakt - Spoleto

  Idag blir det tryffeljakt. I bergen finns den svarta tryffeln som växer som allra bäst under vintern. Till vår hjälp har vi en hund som tränats att känna den delikata doften av tryffel, gömd under jorden kring olivträden. Efter avslutat letande får vi provsmaka olika produkter gjord av den svarta tryffeln. Vi skall äta en trevlig lunch i den historiska staden Spoleto, på en karaktäristisk umbrisk restaurant samt njuta av stadens sevärdheter. Spoleto är belägen vid Tiberns biflod Topino alldeles vid foten av Apenninerna. Staden grundades av romarna som kolonin Spoletium 241 f Kr. Under langobarderna blev Spoleto huvudstad i hertigdömet med samma namn – ett vidsträckt område som omfattade större delen av den östra mittendelen av dagens Italien. Vi ser den vackra bron Ponte delle Torri och den vackra katedralen med fresker av Filippo Lippi. Här ser vi även fasaderna på kommunalpalatset och tjugotalet kyrkor.  Retur till Trevi. Gemensam middag. 

 • Dag 8 Umbrien – Sverige

  Idag är det dags att säga hejdå till underbara Umbrien. På förmiddagen efter frukost och utcheckning färdas vi genom det vackra landskapet ner till Rom och vårt flyg tillbaka till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Vår omtyckta ciceron Carina Magnusson
 • Strövtåg i ett naturskönt Umbrien
 • Asissi - Franciskus stad

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 15/11
Pris Från 14 490 kr
Enkelrumstillägg 1 290 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – Rom t/r inkl. flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer omnämnda i programmet
 • Sju nätter på 4-stjärnigt hotell del i dubbelrum
 • Sju bufféfrukostar
 • En lättare lunch inkl. vinprovning
 • Tre luncher, varav två lättare
 • En matlagningsaktivitet
 • Tryffeljakt, provsmakning av olika produkter gjorda av den svarta tryffeln
 • Sju middagar
 • Italiensk, engelsktalande vandringsguide
 • Svensk ciceron
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1 Stockholm - Rom - Trevi
Dag 2 Genom oliver och vinodlingar mot Montefalco
Dag 3 Strövtåg i Trevis omgivningar – Matlagningskurs på hotellet
Dag 4 Assisi – den helige Franciskus stad
Dag 5 Ledig dag
Dag 6 Historiska vägar kring Pissignano
Dag 7 Tryffeljakt - Spoleto
Dag 8 Umbrien - Stockholm

Boende
Hotel Antica Dimora alla Rocca
Piazza della Rocca, 06039 Trevi PG, Italien http://www.hotelallarocca.it/
Resesätt Norwegian
Resans karaktär

Vi kategoriserar resan som ett strövtåg, gradering 1.
Vi går mest på mjukt underlag och stigar, ibland på grusvägar. Tempot är lugnt med många pauser. Vandringsskor eller kängor som går upp över vristen är starkt rekommenderat.

Läs om vår graderingsskala för vandringsresor »

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar/avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Bra att veta

Så krävande är din vandring

Boka din resa

2019-11-15 2019-11-22 14 490 kr Norwegian Stockholm 4 Boka resa